|
Ders Bilgileri |
|
Dersin Adı |
: |
Gıda Katkı Maddeleri Ve Toksikoloji |
|
Dersin Kodu |
: |
GM 461 |
|
Dersin Türü |
: |
Seçmeli |
|
Dersin Aşaması |
: |
Birinci Aşama (Lisans) |
|
Dersin Yılı |
: |
4 |
|
Dersin Dönemi |
: |
Güz (16 Hafta) |
|
Dersin AKTS Kredisi |
: |
3 |
|
Eğitici(ler)nin Adı |
: |
Prof.Dr. MEHMET GÜVEN Prof.Dr. ZERRİN ERGİNKAYA |
|
Dersin Öğrenme Kazanımları |
: |
Toksikoloji bilimi hakkında bilgi sahibi olur. Gıda katkı maddeleri ile ilgili toksikolojik süreci bilir. Gıda katkı maddelerinin yasal limitlerinin nasıl belirlendiğini bilir. Gıda katkı maddelerinin kullanım özelliklerini bilir.
|
|
Dersin Veriliş Şekli |
: |
Örgün (Yüz Yüze) |
|
Dersin Önkoşulları |
: |
Yok |
|
Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar |
: |
Yok |
|
Dersin Amacı |
: |
Gıdalardaki toksik bileşikler ve özellikleri, gıda katkı maddeleri tanımı, sınıflandırılması ve işlevleri, gıda katkı maddelerinin gıda işlemede kullanılma prensipleri ile konu ile ilgili yasal düzenlemelerin öğrencilere aktarılması |
|
Dersin İçeriği |
: |
toksikoloji biliminin tanıtılması, toksisite ve toksisiteyi etkileyen faktörler, gıdalardaki toksik bileşikler ve özellikleri, gıda katkı maddeleri tanımı, sınıflandırılması ve işlevleri, gıda katkı maddelerinin gıda işlemede kullanılma prensipleri ve konu ile ilgili yasal düzenlemeler |
|
Dersin Dili |
: |
Türkçe |
|
Dersin Yeri |
: |
Derslik |
|
|
Ders Planı |
| Hafta | Konu | Öğrencinin Ön Hazırlığı | Öğrenme Aktiviteleri ve Öğretme Yöntemleri |
|
1 |
Dersin kapsamı ile ilgili bilgilendirme ve kaynak kitap tanıtımı |
İlgili ders notları ve kitaplar |
Ders notundaki ilgili konular |
|
2 |
Tanımlar, zehirlerin sınıflandırılması ve özellikleri |
kaynak taraması |
Ders notundaki ilgili konular |
|
3 |
Toksisite ve toksisiteyi etkileyen faktörler |
kaynak taraması |
Ders notundaki ilgili konular |
|
4 |
Gıdalardaki toksik maddeler, özellikleri, miktarları, tolerans değerleri, (algel, fungal ve bakteriyel) |
kaynak taraması |
Ders notundaki ilgili konular |
|
5 |
Gıda bulaşanları ve gıdalarda bulunan yabancı maddeler, tanım ve sınıflandırmaları (metalik bulaşmalar, pestisitler, antibiyotikler, mikotoksinler) |
kaynak taraması |
Ders notundaki ilgili konular |
|
6 |
Gıda allerjenleri ve duyarlılıklar |
kaynak taraması |
Ders notundaki ilgili konular |
|
7 |
Gıda katkı maddeleri tanımı, sınıflandırılması ve kullanım amaçları |
kaynak taraması |
Ders notundaki ilgili konular |
|
8 |
Koruyucular, renk maddeleri, antioksidanlar, doğal ve yapay tatlandırıcılar, tat-koku maddeleri, emülgatörler |
kaynak taraması |
Ders notundaki ilgili konular |
|
9 |
ARA SINAVI |
İlgili ders notları ve kitaplar |
Ara sınava kadar verilen ders notlarından çalışarak sınava hazırlanmak. |
|
10 |
Gıda katkı maddelerinin gıda işlemede kullanılma prensipleri |
kaynak taraması |
Ders notundaki ilgili konular |
|
11 |
Gıda katkı maddelerinin toksikolojik değerlendirme ve kullanım onayı süreci |
kaynak taraması |
Ders notundaki ilgili konular |
|
12 |
Gıda katkı maddelerinin toksisite testleri |
kaynak taraması |
Ders notundaki ilgili konular |
|
13 |
Gıda katkı maddelerinin güvenli kullanım değerleri ve gıda bulaşanlarının kalıntı limitlerinin belirlenmesi, ADI değerinin duyarlı gruplara uygulanması |
kaynak taraması |
Ders notundaki ilgili konular |
|
14 |
Yasal Düzenlemeler ve Uluslararası Kuruluşlar |
kaynak taraması |
Ders notundaki ilgili konular |
|
15 |
Ödevlerin Sunumları |
İlgili ders notları ve kitaplar |
Ders notundaki ilgili konular |
|
16/17 |
YIL SONU SINAVI |
İlgili ders notları ve kitaplar |
Final sınavına kadar verilen ders notlarından çalışarak sınava hazırlanmak. |
|
|
|
Önerilen Kaynak ve Okumalar |
| Kaynak Türü | Kaynak Adı |
| Ders Notu ve Kitaplar |
Altuğ, T., 2001. Gıda Katkı Maddeleri. Meta Basım, İzmir, 286 s.
