Ana Sayfa     Üniversite Hakkında Bilgi     Derece Programları     Öğrenciler İçin Genel Bilgi     English  

 DERECE PROGRAMLARI


 Ön Lisans Derecesi


 Lisans Derecesi


 Yüksek Lisans Derecesi

  Ders Bilgileri
Dersin Adı : Gıda Kalite Güven. Yönt. Sist.

Dersin Kodu : G 326

Dersin Türü : Zorunlu

Dersin Aşaması : Birinci Aşama (Lisans)

Dersin Yılı : 3

Dersin Dönemi : Bahar (16 Hafta)

Dersin AKTS Kredisi : 3

Eğitici(ler)nin Adı : Prof.Dr. TURGUT CABAROĞLU

Dersin Öğrenme Kazanımları : Kalitenin temel kavramlarını, toplam kaliteyi, kontrol kartı hazırlamayı, gıda kalitesi ve güvenliği yönetim sistemlerini bilir.
Proses tabanlı kalite yönetim sistemi modelini bilir ve kullanır.
Sistem dokümanlarını düzenleyebilir, yönetim sistemlerini uygulayarak problemleri belirleyebilir ve değerlendirme yapabilir
Gıda sektöründe hammaddeden son ürüne kadar olan süreçte proses kontrol kartlarını kullanabilir ve yönetim sistemi gerekliliklerini takip edebilir.
Gıda kalitesi ve güvenliği yönetim sistemleri (ISO 9001, 22000) konusunda yeterli bilince sahip olur. Sistemle çalışma ve kaliteye ulaşmada sistemi bir araç olarak kullanma yetisi kazanır.
Meslek etiğine saygılıdır, yaşam boyu öğrenme bilincine sahip olur.

Dersin Veriliş Şekli : Örgün (Yüz Yüze)

Dersin Önkoşulları : Yok

Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar : Yok

Dersin Amacı : Öğrencilere, gıda sektöründe kalite yöneticisi olarak çalışmalarını sağlayacak, kalite, gıda kalite kontrolün temel kavramları, prensipleri ve yöntemleri, kontrol kartları, toplam kalite yönetimi, kalite yönetim sistemleri, gıda kalitesi ve güvenliği yönetim sistemleri (ISO-9001, ISO-22000) konularında bilgi kazandırmak

Dersin İçeriği : Kalite ve gıda kalite kontrolün temel kavramları, prensipleri ve yöntemleri, kontrol kartları, toplam kalite yönetimi, kalite yönetim sistemleri, gıda kalitesi ve güvenliği yönetim sistemleri (ISO-9001, ISO-22000)

Dersin Dili : Türkçe

Dersin Yeri : Gıda Mühendisliği Bölümü Derslikleri


  Ders Planı
Hafta Konu Öğrencinin Ön Hazırlığı Öğrenme Aktiviteleri ve Öğretme Yöntemleri
1 Kalitenin tanımı, kalite kontrolün temel kavramları, Kalite güvence bölümünün organizasyonu, fonksiyonları ve diğer bölümlerle ilişkisi Ders notu Düz anlatım, tartışma,standart derslik teknolojileri, bilgisayar, projektör
2 Gıda kalitesi , kontrolü ve kalite karakteristikleri Ders notu Düz anlatım, tartışma,standart derslik teknolojileri, bilgisayar, projektör
3 Gıda kalitesini etkileyen bazı özellikler Ders notu Düz anlatım, tartışma,standart derslik tenolojileri, bilgisayar, projektör
4 Gıda kalite kontrol yöntemleri – Objektif ve Subjektif yöntemler Ders notu Düz anlatım, tartışma,standart derslik teknolojileri, bilgisayar, projektör
5 İstatistiksel kalite kontrol, Kontrol kartları hazırlama - Değişkenler kontrol kartları Ders notu Düz anlatım, tartışma,standart derslik teknolojileri, bilgisayar, projektör
6 İstatistiksel kalite kontrol , Sayma (Puan) kontrol kartları Ders notu Düz anlatım, tartışma,standart deslik teknolojileri, bilgisayar, projektör
7 Ara Sınav Ders notu Yazılı
8 Toplam kalite yönetimi Ders notu Düz anlatım, tartışma,standart deslik tenolojileri, bilgisayar, projektör
9 Kalite Yönetim Sistemleri – ISO 9000:2008 Standartları serisi Ders notu Düz anlatım, tartışma,standart derslik teknolojileri, bilgisayar, projektör
10 ISO 9001:2008-Kalite Yönetim Sisteleri-Şartlar Ders notu Düz anlatım, tartışma,standart deslik tenolojileri, bilgisayar, projektör
11 ISO 9001:2008-Kalite Yönetim Sisteleri-Şartlar (devamı) Ders notu Düz anlatım, tartışma,standart deslik tenolojileri, bilgisayar, projektör
12 ISO 9004-Kalite Yönetim Sist. - Per. İyileştirmeleri için Kılavuz ISO 14000 Çevre Yönetim Sistemi Ders notu Düz anlatım, tartışma,standart deslik tenolojileri, bilgisayar, projektör
13 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemleri, ISO 22000 Gıda güvenliği yönetim sistemi Standardı Ders notu Düz anlatım, tartışma,standart deslik tenolojileri, bilgisayar, projektör
14 SO 22000 Gıda güvenliği yönetim sistemi, Yönetim Sorumluluğu, Kaynak Yönetimi, Güvenli Gıdaların Planlanması Ve Gerçekleştirilmesi Ders notu Düz anlatım, tartışma,standart deslik tenolojileri, bilgisayar, projektör
15 ISO 22000 Gıda güvenliği yönetim sistemi, Gıda Güvenliği Yönetim Sisteminin Geçerli Kılınması Doğrulanması ve İyileştirilmesi Sistemin Uygulanması Ders notu Düz anlatım, tartışma,standart deslik tenolojileri, bilgisayar, projektör
16/17 Yıl Sonu Sınavı Ders notu Yazılı


