Ana Sayfa     Üniversite Hakkında Bilgi     Derece Programları     Öğrenciler İçin Genel Bilgi     English  

 DERECE PROGRAMLARI


 Ön Lisans Derecesi


 Lisans Derecesi


 Yüksek Lisans Derecesi

  Ders Bilgileri
Dersin Adı : Gıda Ambalaj Tekniği

Dersin Kodu : GM 459

Dersin Türü : Seçmeli

Dersin Aşaması : Birinci Aşama (Lisans)

Dersin Yılı : 4

Dersin Dönemi : Güz (16 Hafta)

Dersin AKTS Kredisi : 3

Eğitici(ler)nin Adı : Prof.Dr. HASAN FENERCİOĞLU

Dersin Öğrenme Kazanımları : Gıda bozulmalarının önlenmesinde ambalajın öneminin kavranması
Gıda ambalajı üretiminde kullanılan materyallerin tanıtılması ve özelliklerinin öğrenilmesi
Gıda özelliklerine uygun ambalaj seçiminin yapılması
Gıdalarda raf ömrünün öneminin kavranılması ve bunu sağlayacak koşulların öğrenilmesi

Dersin Veriliş Şekli : Örgün (Yüz Yüze)

Dersin Önkoşulları : Yok

Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar : Yok

Dersin Amacı : Bu dersin amacı, gıda hammaddelerinin elde edilmeleri, işlenmeleri ve satışa sunulmaları aşamalarında gereksinim duyulacak ambalajlarla ilgili bilgilerin öğrencilere kazandırılmasıdır.

Dersin İçeriği : Bitkisel ve hayvansal gıda hammaddeleri ile işlenmiş ürünlerin ambalajlanmasına duyulan gereksinimler, ürün özelliklerine uygun ambalaj seçimleri; ahşap, selüloz, cam, metal ve plastik ambalajlar ile kombine ambalajlar, kapama sistemleri, etiketleme ilkeleri, raf ömrü ile ilgili tanımlamalar; gıda ambalaj materyalleri ile ambalajlara uygulanan analiz ve testler; gıda ambalajlama konusundaki gelişmeler.

Dersin Dili : Türkçe

Dersin Yeri : Bölüm derslikleri


  Ders Planı
Hafta Konu Öğrencinin Ön Hazırlığı Öğrenme Aktiviteleri ve Öğretme Yöntemleri
1 Gıda özelliklerinin korunmasında ambalajın önemi Düz anlatım, tartışma Ders notundaki ve Ders kitabındaki ilgili konular
2 Bitkisel gıda hammaddeleri için kullanılan ambalaj çeşit ve özellikleri Düz anlatım, tartışma Ders notundaki ve Ders kitabındaki ilgili konular
3 Hayvansal gıda hammaddeleri için kullanılan ambalaj çeşit ve özellikleri Düz anlatım, tartışma Ders notundaki ve Ders kitabındaki ilgili konular
4 Gıda ambalajı üretiminde kullanılan materyaller Düz anlatım, tartışma Ders notundaki ve Ders kitabındaki ilgili konular
5 Cam ambalajlar Düz anlatım, tartışma Ders notundaki ve Ders kitabındaki ilgili konular
6 Metal ambalajlar Düz anlatım, tartışma Ders notundaki ve Ders kitabındaki ilgili konular
7 Polimer ambalajlar Düz anlatım, tartışma Ders notundaki ve Ders kitabındaki ilgili konular
8 Polimer ambalajlar Düz anlatım, tartışma Ders notundaki ve Ders kitabındaki ilgili konular
9 ARA SINAV
10 Kombine ambalajlar Düz anlatım, tartışma Ders notundaki ve Ders kitabındaki ilgili konular
11 Gıdalarda raf ömrü tayini Düz anlatım, tartışma Ders notundaki ve Ders kitabındaki ilgili konular
12 Gıdaların etiketlenmesi Düz anlatım, tartışma Ders notundaki ve Ders kitabındaki ilgili konular
13 Ambalaj materyali ve ambalajlara uygulanan analizler Düz anlatım, tartışma Ders notundaki ve Ders kitabındaki ilgili konular
14 Gıda ambalajları ile ilgili yasal hükümler Düz anlatım, tartışma Ders notundaki ve Ders kitabındaki ilgili konular
15 Gıda ambalajları ile ilgili yasal hükümler Düz anlatım, tartışma Ders notundaki ve Ders kitabındaki ilgili konular
16/17 YARI YIL SONU SINAVI


