Ana Sayfa     Üniversite Hakkında Bilgi     Derece Programları     Öğrenciler İçin Genel Bilgi     English  

 DERECE PROGRAMLARI


 Ön Lisans Derecesi


 Lisans Derecesi


 Yüksek Lisans Derecesi

  Ders Bilgileri
Dersin Adı : Proses Uygulamaları

Dersin Kodu : GM 456

Dersin Türü : Seçmeli

Dersin Aşaması : Birinci Aşama (Lisans)

Dersin Yılı : 4

Dersin Dönemi : Bahar (16 Hafta)

Dersin AKTS Kredisi : 3

Eğitici(ler)nin Adı : Dr.Öğr. ÜyesiDr. HAKAN BENLİ

Dersin Öğrenme Kazanımları : Bazı özel üretimleri ilgilendiren prosesler hakkında bilgi edinmeyi sağlar
Fabrika ziyaretlerinde, üretim faaliyetlerinin gözlenmesi ile proseslerin önemi ve işlemlerin birbiri ile ilişkileri hakkında düşünce geliştirmeyi sağlar.

Dersin Veriliş Şekli : Örgün (Yüz Yüze)

Dersin Önkoşulları : Yok

Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar : Yok

Dersin Amacı : Bu dersin amacı, çeşitli gıda prosesleri konusunda öğrencileri bilgilendirmek ve fabrika ziyaretleri ile görsel deneyim kazanmalarını sağlamaktır.

Dersin İçeriği : Gıda üretim tesislerinin kuruluşu ile ilgili temel bilgiler, çerez ürünler; gazlı içecekler, ekstrüzyon prosesleri ve fabrika ziyaretleri

Dersin Dili : Türkçe

Dersin Yeri : Bölüm derslikleri


  Ders Planı
Hafta Konu Öğrencinin Ön Hazırlığı Öğrenme Aktiviteleri ve Öğretme Yöntemleri
1 Gıda işletmelerinin kuruluş yerinin seçimi Ders materyalindeki konuları okuma Düz anlatım, tartışma
2 Gıda işletmelerinin donanımı Ders materyalindeki konuları okuma Düz anlatım, tartışma
3 Turunçgil paketleme işletmesini ziyaret Ders materyalindeki konuları okuma Üretim faaliyetlerinin gözlenmesi
4 Patates cipsi üretim teknolojisi Ders materyalindeki konuları okuma Düz anlatım, tartışma
5 Patatesten üretilen formüle edilen çerez ürünler teknolojisi Ders materyalindeki konuları okuma Düz anlatım, tartışma
6 Ekstrüzyon teknolojisi ve gıda endüstrisinde ekstrude kullanımı Ders materyalindeki konuları okuma Düz anlatım, tartışma
7 Ekstrüzyon teknolojisi ve gıda endüstrisinde ekstrude kullanımı Ders materyalindeki konuları okuma Düz anlatım, tartışma
8 ARA SINAV Ders materyalindeki konuları okuma Üretim faaliyetlerinin gözlenmesi
9 Gazlı içecek üretim prosesleri Ders materyalindeki konuları okuma Düz anlatım, tartışma
10 Gazlı içecek üretim prosesleri Ders materyalindeki konuları okuma Düz anlatım, tartışma
11 Gazlı içecek üreten işletmeye ziyaret Ders materyalindeki konuları okuma Üretim faaliyetlerinin gözlenmesi
12 Patlamış mısır üretim prosesleri Ders materyalindeki konuları okuma Düz anlatım, tartışma
13 Meyve suyu konsantresi üretim teknikleri Ders materyalindeki konuları okuma Düz anlatım, tartışmar
14 Meyve suyu konsantresi üreten işletmeye ziyaret Ders materyalindeki konuları okuma Üretim faaliyetlerinin gözlenmesi
15 Konuların genel değerlendirilmesi Ders materyalindeki konuları okuma Düz anlatım, tartışma
16/17 YARI YIL SONU SINAVI


