|
Ders Bilgileri |
|
Dersin Adı |
: |
Gıda Kalite Güven. Yönt. Sist. |
|
Dersin Kodu |
: |
G 326 |
|
Dersin Türü |
: |
Zorunlu |
|
Dersin Aşaması |
: |
Birinci Aşama (Lisans) |
|
Dersin Yılı |
: |
3 |
|
Dersin Dönemi |
: |
Bahar (16 Hafta) |
|
Dersin AKTS Kredisi |
: |
3 |
|
Eğitici(ler)nin Adı |
: |
Prof.Dr. TURGUT CABAROĞLU |
|
Dersin Öğrenme Kazanımları |
: |
Kalitenin temel kavramlarını, toplam kaliteyi, kontrol kartı hazırlamayı, gıda kalitesi ve güvenliği yönetim sistemlerini bilir. Proses tabanlı kalite yönetim sistemi modelini bilir ve kullanır. Sistem dokümanlarını düzenleyebilir, yönetim sistemlerini uygulayarak problemleri belirleyebilir ve değerlendirme yapabilir Gıda sektöründe hammaddeden son ürüne kadar olan süreçte proses kontrol kartlarını kullanabilir ve yönetim sistemi gerekliliklerini takip edebilir. Gıda kalitesi ve güvenliği yönetim sistemleri (ISO 9001, 22000) konusunda yeterli bilince sahip olur. Sistemle çalışma ve kaliteye ulaşmada sistemi bir araç olarak kullanma yetisi kazanır. Meslek etiğine saygılıdır, yaşam boyu öğrenme bilincine sahip olur.
|
|
Dersin Veriliş Şekli |
: |
Örgün (Yüz Yüze) |
|
Dersin Önkoşulları |
: |
Yok |
|
Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar |
: |
Yok |
|
Dersin Amacı |
: |
Öğrencilere, gıda sektöründe kalite yöneticisi olarak çalışmalarını sağlayacak, kalite, gıda kalite kontrolün temel kavramları, prensipleri ve yöntemleri, kontrol kartları, toplam kalite yönetimi, kalite yönetim sistemleri, gıda kalitesi ve güvenliği yönetim sistemleri (ISO-9001, ISO-22000) konularında bilgi kazandırmak |
|
Dersin İçeriği |
: |
Kalite ve gıda kalite kontrolün temel kavramları, prensipleri ve yöntemleri, kontrol kartları, toplam kalite yönetimi, kalite yönetim sistemleri, gıda kalitesi ve güvenliği yönetim sistemleri (ISO-9001, ISO-22000) |
|
Dersin Dili |
: |
Türkçe |
|
Dersin Yeri |
: |
Gıda Mühendisliği Bölümü Derslikleri |
|
|
Ders Planı |
| Hafta | Konu | Öğrencinin Ön Hazırlığı | Öğrenme Aktiviteleri ve Öğretme Yöntemleri |
|
1 |
Kalitenin tanımı, kalite kontrolün temel kavramları, Kalite güvence bölümünün organizasyonu, fonksiyonları ve diğer bölümlerle ilişkisi |
Ders notu |
Düz anlatım, tartışma,standart derslik teknolojileri, bilgisayar, projektör |
|
2 |
Gıda kalitesi , kontrolü ve kalite karakteristikleri |
Ders notu |
Düz anlatım, tartışma,standart derslik teknolojileri, bilgisayar, projektör |
|
3 |
Gıda kalitesini etkileyen bazı özellikler |
Ders notu |
Düz anlatım, tartışma,standart derslik tenolojileri, bilgisayar, projektör |
|
4 |
Gıda kalite kontrol yöntemleri – Objektif ve Subjektif yöntemler |
Ders notu |
Düz anlatım, tartışma,standart derslik teknolojileri, bilgisayar, projektör |
|
5 |
İstatistiksel kalite kontrol, Kontrol kartları hazırlama - Değişkenler kontrol kartları |
Ders notu |
Düz anlatım, tartışma,standart derslik teknolojileri, bilgisayar, projektör |
|
6 |
İstatistiksel kalite kontrol , Sayma (Puan) kontrol kartları |
Ders notu |
Düz anlatım, tartışma,standart deslik teknolojileri, bilgisayar, projektör |
|
7 |
Ara Sınav |
Ders notu |
Yazılı |
|
8 |
Toplam kalite yönetimi |
Ders notu |
Düz anlatım, tartışma,standart deslik tenolojileri, bilgisayar, projektör |
|
9 |
Kalite Yönetim Sistemleri – ISO 9000:2008 Standartları serisi |
Ders notu |
Düz anlatım, tartışma,standart derslik teknolojileri, bilgisayar, projektör |
|
10 |
ISO 9001:2008-Kalite Yönetim Sisteleri-Şartlar |
Ders notu |
Düz anlatım, tartışma,standart deslik tenolojileri, bilgisayar, projektör |
|
11 |
ISO 9001:2008-Kalite Yönetim Sisteleri-Şartlar (devamı) |
Ders notu |
Düz anlatım, tartışma,standart deslik tenolojileri, bilgisayar, projektör |
|
12 |
ISO 9004-Kalite Yönetim Sist. - Per. İyileştirmeleri için Kılavuz ISO 14000 Çevre Yönetim Sistemi |
Ders notu |
Düz anlatım, tartışma,standart deslik tenolojileri, bilgisayar, projektör |
|
13 |
Gıda Güvenliği Yönetim Sistemleri, ISO 22000 Gıda güvenliği yönetim sistemi Standardı |
Ders notu |
Düz anlatım, tartışma,standart deslik tenolojileri, bilgisayar, projektör |
|
14 |
SO 22000 Gıda güvenliği yönetim sistemi, Yönetim Sorumluluğu, Kaynak Yönetimi, Güvenli Gıdaların Planlanması Ve Gerçekleştirilmesi |
Ders notu |
Düz anlatım, tartışma,standart deslik tenolojileri, bilgisayar, projektör |
|
15 |
ISO 22000 Gıda güvenliği yönetim sistemi, Gıda Güvenliği Yönetim Sisteminin Geçerli Kılınması Doğrulanması ve İyileştirilmesi Sistemin Uygulanması |
Ders notu |
Düz anlatım, tartışma,standart deslik tenolojileri, bilgisayar, projektör |
|
16/17 |
Yıl Sonu Sınavı |
Ders notu |
Yazılı |
|
|
|
Önerilen Kaynak ve Okumalar |
| Kaynak Türü | Kaynak Adı |
| Ders Notu ve Kitaplar |
Anon. 1997. İstatistiksel Proses Kontrol, Kalmer Eğitim ve Danışmanlık, Bursa
Anon. 1999. Quality Management Principles and Guidelines for their Applications, www.bsi.org.uk
TSE, 2010. TS EN ISO 9001:2008- Kalite Yönetim Sistemleri –Şartlar
TSE, 2006. TS EN ISO 22000:2005-Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi Standardı.
