|
Ders Bilgileri |
|
Dersin Adı |
: |
Gıda Çevre İnsan İlişkisi |
|
Dersin Kodu |
: |
GM 458 |
|
Dersin Türü |
: |
Seçmeli |
|
Dersin Aşaması |
: |
Birinci Aşama (Lisans) |
|
Dersin Yılı |
: |
4 |
|
Dersin Dönemi |
: |
Bahar (16 Hafta) |
|
Dersin AKTS Kredisi |
: |
3 |
|
Eğitici(ler)nin Adı |
: |
Prof.Dr. CAHİDE YAĞMUR |
|
Dersin Öğrenme Kazanımları |
: |
Gıda,çevre,insan ilişkisini ve çevre sorunlarının çözümünde Gıda Mühendisliğinin yeri ve önemini bilir Kirlilik çeşitlerini (hava,su,bitkisel ve hayvansal gıdaların kimyasal kirliliğini) ve insan sağlığına etkilerini bilir.
Bazı önemli çevre ve gıda kirleticileri (pestisitler,ağır metaller,radyoaktif maddeler,sentetik gübreler,hormonlar,antibiyotikler,ambalaj maddeleri,endüstriyel atıklar) ve etkileri konusunda bilgi sahibi olur. Çevre ve Gıda kirliliğinin azaltılmasında ne tür önlemler alınabileceğini bilir
|
|
Dersin Veriliş Şekli |
: |
Örgün (Yüz Yüze) |
|
Dersin Önkoşulları |
: |
Yok |
|
Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar |
: |
Yok |
|
Dersin Amacı |
: |
Çevre kirliğinin en önemli yönü kirletici maddelerin doğada sürekli olarak besinlerle birlikte canlıdan canlıya sirkülasyon yapması nedeniyle gıdaları etkile durumu olduğundan gıda kirleticilerini, kontaminasyon kaynaklarını,insan sağlığı üzerine etilerini incelemek;en yaşamsal besin öğeleri olan hava ve suyun kirliliğinin kontrolü ve önlenmesinde ,gıdaların kirlenmesinin ve çevreyi kirletmesinin en aza indirilmesinde Gıda Mühendislerinin sorumluluklarının neler olduğunu öğretmektir. |
|
Dersin İçeriği |
: |
Bazı önemli çevre ve gıda kirleticileri ve etkileri;gıdaların kirlenmesinin ve çevreyi kirletmesinin en aza indirilmesinde Gıda mühendisliğinin yeri ve önemi. |
|
Dersin Dili |
: |
Türkçe |
|
Dersin Yeri |
: |
sınıf dersliği |
|
|
Ders Planı |
| Hafta | Konu | Öğrencinin Ön Hazırlığı | Öğrenme Aktiviteleri ve Öğretme Yöntemleri |
|
1 |
GIDA-ÇEVRE VE İNSAN İLİŞKİSİ |
Önerilen kaynaklardaki ilgili bölümler |
Düz anlatım, soru-cevap, tartışma |
|
2 |
ÇEVRE SORUNLARININ ÇÖZÜMÜNDE GIDA MÜHENDISLIĞININ YERI VE ÖNEMI |
Önerilen kaynaklardaki ilgili bölümler |
Düz anlatım, soru-cevap, tartışma |
|
3 |
HAVA KİRLENMESİ VE İNSAN SAĞLIĞINA ETKİLERİ |
Önerilen kaynaklardaki ilgili bölümler |
Düz anlatım, soru-cevap, tartışma |
|
4 |
SU KİRLENMESİ VE İNSAN SAĞLIĞINA ETKİLERİ |
Önerilen kaynaklardaki ilgili bölümler |
Düz anlatım, soru-cevap, tartışma |
|
5 |
BİTKİSEL GIDALARIN KİRLENMESİ VE İNSAN SAĞLIĞINA ETKİLERİ |
Önerilen kaynaklardaki ilgili bölümler |
Düz anlatım, soru-cevap, tartışma |
|
6 |
HAYVANSAL GIDALARIN KİRLENMESİ VE İNSAN SAĞLIĞINA ETKİLERİ |
Önerilen kaynaklardaki ilgili bölümler |
Düz anlatım, soru-cevap, tartışma |
|
7 |
ÖNEMLI ÇEVRE VE GIDA KIRLETICILERİNDEN- PESTISITLER |
Önerilen kaynaklardaki ilgili bölümler |
Düz anlatım, soru-cevap, tartışma |
|
8 |
ARA SINAV |
|
|
|
9 |
-AĞIR METALLER |
Önerilen kaynaklardaki ilgili bölümler |
Düz anlatım, soru-cevap, tartışma |
|
10 |
-RADYOAKTİF MADDELER |
Önerilen kaynaklardaki ilgili bölümler |
Düz anlatım, soru-cevap, tartışma |
|
11 |
-SENTETİK GÜBRELER |
Önerilen kaynaklardaki ilgili bölümler |
Düz anlatım, soru-cevap, tartışma |
|
12 |
-HORMONLAR |
Önerilen kaynaklardaki ilgili bölümler |
Düz anlatım, soru-cevap, tartışma |
|
13 |
-ANTİBİYOTİKLER |
Önerilen kaynaklardaki ilgili bölümler |
Düz anlatım, soru-cevap, tartışma |
|
14 |
-AMBALAJ MADDELERİ |
Önerilen kaynaklardaki ilgili bölümler |
Düz anlatım, soru-cevap, tartışma |
|
15 |
ÇEVRE VE GIDA KİRLİLİĞİNİ ÖNLEMEDE ÇÖZÜM YOLLARI |
Önerilen kaynaklardaki ilgili bölümler |
Düz anlatım, soru-cevap, tartışma |
|
16/17 |
YIL SONU SINAVI |
|
|
|
|
|
Önerilen Kaynak ve Okumalar |
| Kaynak Türü | Kaynak Adı |
| Ders Notu ve Kitaplar |
- Çepel N,Ekolojik Sorunlar ve Çözümleri,Tubitak,2003
-Muslu Y,Ekoloji ve çevre sorunları,Aktif Yayınevi, İstanbul 2000
-Güney E , Genel ortam kirlenmesi : çevre sorunları , İnkılap Kitabevi, İstanbul, 1994
-Topçu S, Tarım mühendisliğinde çevre sorunları , ÇÜ Ziraat Fak., Adana 1998.
