Ana Sayfa     Üniversite Hakkında Bilgi     Derece Programları     Öğrenciler İçin Genel Bilgi     English  

 DERECE PROGRAMLARI


 Ön Lisans Derecesi


 Lisans Derecesi


 Yüksek Lisans Derecesi

  Ders Bilgileri
Dersin Adı : Enstrümantal Analiz

Dersin Kodu : G 312

Dersin Türü : Zorunlu

Dersin Aşaması : Birinci Aşama (Lisans)

Dersin Yılı : 3

Dersin Dönemi : Bahar (16 Hafta)

Dersin AKTS Kredisi : 4

Eğitici(ler)nin Adı : Doç.Dr. SERKAN SELLİ

Dersin Öğrenme Kazanımları : Gıdalarda bileşen analizlerini hangi enstrümental analiz tekniği ile hassas bir şekilde yapılacağına karar verir
Spektrometrik metotlar için cihazları tanır ve uygulamalı olarak cihazları kullanır.
Kromatografik metotlar için cihazları tanır ve uygulamalı olarak genel analizlerde cihazı kullanır.
Gaz kromatografisi, Kütle spektrometresi, Olfaktometri ve HPLC’ye örnek hazırlanması ve analiz tekniklerini öğrenir.
Enstrumental analizin temel teorisini ve prensiplerini kavramak
Analiz sonuçları değerlendirmek ve rapor hazırlamak

Dersin Veriliş Şekli : Örgün (Yüz Yüze)

Dersin Önkoşulları : Yok

Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar : Yok

Dersin Amacı : Gıdalarda kullanılan hassas enstrümental cihazların temel prensipleri öğrencilere aktarmak ve gıda analizlerinde problemin tanımlanması ve bu problemin hassas bir şekilde ilgili enstrümental analiz teknikleri ile çözümünü uygulamalı olarak öğrencilere açıklamaktır.

Dersin İçeriği : Enstrümental Analizlerin Temel Prensipleri, Problemin Tanımlanması, Örnek Hazırlama Teknikleri, Renk Analizleri, Spektroskopinin Teorisi, ultraviyole ve görünür bölge spekstroskopisi, UV-VIS spektrofotometreleri, analitik uygulamaları, floresans ve floresans spektroskopisi yöntemleri, refraktometrik, interferometrik ve polarimetrik yöntemler ve ölçümler, atomik absorbsiyon ve alev emisyon spektroskopisi, kromatografi: ilkeleri ve analitik uygulamaları, kağıt kromatografisi, sıvı ve gaz kromatografisi, Gc-Ms-Olfaktometri, HPLC ve GC´nin gıda analizleri uygulamaları.

Dersin Dili : Türkçe

Dersin Yeri : Derslik ve Lab.


  Ders Planı
Hafta Konu Öğrencinin Ön Hazırlığı Öğrenme Aktiviteleri ve Öğretme Yöntemleri
1 Enstrumental Analiz Metotlarına Giriş, ve Enstrümental Analiz Tekniklerinin Temel Prensipleri Ders notu Düz anlatım, laboratuvar uygulaması, standart derslik teknolojileri, bilgisayar, projektör
2 Enstrumental Analizde Problemin Tanımlanması; Ders notu Düz anlatım, laboratuvar uygulaması, standart derslik teknolojileri, bilgisayar, projektör
3 Fizikokimyasal Analizlerde Analitik Yöntem Seçimi ve Cihaz ve Ekipmanları Ders notu Düz anlatım, laboratuvar uygulaması, standart derslik teknolojileri, bilgisayar, projektör
4 Spektrokimyasal metodların teorisi, optik spektrometri için cihazlar Ders notu Düz anlatım, laboratuvar uygulaması, standart derslik teknolojileri, bilgisayar, projektör
5 Refraktometri, interferometri Ders notu Düz anlatım, laboratuvar uygulaması, standart derslik teknolojileri, bilgisayar, projektör
6 Türbidimetri, polarimetri, sakkarimetri Ders notu Düz anlatım, laboratuvar uygulaması, standart derslik teknolojileri, bilgisayar, projektör
7 UV-VIS absorpsiyon spektroskopisi Ders notu Düz anlatım, laboratuvar uygulaması, standart derslik teknolojileri, bilgisayar, projektör
8 Atomik absorpsiyon spektrometri Ders notu Düz anlatım, laboratuvar uygulaması, standart derslik teknolojileri, bilgisayar, projektör
9 Kromatografik yöntemler, Ders notu Düz anlatım, laboratuvar uygulaması, standart derslik teknolojileri, bilgisayar, projektör
10 Ara sınav Ders Notu Yazılı
11 Adsorpsiyon ve kağıt ve iyon değiştirme kromatografileri Ders notu Düz anlatım, laboratuvar uygulaması, standart derslik teknolojileri, bilgisayar, projektör
12 Gaz kromatografisi Ders notu Düz anlatım, laboratuvar uygulaması, standart derslik teknolojileri, bilgisayar, projektör
13 Kütle spektrometresi, Ders notu Düz anlatım, laboratuvar uygulaması, standart derslik teknolojileri, bilgisayar, projektör
14 Olfaktometri Ders notu Düz anlatım, laboratuvar uygulaması, standart derslik teknolojileri, bilgisayar, projektör
15 Yüksek basınçlı sıvı kromatografisi Ders notu Düz anlatım, laboratuvar uygulaması, standart derslik teknolojileri, bilgisayar, projektör
16/17 Yıl sonu sınavı Ders notu Yazılı


