Ana Sayfa     Üniversite Hakkında Bilgi     Derece Programları     Öğrenciler İçin Genel Bilgi     English  

 DERECE PROGRAMLARI


 Ön Lisans Derecesi


 Lisans Derecesi


 Yüksek Lisans Derecesi

  Ders Bilgileri
Dersin Adı : Yüksek Alkol. İçkiler Tekno.

Dersin Kodu : GM 470

Dersin Türü : Seçmeli

Dersin Aşaması : Birinci Aşama (Lisans)

Dersin Yılı : 4

Dersin Dönemi : Bahar (16 Hafta)

Dersin AKTS Kredisi : 3

Eğitici(ler)nin Adı : Prof.Dr. TURGUT CABAROĞLU

Dersin Öğrenme Kazanımları : 1.Genel olarak alkol üretimi, damıtma ve yüksek alkollü içkiler konusunda bilgi sahibi olur.
2. . Hammadde, üretim tekniği ve kalite ilişkisini kavrar, yüksek alkollü içki çeşitleri konusunda ayrıntılı bilgi sahibi olur.
3. Yüksek alkollü içki üretiminde kullanılan hammaddeden ürüne kadar olan üretim süreçlerini kurgulayabilir ve en uygun işleme tekniğini kullanabilir.
4. Uygun hammaddeden hedeflediği yüksek alkollü içkiyi üretebilir.
5. Kaliteli ve güvenli yüksek alkollü içki üretimi konusunda bilimsel ve etik değerlere sahip olur.

Dersin Veriliş Şekli : Örgün (Yüz Yüze)

Dersin Önkoşulları : Yok

Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar : Yok

Dersin Amacı : Dersin amacı öğrencilere etil alkol fermantasyonunun genel prensipleri, alkol üretiminde kullanılan hammaddeler, bu hammaddelere uygulanan ön işlemler, damıtma kavramı ve sistemleri ile başlıca yıllandırılan ve yıllandırılmayan damıtık alkollü içkilerin üretim prosesi hakkında bilgi vermektir.

Dersin İçeriği : Etil alkol fermantasyonunun genel prensipleri, alkol üretiminde kullanılan hammaddeler, bu hammaddelere uygulanan ön işlemler, damıtma kavramı ve sistemleri ile başlıca yıllandırılan ve yıllandırılmayan damıtık alkollü içkilerin üretim prosesi

Dersin Dili : Türkçe

Dersin Yeri : Gıda Mühendisliği Bölümü Derslikleri


  Ders Planı
Hafta Konu Öğrencinin Ön Hazırlığı Öğrenme Aktiviteleri ve Öğretme Yöntemleri
1 Etil alkolün tanımı, tarihçesi, özellikleri, etil alkol fermantasyonu ve yan ürünleri Ders Notu Düz anlatım, tartışma,standart derslik teknolojileri, bilgisayar, projektör
2 Etil alkol fermantasyonunu etkileyen faktörler, Üretimde önemli mikroorganizmalar Ders Notu Düz anlatım, tartışma,standart derslik teknolojileri, bilgisayar, projektör
3 Şekerli hammaddelerden alkol üretimi /Yaş ve kuru üzüm Ders Notu Düz anlatım, tartışma,standart derslik teknolojileri, bilgisayar, projektör
4 Şekerli hammaddelerden alkol üretimi /Pancar, melas, şeker pancarı Ders Notu Düz anlatım, tartışma,standart derslik teknolojileri, bilgisayar, projektör
5 Nişastalı hammaddelerden alkol üretimi Ders Notu Düz anlatım, tartışma,standart derslik teknolojileri, bilgisayar, projektör
6 Selülozlu ve İnülinli hammaddelerden alkol üretimi Ders Notu Düz anlatım, tartışma,standart derslik teknolojileri, bilgisayar, projektör
7 Damıtmanın prensibi, uygulanması, damıtma aletleri Ders Notu Düz anlatım, tartışma,standart derslik teknolojileri, bilgisayar, projektör
8 Ara Sınav Ders Notu Yazılı
9 Absolü alkol üretimi Ders Notu Düz anlatım, tartışma,standart derslik teknolojileri, bilgisayar, projektör
10 Alkol verimi ve verim hesaplamaları Ders Notu Düz anlatım, tartışma,standart derslik teknolojileri, bilgisayar, projektör
11 Yıllandırılmayan Yüksek Alkollü İçkilerin üretimi: Rakı Ders Notu Düz anlatım, tartışma,standart derslik teknolojileri, bilgisayar, projektör
12 Rakı, Cin ve Votka üretimi Ders Notu Düz anlatım, tartışma,standart derslik teknolojileri, bilgisayar, projektör
13 Yıllandırılan yüksek alkollü içkiler Ders Notu Düz anlatım, tartışma,standart derslik teknolojileri, bilgisayar, projektör
14 Viski üretimi ve çeşitleri Ders Notu Düz anlatım, tartışma,standart derslik teknolojileri, bilgisayar, projektör
15 Rom, Tekila Üretimi, Likörler Ders Notu Düz anlatım, tartışma,standart derslik teknolojileri, bilgisayar, projektör
16/17 Yıl sonu sınavı Ders Notu Yazılı


