|
Ders Bilgileri |
|
Dersin Adı |
: |
Gıda Ambalaj Tekniği |
|
Dersin Kodu |
: |
GM 459 |
|
Dersin Türü |
: |
Seçmeli |
|
Dersin Aşaması |
: |
Birinci Aşama (Lisans) |
|
Dersin Yılı |
: |
4 |
|
Dersin Dönemi |
: |
Güz (16 Hafta) |
|
Dersin AKTS Kredisi |
: |
3 |
|
Eğitici(ler)nin Adı |
: |
Prof.Dr. HASAN FENERCİOĞLU |
|
Dersin Öğrenme Kazanımları |
: |
Gıda bozulmalarının önlenmesinde ambalajın öneminin kavranması Gıda ambalajı üretiminde kullanılan materyallerin tanıtılması ve özelliklerinin öğrenilmesi Gıda özelliklerine uygun ambalaj seçiminin yapılması Gıdalarda raf ömrünün öneminin kavranılması ve bunu sağlayacak koşulların öğrenilmesi
|
|
Dersin Veriliş Şekli |
: |
Örgün (Yüz Yüze) |
|
Dersin Önkoşulları |
: |
Yok |
|
Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar |
: |
Yok |
|
Dersin Amacı |
: |
Bu dersin amacı, gıda hammaddelerinin elde edilmeleri, işlenmeleri ve satışa sunulmaları aşamalarında gereksinim duyulacak ambalajlarla ilgili bilgilerin öğrencilere kazandırılmasıdır. |
|
Dersin İçeriği |
: |
Bitkisel ve hayvansal gıda hammaddeleri ile işlenmiş ürünlerin ambalajlanmasına duyulan gereksinimler, ürün özelliklerine uygun ambalaj seçimleri; ahşap, selüloz, cam, metal ve plastik ambalajlar ile kombine ambalajlar, kapama sistemleri, etiketleme ilkeleri, raf ömrü ile ilgili tanımlamalar; gıda ambalaj materyalleri ile ambalajlara uygulanan analiz ve testler; gıda ambalajlama konusundaki gelişmeler. |
|
Dersin Dili |
: |
Türkçe |
|
Dersin Yeri |
: |
Bölüm derslikleri |
|
|
Ders Planı |
| Hafta | Konu | Öğrencinin Ön Hazırlığı | Öğrenme Aktiviteleri ve Öğretme Yöntemleri |
|
1 |
Gıda özelliklerinin korunmasında ambalajın önemi |
Düz anlatım, tartışma |
Ders notundaki ve Ders kitabındaki ilgili konular |
|
2 |
Bitkisel gıda hammaddeleri için kullanılan ambalaj çeşit ve özellikleri |
Düz anlatım, tartışma |
Ders notundaki ve Ders kitabındaki ilgili konular |
|
3 |
Hayvansal gıda hammaddeleri için kullanılan ambalaj çeşit ve özellikleri |
Düz anlatım, tartışma |
Ders notundaki ve Ders kitabındaki ilgili konular |
|
4 |
Gıda ambalajı üretiminde kullanılan materyaller |
Düz anlatım, tartışma |
Ders notundaki ve Ders kitabındaki ilgili konular |
|
5 |
Cam ambalajlar |
Düz anlatım, tartışma |
Ders notundaki ve Ders kitabındaki ilgili konular |
|
6 |
Metal ambalajlar |
Düz anlatım, tartışma |
Ders notundaki ve Ders kitabındaki ilgili konular |
|
7 |
Polimer ambalajlar |
Düz anlatım, tartışma |
Ders notundaki ve Ders kitabındaki ilgili konular |
|
8 |
Polimer ambalajlar |
Düz anlatım, tartışma |
Ders notundaki ve Ders kitabındaki ilgili konular |
|
9 |
ARA SINAV |
|
|
|
10 |
Kombine ambalajlar |
Düz anlatım, tartışma |
Ders notundaki ve Ders kitabındaki ilgili konular |
|
11 |
Gıdalarda raf ömrü tayini |
Düz anlatım, tartışma |
Ders notundaki ve Ders kitabındaki ilgili konular |
|
12 |
Gıdaların etiketlenmesi |
Düz anlatım, tartışma |
Ders notundaki ve Ders kitabındaki ilgili konular |
|
13 |
Ambalaj materyali ve ambalajlara uygulanan analizler |
Düz anlatım, tartışma |
Ders notundaki ve Ders kitabındaki ilgili konular |
|
14 |
Gıda ambalajları ile ilgili yasal hükümler |
Düz anlatım, tartışma |
Ders notundaki ve Ders kitabındaki ilgili konular |
|
15 |
Gıda ambalajları ile ilgili yasal hükümler |
Düz anlatım, tartışma |
Ders notundaki ve Ders kitabındaki ilgili konular |
|
16/17 |
YARI YIL SONU SINAVI |
|
|
|
|
|
Önerilen Kaynak ve Okumalar |
| Kaynak Türü | Kaynak Adı |
| Ders Notu ve Kitaplar |
Anon. Ambalaj Bülteni. Ambalaj Sanayicileri Derneği Yayını
Karel, M., Fennema, O.R., Lund, D.B., 1985. Principles of Food Science Part II. Marcel Dekker Inc. New York.
