Ders Bilgileri |
|
Dersin Adı |
: |
Hayvansal Üretimde Besleme ve Ürün Kalitesi İlişkileri |
|
Dersin Kodu |
: |
ZO-604 |
|
Dersin Türü |
: |
Seçmeli |
|
Dersin Aşaması |
: |
İkinci Aşama (Yüksek Lisans) |
|
Dersin Yılı |
: |
1 |
|
Dersin Dönemi |
: |
Güz (16 Hafta) |
|
Dersin AKTS Kredisi |
: |
6 |
|
Eğitici(ler)nin Adı |
: |
Prof.Dr. HASAN RÜŞTÜ KUTLU |
|
Dersin Öğrenme Kazanımları |
: |
Besleme ve süt kalitesi arasındaki ilişkiyi öğretnir Besleme ve kırmızı et kalitesi arasındaki ilişkiyi öğrenir Besleme ve yumurta kalitesi arasındaki ilişkiyi öğrenir Besleme ve beyaz et kalitesi arasındaki ilişkiyi öğrenir
|
|
Dersin Veriliş Şekli |
: |
Örgün (Yüz Yüze) |
|
Dersin Önkoşulları |
: |
Yok |
|
Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar |
: |
Yok |
|
Dersin Amacı |
: |
Çiftlik hayvanlarından elde edilen ürünler ve insan sağlığı arasındaki ilişkiler, tüketici tercihleri, besleme faktörlerinin bu ürünlerin miktar ve kalitesi üzerine etkileri, kalitenin maniplasyonu imkanları. |
|
Dersin İçeriği |
: |
İnsan sağlığı hayvansal ürünler ilişkisi
kırmızı et kalitesi ve kaliteyi etkileyen besleme ile ilgili faktörler
tavuk eti kalitesi ve kaliteyi etkieleyen besleme ile ilgili faktörler
yumurta kalitesi ve kaliteyi etkieleyen beslem ile ilgili faktörler
Süt kalitesi ve kaliteyi etkileyen faktörler
yapağı kalitesi ve kaliteyi etkieleyen besleme ile ilgili faktörler
Besleme ile elde edielecek hayavansal ürünlerde fonksiyonelliğin artırılması
Gübre kalitesi ve çevreye etkinin azaltılması
|
|
Dersin Dili |
: |
Türkçe |
|
Dersin Yeri |
: |
Derslik |
|
|
Ders Planı |
| Hafta | Konu | Öğrencinin Ön Hazırlığı | Öğrenme Aktiviteleri ve Öğretme Yöntemleri |
|
1 |
İnsan sağlığı hayvansal ürünler ilişkisi
|
Yok |
Görsel sunu |
|
2 |
et kalitesi ve kaliteyi etkileyen besleme ile ilgili faktörler |
Yok |
Görsel sunu |
|
3 |
et kalitesi ve kaliteyi etkileyen besleme ile ilgili faktörler |
Yok |
Görsel sunu |
|
4 |
Karkas kalitesi ve besleme ilişkili makalle değerlendirme ve tartışma |
Yok |
Görsel sunu |
|
5 |
yumurta kalitesi ve kaliteyi etkieleyen beslem ile ilgili faktörler |
Yok |
Görsel sunu |
|
6 |
Yumurta kalitesini etkileyen faktörlerle ilgili makaleler üzerinde tartışma ve değerlendirme |
Yok |
Görsel sunu |
|
7 |
Sınav |
5 saat |
yazılı sınav |
|
8 |
Süt kalitesi ve kaliteyi etkileyen faktörler
yapağı kalitesi ve kaliteyi etkieleyen besleme ile ilgili faktörler |
Yok |
Görsel sunu |
|
9 |
Süt komponenetlerini etkileyen besleme faktörleriyle ilgili makalaler üzerinde tartışma |
Yok |
Görsel sunu |
|
10 |
yapağı ve gübre kalitesi ve kaliteyi etkieleyen besleme ile ilgili faktörler
|
Yok |
Görsel sunu |
|
11 |
hayavansal ürünlerde fonksiyonelliğin artırılması çevreye duyarlı hayvan besleme uygulaması
|
Yok |
Görsel sunu |
|
12 |
Fonksiyon hayvansal ürünler ile ilgili makallerin değerlendirilmesi ve tartışılması |
Yok |
Görsel sunu |
|
13 |
ödev sunumu ve tartışma |
Yok |
Görsel sunu |
|
14 |
ödev sunumu ve tartışma |
Yok |
Görsel sunu |
|
15 |
ödev sunumu ve tartışma |
Yok |
Görsel sunu |
|
16/17 |
Final Sınavı |
5 saat |
yazılı sınav |
|
|
| Dersin Temel Öğrenme Kazanımlarına Katkısı |
| No | Temel Öğrenme Kazanımı | Katkısı* |
|
1 |
Lisans düzeyi yeterliliklerine dayalı olarak Zootekni alanında bilgilerini uzmanlık düzeyinde geliştirerek derinleştirme
Uzmanlaştığı alanda disiplinler arası etkileşimi sağlayabilir
|
5 |
|
2 |
Yüksek lisans düzeyi kuramsal ve teorik ve uygulamalı bilgiyi kullanarak zootekninin diğer konularla bağlantılı olarak bir konuda bilgi ve teroiler üretebilir
Konusunda mevcut sorunları bilimsel araştırma metodlarını kullanarak neden sonuç ilişkisini ortaya koyabilir
|
5 |
|
3 |
Zootekni konusunda yaşanan bir problemin tespiti ve bununla ilgili çözüme yönelik bir çalışmayı bağımsız olarak yürütebilir
Çalışma sırasında ortaya çıkabilecek problemler için çözüm yolu araştırıp bu konuda stratejik yaklaşımlar geliştirebilir
|
5 |
|
4 |
Zootekni konusunda son gelişmeler ve temel bilgi kaynaklarına ulaşabilir ve bunlardan konusu ile ilgili bilgileri alarak derleyebilir
Mevcut çalışmaları değerlendirerek yeni bir bilgi ve senteze ulaşabilr bu bilgileri yönlendirebilir
Edindiği bilgileri sürekli kullanma ve mesleğinde gelişme sağlayacak uygulamaları takip eder.
|
5 |
|
5 |
Zootekni konusunda bilgileri derleyerek yorumlama ve sentez yaparak yeni ve üzere toplumsal katkı sağlamak için kullanabilir
Zootekni konusunda bir plan program ve çerçeve oluşturarak bu konuda toplam kalite kriterlerini dikkate alarak değerlendirme yapabilir
Zootekni alanında edindiği bilgi ve becerileri diğer disiplinler ile ortak çalışmalarda kullanbilir.
|
5 |
|
6 |
Yaptığı çalışma edindiği bilgileri topuluklara veya ilgili kişilere yazılı ve sözlü olarak sunablir ve konuyu tarışarak bilgiyi aktarabilir. Çağın gereklerini yakalamak için en az bir yabancı dili, konuşma ve yazma düzeyinde kullanabilecek düzeyde bilir. Kendini ve bilgilerini ifade edebilmek içini bilgisayar programlarını, bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanabilir. |
5 |
| * Katkı düzeyleri 0 (yok) ve 5 (en yüksek) arasında ifade edilmiştir. |
|
|