|
Ders Bilgileri |
|
Dersin Adı |
: |
Genel Mikrobiyoloji |
|
Dersin Kodu |
: |
BKP122 |
|
Dersin Türü |
: |
Zorunlu |
|
Dersin Aşaması |
: |
Birinci Aşama (Lisans) |
|
Dersin Yılı |
: |
1 |
|
Dersin Dönemi |
: |
Bahar (16 Hafta) |
|
Dersin AKTS Kredisi |
: |
3 |
|
Eğitici(ler)nin Adı |
: |
Dr.Öğr. ÜyesiDr. OrhanBOZAN |
|
Dersin Öğrenme Kazanımları |
: |
Öğrenci Mikrobiyoloji nedir? Mikroorganizmaların tanımlanması ve mikrobiyolojinin çalışma alanlarını öğrenir. Öğrenciler bakteri, fungus, virüs ve diğer canlılar ile ilgili genel bilgiler edinir.
|
|
Dersin Veriliş Şekli |
: |
Örgün (Yüz Yüze) |
|
Dersin Önkoşulları |
: |
Yok |
|
Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar |
: |
Yok |
|
Dersin Amacı |
: |
Mikrobiyolojinin tarihçesini, önemini, temel kurallarını, mikroorganizma
gruplarını, mikroorganizmaların genel özelliklerini ve tanısını, mikroorganizmalarda
genetik olayları öğretmektir.
|
|
Dersin İçeriği |
: |
Mikrobiyolojiye giriş ve tarihçesi, mikroorganizmaların genel özellikleri, mikroorganizmalarda beslenme ve gelişme koşulları, mikroorganizmaların tanılanmasında kullanılan serolojik ve moleküler yöntemler. |
|
Dersin Dili |
: |
Türkçe |
|
Dersin Yeri |
: |
Derslik |
|
|
Ders Planı |
| Hafta | Konu | Öğrencinin Ön Hazırlığı | Öğrenme Aktiviteleri ve Öğretme Yöntemleri |
|
1 |
Mikrobiyolojiye Giriş - I
|
Kaynak kitaplardan ve verilen sunulardan çalışarak derse hazırlanmak. |
Görsel anlatım |
|
2 |
Mikrobiyolojiye Giriş - II
|
Kaynak kitaplardan ve verilen sunulardan çalışarak derse hazırlanmak. |
Görsel anlatım |
|
3 |
Mikroorganizmaların Genel Özellikleri
|
Kaynak kitaplardan ve verilen sunulardan çalışarak derse hazırlanmak. |
Görsel anlatım |
|
4 |
Mikroorganizmalarda Beslenme ve Gelişme Koşulları
|
Kaynak kitaplardan ve verilen sunulardan çalışarak derse hazırlanmak. |
Görsel anlatım |
|
5 |
Mikroorganizmalarda Çoğalma ve Gelişmenin Kontrol Altına Alınması
|
Kaynak kitaplardan ve verilen sunulardan çalışarak derse hazırlanmak. |
Görsel anlatım |
|
6 |
Mikrobiyal Metabolizma - I
|
Kaynak kitaplardan ve verilen sunulardan çalışarak derse hazırlanmak. |
Görsel anlatım |
|
7 |
Mikrobiyal Metabolizma - II
|
Kaynak kitaplardan ve verilen sunulardan çalışarak derse hazırlanmak. |
Görsel anlatım |
|
8 |
Ara sınav
|
|
|
|
9 |
Mikroorganizmalarda Çeşitlilik - I
|
Kaynak kitaplardan ve verilen sunulardan çalışarak derse hazırlanmak. |
Görsel anlatım |
|
10 |
Mikroorganizmalarda Çeşitlilik - II
|
Kaynak kitaplardan ve verilen sunulardan çalışarak derse hazırlanmak. |
Görsel anlatım |
|
11 |
Mikroorganizmalarda Çeşitlilik - III
|
Kaynak kitaplardan ve verilen sunulardan çalışarak derse hazırlanmak. |
Görsel anlatım |
|
12 |
Mikrobiyal Genetiğe Giriş ve Mutasyonlar
|
Kaynak kitaplardan ve verilen sunulardan çalışarak derse hazırlanmak. |
Görsel anlatım |
|
13 |
Mikrobiyal Ekosistemler ve Bitki-Mikroorganizma Etkileşimleri
|
Kaynak kitaplardan ve verilen sunulardan çalışarak derse hazırlanmak. |
Görsel anlatım |
|
14 |
İmmünolojiye Giriş ve Serolojik Testler
|
Kaynak kitaplardan ve verilen sunulardan çalışarak derse hazırlanmak. |
Görsel anlatım |
|
15 |
Mikrobiyal Tanı Yöntemlerine
|
Kaynak kitaplardan ve verilen sunulardan çalışarak derse hazırlanmak. |
Görsel anlatım |
|
16/17 |
Final sınavı
|
|
|
|
|
|
Önerilen Kaynak ve Okumalar |
| Kaynak Türü | Kaynak Adı |
| Ders Notu ve Kitaplar |
3. Çeşitli kaynaklardan hazırlanmış power point sunuları
1. Tunail N. “Mikrobiyoloji” Pelin Ofset Tipo Matbaacılık San. Ve Tic. Ltd. Şti., ISBN 978-605-603-62-0-0 (2009)
2. Çakmakçı, M. L., Karahan, A. G., Çakır, İ., 2008. Microbiology. Bizim Büro Basımevi, Ankara. 227 s.
