Ana Sayfa     Üniversite Hakkında Bilgi     Derece Programları     Öğrenciler İçin Genel Bilgi     English  

 DERECE PROGRAMLARI


 Ön Lisans Derecesi


 Lisans Derecesi


 Yüksek Lisans Derecesi

  Ders Bilgileri
Dersin Adı : Hijyen Ve Sanitasyon

Dersin Kodu : G 313

Dersin Türü : Zorunlu

Dersin Aşaması : Birinci Aşama (Lisans)

Dersin Yılı : 3

Dersin Dönemi : Güz (16 Hafta)

Dersin AKTS Kredisi : 3

Eğitici(ler)nin Adı : Dr.Öğr. ÜyesiDr. IŞIL VAR

Dersin Öğrenme Kazanımları : 1.Hijyen ve sanitasyon kavramlarını öğrenir
2. Sağlığı bozan etmenleri ve biyofilm yapan mikroorganizmaları öğrenir
3. Gıda kirlenmesi hakkında bilgi sahibi olur
4. Temizlik ve uygulamalarıyla, deterjan-dezenfektan çeşit ve kullanımlarını, personel hijyenini bilir
5.Gıda endüstrisinde sanitasyon ve hijyen uygulamaları ve hijyenik dizayn hakkında bilgi sahibi olur

Dersin Veriliş Şekli : Örgün (Yüz Yüze)

Dersin Önkoşulları : ENF101 Temel Bilgi. Tekn.

Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar : Yok

Dersin Amacı : Gıda sanayinde ve işletmelerde üretilen ürünlerin tüketiciye sağlığı bozucu etmenlerden uzak bir biçimde sunulması için alınacak önlemlerin başında gelen hijyen ve sanitasyon uygulamalarının öğretilmesi amaçlanmıştır

Dersin İçeriği : Hijyen ve sanitasyon uygulamaları, gıda güvenliğinde karşılaşılan problemler.

Dersin Dili : Türkçe

Dersin Yeri : Derslik


  Ders Planı
Hafta Konu Öğrencinin Ön Hazırlığı Öğrenme Aktiviteleri ve Öğretme Yöntemleri
1 Derse yönelik tanım ve kavramlar; mikroorganizmalar, biyofilm İlgili ders notu ve kitaplar Ders notundaki ilgili konular
2 Mikrobiyal bulaşmalarla oluşan sorunlar İlgili ders notu ve kitaplar Ders notundaki ilgili konular
3 Gıdaların Kirliliği İlgili ders notu ve kitaplar Ders notundaki ilgili konular
4 Kir ve Temizlik İlgili ders notu ve kitaplar Ders notundaki ilgili konular
5 Temizleme yöntemleri İlgili ders notu ve kitaplar Ders notundaki ilgili konular
6 Deterjan tanım ve özellikleri İlgili ders notu ve kitaplar Ders notundaki ilgili konular
7 Dezenfeksiyon tanım ve özellikleri İlgili ders notu ve kitaplar Ders notundaki ilgili konular
8 Deterjan ve dezenfektan çeşitleri İlgili ders notu ve kitaplar Ders notundaki ilgili konular, çeşitli firmalardan toplanan broşür ve kitapçıklar
9 Deterjan ve dezenfektan çeşitleri İlgili ders notu ve kitaplar Ders notundaki ilgili konular, çeşitli firmalardan toplanan broşür ve kitapçıklar
10 Ara sınav+ ders işleme İlgili ders notu ve kitaplar Ara sınava kadar işlenmiş konuları verilen ders notu ve sunulardan çalışarak sınava hazırlanmak.
11 Personel hijyeni İlgili ders notu ve kitaplar Ders notundaki ilgili konular, bireysel deneyimlerin aktarılması
12 Gıda endüstrisinde sanitasyon ve hijyen (hammadde ve katkılar hava ve su; suların temizlenmesi vs.) İlgili ders notu ve kitaplar Ders notundaki ilgili konular,
13 Hijyenik dizayn İlgili ders notu ve kitaplar Ders notundaki ilgili konular, eğitim seminerlerinden notlar
14 Sanitasyon programları ve uygulaması İlgili ders notu ve kitaplar Ders notundaki ilgili konular,
15 YIL SONU SINAVI İlgili ders notu ve kitaplar Dönem sonuna kadar işlenmiş konuları verilen ders notu ve sunulardan ve sunulmuş ödevlerden çalışarak sınava hazırlanmak.


  Önerilen Kaynak ve Okumalar
Kaynak Türü Kaynak Adı
Ders Notu ve Kitaplar  Topal, R.Ş. "Hijyen ve Sanitasyon-Endüstriyel ve Evsel Uygulamalar", 2008. İstanbul
Diğer Kaynaklar


  Değerlendirme (Sınav) Yöntemleri ve Kriterleri
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmeleri Sayısı Katkı Yüzdesi
    Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 75
    Ödev/Proje/Diğer 2 25
Toplam 100
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmelerinin Başarıya Katkısı 40
 
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesi 100
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesinin Başarıya Katkısı 60
Toplam 100

  Dersin Temel Öğrenme Kazanımlarına Katkısı
No Temel Öğrenme Kazanımı Katkısı*
1 Sahip olduğu bilgileri alanında kullanabilme becerisi kazanır 5
2 Proses tabanlı bir sistemi ölçme ve değerlendirme yöntemleri kullanarak geliştirir 1
3 1. Temel bilim, mühendislik ve gıda bilimi ve teknolojisi alanlarında bilgi sahibi olur 5
4 Gıda mühendisliği ve teknolojisi ile ilgili alanlardaki uygulamalarda problemleri saptar, tanımlar ve çözer 5
5 Araştırma, karmaşık sistemleri bilimsel yöntemlerle çözümleyebilir 4
6 Gıda kalitesinin değerlendirilmesinde objektif ve subjektif yöntemleri kullanır ve sonuçları yorumlar 3
7 Gıda mühendisliği ve teknolojileri uygulamalarında modern teknik araçları seçer ve kullanır 5
8 Laboratuvar kullanır, gıda analizlerini yapar, sonuçları değerlendirir, yorumlar ve rapor eder 2
9 Bağımsız karar verir, kendine güvenir, yaratıcılık becerisi kazanır ve sorumluluk alabilir 5
10 Ekip çalışmasına uyum sağlar 4
11 Öğrendiği bilgileri analitik ve eleştirisel bir yaklaşımla değerlendirir 5
12 Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliğini bilir 5
13 Alanıyla ilgili etkili ve sağlıklı iletişim kurabilir ve iletişim teknolojilerini kullanır 2
14 Gıda konusunda literatürü izleyebilecek ve iletişim kurabilecek düzeyde bir yabancı dil bilir 1
15 Meslek etiğine saygılı olur 4
16 Bir gıda prosesini planlama, uygulama ve geliştirme yetkinliğine sahiptir 2
17 Gıda ile ilgili mevzuata ve yönetim sistemlerine hakim olur 3
18 Mesleki gelişimlerinin yanı sıra ilgi ve yetenekleri doğrultusunda bilimsel, kültürel, sanatsal ve sosyal alanlarda eğitim gereksinimlerini belirleyerek kendini sürekli geliştirir 0
* Katkı düzeyleri 0 (yok) ve 5 (en yüksek) arasında ifade edilmiştir.

  Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
    Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 2 28
    Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 2 28
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
    Ödev, Proje, Diğer 2 2 4
    Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 8 8
    Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 10 10
Toplam İş Yükü: 78
Toplam İş Yükü / 25 (s): 3.12
Dersin AKTS Kredisi: 3