|
Ders Bilgileri |
|
Dersin Adı |
: |
Şarap Teknolojisi |
|
Dersin Kodu |
: |
GM 449 |
|
Dersin Türü |
: |
Seçmeli |
|
Dersin Aşaması |
: |
Birinci Aşama (Lisans) |
|
Dersin Yılı |
: |
4 |
|
Dersin Dönemi |
: |
Güz (16 Hafta) |
|
Dersin AKTS Kredisi |
: |
4 |
|
Eğitici(ler)nin Adı |
: |
Prof.Dr. TURGUT CABAROĞLU |
|
Dersin Öğrenme Kazanımları |
: |
Hedeflediği şarap çeşidine bağlı olarak kullanacağı hammadde ve üretim tekniği üzerine analiz ve çözümleme yapabilir, sorunla karşılaştığında uygun çözümlemeyi üretebilir. Şaraplık üzümlerin özelliklerini bilir, hammaddeden şaraba kadar olan üretim sürecini kurgulayabilir, proses süresince uygulanacak işlemleri bilir ve en uygun işleme tekniğini kullanabilir. Hammaddeye müdahale ve üretim tekniğiyle ilgili öneri geliştirme ve değerlendirme becerisine sahip olur. Etik değerlere saygılı olur, yaşam boyu öğrenme bilincine sahip olur.
|
|
Dersin Veriliş Şekli |
: |
Örgün (Yüz Yüze) |
|
Dersin Önkoşulları |
: |
Yok |
|
Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar |
: |
Yok |
|
Dersin Amacı |
: |
Şaraplık üzümlerin bileşimlerini, bağbozumu zamanını ve analiz yöntemlerini bilerek ve üretim tekniklerini etkin bir şekilde kullanarak kaliteli ve güvenli şarap üretimini öğretmek. |
|
Dersin İçeriği |
: |
Şaraplık üzümlerin bileşimleri, bağbozumu zamanı ve analiz yöntemleri ve üretim tekniklerini kaliteli ve güvenli şarap üretimini |
|
Dersin Dili |
: |
Türkçe |
|
Dersin Yeri |
: |
Gıda Mühendisliği Derslikleri ve Biyoteknoloji Laboratuvarı |
|
|
Ders Planı |
| Hafta | Konu | Öğrencinin Ön Hazırlığı | Öğrenme Aktiviteleri ve Öğretme Yöntemleri |
|
1 |
Üzüm, Salkımın Bileşimi, |
Ders Notu |
Düz anlatım, tartışma, laboratuvar uygulaması, standart derslik teknolojileri, bilgisayar, projektör |
|
2 |
Şaraplık üzüm çeşitleri, Üzümlerin Kimyasal Bileşimi (Şekerler, Organik asitler, Fenol Bileşikleri) |
Ders Notu |
Düz anlatım, tartışma, laboratuvar uygulaması, standart derslik teknolojileri, bilgisayar, projektör |
|
3 |
Üzümlerin Kimyasal Bileşimi (Aroma Maddeleri, Pektik Maddeler, Azotlu Maddeler, Enzimler, Vitaminler, Mineral Maddeler) |
Ders Notu |
Düz anlatım, tartışma, laboratuvar uygulaması, standart derslik teknolojileri, bilgisayar, projektör |
|
4 |
Bağbozumu, Üzümün kalitesini etkileyen faktörler, Üzümlerin iyileştirilmesi |
Ders Notu |
Düz anlatım, tartışma, laboratuvar uygulaması, standart derslik teknolojileri, bilgisayar, projektör |
|
5 |
Alkol fermantasyonu |
Ders Notu |
Düz anlatım, tartışma, laboratuvar uygulaması, standart derslik teknolojileri, bilgisayar, projektör |
|
6 |
Malolaktik fermantasyon |
Ders Notu |
Düz anlatım, tartışma, laboratuvar uygulaması, standart derslik teknolojileri, bilgisayar, projektör |
|
7 |
Şarap yapımında uygulanan ortak işlemler |
Ders Notu |
Düz anlatım, tartışma, laboratuvar uygulaması, standart derslik teknolojileri, bilgisayar, projektör |
|
8 |
Ara Sınav |
Ders Notu |
Yazılı |
|
9 |
Kükürtleme |
Ders Notu |
Düz anlatım, tartışma, laboratuvar uygulaması, standart derslik teknolojileri, bilgisayar, projektör |
|
10 |
Alkol fermantasyonunun yürütülmesi |
Ders Notu |
Düz anlatım, tartışma, laboratuvar uygulaması, standart derslik teknolojileri, bilgisayar, projektör |
|
11 |
Şarap yapım teknikleri (kımızı şarap yapım tekniği) |
Ders Notu |
Düz anlatım, tartışma, laboratuvar uygulaması, standart derslik teknolojileri, bilgisayar, projektör |
|
12 |
Şarap yapım teknikleri (beyaz ve pembe şarap yapım tekniği) |
Ders Notu |
Düz anlatım, tartışma, laboratuvar uygulaması, standart derslik teknolojileri, bilgisayar, projektör |
|
13 |
Özel Şaraplar |
Ders Notu |
Düz anlatım, tartışma, laboratuvar uygulaması, standart derslik teknolojileri, bilgisayar, projektör |
|
14 |
Şarapların bileşimi ve Olgunlaşması ve eskimes |
Ders Notu |
Düz anlatım, tartışma, laboratuvar uygulaması, standart derslik teknolojileri, bilgisayar, projektör |
|
15 |
Şarapların berraklaştırılması, hastalık ve kusurları |
Ders Notu |
Düz anlatım, tartışma, laboratuvar uygulaması, standart derslik teknolojileri, bilgisayar, projektör |
|
16/17 |
Yıl Sonu Sınavı |
Ders Notu |
Yazılı |
|
|
|
Önerilen Kaynak ve Okumalar |
| Kaynak Türü | Kaynak Adı |
| Ders Notu ve Kitaplar |
CANBAŞ, A. 2010. Şarap Teknolojisi Ders Notları Ç.Ü.Z.F Ders Notları.