Palling, S.J., 1990. Developments in Food Packaging. Applied Science Pub. Ltd., London.
Keleş, F., 1996. Gıda Ambalajlama İlkeleri. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayın No: 189, Erzurum.
Aşan, S.G.(Ed), 2000. Ambalaj Sözlüğü. Vural Matbaacılık ve Ambalaj San. A.Ş., Ankara.
Üçüncü, M., 2000. Gıdaların Ambalajlanması. Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi, İzmir.
Fellows, P., 2000. Food Processing Technology. Principles and Practice. CRC Pres, New York.
Hui, Y.H. (Ed), 2006. Handbook of Food Science, Technology and Engineering. CRC Taylor & Fracis.
|
| |
| Diğer Kaynaklar | |
|
|
|
Değerlendirme (Sınav) Yöntemleri ve Kriterleri |
|
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmeleri |
Sayısı |
Katkı Yüzdesi |
|
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) |
1 |
100 |
|
Ödev/Proje/Diğer |
0 |
0 |
|
Toplam |
100 |
|
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmelerinin Başarıya Katkısı |
40 |
|
|
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesi
|
100 |
|
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesinin Başarıya Katkısı
|
60 |
|
Toplam |
100 |
|
|
| Dersin Temel Öğrenme Kazanımlarına Katkısı |
| No | Temel Öğrenme Kazanımı | Katkısı* |
|
1 |
Sahip olduğu bilgileri alanında kullanabilme becerisi kazanır |
5 |
|
2 |
Proses tabanlı bir sistemi ölçme ve değerlendirme yöntemleri kullanarak geliştirir |
4 |
|
3 |
1. Temel bilim, mühendislik ve gıda bilimi ve teknolojisi alanlarında bilgi sahibi olur |
4 |
|
4 |
Gıda mühendisliği ve teknolojisi ile ilgili alanlardaki uygulamalarda problemleri saptar, tanımlar ve çözer |
5 |
|
5 |
Araştırma, karmaşık sistemleri bilimsel yöntemlerle çözümleyebilir |
5 |
|
6 |
Gıda kalitesinin değerlendirilmesinde objektif ve subjektif yöntemleri kullanır ve sonuçları yorumlar |
4 |
|
7 |
Gıda mühendisliği ve teknolojileri uygulamalarında modern teknik araçları seçer ve kullanır |
5 |
|
8 |
Laboratuvar kullanır, gıda analizlerini yapar, sonuçları değerlendirir, yorumlar ve rapor eder |
3 |
|
9 |
Bağımsız karar verir, kendine güvenir, yaratıcılık becerisi kazanır ve sorumluluk alabilir |
5 |
|
10 |
Ekip çalışmasına uyum sağlar |
4 |
|
11 |
Öğrendiği bilgileri analitik ve eleştirisel bir yaklaşımla değerlendirir |
5 |
|
12 |
Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliğini bilir |
5 |
|
13 |
Alanıyla ilgili etkili ve sağlıklı iletişim kurabilir ve iletişim teknolojilerini kullanır |
4 |
|
14 |
Gıda konusunda literatürü izleyebilecek ve iletişim kurabilecek düzeyde bir yabancı dil bilir |
4 |
|
15 |
Meslek etiğine saygılı olur |
5 |
|
16 |
Bir gıda prosesini planlama, uygulama ve geliştirme yetkinliğine sahiptir |
4 |
|
17 |
Gıda ile ilgili mevzuata ve yönetim sistemlerine hakim olur |
4 |
|
18 |
Mesleki gelişimlerinin yanı sıra ilgi ve yetenekleri doğrultusunda bilimsel, kültürel, sanatsal ve sosyal alanlarda eğitim gereksinimlerini belirleyerek kendini sürekli geliştirir |
0 |
| * Katkı düzeyleri 0 (yok) ve 5 (en yüksek) arasında ifade edilmiştir. |
|
|
| Öğrenci İş Yükü - AKTS |
| Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
| Ders ile İlgili Çalışmalar |
|
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) |
14 |
2 |
28 |
|
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) |
14 |
1 |
14 |
| Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar |
|
Ödev, Proje, Diğer |
0 |
0 |
0 |
|
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) |
1 |
14 |
14 |
|
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı |
1 |
14 |
14 |
|
Toplam İş Yükü: | 70 |
| Toplam İş Yükü / 25 (s): | 2.8 |
| Dersin AKTS Kredisi: | 3 |
|
|
|