Ders Bilgileri |
|
Dersin Adı |
: |
Hijyen Ve Sanitasyon |
|
Dersin Kodu |
: |
G 313 |
|
Dersin Türü |
: |
Zorunlu |
|
Dersin Aşaması |
: |
Birinci Aşama (Lisans) |
|
Dersin Yılı |
: |
3 |
|
Dersin Dönemi |
: |
Güz (16 Hafta) |
|
Dersin AKTS Kredisi |
: |
3 |
|
Eğitici(ler)nin Adı |
: |
Dr.Öğr. ÜyesiDr. IŞIL VAR |
|
Dersin Öğrenme Kazanımları |
: |
1.Hijyen ve sanitasyon kavramlarını öğrenir 2. Sağlığı bozan etmenleri ve biyofilm yapan mikroorganizmaları öğrenir 3. Gıda kirlenmesi hakkında bilgi sahibi olur 4. Temizlik ve uygulamalarıyla, deterjan-dezenfektan çeşit ve kullanımlarını, personel hijyenini bilir 5.Gıda endüstrisinde sanitasyon ve hijyen uygulamaları ve hijyenik dizayn hakkında bilgi sahibi olur
|
|
Dersin Veriliş Şekli |
: |
Örgün (Yüz Yüze) |
|
Dersin Önkoşulları |
: |
ENF101 Temel Bilgi. Tekn.
|
|
Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar |
: |
Yok |
|
Dersin Amacı |
: |
Gıda sanayinde ve işletmelerde üretilen ürünlerin tüketiciye sağlığı bozucu etmenlerden uzak bir biçimde sunulması için alınacak önlemlerin başında gelen hijyen ve sanitasyon uygulamalarının öğretilmesi amaçlanmıştır |
|
Dersin İçeriği |
: |
Hijyen ve sanitasyon uygulamaları, gıda güvenliğinde karşılaşılan problemler. |
|
Dersin Dili |
: |
Türkçe |
|
Dersin Yeri |
: |
Derslik |
|
|
Ders Planı |
| Hafta | Konu | Öğrencinin Ön Hazırlığı | Öğrenme Aktiviteleri ve Öğretme Yöntemleri |
|
1 |
Derse yönelik tanım ve kavramlar; mikroorganizmalar, biyofilm |
İlgili ders notu ve kitaplar |
Ders notundaki ilgili konular |
|
2 |
Mikrobiyal bulaşmalarla oluşan sorunlar |
İlgili ders notu ve kitaplar |
Ders notundaki ilgili konular |
|
3 |
Gıdaların Kirliliği |
İlgili ders notu ve kitaplar |
Ders notundaki ilgili konular |
|
4 |
Kir ve Temizlik |
İlgili ders notu ve kitaplar |
Ders notundaki ilgili konular |
|
5 |
Temizleme yöntemleri |
İlgili ders notu ve kitaplar |
Ders notundaki ilgili konular |
|
6 |
Deterjan tanım ve özellikleri |
İlgili ders notu ve kitaplar |
Ders notundaki ilgili konular |
|
7 |
Dezenfeksiyon tanım ve özellikleri |
İlgili ders notu ve kitaplar |
Ders notundaki ilgili konular |
|
8 |
Deterjan ve dezenfektan çeşitleri |
İlgili ders notu ve kitaplar |
Ders notundaki ilgili konular, çeşitli firmalardan toplanan broşür ve kitapçıklar |
|
9 |
Deterjan ve dezenfektan çeşitleri |
İlgili ders notu ve kitaplar |
Ders notundaki ilgili konular, çeşitli firmalardan toplanan broşür ve kitapçıklar |
|
10 |
Ara sınav+ ders işleme |
İlgili ders notu ve kitaplar |
Ara sınava kadar işlenmiş konuları verilen ders notu ve sunulardan çalışarak sınava hazırlanmak. |
|
11 |
Personel hijyeni |
İlgili ders notu ve kitaplar |
Ders notundaki ilgili konular, bireysel deneyimlerin aktarılması |
|
12 |
Gıda endüstrisinde sanitasyon ve hijyen (hammadde ve katkılar hava ve su; suların temizlenmesi vs.) |
İlgili ders notu ve kitaplar |
Ders notundaki ilgili konular, |
|
13 |
Hijyenik dizayn |
İlgili ders notu ve kitaplar |
Ders notundaki ilgili konular, eğitim seminerlerinden notlar |
|
14 |
Sanitasyon programları ve uygulaması |
İlgili ders notu ve kitaplar |
Ders notundaki ilgili konular, |
|
15 |
YIL SONU SINAVI |
İlgili ders notu ve kitaplar |
Dönem sonuna kadar işlenmiş konuları verilen ders notu ve sunulardan ve sunulmuş ödevlerden çalışarak sınava hazırlanmak. |
|
|
| Dersin Temel Öğrenme Kazanımlarına Katkısı |
| No | Temel Öğrenme Kazanımı | Katkısı* |
|
1 |
Sahip olduğu bilgileri alanında kullanabilme becerisi kazanır |
5 |
|
2 |
Proses tabanlı bir sistemi ölçme ve değerlendirme yöntemleri kullanarak geliştirir |
1 |
|
3 |
1. Temel bilim, mühendislik ve gıda bilimi ve teknolojisi alanlarında bilgi sahibi olur |
5 |
|
4 |
Gıda mühendisliği ve teknolojisi ile ilgili alanlardaki uygulamalarda problemleri saptar, tanımlar ve çözer |
5 |
|
5 |
Araştırma, karmaşık sistemleri bilimsel yöntemlerle çözümleyebilir |
4 |
|
6 |
Gıda kalitesinin değerlendirilmesinde objektif ve subjektif yöntemleri kullanır ve sonuçları yorumlar |
3 |
|
7 |
Gıda mühendisliği ve teknolojileri uygulamalarında modern teknik araçları seçer ve kullanır |
5 |
|
8 |
Laboratuvar kullanır, gıda analizlerini yapar, sonuçları değerlendirir, yorumlar ve rapor eder |
2 |
|
9 |
Bağımsız karar verir, kendine güvenir, yaratıcılık becerisi kazanır ve sorumluluk alabilir |
5 |
|
10 |
Ekip çalışmasına uyum sağlar |
4 |
|
11 |
Öğrendiği bilgileri analitik ve eleştirisel bir yaklaşımla değerlendirir |
5 |
|
12 |
Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliğini bilir |
5 |
|
13 |
Alanıyla ilgili etkili ve sağlıklı iletişim kurabilir ve iletişim teknolojilerini kullanır |
2 |
|
14 |
Gıda konusunda literatürü izleyebilecek ve iletişim kurabilecek düzeyde bir yabancı dil bilir |
1 |
|
15 |
Meslek etiğine saygılı olur |
4 |
|
16 |
Bir gıda prosesini planlama, uygulama ve geliştirme yetkinliğine sahiptir |
2 |
|
17 |
Gıda ile ilgili mevzuata ve yönetim sistemlerine hakim olur |
3 |
|
18 |
Mesleki gelişimlerinin yanı sıra ilgi ve yetenekleri doğrultusunda bilimsel, kültürel, sanatsal ve sosyal alanlarda eğitim gereksinimlerini belirleyerek kendini sürekli geliştirir |
0 |
| * Katkı düzeyleri 0 (yok) ve 5 (en yüksek) arasında ifade edilmiştir. |
|
|