Ribereau-Gayon P., Glories, Y., Maujean A., Dubourdieu D., 2000. Handbook of Enology Vollume 1., John Wiley&Sons Ltd., England, 404s.
Ribereau-Gayon P., Glories, Y., Maujean A., Dubourdieu D., 2000. Handbook of Enology Vollume 2., John Wiley&Sons Ltd., England, 404s.
|
| |
| Diğer Kaynaklar | |
|
|
|
Değerlendirme (Sınav) Yöntemleri ve Kriterleri |
|
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmeleri |
Sayısı |
Katkı Yüzdesi |
|
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) |
1 |
60 |
|
Ödev/Proje/Diğer |
2 |
40 |
|
Toplam |
100 |
|
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmelerinin Başarıya Katkısı |
40 |
|
|
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesi
|
100 |
|
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesinin Başarıya Katkısı
|
60 |
|
Toplam |
100 |
|
|
| Dersin Temel Öğrenme Kazanımlarına Katkısı |
| No | Temel Öğrenme Kazanımı | Katkısı* |
|
1 |
Sahip olduğu bilgileri alanında kullanabilme becerisi kazanır |
5 |
|
2 |
Proses tabanlı bir sistemi ölçme ve değerlendirme yöntemleri kullanarak geliştirir |
5 |
|
3 |
1. Temel bilim, mühendislik ve gıda bilimi ve teknolojisi alanlarında bilgi sahibi olur |
5 |
|
4 |
Gıda mühendisliği ve teknolojisi ile ilgili alanlardaki uygulamalarda problemleri saptar, tanımlar ve çözer |
5 |
|
5 |
Araştırma, karmaşık sistemleri bilimsel yöntemlerle çözümleyebilir |
3 |
|
6 |
Gıda kalitesinin değerlendirilmesinde objektif ve subjektif yöntemleri kullanır ve sonuçları yorumlar |
4 |
|
7 |
Gıda mühendisliği ve teknolojileri uygulamalarında modern teknik araçları seçer ve kullanır |
4 |
|
8 |
Laboratuvar kullanır, gıda analizlerini yapar, sonuçları değerlendirir, yorumlar ve rapor eder |
5 |
|
9 |
Bağımsız karar verir, kendine güvenir, yaratıcılık becerisi kazanır ve sorumluluk alabilir |
3 |
|
10 |
Ekip çalışmasına uyum sağlar |
3 |
|
11 |
Öğrendiği bilgileri analitik ve eleştirisel bir yaklaşımla değerlendirir |
4 |
|
12 |
Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliğini bilir |
4 |
|
13 |
Alanıyla ilgili etkili ve sağlıklı iletişim kurabilir ve iletişim teknolojilerini kullanır |
3 |
|
14 |
Gıda konusunda literatürü izleyebilecek ve iletişim kurabilecek düzeyde bir yabancı dil bilir |
0 |
|
15 |
Meslek etiğine saygılı olur |
4 |
|
16 |
Bir gıda prosesini planlama, uygulama ve geliştirme yetkinliğine sahiptir |
4 |
|
17 |
Gıda ile ilgili mevzuata ve yönetim sistemlerine hakim olur |
2 |
|
18 |
Mesleki gelişimlerinin yanı sıra ilgi ve yetenekleri doğrultusunda bilimsel, kültürel, sanatsal ve sosyal alanlarda eğitim gereksinimlerini belirleyerek kendini sürekli geliştirir |
0 |
| * Katkı düzeyleri 0 (yok) ve 5 (en yüksek) arasında ifade edilmiştir. |
|
|
| Öğrenci İş Yükü - AKTS |
| Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
| Ders ile İlgili Çalışmalar |
|
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) |
14 |
4 |
56 |
|
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) |
14 |
1 |
14 |
| Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar |
|
Ödev, Proje, Diğer |
2 |
5 |
10 |
|
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) |
1 |
8 |
8 |
|
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı |
1 |
10 |
10 |
|
Toplam İş Yükü: | 98 |
| Toplam İş Yükü / 25 (s): | 3.92 |
| Dersin AKTS Kredisi: | 4 |
|
|
|