  Önerilen Kaynak ve Okumalar
Kaynak Türü Kaynak Adı
Ders Notu ve Kitaplar  SKOOG, D. A., HOLLER, F. J., &. NIEMAN, T. A. 1992. Principles of Instrumental Analysis. 5. Bas. Florida: Saunders College Publishing. HISIL, Y., 2008. Enstrümental Gıda Analizleri, E.Ü.M.F. Yayınları, Yayın No: 48, İzmir.
 KILIÇ, E., KOSEOGLU, F., YILMAZ, F. 1998. Enstrümental Analiz, Bilim Yayıncılık. YESHAJAYU, P., CLIFTON, E.M., 1994. Food Analysis,Chapman And Hall.
Diğer Kaynaklar


  Değerlendirme (Sınav) Yöntemleri ve Kriterleri
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmeleri Sayısı Katkı Yüzdesi
    Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 90
    Ödev/Proje/Diğer 0 10
Toplam 100
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmelerinin Başarıya Katkısı 40
 
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesi 100
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesinin Başarıya Katkısı 60
Toplam 100

  Dersin Temel Öğrenme Kazanımlarına Katkısı
No Temel Öğrenme Kazanımı Katkısı*
1 Sahip olduğu bilgileri alanında kullanabilme becerisi kazanır 4
2 Proses tabanlı bir sistemi ölçme ve değerlendirme yöntemleri kullanarak geliştirir 3
3 1. Temel bilim, mühendislik ve gıda bilimi ve teknolojisi alanlarında bilgi sahibi olur 3
4 Gıda mühendisliği ve teknolojisi ile ilgili alanlardaki uygulamalarda problemleri saptar, tanımlar ve çözer 5
5 Araştırma, karmaşık sistemleri bilimsel yöntemlerle çözümleyebilir 5
6 Gıda kalitesinin değerlendirilmesinde objektif ve subjektif yöntemleri kullanır ve sonuçları yorumlar 5
7 Gıda mühendisliği ve teknolojileri uygulamalarında modern teknik araçları seçer ve kullanır 5
8 Laboratuvar kullanır, gıda analizlerini yapar, sonuçları değerlendirir, yorumlar ve rapor eder 5
9 Bağımsız karar verir, kendine güvenir, yaratıcılık becerisi kazanır ve sorumluluk alabilir 2
10 Ekip çalışmasına uyum sağlar 3
11 Öğrendiği bilgileri analitik ve eleştirisel bir yaklaşımla değerlendirir 5
12 Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliğini bilir 3
13 Alanıyla ilgili etkili ve sağlıklı iletişim kurabilir ve iletişim teknolojilerini kullanır 5
14 Gıda konusunda literatürü izleyebilecek ve iletişim kurabilecek düzeyde bir yabancı dil bilir 3
15 Meslek etiğine saygılı olur 3
16 Bir gıda prosesini planlama, uygulama ve geliştirme yetkinliğine sahiptir 3
17 Gıda ile ilgili mevzuata ve yönetim sistemlerine hakim olur 5
18 Mesleki gelişimlerinin yanı sıra ilgi ve yetenekleri doğrultusunda bilimsel, kültürel, sanatsal ve sosyal alanlarda eğitim gereksinimlerini belirleyerek kendini sürekli geliştirir 0
* Katkı düzeyleri 0 (yok) ve 5 (en yüksek) arasında ifade edilmiştir.

  Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
    Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 2 28
    Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 10 6 60
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
    Ödev, Proje, Diğer 0 0 0
    Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 2 2
    Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 2 2
Toplam İş Yükü: 92
Toplam İş Yükü / 25 (s): 3.68
Dersin AKTS Kredisi: 4