Cabaroğlu T. 2010. Gıda Kalitesi ve Güvenliği Yönetim Sistemleri (Temel Ders Notu)
|
| |
| Diğer Kaynaklar | |
|
|
|
Değerlendirme (Sınav) Yöntemleri ve Kriterleri |
|
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmeleri |
Sayısı |
Katkı Yüzdesi |
|
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) |
1 |
60 |
|
Ödev/Proje/Diğer |
2 |
40 |
|
Toplam |
100 |
|
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmelerinin Başarıya Katkısı |
40 |
|
|
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesi
|
100 |
|
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesinin Başarıya Katkısı
|
60 |
|
Toplam |
100 |
|
|
| Dersin Temel Öğrenme Kazanımlarına Katkısı |
| No | Temel Öğrenme Kazanımı | Katkısı* |
|
1 |
Sahip olduğu bilgileri alanında kullanabilme becerisi kazanır |
4 |
|
2 |
Proses tabanlı bir sistemi ölçme ve değerlendirme yöntemleri kullanarak geliştirir |
5 |
|
3 |
1. Temel bilim, mühendislik ve gıda bilimi ve teknolojisi alanlarında bilgi sahibi olur |
4 |
|
4 |
Gıda mühendisliği ve teknolojisi ile ilgili alanlardaki uygulamalarda problemleri saptar, tanımlar ve çözer |
4 |
|
5 |
Araştırma, karmaşık sistemleri bilimsel yöntemlerle çözümleyebilir |
1 |
|
6 |
Gıda kalitesinin değerlendirilmesinde objektif ve subjektif yöntemleri kullanır ve sonuçları yorumlar |
4 |
|
7 |
Gıda mühendisliği ve teknolojileri uygulamalarında modern teknik araçları seçer ve kullanır |
2 |
|
8 |
Laboratuvar kullanır, gıda analizlerini yapar, sonuçları değerlendirir, yorumlar ve rapor eder |
2 |
|
9 |
Bağımsız karar verir, kendine güvenir, yaratıcılık becerisi kazanır ve sorumluluk alabilir |
3 |
|
10 |
Ekip çalışmasına uyum sağlar |
3 |
|
11 |
Öğrendiği bilgileri analitik ve eleştirisel bir yaklaşımla değerlendirir |
3 |
|
12 |
Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliğini bilir |
4 |
|
13 |
Alanıyla ilgili etkili ve sağlıklı iletişim kurabilir ve iletişim teknolojilerini kullanır |
3 |
|
14 |
Gıda konusunda literatürü izleyebilecek ve iletişim kurabilecek düzeyde bir yabancı dil bilir |
0 |
|
15 |
Meslek etiğine saygılı olur |
5 |
|
16 |
Bir gıda prosesini planlama, uygulama ve geliştirme yetkinliğine sahiptir |
3 |
|
17 |
Gıda ile ilgili mevzuata ve yönetim sistemlerine hakim olur |
5 |
|
18 |
Mesleki gelişimlerinin yanı sıra ilgi ve yetenekleri doğrultusunda bilimsel, kültürel, sanatsal ve sosyal alanlarda eğitim gereksinimlerini belirleyerek kendini sürekli geliştirir |
0 |
| * Katkı düzeyleri 0 (yok) ve 5 (en yüksek) arasında ifade edilmiştir. |
|
|
| Öğrenci İş Yükü - AKTS |
| Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
| Ders ile İlgili Çalışmalar |
|
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) |
14 |
2 |
28 |
|
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) |
14 |
1 |
14 |
| Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar |
|
Ödev, Proje, Diğer |
2 |
5 |
10 |
|
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) |
1 |
8 |
8 |
|
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı |
1 |
10 |
10 |
|
Toplam İş Yükü: | 70 |
| Toplam İş Yükü / 25 (s): | 2.8 |
| Dersin AKTS Kredisi: | 3 |
|
|
|