|
Ders Bilgileri |
|
Dersin Adı |
: |
Duyusal Analiz |
|
Dersin Kodu |
: |
GM 468 |
|
Dersin Türü |
: |
Seçmeli |
|
Dersin Aşaması |
: |
Birinci Aşama (Lisans) |
|
Dersin Yılı |
: |
4 |
|
Dersin Dönemi |
: |
Bahar (16 Hafta) |
|
Dersin AKTS Kredisi |
: |
3 |
|
Eğitici(ler)nin Adı |
: |
Prof.Dr. TURGUT CABAROĞLU |
|
Dersin Öğrenme Kazanımları |
: |
Gıda kalitesinin değerlendirilmesinde duyusal analizin önemini ve nerede, nasıl, kiminle yapılacağını bilir. Duyusal analiz tekniklerini etkin bir şekilde kullanır. Duyularını kullanarak gıdanın duyusal özelliklerini belirleyebilir, duyusal analiz yöntemlerinden en uygununu kullanarak ölçme ve değerlendirme yapabilir ve sorun karşısında uygun çözümlemeyi yapabilir. Gıda sektöründe hammaddeden son ürüne kadar olan süreçte duyusal teknikleri kullanabilir, Duyusal bir problemi fark etme, duyusal analizi dizayn etme, ölçme ve sonuçlarını yorumlama becerisine sahip olur. Meslek etiğine sagılıdır.
|
|
Dersin Veriliş Şekli |
: |
Örgün (Yüz Yüze) |
|
Dersin Önkoşulları |
: |
Yok |
|
Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar |
: |
Yok |
|
Dersin Amacı |
: |
Öğrencilere duyusal algılama, duyusal değerlendirme ve gıda sanayinde kullanımı, panelist seçimi, duyusal test teknikleri hakkında bilgi kazandırmak ve gıdaların duyusal kalite özelliklerini duyusal değerlendirme ile belirleyerek sonuçları değerlendirip analiz etmelerini sağlamak. |
|
Dersin İçeriği |
: |
Duyusal algılama, duyusal değerlendirme ve gıda sanayinde kullanımı, panelist seçimi, duyusal test teknikleri ve gıdaların duyusal kalite özelliklerini duyusal değerlendirme ile belirleyerek sonuçları değerlendirme |
|
Dersin Dili |
: |
Türkçe |
|
Dersin Yeri |
: |
Gıda Mühendisliği Bölümü Derslikleri ve Biyoteknology Laboratuvarı |
|
|
Ders Planı |
| Hafta | Konu | Öğrencinin Ön Hazırlığı | Öğrenme Aktiviteleri ve Öğretme Yöntemleri |
|
1 |
Gıda Kalitesi ve duyusal kalite karakteristikleri |
Ders Notu |
Düz anlatım, tartışma,standart derslik teknolojileri, bilgisayar, film, projektör |
|
2 |
Duyusal algılar ve algılama mekanizmaları |
Ders Notu |
Düz anlatım, tartışma,standart derslik teknolojileri, bilgisayar, film, projektör |
|
3 |
Duyusal değerlendirmenin tanımı, tarihçesi, önemi ve sanayide kullanım amaçları. |
Ders Notu |
Düz anlatım, tartışma,standart derslik teknolojileri, bilgisayar, film, projektör |
|
4 |
Duyusal analiz laboratuvarı, ürün ve panel kontrolleri |
Ders Notu |
Düz anlatım, tartışma,standart derslik teknolojileri, bilgisayar, film, projektör |
|
5 |
Duyusal analizde panellist seçimi, eğitimi ve panel büyüklüğü. |
Ders Notu |
Düz anlatım, tartışma,standart derslik teknolojileri, bilgisayar, film, projektör |
|
6 |
Farklılık testleri: kıyaslama, ikili-üçlü, üçgen, sıralama, puanlama. |
Ders Notu |
Düz anlatım, tartışma,standart derslik teknolojileri, bilgisayar, film, projektör |
|
7 |
Farklılık testleri: üçgen, sıralama |
Ders Notu |
Düz anlatım, tartışma,standart derslik teknolojileri, bilgisayar, film, projektör |
|
8 |
Ara Sınav |
Ders Notu |
Yazılı |
|
9 |
Farklılık testleri: puanlama. |
Ders Notu |
Düz anlatım, tartışma,standart derslik teknolojileri, bilgisayar, film, projektör |
|
10 |
Duyusal analizde kullanılan skalalar |
Ders Notu |
Düz anlatım, tartışma,standart derslik teknolojileri, bilgisayar, film, projektör |
|
11 |
Lezzet profil analizi |
Ders Notu |
Düz anlatım, tartışma,standart derslik teknolojileri, bilgisayar, projektör, laboratuvar |
|
12 |
Doku profil analizi |
Ders Notu |
Düz anlatım, tartışma,standart derslik teknolojileri, bilgisayar, projektör, laboratuvar |
|
13 |
Duyusal testlerin tüketici tercih çalışmalarında kullanılması |
Ders Notu |
Düz anlatım, tartışma,standart derslik teknolojileri, bilgisayar, projektör |
|
14 |
Gıda işletmelerinde duyusal değerlendirme programının uygulanması : parametrelerin belirlenmesi |
Ders Notu |
Düz anlatım, tartışma,standart derslik teknolojileri, bilgisayar, projektör, laboratuvar |
|
15 |
Gıda işletmelerinde duyusal değerlendirme programının uygulanması : kaynakların tanımlanması |
Ders Notu |
Düz anlatım, tartışma,standart derslik teknolojileri, bilgisayar, projektör, laboratuvar |
|
16/17 |
Yıl Sonu Sınavı |
Ders Notu |
yazılı |
|
|
|
Önerilen Kaynak ve Okumalar |
| Kaynak Türü | Kaynak Adı |
| Ders Notu ve Kitaplar |
Altuğ, T., elmacı, Y. 2005. Gıdalarda Duyusal Değerlendirme, Meta Basım, İzmir.
