Ana Sayfa     Üniversite Hakkında Bilgi     Derece Programları     Öğrenciler İçin Genel Bilgi     English  

 DERECE PROGRAMLARI


 Ön Lisans Derecesi


 Lisans Derecesi


 Yüksek Lisans Derecesi

  Ders Bilgileri
Dersin Adı : Fizikokimya

Dersin Kodu : G 239

Dersin Türü : Zorunlu

Dersin Aşaması : Birinci Aşama (Lisans)

Dersin Yılı : 2

Dersin Dönemi : Güz (16 Hafta)

Dersin AKTS Kredisi : 3

Eğitici(ler)nin Adı : Doç.Dr. GÜRAY KILINÇÇEKER

Dersin Öğrenme Kazanımları : Kimyanın temel yasalarını tanımlar.
Sistem ve hal değişkenleri; Durum değişkenleri arasındaki denklemleri ilişkilendirir.
Hal fonksiyonlarının özelliklerini açıklar.
İdeal gazlar ve ideal gaz karışımları arasındaki benzerlikleri bulur.
Kinetik gaz kuramını açıklar.
Termodinamiğin sıfırıncı yasaı; birinci yasasını tanımlar.
Termodinamiğin ikinci ve üçüncü yasasını açıklar.
Termodinamiğin temel eşitliklerini türetir.
Maddenin Fiziksel özellikleri; sıvıların viskozitesi; sıvıların yüzey gerilimini belirler.
Gerçek gazları tanımlar.
Karışımların genel özellikleri; İdeal karışımları belirler.
Kimyasal termodinamik verileri ilişkilendirir.
Elektrokimyasal tepkimeyi ayırt eder.
Korozyonu tanımlar.
Korozyondan korunma yöntemlerini tahmin eder.

Dersin Veriliş Şekli : Örgün (Yüz Yüze)

Dersin Önkoşulları : Yok

Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar : Yok

Dersin Amacı : Kimyanın temel yasalarını öğretmek ve kimyasal olaylar arasında ilişki kurabilme yeteneği geliştirmek; araştırma ve inceleme yöntemleri hakkında temel bilgileri kazanmaktır.

Dersin İçeriği : Kimyanın temel yasaları, Sistem ve hal değişkenleri, Hal değişkenleri arasındaki denklemler, Hal fonksiyonlarının özellikleri, İdeal gazlar ve ideal gaz karışımları, Kinetik gaz kuramı, Termodinamiğin sıfırıncı ve birinci yasası, Termodinamiğin ikinci ve üçüncü yasası, Termodinamiğin temel eşitlikleri, Maddenin Fiziksel özellikleri, sıvıların viskozitesi, sıvıların yüzey gerilimi, Gerçek gazlar, Karışımların genel özellikleri, İdeal karışımlar, Kimyasal termodinamik, Elektrokimya, Korozyon ve Korozyondan korunma yöntemleri; teorik ders örnekler ve uygulamalar yoluyla öğretilmektedir.

Dersin Dili : Türkçe

Dersin Yeri : Amfi 1


  Ders Planı
Hafta Konu Öğrencinin Ön Hazırlığı Öğrenme Aktiviteleri ve Öğretme Yöntemleri
1 Kimyanın temel yasaları Fizikokimya ders kitabındaki ilgili konuların okunması. Teorik ve uygulamalı anlatıma dayalı dersler ve ödevler.
2 Sistem ve hal değişkenleri, Hal değişkenleri arasındaki denklemler, Hal fonksiyonlarının özellikleri Fizikokimya ders kitabındaki ilgili konuların okunması. Teorik ve uygulamalı anlatıma dayalı dersler ve ödevler.
3 İdeal gazlar ve ideal gaz karışımları Fizikokimya ders kitabındaki ilgili konuların okunması. Teorik ve uygulamalı anlatıma dayalı dersler ve ödevler.
4 Kinetik gaz kuramı Fizikokimya ders kitabındaki ilgili konuların okunması. Teorik ve uygulamalı anlatıma dayalı dersler ve ödevler.
5 Termodinamiğin sıfırıncı ve birinci yasası Fizikokimya ders kitabındaki ilgili konuların okunması. Teorik ve uygulamalı anlatıma dayalı dersler ve ödevler.
6 Termodinamiğin ikinci ve üçüncü yasası Fizikokimya ders kitabındaki ilgili konuların okunması. Teorik ve uygulamalı anlatıma dayalı dersler ve ödevler.
7 Termodinamiğin temel eşitlikleri Fizikokimya ders kitabındaki ilgili konuların okunması. Teorik ve uygulamalı anlatıma dayalı dersler ve ödevler.
8 Ara sınav + Konu anlatımı + problem çözümü Ara sınava kadar işlenmiş konuları verilen ders notu ve sunulardan çalışarak sınava hazırlanmak. Yazılı sınav
9 Maddenin Fiziksel özellikleri, sıvıların viskozitesi, sıvıların yüzey gerilimi Fizikokimya ders kitabındaki ilgili konuların okunması. Teorik ve uygulamalı anlatıma dayalı dersler ve ödevler.
10 Gerçek gazlar Fizikokimya ders kitabındaki ilgili konuların okunması. Teorik ve uygulamalı anlatıma dayalı dersler ve ödevler.
11 Karışımların genel özellikleri, İdeal karışımlar Fizikokimya ders kitabındaki ilgili konular Teorik ve uygulamalı anlatıma dayalı dersler ve ödevler.
12 Kimyasal termodinamik Fizikokimya ders kitabındaki ilgili konuların okunması. Teorik ve uygulamalı anlatıma dayalı dersler ve ödevler.
13 Elektrokimya Fizikokimya ders kitabındaki ilgili konuların okunması. Teorik ve uygulamalı anlatıma dayalı dersler ve ödevler.
14 Korozyon Fizikokimya ders kitabındaki ilgili konuların okunması. Teorik ve uygulamalı anlatıma dayalı dersler ve ödevler.
15 Korozyondan korunma yöntemleri Fizikokimya ders kitabındaki ilgili konuların okunması. Teorik ve uygulamalı anlatıma dayalı dersler ve ödevler.
16/17 Final Dönem sonuna kadar işlenmiş konuları verilen ders notu ve sunulardan çalışarak finale hazırlanmak. Yazılı sınav