  Önerilen Kaynak ve Okumalar
Kaynak Türü Kaynak Adı
Ders Notu ve Kitaplar  Anon. Ambalaj Bülteni. Ambalaj Sanayicileri Derneği Yayını
 Karel, M., Fennema, O.R., Lund, D.B., 1985. Principles of Food Science Part II. Marcel Dekker Inc. New York.
 Palling, S.J., 1990. Developments in Food Packaging. Applied Science Pub. Ltd., London.
 Keleş, F., 1996. Gıda Ambalajlama İlkeleri. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayın No: 189, Erzurum.
 Aşan, S.G.(Ed), 2000. Ambalaj Sözlüğü. Vural Matbaacılık ve Ambalaj San. A.Ş., Ankara.
 Üçüncü, M., 2000. Gıdaların Ambalajlanması. Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi, İzmir.
 Fellows, P., 2000. Food Processing Technology. Principles and Practice. CRC Pres, New York.
 Hui, Y.H. (Ed), 2006. Handbook of Food Science, Technology and Engineering. CRC Taylor & Fracis.
Diğer Kaynaklar


  Değerlendirme (Sınav) Yöntemleri ve Kriterleri
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmeleri Sayısı Katkı Yüzdesi
    Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 100
    Ödev/Proje/Diğer 0 0
Toplam 100
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmelerinin Başarıya Katkısı 40
 
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesi 100
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesinin Başarıya Katkısı 60
Toplam 100

  Dersin Temel Öğrenme Kazanımlarına Katkısı
No Temel Öğrenme Kazanımı Katkısı*
1 Sahip olduğu bilgileri alanında kullanabilme becerisi kazanır 5
2 Proses tabanlı bir sistemi ölçme ve değerlendirme yöntemleri kullanarak geliştirir 4
3 1. Temel bilim, mühendislik ve gıda bilimi ve teknolojisi alanlarında bilgi sahibi olur 4
4 Gıda mühendisliği ve teknolojisi ile ilgili alanlardaki uygulamalarda problemleri saptar, tanımlar ve çözer 5
5 Araştırma, karmaşık sistemleri bilimsel yöntemlerle çözümleyebilir 5
6 Gıda kalitesinin değerlendirilmesinde objektif ve subjektif yöntemleri kullanır ve sonuçları yorumlar 4
7 Gıda mühendisliği ve teknolojileri uygulamalarında modern teknik araçları seçer ve kullanır 5
8 Laboratuvar kullanır, gıda analizlerini yapar, sonuçları değerlendirir, yorumlar ve rapor eder 3
9 Bağımsız karar verir, kendine güvenir, yaratıcılık becerisi kazanır ve sorumluluk alabilir 5
10 Ekip çalışmasına uyum sağlar 4
11 Öğrendiği bilgileri analitik ve eleştirisel bir yaklaşımla değerlendirir 5
12 Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliğini bilir 5
13 Alanıyla ilgili etkili ve sağlıklı iletişim kurabilir ve iletişim teknolojilerini kullanır 4
14 Gıda konusunda literatürü izleyebilecek ve iletişim kurabilecek düzeyde bir yabancı dil bilir 4
15 Meslek etiğine saygılı olur 5
16 Bir gıda prosesini planlama, uygulama ve geliştirme yetkinliğine sahiptir 4
17 Gıda ile ilgili mevzuata ve yönetim sistemlerine hakim olur 4
18 Mesleki gelişimlerinin yanı sıra ilgi ve yetenekleri doğrultusunda bilimsel, kültürel, sanatsal ve sosyal alanlarda eğitim gereksinimlerini belirleyerek kendini sürekli geliştirir 0
* Katkı düzeyleri 0 (yok) ve 5 (en yüksek) arasında ifade edilmiştir.

  Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
    Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 2 28
    Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 1 14
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
    Ödev, Proje, Diğer 0 0 0
    Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 14 14
    Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 14 14
Toplam İş Yükü: 70
Toplam İş Yükü / 25 (s): 2.8
Dersin AKTS Kredisi: 3