|
Ders Bilgileri |
|
Dersin Adı |
: |
Genel Ekonomi |
|
Dersin Kodu |
: |
ZTP104 |
|
Dersin Türü |
: |
Zorunlu |
|
Dersin Aşaması |
: |
Birinci Aşama (Lisans) |
|
Dersin Yılı |
: |
1 |
|
Dersin Dönemi |
: |
Bahar (16 Hafta) |
|
Dersin AKTS Kredisi |
: |
2 |
|
Eğitici(ler)nin Adı |
: |
Doç.Dr. MÜGE KANTAR DAVRAN |
|
Dersin Öğrenme Kazanımları |
: |
Ekonomiyle ilgili temel kavramları tanımlayabilir. Ekonominin temel sorunu olan kaynakların etkin kullanımına yönelik ilkeleri açıklayabilir Arz-talep, piyasa yapısı, fiyat oluşumu ve bunlar üzerinde etkili faktörleri yorumlayabilir Makro ekonomik değişkenler ile aralarındaki ilişkileri tartışabilir
|
|
Dersin Veriliş Şekli |
: |
Örgün (Yüz Yüze) |
|
Dersin Önkoşulları |
: |
Yok |
|
Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar |
: |
Yok |
|
Dersin Amacı |
: |
Ekonominin temel kavramlarini ve sorunlarini, ekonomik sistemleri ve ekonominin ilgilendigi temel konulari inceleyerek mikro ve makro ekonomi duzeyinde bilgi birikimi saglamak; bu bilgilere bagli olarak tarim ekonomisi disiplinindeki ekonomi icerikli derslere temel hazirlamak. |
|
Dersin İçeriği |
: |
Ekonomi ile ilgili temel kavramlar, piyasa çeşitleri, fiyat oluşumu, tüketici davranışları teorisi, üretim teorisi, bölüşüm teorisi, milli gelir, istihdam, para ve banka, dış ticaret. |
|
Dersin Dili |
: |
Türkçe |
|
Dersin Yeri |
: |
Derslik |
|
|
Ders Planı |
| Hafta | Konu | Öğrencinin Ön Hazırlığı | Öğrenme Aktiviteleri ve Öğretme Yöntemleri |
|
1 |
Ekonomi İle İlgili Temel Bilgiler (sorunlar, ekonomik sistemler, doktrinler) |
Ders notu ve önerilen kaynakların ilgili bölümleri |
Anlatım |
|
2 |
Ekonomi İle İlgili Temel Kavramlar (İhtiyaç, mal ve hizmet, kıymet, fayda) |
Ders notu ve önerilen kaynakların ilgili bölümleri |
Anlatım |
|
3 |
Ekonomi İle İlgili Temel Kavramlar (Üretim faktörleri) |
Ders notu ve önerilen kaynakların ilgili bölümleri |
Anlatım |
|
4 |
Piyasa Çeşitleri (piyasa kavramı, tam rekabet piyasası, diğer piyasa çeşitleri) |
Ders notu ve önerilen kaynakların ilgili bölümleri |
Anlatım |
|
5 |
Fiyatın Oluşumu (talep) |
Ders notu ve önerilen kaynakların ilgili bölümleri |
Anlatım |
|
6 |
Fiyatın Oluşumu (arz) |
Ders notu ve önerilen kaynakların ilgili bölümleri |
Anlatım |
|
7 |
Fiyatın Oluşumu (esneklik, fiyat oluşumu, tarımda periyodik fiyat hareketleri) |
Ders notu ve önerilen kaynakların ilgili bölümleri |
Anlatım |
|
8 |
Tüketici Davranışları Teorisi |
Ders notu ve önerilen kaynakların ilgili bölümleri |
Anlatım |
|
9 |
Üretim Teorisi |
Ders notu ve önerilen kaynakların ilgili bölümleri |
Anlatım |
|
10 |
Bölüşüm Teorisi |
Ders notu ve önerilen kaynakların ilgili bölümleri |
Anlatım |
|
11 |
Ara Sınav |
Ders notu ve önerilen kaynakların ilgili bölümleri |
Yazılı Sınav |
|
12 |
Milli Gelir ve İstihdam |
Ders notu ve önerilen kaynakların ilgili bölümleri |
Anlatım |
|
13 |
Para ve Banka |
Ders notu ve önerilen kaynakların ilgili bölümleri |
Anlatım |
|
14 |
Dış Ticaret, Ekonomik Büyüme, Kalkınma |
Ders notu ve önerilen kaynakların ilgili bölümleri |
Anlatım |
|
15 |
Genel Tekrar |
Tüm ders notları ve kaynaklar |
Anlatım |
|
16/17 |
Final Sınavı |
Tüm ders notları ve kaynaklar |
Yazılı Sınav |
|
|
|
Önerilen Kaynak ve Okumalar |
| Kaynak Türü | Kaynak Adı |
| Ders Notu ve Kitaplar |
Öğretim üyesince hazırlanan ve sürekli güncellenen ders notları
- Temel Ekonomi (Prof.Dr. Hakkı İnan)
- Mikroekonomiye Giriş (Prof.Dr. Tümay ERTEK)
- Genel Ekonomi (Prof.Dr. Kenan ÇELİK)
- Genel Ekonomi (Prof.Dr. M.Asım ÇUBUKÇU)
- Genel Ekonomi (Prof.Dr. Yaşar GÜRGEN)
- Ekonomi (Prof.Dr. Selahattin ERAKTAN, Prof.Dr. A.Fethi AÇIL)
- Ekonomiye Giriş (Prof. Dr. Tevfik PEKİN)
- İktisada Giriş (Alkin E., Yıldırım, K., Özer, M.)