  Önerilen Kaynak ve Okumalar
Kaynak Türü Kaynak Adı
Ders Notu ve Kitaplar  Değişik kaynaklardan yararlanılarak hazırlanmış ders notu ve resimlerle zenginleştirilmiş elektronik ortama aktarılmış sunu
 Valentas, K.J., Rotstein, E., Singh, R.P. (Ed), 1997. Handbook of Food Engineering Practice. CRC Press, New York.
 Lucas, E.W. Rooney, L.W. (Ed), 2001. Snack Foods Processing. CRC Press.
 Riaz, M.N., 2002. Extruders in Food Applications. CRC Press.
 Saravacos, G.D., Kostaropoulos, A.E. (Ed), 2002. Handbook of Food Processing Equipment. Kluwer Academic/Plenum Publishers, New York.
 Marouli, Z.B., Saravacos, G.D., 2003. Food Process Design. Marcel Dekker.
Diğer Kaynaklar


  Değerlendirme (Sınav) Yöntemleri ve Kriterleri
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmeleri Sayısı Katkı Yüzdesi
    Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 100
    Ödev/Proje/Diğer 0 0
Toplam 100
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmelerinin Başarıya Katkısı 40
 
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesi 100
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesinin Başarıya Katkısı 60
Toplam 100

  Dersin Temel Öğrenme Kazanımlarına Katkısı
No Temel Öğrenme Kazanımı Katkısı*
1 Sahip olduğu bilgileri alanında kullanabilme becerisi kazanır 5
2 Proses tabanlı bir sistemi ölçme ve değerlendirme yöntemleri kullanarak geliştirir 5
3 1. Temel bilim, mühendislik ve gıda bilimi ve teknolojisi alanlarında bilgi sahibi olur 5
4 Gıda mühendisliği ve teknolojisi ile ilgili alanlardaki uygulamalarda problemleri saptar, tanımlar ve çözer 5
5 Araştırma, karmaşık sistemleri bilimsel yöntemlerle çözümleyebilir 5
6 Gıda kalitesinin değerlendirilmesinde objektif ve subjektif yöntemleri kullanır ve sonuçları yorumlar 4
7 Gıda mühendisliği ve teknolojileri uygulamalarında modern teknik araçları seçer ve kullanır 5
8 Laboratuvar kullanır, gıda analizlerini yapar, sonuçları değerlendirir, yorumlar ve rapor eder 3
9 Bağımsız karar verir, kendine güvenir, yaratıcılık becerisi kazanır ve sorumluluk alabilir 5
10 Ekip çalışmasına uyum sağlar 5
11 Öğrendiği bilgileri analitik ve eleştirisel bir yaklaşımla değerlendirir 5
12 Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliğini bilir 4
13 Alanıyla ilgili etkili ve sağlıklı iletişim kurabilir ve iletişim teknolojilerini kullanır 4
14 Gıda konusunda literatürü izleyebilecek ve iletişim kurabilecek düzeyde bir yabancı dil bilir 4
15 Meslek etiğine saygılı olur 5
16 Bir gıda prosesini planlama, uygulama ve geliştirme yetkinliğine sahiptir 5
17 Gıda ile ilgili mevzuata ve yönetim sistemlerine hakim olur 4
18 Mesleki gelişimlerinin yanı sıra ilgi ve yetenekleri doğrultusunda bilimsel, kültürel, sanatsal ve sosyal alanlarda eğitim gereksinimlerini belirleyerek kendini sürekli geliştirir 0
* Katkı düzeyleri 0 (yok) ve 5 (en yüksek) arasında ifade edilmiştir.

  Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
    Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 2 28
    Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 1 14
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
    Ödev, Proje, Diğer 0 0 0
    Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 14 14
    Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 14 14
Toplam İş Yükü: 70
Toplam İş Yükü / 25 (s): 2.8
Dersin AKTS Kredisi: 3