|
|
Bilgi |
Kuramsal |
Turizm Endüstrisi genel karakteristiklerini; konaklama,ulaştırma,seyahat ve yiyecek-içecek işletmelerinin sektördeki yeri ve önemini bilir.
Turizm Sektörü ile ilgili toplumsal,ekonomik, yasal,ahlaki ve etik çerçeveyi değerlendirir.
Turizm - otel işletmeciliği alanının temel ilkelerini,çağdaş teknolojileri,yönetim ve işletme fonksiyonlarını,araştırma-geliştirme ve yürütmenin önemini kavrar.
Turizmin inter disipliner bir alan olduğunu,direkt veya dolaylı olarak pekçok sektörü tetiklediğini,değişim ve gelişmeye açık olunması gereğini ayırt eder.
Atatürk İlkeleri konusunda bilinçli ve İnkılap Tarihi konusunda öğrendiklerini tanımlayabilir.
|
|
Uygulamalı |
Başat iletişim aracı olan;Türkçe ve diğer yabancı dil/dilleri iş ve günlük yaşamında,sektöre has ihtiyaçlar doğrultusunda kullanabilir.
Ülkenin ve bulunduğu bölgenin alternetif turizm kaynaklarının turistik ürüne dönüştürülmesini, turist pazarlarına arzını değerlendirebilir.
Turizm ve otel işletmecisi olarak;hukuki sorumluluğunu,ilgili mevzuatı takip etmeyi,ticari hayatta kullanılan belgeleri ve meslek ahlakının önemini bilir.
Gıda teknolojisi,beslenme,mönü planlama,yiyecek-içecek ve temizlik hizmetleri yönetim ve işletmeciliği ilkelerini açıklar ve uygular.
Kongre,fuar,festival,sergi vb. gibi sosyo-kütürel,ekonomik ve sanatsal organizasyonların yerel,ülkesel,ulusal ve uluslar arası katkılarını açıklar.
Konuk gereksinimlerini karşılayacak ve turizm sektörünün mesleki uluslar arası terimlerini anlayacak düzeyde yabancı dil kullanmak
|
Beceriler |
Kavramsal/Bilişsel |
|
|
Uygulamalı |
Bilgisayar, bilişim teknolojisi,otomasyon programalarını;üretim,satınalma,depolama,tanıtım,raporlama,iletişim amaçlı kullanabilir.
Temel finansal hesap ve analizi,ticari metematik işlemleri, maliyet kontrol ve analizleri,ön-kasa,temel muhasebe ve konaklama işletmeleri muhasebesini bilir.
Alanı ile ilgili bilgisayar paket programlarını,gıda üretim,işleme,muhafaza,hazırlama,servis-ikram teknik ve esaslarını uygular.
|
Kişisel ve Mesleki Yetkinlikler |
Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği |
Turizm alanındaki;konaklama,ulaştırma,yiyecek-içecek,eğlence hizmeti üreten, sunan bir işletmeyi sevk ve idare eder.Bilgisini uygular.
|
|
Öğrenme Yetkinliği |
|
|
İletişim ve Sosyal Yetkinlik |
Yönetim ilkeleri,ast-üst ilişkileri,ekip çalışması,örgütsel iletişim esasları,görev ve sorumluluklarını,turizmin emek yoğun sektör olduğunun önemini kavrar.
|
|
Alana Özgü ve Mesleki Yetkinlik |
Tarihi,coğrafi,sanatsal ve arkeolojik zenginliklerin sürdürülebilir turizm bağlamında önemini kavrar.Sportif ve sanatsal etkinliklerin turist akınını tetiklediğini bilir.
Konaklama işletmelerinde;ön-büro,kat hizmetleri,yiyecek-içecek,mutfak,bilgi işlem,insan kaynakları ile diğer departmanların irtibat ve işbirliğinin gereğini kavrar.
Ülkemiz ve farklı ülkelerin temel gastronomik zenginliğini ayırt eder,üretim ve servis yöntemlerini,bu alandaki işletme, otomasyon tekniklerini kullanabilir
|
|
|
|
|