  Önerilen Kaynak ve Okumalar
Kaynak Türü Kaynak Adı
Ders Notu ve Kitaplar  Anon. 1997. İstatistiksel Proses Kontrol, Kalmer Eğitim ve Danışmanlık, Bursa
 Anon. 1999. Quality Management Principles and Guidelines for their Applications, www.bsi.org.uk
 TSE, 2010. TS EN ISO 9001:2008- Kalite Yönetim Sistemleri –Şartlar
 TSE, 2006. TS EN ISO 22000:2005-Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi Standardı.
 Cabaroğlu T. 2010. Gıda Kalitesi ve Güvenliği Yönetim Sistemleri (Temel Ders Notu)
Diğer Kaynaklar


  Değerlendirme (Sınav) Yöntemleri ve Kriterleri
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmeleri Sayısı Katkı Yüzdesi
    Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 60
    Ödev/Proje/Diğer 2 40
Toplam 100
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmelerinin Başarıya Katkısı 40
 
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesi 100
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesinin Başarıya Katkısı 60
Toplam 100

  Dersin Temel Öğrenme Kazanımlarına Katkısı
No Temel Öğrenme Kazanımı Katkısı*
1 Sahip olduğu bilgileri alanında kullanabilme becerisi kazanır 4
2 Proses tabanlı bir sistemi ölçme ve değerlendirme yöntemleri kullanarak geliştirir 5
3 1. Temel bilim, mühendislik ve gıda bilimi ve teknolojisi alanlarında bilgi sahibi olur 4
4 Gıda mühendisliği ve teknolojisi ile ilgili alanlardaki uygulamalarda problemleri saptar, tanımlar ve çözer 4
5 Araştırma, karmaşık sistemleri bilimsel yöntemlerle çözümleyebilir 1
6 Gıda kalitesinin değerlendirilmesinde objektif ve subjektif yöntemleri kullanır ve sonuçları yorumlar 4
7 Gıda mühendisliği ve teknolojileri uygulamalarında modern teknik araçları seçer ve kullanır 2
8 Laboratuvar kullanır, gıda analizlerini yapar, sonuçları değerlendirir, yorumlar ve rapor eder 2
9 Bağımsız karar verir, kendine güvenir, yaratıcılık becerisi kazanır ve sorumluluk alabilir 3
10 Ekip çalışmasına uyum sağlar 3
11 Öğrendiği bilgileri analitik ve eleştirisel bir yaklaşımla değerlendirir 3
12 Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliğini bilir 4
13 Alanıyla ilgili etkili ve sağlıklı iletişim kurabilir ve iletişim teknolojilerini kullanır 3
14 Gıda konusunda literatürü izleyebilecek ve iletişim kurabilecek düzeyde bir yabancı dil bilir 0
15 Meslek etiğine saygılı olur 5
16 Bir gıda prosesini planlama, uygulama ve geliştirme yetkinliğine sahiptir 3
17 Gıda ile ilgili mevzuata ve yönetim sistemlerine hakim olur 5
18 Mesleki gelişimlerinin yanı sıra ilgi ve yetenekleri doğrultusunda bilimsel, kültürel, sanatsal ve sosyal alanlarda eğitim gereksinimlerini belirleyerek kendini sürekli geliştirir 0
* Katkı düzeyleri 0 (yok) ve 5 (en yüksek) arasında ifade edilmiştir.

  Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
    Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 2 28
    Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 1 14
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
    Ödev, Proje, Diğer 2 5 10
    Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 8 8
    Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 10 10
Toplam İş Yükü: 70
Toplam İş Yükü / 25 (s): 2.8
Dersin AKTS Kredisi: 3