|
Ders Bilgileri |
|
Dersin Adı |
: |
End. Bit. Yet. Ve Toh. Ür. Tek. I |
|
Dersin Kodu |
: |
T 203 |
|
Dersin Türü |
: |
Zorunlu |
|
Dersin Aşaması |
: |
Alt Aşama (Önlisans) |
|
Dersin Yılı |
: |
2 |
|
Dersin Dönemi |
: |
Güz (16 Hafta) |
|
Dersin AKTS Kredisi |
: |
5 |
|
Eğitici(ler)nin Adı |
: |
Dr.Öğr. ÜyesiDr. NURHAYAT ÇULLUOĞLU |
|
Dersin Öğrenme Kazanımları |
: |
2) Gruplamada yer alan Nişasta şeker bitkileri, yağ bitkileri, lif bitkileri, tütün-ilaç-baharat bitkilerinin tanınması ve bazılarının da üretim tekniklerini açıklayabilme 3) Türlerin üretimindeki farklılıkları açıklayabilme 4) Türlere göre tohumluk üretim teknikleri oluşturabilme 5) Tohumluk elde etme yöntemlerini kavrayabilme 6) Tohumluk alma yöntemini yapabilme 7) El beceri kazanma 8) Yöntem, materyal ve araç gereç kullanabilme
|
|
Dersin Veriliş Şekli |
: |
Örgün (Yüz Yüze) |
|
Dersin Önkoşulları |
: |
Yok |
|
Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar |
: |
Yok |
|
Dersin Amacı |
: |
Endüstri bitkilerinin özelliklerini, yetiştirme ve tohum üretme teknikleri öğrenme ve bunlardan bir kısmını yapabilmelerini sağlamak.
|
|
Dersin İçeriği |
: |
|
|
Dersin Dili |
: |
Türkçe |
|
Dersin Yeri |
: |
Derslik |
|
|
Ders Planı |
| Hafta | Konu | Öğrencinin Ön Hazırlığı | Öğrenme Aktiviteleri ve Öğretme Yöntemleri |
|
1 |
Dersin konularının tanıtımı |
|
Düz Anlatım |
|
2 |
Endüstri Bitkilerinin tanımı, önemi ve kullanım alanlarına göre sınıflama |
|
Gösterim, Düz Anlatım |
|
3 |
Nişasta-Şeker, Lif, Yağ ve Tütün- İlaç (tıba)-baharat bitkileri |
|
Gösterim, Düz Anlatım |
|
4 |
Nişasta-Şeker, Lif, Yağ ve Tütün- İlaç (tıba)-baharat bitkileri |
|
Gösterim,Grup Çalışması,Düz Anlatım |
|
5 |
Nişasta bitkilerinin önemi, Dünya ve Türkiye üretimi |
|
Gösterim,Grup Çalışması,Düz Anlatım |
|
6 |
Patates yetiştiriciliği |
|
Saha / Arazi Çalışması |
|
7 |
Patates yetiştiriciliği |
|
Gösterim,Grup Çalışması,Düz Anlatım |
|
8 |
vize |
|
|
|
9 |
Patates Yetiştiriciliği, hasat ve tohumluk üretimi |
|
Gösterim,Grup Çalışması,Düz Anlatım |
|
10 |
Şeker bitkilerinin önemi, Dünya ve Türkiye üretimi |
|
Gösterim,Grup Çalışması,Düz Anlatım |
|
11 |
Şekerpancarı yetiştiriciliği |
|
Saha / Arazi Çalışması |
|
12 |
Şekerpancarı yetiştiriciliği ve tohum üretimi |
|
Gösterim,Grup Çalışması,Düz Anlatım |
|
13 |
Şeker kamışı yetiştiriciliği |
|
Saha / Arazi Çalışması |
|
14 |
Şeker kamışı yetiştiriciliği |
|
Saha / Arazi Çalışması |
|
15 |
Final sınavı |
|
|
|
16/17 |
Final sınavı |
|
|
|
|
|
Önerilen Kaynak ve Okumalar |
| Kaynak Türü | Kaynak Adı |
| Ders Notu ve Kitaplar |
1- Gencer, O., Genel Tarla Bitkileri (Endüktri Bitkileri), Ç.Ü.Z.F.Ders Kitabı No:42, Adana:1995
2- Arıoğlu, H., Nişasta-Şeker Bitkileri, Ç.Ü.Z.F.Genel Yayın No:188, Ders Kitapları Yayın No:A-57, Adana:1997
|
| |
| Diğer Kaynaklar | |
|
|
|
Değerlendirme (Sınav) Yöntemleri ve Kriterleri |
|
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmeleri |
Sayısı |
Katkı Yüzdesi |
|
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) |
1 |
80 |
|
Ödev/Proje/Diğer |
1 |
20 |
|
Toplam |
