|
Ders Bilgileri |
|
Dersin Adı |
: |
Yüksek Alkol. İçkiler Tekno. |
|
Dersin Kodu |
: |
GM 470 |
|
Dersin Türü |
: |
Seçmeli |
|
Dersin Aşaması |
: |
Birinci Aşama (Lisans) |
|
Dersin Yılı |
: |
4 |
|
Dersin Dönemi |
: |
Bahar (16 Hafta) |
|
Dersin AKTS Kredisi |
: |
3 |
|
Eğitici(ler)nin Adı |
: |
Prof.Dr. TURGUT CABAROĞLU |
|
Dersin Öğrenme Kazanımları |
: |
1.Genel olarak alkol üretimi, damıtma ve yüksek alkollü içkiler konusunda bilgi sahibi olur. 2. . Hammadde, üretim tekniği ve kalite ilişkisini kavrar, yüksek alkollü içki çeşitleri konusunda ayrıntılı bilgi sahibi olur. 3. Yüksek alkollü içki üretiminde kullanılan hammaddeden ürüne kadar olan üretim süreçlerini kurgulayabilir ve en uygun işleme tekniğini kullanabilir. 4. Uygun hammaddeden hedeflediği yüksek alkollü içkiyi üretebilir. 5. Kaliteli ve güvenli yüksek alkollü içki üretimi konusunda bilimsel ve etik değerlere sahip olur.
|
|
Dersin Veriliş Şekli |
: |
Örgün (Yüz Yüze) |
|
Dersin Önkoşulları |
: |
Yok |
|
Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar |
: |
Yok |
|
Dersin Amacı |
: |
Dersin amacı öğrencilere etil alkol fermantasyonunun genel prensipleri, alkol üretiminde kullanılan hammaddeler, bu hammaddelere uygulanan ön işlemler, damıtma kavramı ve sistemleri ile başlıca yıllandırılan ve yıllandırılmayan damıtık alkollü içkilerin üretim prosesi hakkında bilgi vermektir. |
|
Dersin İçeriği |
: |
Etil alkol fermantasyonunun genel prensipleri, alkol üretiminde kullanılan hammaddeler, bu hammaddelere uygulanan ön işlemler, damıtma kavramı ve sistemleri ile başlıca yıllandırılan ve yıllandırılmayan damıtık alkollü içkilerin üretim prosesi |
|
Dersin Dili |
: |
Türkçe |
|
Dersin Yeri |
: |
Gıda Mühendisliği Bölümü Derslikleri |
|
|
Ders Planı |
| Hafta | Konu | Öğrencinin Ön Hazırlığı | Öğrenme Aktiviteleri ve Öğretme Yöntemleri |
|
1 |
Etil alkolün tanımı, tarihçesi, özellikleri, etil alkol fermantasyonu ve yan ürünleri |
Ders Notu |
Düz anlatım, tartışma,standart derslik teknolojileri, bilgisayar, projektör |
|
2 |
Etil alkol fermantasyonunu etkileyen faktörler, Üretimde önemli mikroorganizmalar |
Ders Notu |
Düz anlatım, tartışma,standart derslik teknolojileri, bilgisayar, projektör |
|
3 |
Şekerli hammaddelerden alkol üretimi /Yaş ve kuru üzüm |
Ders Notu |
Düz anlatım, tartışma,standart derslik teknolojileri, bilgisayar, projektör |
|
4 |
Şekerli hammaddelerden alkol üretimi /Pancar, melas, şeker pancarı |
Ders Notu |
Düz anlatım, tartışma,standart derslik teknolojileri, bilgisayar, projektör |
|
5 |
Nişastalı hammaddelerden alkol üretimi |
Ders Notu |
Düz anlatım, tartışma,standart derslik teknolojileri, bilgisayar, projektör |
|
6 |
Selülozlu ve İnülinli hammaddelerden alkol üretimi |
Ders Notu |
Düz anlatım, tartışma,standart derslik teknolojileri, bilgisayar, projektör |
|
7 |
Damıtmanın prensibi, uygulanması, damıtma aletleri |
Ders Notu |
Düz anlatım, tartışma,standart derslik teknolojileri, bilgisayar, projektör |
|
8 |
Ara Sınav |
Ders Notu |
Yazılı |
|
9 |
Absolü alkol üretimi |
Ders Notu |
Düz anlatım, tartışma,standart derslik teknolojileri, bilgisayar, projektör |
|
10 |
Alkol verimi ve verim hesaplamaları |
Ders Notu |
Düz anlatım, tartışma,standart derslik teknolojileri, bilgisayar, projektör |
|
11 |
Yıllandırılmayan Yüksek Alkollü İçkilerin üretimi: Rakı |
Ders Notu |
Düz anlatım, tartışma,standart derslik teknolojileri, bilgisayar, projektör |
|
12 |
Rakı, Cin ve Votka üretimi |
Ders Notu |
Düz anlatım, tartışma,standart derslik teknolojileri, bilgisayar, projektör |
|
13 |
Yıllandırılan yüksek alkollü içkiler |
Ders Notu |
Düz anlatım, tartışma,standart derslik teknolojileri, bilgisayar, projektör |
|
14 |
Viski üretimi ve çeşitleri |
Ders Notu |
Düz anlatım, tartışma,standart derslik teknolojileri, bilgisayar, projektör |
|
15 |
Rom, Tekila Üretimi, Likörler |
Ders Notu |
Düz anlatım, tartışma,standart derslik teknolojileri, bilgisayar, projektör |
|
16/17 |
Yıl sonu sınavı |
Ders Notu |
Yazılı |
|
|
|
Önerilen Kaynak ve Okumalar |
| Kaynak Türü | Kaynak Adı |
| Ders Notu ve Kitaplar |
Fidan I., Şahin İ, 1983.Alkol ve Alkollü içkiler Teknolojisi, A.Ü.Z.F. No.863, Ankara.