  Önerilen Kaynak ve Okumalar
Kaynak Türü Kaynak Adı
Ders Notu ve Kitaplar  Prof. Dr. Yüksel Sarıkaya, Fizikokimya, ISBN: 975-7313-00-9, Prof. Dr. Yüksel Sarıkaya, Eylül 2004.
 J.M. Smith, H.C. Van Ness, Kimya Mühendisliği Termodinamiğine Giriş, ISBN: 0-07-058701-9, 1982.
Diğer Kaynaklar


  Değerlendirme (Sınav) Yöntemleri ve Kriterleri
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmeleri Sayısı Katkı Yüzdesi
    Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 50
    Ödev/Proje/Diğer 2 50
Toplam 100
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmelerinin Başarıya Katkısı 40
 
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesi 100
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesinin Başarıya Katkısı 60
Toplam 100

  Dersin Temel Öğrenme Kazanımlarına Katkısı
No Temel Öğrenme Kazanımı Katkısı*
1 Sahip olduğu bilgileri alanında kullanabilme becerisi kazanır 5
2 Proses tabanlı bir sistemi ölçme ve değerlendirme yöntemleri kullanarak geliştirir 5
3 1. Temel bilim, mühendislik ve gıda bilimi ve teknolojisi alanlarında bilgi sahibi olur 5
4 Gıda mühendisliği ve teknolojisi ile ilgili alanlardaki uygulamalarda problemleri saptar, tanımlar ve çözer 5
5 Araştırma, karmaşık sistemleri bilimsel yöntemlerle çözümleyebilir 5
6 Gıda kalitesinin değerlendirilmesinde objektif ve subjektif yöntemleri kullanır ve sonuçları yorumlar 5
7 Gıda mühendisliği ve teknolojileri uygulamalarında modern teknik araçları seçer ve kullanır 5
8 Laboratuvar kullanır, gıda analizlerini yapar, sonuçları değerlendirir, yorumlar ve rapor eder 5
9 Bağımsız karar verir, kendine güvenir, yaratıcılık becerisi kazanır ve sorumluluk alabilir 5
10 Ekip çalışmasına uyum sağlar 5
11 Öğrendiği bilgileri analitik ve eleştirisel bir yaklaşımla değerlendirir 5
12 Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliğini bilir 5
13 Alanıyla ilgili etkili ve sağlıklı iletişim kurabilir ve iletişim teknolojilerini kullanır 5
14 Gıda konusunda literatürü izleyebilecek ve iletişim kurabilecek düzeyde bir yabancı dil bilir 5
15 Meslek etiğine saygılı olur 5
16 Bir gıda prosesini planlama, uygulama ve geliştirme yetkinliğine sahiptir 5
17 Gıda ile ilgili mevzuata ve yönetim sistemlerine hakim olur 5
18 Mesleki gelişimlerinin yanı sıra ilgi ve yetenekleri doğrultusunda bilimsel, kültürel, sanatsal ve sosyal alanlarda eğitim gereksinimlerini belirleyerek kendini sürekli geliştirir 0
* Katkı düzeyleri 0 (yok) ve 5 (en yüksek) arasında ifade edilmiştir.

  Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
    Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 2 28
    Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 2 28
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
    Ödev, Proje, Diğer 2 6 12
    Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 5 5
    Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 5 5
Toplam İş Yükü: 78
Toplam İş Yükü / 25 (s): 3.12
Dersin AKTS Kredisi: 3