Ana Sayfa     Üniversite Hakkında Bilgi     Derece Programları     Öğrenciler İçin Genel Bilgi     English  

 DERECE PROGRAMLARI


 Ön Lisans Derecesi


 Lisans Derecesi


 Yüksek Lisans Derecesi

  Ders Bilgileri
Dersin Adı : Duyusal Analiz

Dersin Kodu : GM 468

Dersin Türü : Seçmeli

Dersin Aşaması : Birinci Aşama (Lisans)

Dersin Yılı : 4

Dersin Dönemi : Bahar (16 Hafta)

Dersin AKTS Kredisi : 3

Eğitici(ler)nin Adı : Prof.Dr. TURGUT CABAROĞLU

Dersin Öğrenme Kazanımları : Gıda kalitesinin değerlendirilmesinde duyusal analizin önemini ve nerede, nasıl, kiminle yapılacağını bilir.
Duyusal analiz tekniklerini etkin bir şekilde kullanır.
Duyularını kullanarak gıdanın duyusal özelliklerini belirleyebilir, duyusal analiz yöntemlerinden en uygununu kullanarak ölçme ve değerlendirme yapabilir ve sorun karşısında uygun çözümlemeyi yapabilir.
Gıda sektöründe hammaddeden son ürüne kadar olan süreçte duyusal teknikleri kullanabilir,
Duyusal bir problemi fark etme, duyusal analizi dizayn etme, ölçme ve sonuçlarını yorumlama becerisine sahip olur.
Meslek etiğine sagılıdır.

Dersin Veriliş Şekli : Örgün (Yüz Yüze)

Dersin Önkoşulları : Yok

Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar : Yok

Dersin Amacı : Öğrencilere duyusal algılama, duyusal değerlendirme ve gıda sanayinde kullanımı, panelist seçimi, duyusal test teknikleri hakkında bilgi kazandırmak ve gıdaların duyusal kalite özelliklerini duyusal değerlendirme ile belirleyerek sonuçları değerlendirip analiz etmelerini sağlamak.

Dersin İçeriği : Duyusal algılama, duyusal değerlendirme ve gıda sanayinde kullanımı, panelist seçimi, duyusal test teknikleri ve gıdaların duyusal kalite özelliklerini duyusal değerlendirme ile belirleyerek sonuçları değerlendirme

Dersin Dili : Türkçe

Dersin Yeri : Gıda Mühendisliği Bölümü Derslikleri ve Biyoteknology Laboratuvarı


  Ders Planı
Hafta Konu Öğrencinin Ön Hazırlığı Öğrenme Aktiviteleri ve Öğretme Yöntemleri
1 Gıda Kalitesi ve duyusal kalite karakteristikleri Ders Notu Düz anlatım, tartışma,standart derslik teknolojileri, bilgisayar, film, projektör
2 Duyusal algılar ve algılama mekanizmaları Ders Notu Düz anlatım, tartışma,standart derslik teknolojileri, bilgisayar, film, projektör
3 Duyusal değerlendirmenin tanımı, tarihçesi, önemi ve sanayide kullanım amaçları. Ders Notu Düz anlatım, tartışma,standart derslik teknolojileri, bilgisayar, film, projektör
4 Duyusal analiz laboratuvarı, ürün ve panel kontrolleri Ders Notu Düz anlatım, tartışma,standart derslik teknolojileri, bilgisayar, film, projektör
5 Duyusal analizde panellist seçimi, eğitimi ve panel büyüklüğü. Ders Notu Düz anlatım, tartışma,standart derslik teknolojileri, bilgisayar, film, projektör
6 Farklılık testleri: kıyaslama, ikili-üçlü, üçgen, sıralama, puanlama. Ders Notu Düz anlatım, tartışma,standart derslik teknolojileri, bilgisayar, film, projektör
7 Farklılık testleri: üçgen, sıralama Ders Notu Düz anlatım, tartışma,standart derslik teknolojileri, bilgisayar, film, projektör
8 Ara Sınav Ders Notu Yazılı
9 Farklılık testleri: puanlama. Ders Notu Düz anlatım, tartışma,standart derslik teknolojileri, bilgisayar, film, projektör
10 Duyusal analizde kullanılan skalalar Ders Notu Düz anlatım, tartışma,standart derslik teknolojileri, bilgisayar, film, projektör
11 Lezzet profil analizi Ders Notu Düz anlatım, tartışma,standart derslik teknolojileri, bilgisayar, projektör, laboratuvar
12 Doku profil analizi Ders Notu Düz anlatım, tartışma,standart derslik teknolojileri, bilgisayar, projektör, laboratuvar
13 Duyusal testlerin tüketici tercih çalışmalarında kullanılması Ders Notu Düz anlatım, tartışma,standart derslik teknolojileri, bilgisayar, projektör
14 Gıda işletmelerinde duyusal değerlendirme programının uygulanması : parametrelerin belirlenmesi Ders Notu Düz anlatım, tartışma,standart derslik teknolojileri, bilgisayar, projektör, laboratuvar
15 Gıda işletmelerinde duyusal değerlendirme programının uygulanması : kaynakların tanımlanması Ders Notu Düz anlatım, tartışma,standart derslik teknolojileri, bilgisayar, projektör, laboratuvar
16/17 Yıl Sonu Sınavı Ders Notu yazılı


