|
Ders Bilgileri |
|
Dersin Adı |
: |
Enstrümantal Analiz |
|
Dersin Kodu |
: |
G 312 |
|
Dersin Türü |
: |
Zorunlu |
|
Dersin Aşaması |
: |
Birinci Aşama (Lisans) |
|
Dersin Yılı |
: |
3 |
|
Dersin Dönemi |
: |
Bahar (16 Hafta) |
|
Dersin AKTS Kredisi |
: |
4 |
|
Eğitici(ler)nin Adı |
: |
Doç.Dr. SERKAN SELLİ |
|
Dersin Öğrenme Kazanımları |
: |
Gıdalarda bileşen analizlerini hangi enstrümental analiz tekniği ile hassas bir şekilde yapılacağına karar verir Spektrometrik metotlar için cihazları tanır ve uygulamalı olarak cihazları kullanır. Kromatografik metotlar için cihazları tanır ve uygulamalı olarak genel analizlerde cihazı kullanır. Gaz kromatografisi, Kütle spektrometresi, Olfaktometri ve HPLC’ye örnek hazırlanması ve analiz tekniklerini öğrenir. Enstrumental analizin temel teorisini ve prensiplerini kavramak Analiz sonuçları değerlendirmek ve rapor hazırlamak
|
|
Dersin Veriliş Şekli |
: |
Örgün (Yüz Yüze) |
|
Dersin Önkoşulları |
: |
Yok |
|
Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar |
: |
Yok |
|
Dersin Amacı |
: |
Gıdalarda kullanılan hassas enstrümental cihazların temel prensipleri öğrencilere aktarmak ve gıda analizlerinde problemin tanımlanması ve bu problemin hassas bir şekilde ilgili enstrümental analiz teknikleri ile çözümünü uygulamalı olarak öğrencilere açıklamaktır. |
|
Dersin İçeriği |
: |
Enstrümental Analizlerin Temel Prensipleri, Problemin Tanımlanması, Örnek Hazırlama Teknikleri, Renk Analizleri, Spektroskopinin Teorisi, ultraviyole ve görünür bölge spekstroskopisi, UV-VIS spektrofotometreleri, analitik uygulamaları, floresans ve floresans spektroskopisi yöntemleri, refraktometrik, interferometrik ve polarimetrik yöntemler ve ölçümler, atomik absorbsiyon ve alev emisyon spektroskopisi, kromatografi: ilkeleri ve analitik uygulamaları, kağıt kromatografisi, sıvı ve gaz kromatografisi, Gc-Ms-Olfaktometri, HPLC ve GC´nin gıda analizleri uygulamaları. |
|
Dersin Dili |
: |
Türkçe |
|
Dersin Yeri |
: |
Derslik ve Lab. |
|
|
Ders Planı |
| Hafta | Konu | Öğrencinin Ön Hazırlığı | Öğrenme Aktiviteleri ve Öğretme Yöntemleri |
|
1 |
Enstrumental Analiz Metotlarına Giriş, ve Enstrümental Analiz Tekniklerinin Temel Prensipleri |
Ders notu |
Düz anlatım, laboratuvar uygulaması, standart derslik teknolojileri, bilgisayar, projektör |
|
2 |
Enstrumental Analizde Problemin Tanımlanması; |
Ders notu |
Düz anlatım, laboratuvar uygulaması, standart derslik teknolojileri, bilgisayar, projektör |
|
3 |
Fizikokimyasal Analizlerde Analitik Yöntem Seçimi ve Cihaz ve Ekipmanları |
Ders notu |
Düz anlatım, laboratuvar uygulaması, standart derslik teknolojileri, bilgisayar, projektör |
|
4 |
Spektrokimyasal metodların teorisi, optik spektrometri için cihazlar |
Ders notu |
Düz anlatım, laboratuvar uygulaması, standart derslik teknolojileri, bilgisayar, projektör |
|
5 |
Refraktometri, interferometri |
Ders notu |
Düz anlatım, laboratuvar uygulaması, standart derslik teknolojileri, bilgisayar, projektör |
|
6 |
Türbidimetri, polarimetri, sakkarimetri |
Ders notu |
Düz anlatım, laboratuvar uygulaması, standart derslik teknolojileri, bilgisayar, projektör |
|
7 |
UV-VIS absorpsiyon spektroskopisi |
Ders notu |
Düz anlatım, laboratuvar uygulaması, standart derslik teknolojileri, bilgisayar, projektör |
|
8 |
Atomik absorpsiyon spektrometri |
Ders notu |
Düz anlatım, laboratuvar uygulaması, standart derslik teknolojileri, bilgisayar, projektör |
|
9 |
Kromatografik yöntemler, |
Ders notu |
Düz anlatım, laboratuvar uygulaması, standart derslik teknolojileri, bilgisayar, projektör |
|
10 |
Ara sınav |
Ders Notu |
Yazılı |
|
11 |
Adsorpsiyon ve kağıt ve iyon değiştirme kromatografileri |
Ders notu |
Düz anlatım, laboratuvar uygulaması, standart derslik teknolojileri, bilgisayar, projektör |
|
12 |
Gaz kromatografisi |
Ders notu |
Düz anlatım, laboratuvar uygulaması, standart derslik teknolojileri, bilgisayar, projektör |
|
13 |
Kütle spektrometresi, |
Ders notu |
Düz anlatım, laboratuvar uygulaması, standart derslik teknolojileri, bilgisayar, projektör |
|
14 |
Olfaktometri |
Ders notu |
Düz anlatım, laboratuvar uygulaması, standart derslik teknolojileri, bilgisayar, projektör |
|
15 |
Yüksek basınçlı sıvı kromatografisi |
Ders notu |
Düz anlatım, laboratuvar uygulaması, standart derslik teknolojileri, bilgisayar, projektör |
|
16/17 |
Yıl sonu sınavı |
Ders notu |
Yazılı |
|
|
|
Önerilen Kaynak ve Okumalar |
| Kaynak Türü | Kaynak Adı |
| Ders Notu ve Kitaplar |
SKOOG, D. A., HOLLER, F. J., &. NIEMAN, T. A. 1992. Principles of Instrumental Analysis. 5. Bas. Florida: Saunders College Publishing.