  Önerilen Kaynak ve Okumalar
Kaynak Türü Kaynak Adı
Ders Notu ve Kitaplar  Fidan I., Şahin İ, 1983.Alkol ve Alkollü içkiler Teknolojisi, A.Ü.Z.F. No.863, Ankara.
 Cabaroğlu T. 2010. Yüksek Alkollü İçkiler Teknolojisi (sunu)
 Jacques K.A., Lyons, T.P., Kelsall D.R., 2003. The alcohol textbook, Nottingham University Press, U.K.
 Bamforth C.W., 2005. Food fermentation and microorganisms, Blackwell, USA
 Aran N., 2010. Gıda Biyoteknolojisi, Nobel yayınevi, İstanbul.
Diğer Kaynaklar


  Değerlendirme (Sınav) Yöntemleri ve Kriterleri
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmeleri Sayısı Katkı Yüzdesi
    Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 60
    Ödev/Proje/Diğer 2 40
Toplam 100
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmelerinin Başarıya Katkısı 40
 
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesi 100
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesinin Başarıya Katkısı 60
Toplam 100

  Dersin Temel Öğrenme Kazanımlarına Katkısı
No Temel Öğrenme Kazanımı Katkısı*
1 Sahip olduğu bilgileri alanında kullanabilme becerisi kazanır 4
2 Proses tabanlı bir sistemi ölçme ve değerlendirme yöntemleri kullanarak geliştirir 3
3 1. Temel bilim, mühendislik ve gıda bilimi ve teknolojisi alanlarında bilgi sahibi olur 5
4 Gıda mühendisliği ve teknolojisi ile ilgili alanlardaki uygulamalarda problemleri saptar, tanımlar ve çözer 4
5 Araştırma, karmaşık sistemleri bilimsel yöntemlerle çözümleyebilir 3
6 Gıda kalitesinin değerlendirilmesinde objektif ve subjektif yöntemleri kullanır ve sonuçları yorumlar 4
7 Gıda mühendisliği ve teknolojileri uygulamalarında modern teknik araçları seçer ve kullanır 4
8 Laboratuvar kullanır, gıda analizlerini yapar, sonuçları değerlendirir, yorumlar ve rapor eder 2
9 Bağımsız karar verir, kendine güvenir, yaratıcılık becerisi kazanır ve sorumluluk alabilir 3
10 Ekip çalışmasına uyum sağlar 3
11 Öğrendiği bilgileri analitik ve eleştirisel bir yaklaşımla değerlendirir 3
12 Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliğini bilir 3
13 Alanıyla ilgili etkili ve sağlıklı iletişim kurabilir ve iletişim teknolojilerini kullanır 3
14 Gıda konusunda literatürü izleyebilecek ve iletişim kurabilecek düzeyde bir yabancı dil bilir 0
15 Meslek etiğine saygılı olur 5
16 Bir gıda prosesini planlama, uygulama ve geliştirme yetkinliğine sahiptir 5
17 Gıda ile ilgili mevzuata ve yönetim sistemlerine hakim olur 2
18 Mesleki gelişimlerinin yanı sıra ilgi ve yetenekleri doğrultusunda bilimsel, kültürel, sanatsal ve sosyal alanlarda eğitim gereksinimlerini belirleyerek kendini sürekli geliştirir 0
* Katkı düzeyleri 0 (yok) ve 5 (en yüksek) arasında ifade edilmiştir.

  Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
    Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 2 28
    Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 1 14
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
    Ödev, Proje, Diğer 2 5 10
    Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 8 8
    Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 2 10 20
Toplam İş Yükü: 80
Toplam İş Yükü / 25 (s): 3.2
Dersin AKTS Kredisi: 3