-Özdemir Ş,Temel ekoloji bilgisi ve çevre sorunları , Hatiboğlu Yayınları, Ankara 1997.
|
| |
| Diğer Kaynaklar |
- Güney E, Türkiye´de çevre sorunları : doğal, kültürel ortam bozulması , Öz Eğitim Yayınları, Konya, 1997
-Gündüz T,Çevre Sorunları,Kağıtsan Ltd.Şti.,Ankara,1998
- Kışlalıoğlu M,Berkes F,Çevre ve Ekoloji ,Remzi Kitabevi,İstanbul,1997
-T.C.Çevre Bakanlığı,Çevre Notları,1998.
-Yücel M,Çevre ve Doğa Koruma,Ç.Ü.Zir.Fak.Ders Kitabı,Adana,1990
|
|
|
|
Değerlendirme (Sınav) Yöntemleri ve Kriterleri |
|
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmeleri |
Sayısı |
Katkı Yüzdesi |
|
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) |
1 |
85 |
|
Ödev/Proje/Diğer |
1 |
15 |
|
Toplam |
100 |
|
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmelerinin Başarıya Katkısı |
40 |
|
|
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesi
|
100 |
|
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesinin Başarıya Katkısı
|
60 |
|
Toplam |
100 |
|
|
| Dersin Temel Öğrenme Kazanımlarına Katkısı |
| No | Temel Öğrenme Kazanımı | Katkısı* |
|
1 |
Sahip olduğu bilgileri alanında kullanabilme becerisi kazanır |
4 |
|
2 |
Proses tabanlı bir sistemi ölçme ve değerlendirme yöntemleri kullanarak geliştirir |
0 |
|
3 |
1. Temel bilim, mühendislik ve gıda bilimi ve teknolojisi alanlarında bilgi sahibi olur |
5 |
|
4 |
Gıda mühendisliği ve teknolojisi ile ilgili alanlardaki uygulamalarda problemleri saptar, tanımlar ve çözer |
4 |
|
5 |
Araştırma, karmaşık sistemleri bilimsel yöntemlerle çözümleyebilir |
0 |
|
6 |
Gıda kalitesinin değerlendirilmesinde objektif ve subjektif yöntemleri kullanır ve sonuçları yorumlar |
4 |
|
7 |
Gıda mühendisliği ve teknolojileri uygulamalarında modern teknik araçları seçer ve kullanır |
0 |
|
8 |
Laboratuvar kullanır, gıda analizlerini yapar, sonuçları değerlendirir, yorumlar ve rapor eder |
0 |
|
9 |
Bağımsız karar verir, kendine güvenir, yaratıcılık becerisi kazanır ve sorumluluk alabilir |
2 |
|
10 |
Ekip çalışmasına uyum sağlar |
1 |
|
11 |
Öğrendiği bilgileri analitik ve eleştirisel bir yaklaşımla değerlendirir |
3 |
|
12 |
Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliğini bilir |
5 |
|
13 |
Alanıyla ilgili etkili ve sağlıklı iletişim kurabilir ve iletişim teknolojilerini kullanır |
0 |
|
14 |
Gıda konusunda literatürü izleyebilecek ve iletişim kurabilecek düzeyde bir yabancı dil bilir |
0 |
|
15 |
Meslek etiğine saygılı olur |
5 |
|
16 |
Bir gıda prosesini planlama, uygulama ve geliştirme yetkinliğine sahiptir |
3 |
|
17 |
Gıda ile ilgili mevzuata ve yönetim sistemlerine hakim olur |
1 |
|
18 |
Mesleki gelişimlerinin yanı sıra ilgi ve yetenekleri doğrultusunda bilimsel, kültürel, sanatsal ve sosyal alanlarda eğitim gereksinimlerini belirleyerek kendini sürekli geliştirir |
0 |
| * Katkı düzeyleri 0 (yok) ve 5 (en yüksek) arasında ifade edilmiştir. |
|
|
| Öğrenci İş Yükü - AKTS |
| Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
| Ders ile İlgili Çalışmalar |
|
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) |
2 |
14 |
28 |
|
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) |
2 |
14 |
28 |
| Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar |
|
Ödev, Proje, Diğer |
1 |
10 |
10 |
|
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) |
1 |
2 |
2 |
|
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı |
1 |
2 |
2 |
|
Toplam İş Yükü: | 70 |
| Toplam İş Yükü / 25 (s): | 2.8 |
| Dersin AKTS Kredisi: | 3 |
|
|
|