- Mikro Ekonomi (Prof.Dr. Zeynel Dinler)
- İşletme ve iktisat fakültelerinin ders kitapları, ekonomi ile ilgili internet siteleri.
- Yazılı ve görsel medya kaynakları (İnternet kaynakları ve güncel ekonomik haberler)
|
| |
| Diğer Kaynaklar | |
|
|
|
Değerlendirme (Sınav) Yöntemleri ve Kriterleri |
|
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmeleri |
Sayısı |
Katkı Yüzdesi |
|
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) |
0 |
50 |
|
Ödev/Proje/Diğer |
0 |
50 |
|
Toplam |
100 |
|
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmelerinin Başarıya Katkısı |
40 |
|
|
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesi
|
100 |
|
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesinin Başarıya Katkısı
|
60 |
|
Toplam |
100 |
|
|
| Dersin Temel Öğrenme Kazanımlarına Katkısı |
| No | Temel Öğrenme Kazanımı | Katkısı* |
|
1 |
Alternatif üretim sistemleri (organik üretim, iyi tarım uygulamaları, iyi hayvan besleme uygulamaları gibi. ) konularda yeterli bilgi ve birikime sahiptir. |
3 |
|
2 |
Çiftlik hayvanların temel özelliklerini (anatomik, morfolojik, fizyolojik vb. tüm biyolojik özelliklerini) bilir. Hayvansal üretimde türlere ve çevre koşullarına uygun barınak planlanma konularında yeterli bilgiye sahiptir. Hayvansal üretimde türlere ve çevre koşullarına gore yem üretimi ve saklama, hayvan besleme programları yapabilme bilgilerine sahiptir
Hayvansal üretimde işletmede elde edilen ürünlerin muhafazası konularında yeterli bilgiye sahiptir
|
2 |
|
3 |
Hayvan ıslahına temel teşkil edecek genetik ve istatistik bilgilerine sahiptir. Endüstriyel hayvancılık konusunda yeterli bilgi ve birikime sahiptir |
1 |
|
4 |
Bilgi teknolojilerini kullanarak hayvansal üretim ile ilgili yenilikleri takip eder ve bu konuda her türlü bilgiye ulaşır. |
2 |
|
5 |
Sahada görev yapan değişik kademelerdeki kişilere bilgilerini aktarabilme, iletişim kurabilme, bilgi sağlama ve teknik gelişimleri izleyebilme özgüvenine sahip olma |
0 |
|
6 |
Zootekni alanında istenilen düzeyde verim ve kalitenin elde edilmesini olumsuz etkileyebilecek teknik ve ekonomik sorunların kaynağını bulma ve buna uygun çözüm önerileri geliştirebilme |
2 |
|
7 |
Alanıyla ilgili uygulamalarda kullanılan teknik bilgiye sahip olma |
0 |
|
8 |
—Türkiye ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik gereklere sahip Zooteknistler yetiştirmek,
|
3 |
|
9 |
Zootekni alanındaki bilgileri elde etme, araştırma, değerlendirme, kayıt etme, danışmanlık yapma ve proje yazma ve uygulayabilme |
2 |
|
10 |
Hayvan yetiştiriciliğindeki teknikleri bilme ve uygulama Küçükbaş hayvan yetiştiriciliğindeki ve beslemediki teknikleri bilme ve uygulama kanatlı hayvan yetiştiriciliğindeki ve beslemedeki teknikleri bilme ve uygulama yvan ıslahına temel teşkil edecek genetik ve istatistik bilgilerini hayvansal üretime aktarma
Küçükbaş hayvan yetiştiriciliğindeki ve beslemediki teknikleri bilme ve uygulama
kanatlı hayvan yetiştiriciliğindeki ve beslemedeki teknikleri bilme ve uygulama
yvan ıslahına temel teşkil edecek genetik ve istatistik bilgilerini hayvansal üretime aktarma |
1 |
| * Katkı düzeyleri 0 (yok) ve 5 (en yüksek) arasında ifade edilmiştir. |
|
|
| Öğrenci İş Yükü - AKTS |
| Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
| Ders ile İlgili Çalışmalar |
|
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) |
14 |
2 |
28 |
|
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) |
7 |
4 |
28 |
| Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar |
|
Ödev, Proje, Diğer |
0 |
0 |
0 |
|
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) |
0 |
0 |
0 |
|
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı |
0 |
0 |
0 |
|
Toplam İş Yükü: | 56 |
| Toplam İş Yükü / 25 (s): | 2.24 |
| Dersin AKTS Kredisi: | 2 |
|
|
|