Cabaroğlu T. 2010. Yüksek Alkollü İçkiler Teknolojisi (sunu)
Jacques K.A., Lyons, T.P., Kelsall D.R., 2003. The alcohol textbook, Nottingham University Press, U.K.
Bamforth C.W., 2005. Food fermentation and microorganisms, Blackwell, USA
Aran N., 2010. Gıda Biyoteknolojisi, Nobel yayınevi, İstanbul.
|
| |
| Diğer Kaynaklar | |
|
|
|
Değerlendirme (Sınav) Yöntemleri ve Kriterleri |
|
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmeleri |
Sayısı |
Katkı Yüzdesi |
|
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) |
1 |
60 |
|
Ödev/Proje/Diğer |
2 |
40 |
|
Toplam |
100 |
|
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmelerinin Başarıya Katkısı |
40 |
|
|
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesi
|
100 |
|
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesinin Başarıya Katkısı
|
60 |
|
Toplam |
100 |
|
|
| Dersin Temel Öğrenme Kazanımlarına Katkısı |
| No | Temel Öğrenme Kazanımı | Katkısı* |
|
1 |
Sahip olduğu bilgileri alanında kullanabilme becerisi kazanır |
4 |
|
2 |
Proses tabanlı bir sistemi ölçme ve değerlendirme yöntemleri kullanarak geliştirir |
3 |
|
3 |
1. Temel bilim, mühendislik ve gıda bilimi ve teknolojisi alanlarında bilgi sahibi olur |
5 |
|
4 |
Gıda mühendisliği ve teknolojisi ile ilgili alanlardaki uygulamalarda problemleri saptar, tanımlar ve çözer |
4 |
|
5 |
Araştırma, karmaşık sistemleri bilimsel yöntemlerle çözümleyebilir |
3 |
|
6 |
Gıda kalitesinin değerlendirilmesinde objektif ve subjektif yöntemleri kullanır ve sonuçları yorumlar |
4 |
|
7 |
Gıda mühendisliği ve teknolojileri uygulamalarında modern teknik araçları seçer ve kullanır |
4 |
|
8 |
Laboratuvar kullanır, gıda analizlerini yapar, sonuçları değerlendirir, yorumlar ve rapor eder |
2 |
|
9 |
Bağımsız karar verir, kendine güvenir, yaratıcılık becerisi kazanır ve sorumluluk alabilir |
3 |
|
10 |
Ekip çalışmasına uyum sağlar |
3 |
|
11 |
Öğrendiği bilgileri analitik ve eleştirisel bir yaklaşımla değerlendirir |
3 |
|
12 |
Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliğini bilir |
3 |
|
13 |
Alanıyla ilgili etkili ve sağlıklı iletişim kurabilir ve iletişim teknolojilerini kullanır |
3 |
|
14 |
Gıda konusunda literatürü izleyebilecek ve iletişim kurabilecek düzeyde bir yabancı dil bilir |
0 |
|
15 |
Meslek etiğine saygılı olur |
5 |
|
16 |
Bir gıda prosesini planlama, uygulama ve geliştirme yetkinliğine sahiptir |
5 |
|
17 |
Gıda ile ilgili mevzuata ve yönetim sistemlerine hakim olur |
2 |
|
18 |
Mesleki gelişimlerinin yanı sıra ilgi ve yetenekleri doğrultusunda bilimsel, kültürel, sanatsal ve sosyal alanlarda eğitim gereksinimlerini belirleyerek kendini sürekli geliştirir |
0 |
| * Katkı düzeyleri 0 (yok) ve 5 (en yüksek) arasında ifade edilmiştir. |
|
|
| Öğrenci İş Yükü - AKTS |
| Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
| Ders ile İlgili Çalışmalar |
|
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) |
14 |
2 |
28 |
|
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) |
14 |
1 |
14 |
| Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar |
|
Ödev, Proje, Diğer |
2 |
5 |
10 |
|
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) |
1 |
8 |
8 |
|
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı |
2 |
10 |
20 |
|
Toplam İş Yükü: | 80 |
| Toplam İş Yükü / 25 (s): | 3.2 |
| Dersin AKTS Kredisi: | 3 |
|
|
|