Ana Sayfa     Üniversite Hakkında Bilgi     Derece Programları     Öğrenciler İçin Genel Bilgi     English  

 DERECE PROGRAMLARI


 Ön Lisans Derecesi


 Lisans Derecesi


 Yüksek Lisans Derecesi

  Ders Bilgileri
Dersin Adı : Genel Sebzecilik

Dersin Kodu : BBP201

Dersin Türü : Zorunlu

Dersin Aşaması : Birinci Aşama (Lisans)

Dersin Yılı : 2

Dersin Dönemi : Güz (16 Hafta)

Dersin AKTS Kredisi : 6

Eğitici(ler)nin Adı : Prof.Dr. NEBAHAT SARI
Prof.Dr. SAADET BÜYÜKALACA

Dersin Öğrenme Kazanımları : Sebzecilik ile ilgili temel kavramları tanımlayabilme
Sebzelerin ekonomik önemlerini, besin içeriklerini açıklayabileme, sınıflandırmalarını yapabilme
Sebze bahçesi kurabilme, bakım işlemlerini gerçekleştirebilme ve sorunları çözebilme

Dersin Veriliş Şekli : Örgün (Yüz Yüze)

Dersin Önkoşulları : Yok

Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar : Yok

Dersin Amacı : Dünya’da ve Türkiye’de yetiştirilen sebze tür ve çeşitlerini tanımak; bitkisel, agronomik ve ekolojik özelliklerini bilmek; üretim miktarları, yetişme alanları ve yetiştiricilik sorunlarını tartışmak; bitkilerin gen merkezleri, yetiştirme teknikleri, bahçe kurma konularındaki temel kavramları ve konuları anlayabilmek.

Dersin İçeriği : Sebze kavramı, diğer kültür bitkilerinden farklılıkları, sebzelerin beslenme ve sağlık açısından önemleri, dünyadaki ve ülke ekonomisindeki yerleri, gen merkezleri, bahçe tesisi, çoğaltma teknikleri, toprak ve ekim-dikim yerleri hazırlığı, budama, gübreleme, sulama, tozlanma ve döllenmeye yardım konuları.

Dersin Dili : Türkçe

Dersin Yeri : Çukurova Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Bahçe Bitkileri Bölümü derslikleri ve uygulama alanları


  Ders Planı
Hafta Konu Öğrencinin Ön Hazırlığı Öğrenme Aktiviteleri ve Öğretme Yöntemleri
1 Sebze kavramı ve diğer kültür bitkilerinden farklılıkları. Sebzelerin değişik özelliklerine göre sınıflandırılması Ders notları ve kaynak kitaplar Yüz yüze eğitim, tartışma, uygulamada sebze bahçesi oluşturma ve sebze yetiştirme
2 Dünyada ve Türkiye’de sebze tarımı ve sebzeciliğin ülke ekonomisindeki yeri Ders notları ve kaynak kitaplar Yüz yüze eğitim, tartışma, uygulamada sebze bahçesi oluşturma ve sebze yetiştirme
3 Sebzelerin beslenme ve sağlık açısından önemleri Ders notları ve kaynak kitaplar Yüz yüze eğitim, tartışma, uygulamada sebze bahçesi oluşturma ve sebze yetiştirme
4 Sebzelerin gen merkezleri Türkiye sebzecilik bölgeleri ve özellikleri Ders notları ve kaynak kitaplar Yüz yüze eğitim, tartışma, uygulamada sebze bahçesi oluşturma ve sebze yetiştirme
5 Sebze bahçesi için yer seçimine etki eden faktörler Ders notları ve kaynak kitaplar Yüz yüze eğitim, tartışma, uygulamada sebze bahçesi oluşturma ve sebze yetiştirme
6 Sebzecilik işletme şekilleri Ders notları ve kaynak kitaplar Yüz yüze eğitim, tartışma, uygulamada sebze bahçesi oluşturma ve sebze yetiştirme
7 Sebze bahçelerinin kurulması Ders notları ve kaynak kitaplar Yüz yüze eğitim, tartışma, uygulamada sebze bahçesi oluşturma ve sebze yetiştirme
8 Ara sınavı Sınav hazırlığı Yazılı sınav
9 Sebzelerde çoğaltma teknikleri Ders notları ve kaynak kitaplar Yüz yüze eğitim, tartışma, uygulamada sebze bahçesi oluşturma ve sebze yetiştirme
10 Sebze tohumculuğu, tohumlara yapılan ön uygulamalar ve fidecilik Ders notları ve kaynak kitaplar Yüz yüze eğitim, tartışma, uygulamada sebze bahçesi oluşturma ve sebze yetiştirme
11 Sebzecilikte ekim nöbeti uygulamaları Ders notları ve kaynak kitaplar Yüz yüze eğitim, tartışma, uygulamada sebze bahçesi oluşturma ve sebze yetiştirme
12 Sebze bahçelerinde toprak hazırlığı, ekim-dikim yerlerinin hazırlığı ve ekim-dikim Ders notları ve kaynak kitaplar Yüz yüze eğitim, tartışma, uygulamada sebze bahçesi oluşturma ve sebze yetiştirme
13 Sebze bahçelerinde yapılması gerekli kültürel işlemler I(budama, sulama, gübreleme, yabancı ot kontrolü, tozlanma ve döllenmeye yardım vb.) Ders notları ve kaynak kitaplar Yüz yüze eğitim, tartışma, uygulamada sebze bahçesi oluşturma ve sebze yetiştirme
14 Sebze bahçelerinde yapılması gerekli kültürel işlemler II (budama, sulama, gübreleme, yabancı ot kontrolü, tozlanma ve döllenmeye yardım vb.) Ders notları ve kaynak kitaplar Yüz yüze eğitim, tartışma, uygulamada sebze bahçesi oluşturma ve sebze yetiştirme
15 Sebze bahçelerinde yapılması gerekli kültürel işlemler III(budama, sulama, gübreleme, yabancı ot kontrolü, tozlanma ve döllenmeye yardım vb.) Ders notları ve kaynak kitaplar Yüz yüze eğitim, tartışma, uygulamada sebze bahçesi oluşturma ve sebze yetiştirme
16/17 Yıl sonu sınavı Sınav hazırlığı Yazılı sınav ve öğrencilerin yetiştirdikleri sebze parsellerinin değerlendirilmesi


