Ana Sayfa     Üniversite Hakkında Bilgi     Derece Programları     Öğrenciler İçin Genel Bilgi     English  

 DERECE PROGRAMLARI


 Ön Lisans Derecesi


 Lisans Derecesi


 Yüksek Lisans Derecesi

  Ders Bilgileri
Dersin Adı : Yatırım Proje Hazırla. Ve Değ.

Dersin Kodu : GM 452

Dersin Türü : Seçmeli

Dersin Aşaması : Birinci Aşama (Lisans)

Dersin Yılı : 4

Dersin Dönemi : Bahar (16 Hafta)

Dersin AKTS Kredisi : 4

Eğitici(ler)nin Adı : Prof.Dr. HAYDAR ŞENGÜL

Dersin Öğrenme Kazanımları : Büyük ölçekli ve karmaşık olmayan gıda sektörü yatırım projelerini hazırlayabilir
Yatırımın kuruluş yeri ve kapasite seçimini pazar araştırmasıyla ilintisini kurarak yapabilir.
Teknik ve ekonomik disiplinler arası ekip çalışması deneyimi kazanır.
Projeyi değerlendirmede başvurulacak karar ölçütlerini hesaplayabilir.
Yatırımın yapılabilirliği kararını ve projeler arasında seçimi, nesnel ölçütlere başvurarak yapabilir.

Dersin Veriliş Şekli : Örgün (Yüz Yüze)

Dersin Önkoşulları : Yok

Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar : Yok

Dersin Amacı : Gıda sektörü ile ilgili proje hazırlama, hazırlanmış projelerin yapılabilirliğini sorgulama, belli başlı değerlendirme ölçütleri yardımıyla alternatif yatırım kararları arasında seçim yapma ve proje sürecini yönetme becerisi kazandırmak

Dersin İçeriği : Ekonomik gelişme ve proje kavramı; proje gider (yatırım, işletme ve bakım giderleri) ve gelirlerinin hesaplanması; proje finansmanı ve nakit akım analizi; paranın zaman değeri; değerlendirme yöntemleri; Net Bugünkü Değer, İç Karlılık Oranı, Fayda-Masraf Analizi, Başa-Baş Grafiği, sermaye hasıla katsayısı; risk ve belirsizlik ve duyarlılık analizi

Dersin Dili : Türkçe

Dersin Yeri : Derslik


  Ders Planı
Hafta Konu Öğrencinin Ön Hazırlığı Öğrenme Aktiviteleri ve Öğretme Yöntemleri
1 Yatırım ve proje kavramları, proje hazırlama ve değerlendirmenin gerekliliği Ders notu ve önerilen kaynakların ilgili bölümleri Anlatım
2 Yatırım konusunun belirlenmesi ve proje kararı, ön yapılabilirlik (fizibilite) çalışması Ders notu ve önerilen kaynakların ilgili bölümleri Anlatım
3 Pazar araştırması Ders notu ve önerilen kaynakların ilgili bölümleri Anlatım
4 Kuruluş yeri ve kapasite seçimi Ders notu ve önerilen kaynakların ilgili bölümleri Anlatım
5 Projenin teknik analizi Ders notu ve önerilen kaynakların ilgili bölümleri Anlatım
6 Projenin giderleri ve proje maliyetinin hesaplanması Ders notu ve önerilen kaynakların ilgili bölümleri Anlatım
7 Toplam proje gelirleri Ders notu ve önerilen kaynakların ilgili bölümleri Anlatım
8 Projenin finansmanı Ders notu ve önerilen kaynakların ilgili bölümleri Anlatım
9 Ara sınav Ders notu ve önerilen kaynakların ilgili bölümleri Yazılı Sınav
10 Projenin net akış tablolarının hazırlanması Ders notu ve önerilen kaynakların ilgili bölümleri Anlatım
11 Paranın zaman değerini ve projenin ekonomik ömrünü gözetmeyen değerlendirme ölçütleri Ders notu ve önerilen kaynakların ilgili bölümleri Anlatım
12 Paranın zaman değeri, iskonto ve bileşik faiz Ders notu ve önerilen kaynakların ilgili bölümleri Anlatım
13 Projenin net bugünkü değeri, fayda/maliyet oranı, iç karlılık oranlarının hesaplanması Ders notu ve önerilen kaynakların ilgili bölümleri Anlatım
14 Projenin ekonomik değerlendirmesi, duyarlılık analizi Ders notu ve önerilen kaynakların ilgili bölümleri Anlatım
15 Genel Tekrar Ders notu ve önerilen kaynakların ilgili bölümleri Anlatım
16/17 Final Sınavı Tüm ders notu ve kaynaklar Yazılı Sınav


