Ana Sayfa     Üniversite Hakkında Bilgi     Derece Programları     Öğrenciler İçin Genel Bilgi     English  

 DERECE PROGRAMLARI


 Ön Lisans Derecesi


 Lisans Derecesi


 Yüksek Lisans Derecesi

  Ders Bilgileri
Dersin Adı : Endüstriyel Mikrobiyoloji

Dersin Kodu : BL 413

Dersin Türü : Seçmeli

Dersin Aşaması : Birinci Aşama (Lisans)

Dersin Yılı : 4

Dersin Dönemi : Güz (16 Hafta)

Dersin AKTS Kredisi : 4

Eğitici(ler)nin Adı : Prof.Dr. BURHAN ARIKAN

Dersin Öğrenme Kazanımları : Endüstriyel mikrobiyolojinin öneminin kavranması

Dersin Veriliş Şekli : Örgün (Yüz Yüze)

Dersin Önkoşulları : BL 413 Endüstriyel Mikrobiyoloji

Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar : Yok

Dersin Amacı : Mikroorganizmaların endüstriyel alandaki kullanımlarının öğretilmesi

Dersin İçeriği : Endüstriyel mikrobiyolojiye giriş, Endüstriyel mikrobiyoloji ve uygulama alanları, Doğadan uygun organizmaların izolasyonu, ve tanımlanması, Mikrobiyal metabolizma ve üreme kinetiği, Up stream ve Down stream fermentasyon, 5.Fermentörler, Antibiyotik üretimi, Tek hücre proteini ve üretimi, Organik asitlerin üretimi, Organik çözücülerin üretimi, Fermente ve distile içkilerin üretimi, amino asit, vitamin ve diğer gelişme faktörlerinin üretimi, besin maddelerinin üretimi ve Steroidlerin transformasyonu

Dersin Dili : Türkçe

Dersin Yeri : Sınıf


  Ders Planı
Hafta Konu Öğrencinin Ön Hazırlığı Öğrenme Aktiviteleri ve Öğretme Yöntemleri
1 Endüstriyel mikrobiyoloji ve uygulama alanları İlgili bölümün çalışılması Sözlü sunum
2 Doğal ortamdan endüstriyel organizmaların izolasyonu, tanımlanması ve kültür koleksiyonları İlgili bölümün çalışılması Sözlü sunum
3 Mikrobiyal metabolizma ve üreme kinetiği İlgili bölümün çalışılması Sözlü sunum
4 Up stream fermentasyon İlgili bölümün çalışılması Sözlü sunum
5 Down stream fermentasyon İlgili bölümün çalışılması Sözlü sunum
6 Fermentör tipleri ve uygulama alanları İlgili bölümün çalışılması Sözlü sunum
7 Ara sınav
8 Tek hücre proteini ve üretimde kullanılan organizmalar İlgili bölümün çalışılması Sözlü sunum
9 Organik asitlerin üretimi İlgili bölümün çalışılması Sözlü sunum
10 Organik çözücülerin üretimi İlgili bölümün çalışılması Sözlü sunum
11 Fermente ve distile içkilerin üretimi İlgili bölümün çalışılması Sözlü sunum
12 Mikroorganizmalardan aminoasit ve vitaminlerin üretimi İlgili bölümün çalışılması Sözlü sunum
13 Mikroorganizmalar kullanarak çeşitli besin maddelerinin üretimi İlgili bölümün çalışılması Sözlü sunum
14 Biyogaz ve kompost üretimi İlgili bölümün çalışılması Sözlü sunum
15 Mikroorganizmalardan antibiyotik üretimi İlgili bölümün çalışılması Sözlü sunum
16/17 Final sınavı


  Önerilen Kaynak ve Okumalar
Kaynak Türü Kaynak Adı
Ders Notu ve Kitaplar  Waites, M.J; Morgan, N.L; Rockey, J.S.; Higton, G. Industrial Microbiology: An Introduction, First Published, Blackwell Science Ltd, London. 2001.
 Okafor, N. Modern Industrial Microbiology and Biotechnology. Science Publishers, Enfield New Hampshire 03748, 2007, USA
Diğer Kaynaklar


  Değerlendirme (Sınav) Yöntemleri ve Kriterleri
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmeleri Sayısı Katkı Yüzdesi
    Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 60
    Ödev/Proje/Diğer 2 40
Toplam 100
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmelerinin Başarıya Katkısı 40
 
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesi 100
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesinin Başarıya Katkısı 60
Toplam 100

  Dersin Temel Öğrenme Kazanımlarına Katkısı
No Temel Öğrenme Kazanımı Katkısı*
1 Biyolojinin temel konuları dışında özgün seçimlik derslerle farklı alanlarda bilgisini ve deneyimini artırır 5
2 Alanı ile ilgili uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen sorunları çözmek için bireysel ve ekip üyesi olarak sorumluluk alabilme 2
3 Alanı ile ilgili projelerin planlanmasında ve yürütülmesinde bir ekip üyesi olarak aktif görev alabilir 1
4 Alanı ile ilgili konularda ilgili kişi ve kurumları bilgilendirebilir, düşüncelerini ve sorunlara ilişkin önerilerini yazılı, sözlü ve görsel olarak uzman veya uzman olmayan kişilere aktarabilir 3
5 Biyoloji alanındaki temel konuları anlayacak ve meslektaşlarıyla iletişim kuracak kadar İngilizce bilgisine sahip olma 1
* Katkı düzeyleri 0 (yok) ve 5 (en yüksek) arasında ifade edilmiştir.

  Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
    Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 2 28
    Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 2 28
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
    Ödev, Proje, Diğer 2 6 12
    Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 10 10
    Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 12 12
Toplam İş Yükü: 90
Toplam İş Yükü / 25 (s): 3.6
Dersin AKTS Kredisi: 4