Watts B.M., yımaki,G.L., Jeffery, l.E., elias L.G., 1989. Basic sensory methods for Food Evaluation. International Development Research centre, Canada.
Buffin. J-C., 2002. Votre talent de la degustation, Oenoplurimedia, France, 239s.
|
| |
| Diğer Kaynaklar | |
|
|
|
Değerlendirme (Sınav) Yöntemleri ve Kriterleri |
|
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmeleri |
Sayısı |
Katkı Yüzdesi |
|
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) |
1 |
60 |
|
Ödev/Proje/Diğer |
2 |
40 |
|
Toplam |
100 |
|
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmelerinin Başarıya Katkısı |
40 |
|
|
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesi
|
100 |
|
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesinin Başarıya Katkısı
|
60 |
|
Toplam |
100 |
|
|
| Dersin Temel Öğrenme Kazanımlarına Katkısı |
| No | Temel Öğrenme Kazanımı | Katkısı* |
|
1 |
Sahip olduğu bilgileri alanında kullanabilme becerisi kazanır |
1 |
|
2 |
Proses tabanlı bir sistemi ölçme ve değerlendirme yöntemleri kullanarak geliştirir |
1 |
|
3 |
1. Temel bilim, mühendislik ve gıda bilimi ve teknolojisi alanlarında bilgi sahibi olur |
5 |
|
4 |
Gıda mühendisliği ve teknolojisi ile ilgili alanlardaki uygulamalarda problemleri saptar, tanımlar ve çözer |
5 |
|
5 |
Araştırma, karmaşık sistemleri bilimsel yöntemlerle çözümleyebilir |
1 |
|
6 |
Gıda kalitesinin değerlendirilmesinde objektif ve subjektif yöntemleri kullanır ve sonuçları yorumlar |
4 |
|
7 |
Gıda mühendisliği ve teknolojileri uygulamalarında modern teknik araçları seçer ve kullanır |
0 |
|
8 |
Laboratuvar kullanır, gıda analizlerini yapar, sonuçları değerlendirir, yorumlar ve rapor eder |
4 |
|
9 |
Bağımsız karar verir, kendine güvenir, yaratıcılık becerisi kazanır ve sorumluluk alabilir |
3 |
|
10 |
Ekip çalışmasına uyum sağlar |
3 |
|
11 |
Öğrendiği bilgileri analitik ve eleştirisel bir yaklaşımla değerlendirir |
5 |
|
12 |
Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliğini bilir |
1 |
|
13 |
Alanıyla ilgili etkili ve sağlıklı iletişim kurabilir ve iletişim teknolojilerini kullanır |
1 |
|
14 |
Gıda konusunda literatürü izleyebilecek ve iletişim kurabilecek düzeyde bir yabancı dil bilir |
0 |
|
15 |
Meslek etiğine saygılı olur |
5 |
|
16 |
Bir gıda prosesini planlama, uygulama ve geliştirme yetkinliğine sahiptir |
0 |
|
17 |
Gıda ile ilgili mevzuata ve yönetim sistemlerine hakim olur |
3 |
|
18 |
Mesleki gelişimlerinin yanı sıra ilgi ve yetenekleri doğrultusunda bilimsel, kültürel, sanatsal ve sosyal alanlarda eğitim gereksinimlerini belirleyerek kendini sürekli geliştirir |
0 |
| * Katkı düzeyleri 0 (yok) ve 5 (en yüksek) arasında ifade edilmiştir. |
|
|
| Öğrenci İş Yükü - AKTS |
| Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
| Ders ile İlgili Çalışmalar |
|
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) |
14 |
2 |
28 |
|
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) |
14 |
1 |
14 |
| Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar |
|
Ödev, Proje, Diğer |
2 |
6 |
12 |
|
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) |
1 |
8 |
8 |
|
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı |
1 |
10 |
10 |
|
Toplam İş Yükü: | 72 |
| Toplam İş Yükü / 25 (s): | 2.88 |
| Dersin AKTS Kredisi: | 3 |
|
|
|