Branen, L.,Davidson, P. M., Salminen, S., 2002. Food Additives.2. ed., Marcel Dekker, New , York,Basel.
Helferich, W., Winter, C. K., 2001. Food Toxicology. CRC Press, New York
McClements, D. J., 2005. Food Emulsions. 2. Ed. CRC Press, New York.
Socaciu C., 2008. Food Colorants. CRC Press, New York.p.620.
|
| |
| Diğer Kaynaklar | |
|
|
|
Değerlendirme (Sınav) Yöntemleri ve Kriterleri |
|
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmeleri |
Sayısı |
Katkı Yüzdesi |
|
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) |
1 |
75 |
|
Ödev/Proje/Diğer |
2 |
25 |
|
Toplam |
100 |
|
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmelerinin Başarıya Katkısı |
40 |
|
|
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesi
|
100 |
|
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesinin Başarıya Katkısı
|
60 |
|
Toplam |
100 |
|
|
| Dersin Temel Öğrenme Kazanımlarına Katkısı |
| No | Temel Öğrenme Kazanımı | Katkısı* |
|
1 |
Sahip olduğu bilgileri alanında kullanabilme becerisi kazanır |
4 |
|
2 |
Proses tabanlı bir sistemi ölçme ve değerlendirme yöntemleri kullanarak geliştirir |
3 |
|
3 |
1. Temel bilim, mühendislik ve gıda bilimi ve teknolojisi alanlarında bilgi sahibi olur |
5 |
|
4 |
Gıda mühendisliği ve teknolojisi ile ilgili alanlardaki uygulamalarda problemleri saptar, tanımlar ve çözer |
4 |
|
5 |
Araştırma, karmaşık sistemleri bilimsel yöntemlerle çözümleyebilir |
4 |
|
6 |
Gıda kalitesinin değerlendirilmesinde objektif ve subjektif yöntemleri kullanır ve sonuçları yorumlar |
4 |
|
7 |
Gıda mühendisliği ve teknolojileri uygulamalarında modern teknik araçları seçer ve kullanır |
2 |
|
8 |
Laboratuvar kullanır, gıda analizlerini yapar, sonuçları değerlendirir, yorumlar ve rapor eder |
2 |
|
9 |
Bağımsız karar verir, kendine güvenir, yaratıcılık becerisi kazanır ve sorumluluk alabilir |
3 |
|
10 |
Ekip çalışmasına uyum sağlar |
4 |
|
11 |
Öğrendiği bilgileri analitik ve eleştirisel bir yaklaşımla değerlendirir |
4 |
|
12 |
Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliğini bilir |
4 |
|
13 |
Alanıyla ilgili etkili ve sağlıklı iletişim kurabilir ve iletişim teknolojilerini kullanır |
3 |
|
14 |
Gıda konusunda literatürü izleyebilecek ve iletişim kurabilecek düzeyde bir yabancı dil bilir |
3 |
|
15 |
Meslek etiğine saygılı olur |
4 |
|
16 |
Bir gıda prosesini planlama, uygulama ve geliştirme yetkinliğine sahiptir |
3 |
|
17 |
Gıda ile ilgili mevzuata ve yönetim sistemlerine hakim olur |
5 |
|
18 |
Mesleki gelişimlerinin yanı sıra ilgi ve yetenekleri doğrultusunda bilimsel, kültürel, sanatsal ve sosyal alanlarda eğitim gereksinimlerini belirleyerek kendini sürekli geliştirir |
0 |
| * Katkı düzeyleri 0 (yok) ve 5 (en yüksek) arasında ifade edilmiştir. |
|
|
| Öğrenci İş Yükü - AKTS |
| Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
| Ders ile İlgili Çalışmalar |
|
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) |
14 |
2 |
28 |
|
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) |
14 |
3 |
42 |
| Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar |
|
Ödev, Proje, Diğer |
2 |
2 |
4 |
|
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) |
1 |
2 |
2 |
|
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı |
1 |
2 |
2 |
|
Toplam İş Yükü: | 78 |
| Toplam İş Yükü / 25 (s): | 3.12 |
| Dersin AKTS Kredisi: | 3 |
|
|
|