  Önerilen Kaynak ve Okumalar
Kaynak Türü Kaynak Adı
Ders Notu ve Kitaplar  Değişik kaynaklardan yararlanılarak hazırlanmış ders notu ve fotoğraflarla zenginleştirilmiş elektronik ortama aktarılmış sunu
 Genel Sebzecilik, Prof. Dr. Vedat Şeniz, Uludağ Üniversitesi, Ziraat Fakültesi Ders notları No: 53, Bursa 2003
 -Sebze Yetiştiriciliği Cilt I, Prof. Dr. Atilla Günay, İzmir 2005
Diğer Kaynaklar   İnternet Kaynakları (faostat, TUİK bilgileri, yerli yabancı araştırma makaleleri vs)


  Değerlendirme (Sınav) Yöntemleri ve Kriterleri
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmeleri Sayısı Katkı Yüzdesi
    Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 90
    Ödev/Proje/Diğer 1 10
Toplam 100
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmelerinin Başarıya Katkısı 40
 
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesi 100
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesinin Başarıya Katkısı 60
Toplam 100

  Dersin Temel Öğrenme Kazanımlarına Katkısı
No Temel Öğrenme Kazanımı Katkısı*
1 Temel Mühendislik Alanı ve Ziraat Mühendisliği Alanlarında yeterli kuramsal bilgilere sahip olma 5
2 Bahçe Bitkileri temel alanı ve ayrıca meyve, sebze, bağ ve süs bitkileri yetiştirilmesi ve ıslahı konularında yeterli kuramsal bilgiye sahip olma 5
3 Alanıyla ilgili uygulamalarda kullanılan teknik bilgiye sahip olma 5
4 Bahçe Bitkileri tarımında istenen düzeyde verim ve kalitenin elde edilmesini olumsuz etkileyebilecek çevresel, biyolojik, teknik ve ekonomik sorunların kaynağını bulma ve araştırmalara dayalı çözüm önerileri geliştirebilme 5
5 Meyve, sebze, bağ ve süs bitkilerini tanımlayabilme, isimlendirme ve yetiştirebilme 5
6 Bahçe Bitkilerinin ıslahı, yeni çeşit geliştirme, geliştirilen çeşitlerin çoğaltma materyallerini (tohum, fide, fidan) üretebilme 4
7 Bahçe Bitkilerinde biyoteknolojiyi kullanabilme ve uygulayabilme 1
8 Bahçe Bitkileri alanında genetik kaynakların ve çevrenin korunması ile sürdürelebilir kullanımı için yöntemler uygulayabilme 2
9 Bahçe Bitkilerinin sulanması, gübrelenmesi, hastalık ve zararlılarının tanımlanması ve derim sonrası muhafazada oluşan değişimleri değerlendirme ve analiz edebilme 4
10 Bahçe Bitkileri alanındaki bilgileri elde etme, araştırma, değerlendirme, kayıt etme, danışmanlık ve bilirkişilik yapabilme, proje yazma ve uygulayabilme 2
11 Bireysel yetenekleri artırıcı farklı rolleri teşhis etmek ve üstlenmek yolu ile çalışma ekibinin bir üyesi olarak ve farklı ortamlarda başarılı bir şekilde takım çalışması yetkinliğine sahip olma 2
12 Amaca uygun bilgiye ulaşabilme, analitik düşünme ve planlayabilme, sorgulayıcı, araştırıcı ve yaratıcı vizyona sahip olma ve edinilen bilgileri toplum yararına kullanabilme 2
13 Sahada görev yapan değişik kademelerdeki kişilere bilgilerini aktarabilme, iletişim kurabilme, bilgi sunabilme; bunun dışında ilgi ve yetenekleri doğrultusunda bilimsel, kültürel, sanatsal ve sosyal alanlarda eğitim gereksinimlerini belirleyerek kendini sürekli geliştirebilme 3
14 Bahçe, sera ve bağ tesisi kurabilme ve işletebilme 4
* Katkı düzeyleri 0 (yok) ve 5 (en yüksek) arasında ifade edilmiştir.

  Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
    Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 4 56
    Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 2 28
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
    Ödev, Proje, Diğer 1 28 28
    Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 15 15
    Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 20 20
Toplam İş Yükü: 147
Toplam İş Yükü / 25 (s): 5.88
Dersin AKTS Kredisi: 6