  Önerilen Kaynak ve Okumalar
Kaynak Türü Kaynak Adı
Ders Notu ve Kitaplar  Arslan H., Yatırım projelerinin hazırlanması ve Değerlendirilmesi, Turhan kitabevi, Ankara, 2004
 Rehber, E., Erkuş, A.2007.Tarımda Proje Hazırlama . Uludağ Üniversitesi, ISBN: 978-975-6149-38-6
Diğer Kaynaklar  Yurdakul, O., Proje Hazırlama ve Değerlendirme. Ç.Ü. Ziraat Fakültesi Genel Yayın No:147, Ders Kitapları Yayın No:A-48. Adana.
 Gittinger J. P., Economic Analysis of Agricultural Projects, The John Hopkins University Pres, Baltimor, 1982


  Değerlendirme (Sınav) Yöntemleri ve Kriterleri
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmeleri Sayısı Katkı Yüzdesi
    Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 60
    Ödev/Proje/Diğer 0 40
Toplam 100
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmelerinin Başarıya Katkısı 40
 
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesi 100
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesinin Başarıya Katkısı 60
Toplam 100

  Dersin Temel Öğrenme Kazanımlarına Katkısı
No Temel Öğrenme Kazanımı Katkısı*
1 Sahip olduğu bilgileri alanında kullanabilme becerisi kazanır 3
2 Proses tabanlı bir sistemi ölçme ve değerlendirme yöntemleri kullanarak geliştirir 0
3 1. Temel bilim, mühendislik ve gıda bilimi ve teknolojisi alanlarında bilgi sahibi olur 2
4 Gıda mühendisliği ve teknolojisi ile ilgili alanlardaki uygulamalarda problemleri saptar, tanımlar ve çözer 0
5 Araştırma, karmaşık sistemleri bilimsel yöntemlerle çözümleyebilir 3
6 Gıda kalitesinin değerlendirilmesinde objektif ve subjektif yöntemleri kullanır ve sonuçları yorumlar 0
7 Gıda mühendisliği ve teknolojileri uygulamalarında modern teknik araçları seçer ve kullanır 1
8 Laboratuvar kullanır, gıda analizlerini yapar, sonuçları değerlendirir, yorumlar ve rapor eder 0
9 Bağımsız karar verir, kendine güvenir, yaratıcılık becerisi kazanır ve sorumluluk alabilir 4
10 Ekip çalışmasına uyum sağlar 5
11 Öğrendiği bilgileri analitik ve eleştirisel bir yaklaşımla değerlendirir 4
12 Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliğini bilir 4
13 Alanıyla ilgili etkili ve sağlıklı iletişim kurabilir ve iletişim teknolojilerini kullanır 3
14 Gıda konusunda literatürü izleyebilecek ve iletişim kurabilecek düzeyde bir yabancı dil bilir 0
15 Meslek etiğine saygılı olur 0
16 Bir gıda prosesini planlama, uygulama ve geliştirme yetkinliğine sahiptir 5
17 Gıda ile ilgili mevzuata ve yönetim sistemlerine hakim olur 3
18 Mesleki gelişimlerinin yanı sıra ilgi ve yetenekleri doğrultusunda bilimsel, kültürel, sanatsal ve sosyal alanlarda eğitim gereksinimlerini belirleyerek kendini sürekli geliştirir 0
* Katkı düzeyleri 0 (yok) ve 5 (en yüksek) arasında ifade edilmiştir.

  Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
    Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 4 56
    Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 2 28
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
    Ödev, Proje, Diğer 0 0 0
    Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 6 6
    Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 12 12
Toplam İş Yükü: 102
Toplam İş Yükü / 25 (s): 4.08
Dersin AKTS Kredisi: 4