|
Ders Bilgileri |
|
Dersin Adı |
: |
Genel Sebzecilik |
|
Dersin Kodu |
: |
BBP201 |
|
Dersin Türü |
: |
Zorunlu |
|
Dersin Aşaması |
: |
Birinci Aşama (Lisans) |
|
Dersin Yılı |
: |
2 |
|
Dersin Dönemi |
: |
Güz (16 Hafta) |
|
Dersin AKTS Kredisi |
: |
6 |
|
Eğitici(ler)nin Adı |
: |
Prof.Dr. NEBAHAT SARI Prof.Dr. SAADET BÜYÜKALACA |
|
Dersin Öğrenme Kazanımları |
: |
Sebzecilik ile ilgili temel kavramları tanımlayabilme Sebzelerin ekonomik önemlerini, besin içeriklerini açıklayabileme, sınıflandırmalarını yapabilme Sebze bahçesi kurabilme, bakım işlemlerini gerçekleştirebilme ve sorunları çözebilme
|
|
Dersin Veriliş Şekli |
: |
Örgün (Yüz Yüze) |
|
Dersin Önkoşulları |
: |
Yok |
|
Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar |
: |
Yok |
|
Dersin Amacı |
: |
Dünya’da ve Türkiye’de yetiştirilen sebze tür ve çeşitlerini tanımak; bitkisel, agronomik ve ekolojik özelliklerini bilmek; üretim miktarları, yetişme alanları ve yetiştiricilik sorunlarını tartışmak; bitkilerin gen merkezleri, yetiştirme teknikleri, bahçe kurma konularındaki temel kavramları ve konuları anlayabilmek. |
|
Dersin İçeriği |
: |
Sebze kavramı, diğer kültür bitkilerinden farklılıkları, sebzelerin beslenme ve sağlık açısından önemleri, dünyadaki ve ülke ekonomisindeki yerleri, gen merkezleri, bahçe tesisi, çoğaltma teknikleri, toprak ve ekim-dikim yerleri hazırlığı, budama, gübreleme, sulama, tozlanma ve döllenmeye yardım konuları. |
|
Dersin Dili |
: |
Türkçe |
|
Dersin Yeri |
: |
Çukurova Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Bahçe Bitkileri Bölümü derslikleri ve uygulama alanları |
|
|
Ders Planı |
| Hafta | Konu | Öğrencinin Ön Hazırlığı | Öğrenme Aktiviteleri ve Öğretme Yöntemleri |
|
1 |
Sebze kavramı ve diğer kültür bitkilerinden farklılıkları.
Sebzelerin değişik özelliklerine göre sınıflandırılması
|
Ders notları ve kaynak kitaplar |
Yüz yüze eğitim, tartışma, uygulamada sebze bahçesi oluşturma ve sebze yetiştirme |
|
2 |
Dünyada ve Türkiye’de sebze tarımı ve sebzeciliğin ülke ekonomisindeki yeri |
Ders notları ve kaynak kitaplar |
Yüz yüze eğitim, tartışma, uygulamada sebze bahçesi oluşturma ve sebze yetiştirme |
|
3 |
Sebzelerin beslenme ve sağlık açısından önemleri |
Ders notları ve kaynak kitaplar |
Yüz yüze eğitim, tartışma, uygulamada sebze bahçesi oluşturma ve sebze yetiştirme |
|
4 |
Sebzelerin gen merkezleri
Türkiye sebzecilik bölgeleri ve özellikleri
|
Ders notları ve kaynak kitaplar |
Yüz yüze eğitim, tartışma, uygulamada sebze bahçesi oluşturma ve sebze yetiştirme |
|
5 |
Sebze bahçesi için yer seçimine etki eden faktörler |
Ders notları ve kaynak kitaplar |
Yüz yüze eğitim, tartışma, uygulamada sebze bahçesi oluşturma ve sebze yetiştirme |
|
6 |
Sebzecilik işletme şekilleri |
Ders notları ve kaynak kitaplar |
Yüz yüze eğitim, tartışma, uygulamada sebze bahçesi oluşturma ve sebze yetiştirme |
|
7 |
Sebze bahçelerinin kurulması |