  Önerilen Kaynak ve Okumalar
Kaynak Türü Kaynak Adı
Ders Notu ve Kitaplar  Altuğ, T., elmacı, Y. 2005. Gıdalarda Duyusal Değerlendirme, Meta Basım, İzmir.
 Watts B.M., yımaki,G.L., Jeffery, l.E., elias L.G., 1989. Basic sensory methods for Food Evaluation. International Development Research centre, Canada.
 Buffin. J-C., 2002. Votre talent de la degustation, Oenoplurimedia, France, 239s.
Diğer Kaynaklar


  Değerlendirme (Sınav) Yöntemleri ve Kriterleri
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmeleri Sayısı Katkı Yüzdesi
    Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 60
    Ödev/Proje/Diğer 2 40
Toplam 100
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmelerinin Başarıya Katkısı 40
 
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesi 100
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesinin Başarıya Katkısı 60
Toplam 100

  Dersin Temel Öğrenme Kazanımlarına Katkısı
No Temel Öğrenme Kazanımı Katkısı*
1 Sahip olduğu bilgileri alanında kullanabilme becerisi kazanır 1
2 Proses tabanlı bir sistemi ölçme ve değerlendirme yöntemleri kullanarak geliştirir 1
3 1. Temel bilim, mühendislik ve gıda bilimi ve teknolojisi alanlarında bilgi sahibi olur 5
4 Gıda mühendisliği ve teknolojisi ile ilgili alanlardaki uygulamalarda problemleri saptar, tanımlar ve çözer 5
5 Araştırma, karmaşık sistemleri bilimsel yöntemlerle çözümleyebilir 1
6 Gıda kalitesinin değerlendirilmesinde objektif ve subjektif yöntemleri kullanır ve sonuçları yorumlar 4
7 Gıda mühendisliği ve teknolojileri uygulamalarında modern teknik araçları seçer ve kullanır 0
8 Laboratuvar kullanır, gıda analizlerini yapar, sonuçları değerlendirir, yorumlar ve rapor eder 4
9 Bağımsız karar verir, kendine güvenir, yaratıcılık becerisi kazanır ve sorumluluk alabilir 3
10 Ekip çalışmasına uyum sağlar 3
11 Öğrendiği bilgileri analitik ve eleştirisel bir yaklaşımla değerlendirir 5
12 Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliğini bilir 1
13 Alanıyla ilgili etkili ve sağlıklı iletişim kurabilir ve iletişim teknolojilerini kullanır 1
14 Gıda konusunda literatürü izleyebilecek ve iletişim kurabilecek düzeyde bir yabancı dil bilir 0
15 Meslek etiğine saygılı olur 5
16 Bir gıda prosesini planlama, uygulama ve geliştirme yetkinliğine sahiptir 0
17 Gıda ile ilgili mevzuata ve yönetim sistemlerine hakim olur 3
18 Mesleki gelişimlerinin yanı sıra ilgi ve yetenekleri doğrultusunda bilimsel, kültürel, sanatsal ve sosyal alanlarda eğitim gereksinimlerini belirleyerek kendini sürekli geliştirir 0
* Katkı düzeyleri 0 (yok) ve 5 (en yüksek) arasında ifade edilmiştir.

  Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
    Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 2 28
    Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 1 14
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
    Ödev, Proje, Diğer 2 6 12
    Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 8 8
    Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 10 10
Toplam İş Yükü: 72
Toplam İş Yükü / 25 (s): 2.88
Dersin AKTS Kredisi: 3