HISIL, Y., 2008. Enstrümental Gıda Analizleri, E.Ü.M.F. Yayınları, Yayın No: 48, İzmir.
KILIÇ, E., KOSEOGLU, F., YILMAZ, F. 1998. Enstrümental Analiz, Bilim Yayıncılık.
YESHAJAYU, P., CLIFTON, E.M., 1994. Food Analysis,Chapman And Hall.
|
| |
| Diğer Kaynaklar | |
|
|
|
Değerlendirme (Sınav) Yöntemleri ve Kriterleri |
|
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmeleri |
Sayısı |
Katkı Yüzdesi |
|
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) |
1 |
90 |
|
Ödev/Proje/Diğer |
0 |
10 |
|
Toplam |
100 |
|
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmelerinin Başarıya Katkısı |
40 |
|
|
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesi
|
100 |
|
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesinin Başarıya Katkısı
|
60 |
|
Toplam |
100 |
|
|
| Dersin Temel Öğrenme Kazanımlarına Katkısı |
| No | Temel Öğrenme Kazanımı | Katkısı* |
|
1 |
Sahip olduğu bilgileri alanında kullanabilme becerisi kazanır |
4 |
|
2 |
Proses tabanlı bir sistemi ölçme ve değerlendirme yöntemleri kullanarak geliştirir |
3 |
|
3 |
1. Temel bilim, mühendislik ve gıda bilimi ve teknolojisi alanlarında bilgi sahibi olur |
3 |
|
4 |
Gıda mühendisliği ve teknolojisi ile ilgili alanlardaki uygulamalarda problemleri saptar, tanımlar ve çözer |
5 |
|
5 |
Araştırma, karmaşık sistemleri bilimsel yöntemlerle çözümleyebilir |
5 |
|
6 |
Gıda kalitesinin değerlendirilmesinde objektif ve subjektif yöntemleri kullanır ve sonuçları yorumlar |
5 |
|
7 |
Gıda mühendisliği ve teknolojileri uygulamalarında modern teknik araçları seçer ve kullanır |
5 |
|
8 |
Laboratuvar kullanır, gıda analizlerini yapar, sonuçları değerlendirir, yorumlar ve rapor eder |
5 |
|
9 |
Bağımsız karar verir, kendine güvenir, yaratıcılık becerisi kazanır ve sorumluluk alabilir |
2 |
|
10 |
Ekip çalışmasına uyum sağlar |
3 |
|
11 |
Öğrendiği bilgileri analitik ve eleştirisel bir yaklaşımla değerlendirir |
5 |
|
12 |
Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliğini bilir |
3 |
|
13 |
Alanıyla ilgili etkili ve sağlıklı iletişim kurabilir ve iletişim teknolojilerini kullanır |
5 |
|
14 |
Gıda konusunda literatürü izleyebilecek ve iletişim kurabilecek düzeyde bir yabancı dil bilir |
3 |
|
15 |
Meslek etiğine saygılı olur |
3 |
|
16 |
Bir gıda prosesini planlama, uygulama ve geliştirme yetkinliğine sahiptir |
3 |
|
17 |
Gıda ile ilgili mevzuata ve yönetim sistemlerine hakim olur |
5 |
|
18 |
Mesleki gelişimlerinin yanı sıra ilgi ve yetenekleri doğrultusunda bilimsel, kültürel, sanatsal ve sosyal alanlarda eğitim gereksinimlerini belirleyerek kendini sürekli geliştirir |
0 |
| * Katkı düzeyleri 0 (yok) ve 5 (en yüksek) arasında ifade edilmiştir. |
|
|
| Öğrenci İş Yükü - AKTS |
| Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
| Ders ile İlgili Çalışmalar |
|
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) |
14 |
2 |
28 |
|
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) |
10 |
6 |
60 |
| Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar |
|
Ödev, Proje, Diğer |
0 |
0 |
0 |
|
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) |
1 |
2 |
2 |
|
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı |
1 |
2 |
2 |
|
Toplam İş Yükü: | 92 |
| Toplam İş Yükü / 25 (s): | 3.68 |
| Dersin AKTS Kredisi: | 4 |
|
|
|