|
| |
| Diğer Kaynaklar | |
|
|
|
Değerlendirme (Sınav) Yöntemleri ve Kriterleri |
|
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmeleri |
Sayısı |
Katkı Yüzdesi |
|
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) |
1 |
50 |
|
Ödev/Proje/Diğer |
3 |
50 |
|
Toplam |
100 |
|
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmelerinin Başarıya Katkısı |
40 |
|
|
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesi
|
100 |
|
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesinin Başarıya Katkısı
|
60 |
|
Toplam |
100 |
|
|
| Dersin Temel Öğrenme Kazanımlarına Katkısı |
| No | Temel Öğrenme Kazanımı | Katkısı* |
|
1 |
Bitki sağlığı alanında sorun olan hastalık, zararlı ve yabancı otlarla ilgili sorunların belirlenmesi ve etmenlerin tanınması için gerekli donanıma sahip olur. |
5 |
|
2 |
Bitki Koruma sorunlarının çözümü için sahip olduğu bilgileri kullanarak, doğal kaynakların korunması ve sürdürülebilirliği ön planda tutarak en uygun ekonomik mücadele yöntemini seçer. |
1 |
|
3 |
Mesleki bilgilerini tarımın ilgili paydaşlarına aktarabilme, üretici ve uygulayıcı kuruluşlarla iletişim kurabilme becerisi kazanma |
1 |
|
4 |
Savaş yöntemlerinin pratikte doğru uygulanmasını sağlar ve sonuçlarını değerlendirerek yorumlar; kimyasal savaş yönteminin kullanılması gerektiği durumlarda talimatlara göre uygulanabilecek pestisitleri belirleyerek reçete yazar. |
1 |
|
5 |
Bitki koruma alanında teknoloji uygulamalarında modern teknik araçları seçme ve kullanma |
5 |
|
6 |
Laboratuar kullanma, bitki koruma alanında laboratuarda hastalık, zararlı ve yabancı otların teşhis, araştırma amaçlı üretim vb. analizlerini yapma, sonuçları değerlendirme, yorumlama ve rapor etme becerisi |
4 |
|
7 |
Meslek etiğine saygılı olma, Bitki Koruma ile ilgili ortaya çıkan sorunları yasal mevzuat ve yönetmelikler çerçevesinde anlama ve çözüm yöntemleri geliştirme yeteneği kazanma. |
1 |
|
8 |
Gerekli teknolojileri kullanarak Bitki Koruma ile bilgilere ulaşır kendi bilgileri ile sentezleyerek yazılı ve sözlü sunumlar yapar. |
2 |
|
9 |
Bilimsel araştırmanın temel yöntemlerini kavrama, bilimsel yöntemlerle çözümleyebilme becerisi kazanır. |
3 |
|
10 |
Mesleğiyle ilgili konularda bireysel ve ekip çalışması yapabilme yeteneğini kazanır, uygulamalarda işe ilişkin güvenliği gözetir; mesleki etik sorumluluğu kazanır |
2 |
|
11 |
Kültür bitkisi yetiştiriciliğinde verim kaybına neden olan etmenlerin biyolojisi, ekolojisi, sistematiği, mücadele yöntemleri vb. Bitki Korumanın genel konularını öğrenir.
|
5 |
|
12 |
Genelde Ziraat Mühendisliği, özelde de Bitki Koruma alanında yeterli altyapıya sahip olur |
3 |
|
13 |
Mesleki gelişimlerinin yanı sıra ilgi ve yetenekleri doğrultusunda bilimsel, kültürel, sanatsal ve sosyal alanlarda eğitim gereksinimlerini belirleyerek kendini sürekli geliştirir |
0 |
| * Katkı düzeyleri 0 (yok) ve 5 (en yüksek) arasında ifade edilmiştir. |
|
|
| Öğrenci İş Yükü - AKTS |
| Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
| Ders ile İlgili Çalışmalar |
|
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) |
14 |
2 |
28 |
|
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) |
14 |
1 |
14 |
| Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar |
|
Ödev, Proje, Diğer |
3 |
6 |
18 |
|
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) |
1 |
10 |
10 |
|
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı |
1 |
15 |
15 |
|
Toplam İş Yükü: | 85 |
| Toplam İş Yükü / 25 (s): | 3.4 |
| Dersin AKTS Kredisi: | 3 |
|
|
|