Ders notları ve kaynak kitaplar |
Yüz yüze eğitim, tartışma, uygulamada sebze bahçesi oluşturma ve sebze yetiştirme |
|
8 |
Ara sınavı |
Sınav hazırlığı |
Yazılı sınav |
|
9 |
Sebzelerde çoğaltma teknikleri |
Ders notları ve kaynak kitaplar |
Yüz yüze eğitim, tartışma, uygulamada sebze bahçesi oluşturma ve sebze yetiştirme |
|
10 |
Sebze tohumculuğu, tohumlara yapılan ön uygulamalar ve fidecilik |
Ders notları ve kaynak kitaplar |
Yüz yüze eğitim, tartışma, uygulamada sebze bahçesi oluşturma ve sebze yetiştirme |
|
11 |
Sebzecilikte ekim nöbeti uygulamaları |
Ders notları ve kaynak kitaplar |
Yüz yüze eğitim, tartışma, uygulamada sebze bahçesi oluşturma ve sebze yetiştirme |
|
12 |
Sebze bahçelerinde toprak hazırlığı, ekim-dikim yerlerinin hazırlığı ve ekim-dikim |
Ders notları ve kaynak kitaplar |
Yüz yüze eğitim, tartışma, uygulamada sebze bahçesi oluşturma ve sebze yetiştirme |
|
13 |
Sebze bahçelerinde yapılması gerekli kültürel işlemler I(budama, sulama, gübreleme, yabancı ot kontrolü, tozlanma ve döllenmeye yardım vb.) |
Ders notları ve kaynak kitaplar |
Yüz yüze eğitim, tartışma, uygulamada sebze bahçesi oluşturma ve sebze yetiştirme |
|
14 |
Sebze bahçelerinde yapılması gerekli kültürel işlemler II (budama, sulama, gübreleme, yabancı ot kontrolü, tozlanma ve döllenmeye yardım vb.) |
Ders notları ve kaynak kitaplar |
Yüz yüze eğitim, tartışma, uygulamada sebze bahçesi oluşturma ve sebze yetiştirme |
|
15 |
Sebze bahçelerinde yapılması gerekli kültürel işlemler III(budama, sulama, gübreleme, yabancı ot kontrolü, tozlanma ve döllenmeye yardım vb.) |
Ders notları ve kaynak kitaplar |
Yüz yüze eğitim, tartışma, uygulamada sebze bahçesi oluşturma ve sebze yetiştirme |
|
16/17 |
Yıl sonu sınavı |
Sınav hazırlığı |
Yazılı sınav ve öğrencilerin yetiştirdikleri sebze parsellerinin değerlendirilmesi |
|
|
|
Önerilen Kaynak ve Okumalar |
| Kaynak Türü | Kaynak Adı |
| Ders Notu ve Kitaplar |
Değişik kaynaklardan yararlanılarak hazırlanmış ders notu ve fotoğraflarla zenginleştirilmiş elektronik ortama aktarılmış sunu
Genel Sebzecilik, Prof. Dr. Vedat Şeniz, Uludağ Üniversitesi, Ziraat Fakültesi Ders notları No: 53, Bursa 2003
-Sebze Yetiştiriciliği Cilt I, Prof. Dr. Atilla Günay, İzmir 2005
|
| |
| Diğer Kaynaklar |
İnternet Kaynakları (faostat, TUİK bilgileri, yerli yabancı araştırma makaleleri vs)
|
|
|
|
Değerlendirme (Sınav) Yöntemleri ve Kriterleri |
|
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmeleri |
Sayısı |
Katkı Yüzdesi |
|
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) |
1 |
90 |
|
Ödev/Proje/Diğer |
1 |
10 |
|
Toplam |
100 |
|
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmelerinin Başarıya Katkısı |
40 |
|
|
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesi
|
100 |
|
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesinin Başarıya Katkısı
|
60 |
|
Toplam |
100 |
|
|