100 |
|
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmelerinin Başarıya Katkısı |
40 |
|
|
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesi
|
100 |
|
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesinin Başarıya Katkısı
|
60 |
|
Toplam |
100 |
|
|
| Dersin Temel Öğrenme Kazanımlarına Katkısı |
| No | Temel Öğrenme Kazanımı | Katkısı* |
|
1 |
* Elde ettiği verilerin analizini yapabilme, değerlendirme ve yorumlama yetisine sahip olma |
4 |
|
2 |
* Bitki ve tohumlardaki hastalık ve zararlıları tanıma ve mücadele yapabilme yetisine sahip olma |
5 |
|
3 |
* Edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanarak gerekli yöntem ve teknikleri belirleyip uygulayabilme yetisinde olma |
4 |
|
4 |
Alanıyla ilgili plan ve projeleri koordine adebilme, bireysel yada ekip olarak sorumluluk alabilme yetkinliğine sahip olma |
3 |
|
5 |
* Alanında edindiği bilgi ve becerileri geliştirebilme yetkinliğine sahip olma |
0 |
|
6 |
* Sorgulayıcı ve araştırıcı olma yetkinliğine sahip olma |
0 |
|
7 |
* Analitik düşünme yetkinliğinde olma |
3 |
|
8 |
*Tarımsal üretim için gerekli kuramsal ve temel bilgiye sahip olma |
3 |
|
9 |
* Farklı bitki türlerine ait tohum oluşumu, üretim teknikleri, pazarlama ve hasat gibi süreçler hakkında bilgi sahibi olma |
0 |
|
10 |
* Farklı tarla ve sebze bitkilerinin ekolojik istekleri ve bunların yetiştirilme yöntemleri ve ıslah yöntemleri hakkında bilgi sahibi olma |
2 |
|
11 |
* Tarımsal üretim yapabilme ve tohum elde etme, bunlarla ilgili kalite analizleri yapabilme yetkinliğine sahip olma |
3 |
|
12 |
* Farklı bitkilerde ıslah yöntemlerini uygulayabilme yetisinde olma |
3 |
|
13 |
* Yazılı ve sözlü iletişim kurallarını bilme ve etkin iletişim becerisine sahip olma |
3 |
|
14 |
* Temel düzeyde ingilizce kullanım becerisine sahip olma |
0 |
|
15 |
* Atatürk ilkeleri ve inkilapları konusunda bilinçli ve bilgi sahibi olma |
0 |
|
16 |
* Bilgisayar ve internet teknolojilerini kullanarak bilgiye ulşama yetkinliğine sahip olma |
0 |
|
17 |
* Tohum tescili, sertifikalı tohumluk üretimi hakkında yasal düzenlemelere hakim olma |
0 |
|
18 |
* Çevre koruma, iş güvenliği ve sağlıgı konularında yeterli bilince sahip olma |
2 |
|
19 |
*Teknik, teknolojik ve ekonomik yönlerini dikkate alınarak tohum üretim alanlarında plan ve proje yapabilecek, uygulayabilecek ve yönetebilecek yetkinliğine sahip olma |
1 |
| * Katkı düzeyleri 0 (yok) ve 5 (en yüksek) arasında ifade edilmiştir. |
|
|
| Öğrenci İş Yükü - AKTS |
| Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
| Ders ile İlgili Çalışmalar |
|
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) |
14 |
3 |
42 |
|
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) |
10 |
5 |
50 |
| Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar |
|
Ödev, Proje, Diğer |
1 |
5 |
5 |
|
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) |
1 |
10 |
10 |
|
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı |
1 |
24 |
24 |
|
Toplam İş Yükü: | 131 |
| Toplam İş Yükü / 25 (s): | 5.24 |
| Dersin AKTS Kredisi: | 5 |
|
|
|