| Dersin Temel Öğrenme Kazanımlarına Katkısı |
| No | Temel Öğrenme Kazanımı | Katkısı* |
|
1 |
Temel Mühendislik Alanı ve Ziraat Mühendisliği Alanlarında yeterli kuramsal bilgilere sahip olma |
5 |
|
2 |
Bahçe Bitkileri temel alanı ve ayrıca meyve, sebze, bağ ve süs bitkileri yetiştirilmesi ve ıslahı konularında yeterli kuramsal bilgiye sahip olma |
5 |
|
3 |
Alanıyla ilgili uygulamalarda kullanılan teknik bilgiye sahip olma |
5 |
|
4 |
Bahçe Bitkileri tarımında istenen düzeyde verim ve kalitenin elde edilmesini olumsuz etkileyebilecek çevresel, biyolojik, teknik ve ekonomik sorunların kaynağını bulma ve araştırmalara dayalı çözüm önerileri geliştirebilme |
5 |
|
5 |
Meyve, sebze, bağ ve süs bitkilerini tanımlayabilme, isimlendirme ve yetiştirebilme |
5 |
|
6 |
Bahçe Bitkilerinin ıslahı, yeni çeşit geliştirme, geliştirilen çeşitlerin çoğaltma materyallerini (tohum, fide, fidan) üretebilme |
4 |
|
7 |
Bahçe Bitkilerinde biyoteknolojiyi kullanabilme ve uygulayabilme |
1 |
|
8 |
Bahçe Bitkileri alanında genetik kaynakların ve çevrenin korunması ile sürdürelebilir kullanımı için yöntemler uygulayabilme |
2 |
|
9 |
Bahçe Bitkilerinin sulanması, gübrelenmesi, hastalık ve zararlılarının tanımlanması ve derim sonrası muhafazada oluşan değişimleri değerlendirme ve analiz edebilme |
4 |
|
10 |
Bahçe Bitkileri alanındaki bilgileri elde etme, araştırma, değerlendirme, kayıt etme, danışmanlık ve bilirkişilik yapabilme, proje yazma ve uygulayabilme |
2 |
|
11 |
Bireysel yetenekleri artırıcı farklı rolleri teşhis etmek ve üstlenmek yolu ile çalışma ekibinin bir üyesi olarak ve farklı ortamlarda başarılı bir şekilde takım çalışması yetkinliğine sahip olma |
2 |
|
12 |
Amaca uygun bilgiye ulaşabilme, analitik düşünme ve planlayabilme, sorgulayıcı, araştırıcı ve yaratıcı vizyona sahip olma ve edinilen bilgileri toplum yararına kullanabilme |
2 |
|
13 |
Sahada görev yapan değişik kademelerdeki kişilere bilgilerini aktarabilme, iletişim kurabilme, bilgi sunabilme; bunun dışında ilgi ve yetenekleri doğrultusunda bilimsel, kültürel, sanatsal ve sosyal alanlarda eğitim gereksinimlerini belirleyerek kendini sürekli geliştirebilme |
3 |
|
14 |
Bahçe, sera ve bağ tesisi kurabilme ve işletebilme |
4 |
| * Katkı düzeyleri 0 (yok) ve 5 (en yüksek) arasında ifade edilmiştir. |
|
|
| Öğrenci İş Yükü - AKTS |
| Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
| Ders ile İlgili Çalışmalar |
|
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) |
14 |
4 |
56 |
|
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) |
14 |
2 |
28 |
| Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar |
|
Ödev, Proje, Diğer |
1 |
28 |
28 |
|
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) |
1 |
15 |
15 |
|
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı |
1 |
20 |
20 |
|
Toplam İş Yükü: | 147 |
| Toplam İş Yükü / 25 (s): | 5.88 |
| Dersin AKTS Kredisi: | 6 |
|
|
|