|
Ders Bilgileri |
|
Dersin Adı |
: |
Enzimoloji |
|
Dersin Kodu |
: |
G 311 |
|
Dersin Türü |
: |
Zorunlu |
|
Dersin Aşaması |
: |
Birinci Aşama (Lisans) |
|
Dersin Yılı |
: |
3 |
|
Dersin Dönemi |
: |
Güz (16 Hafta) |
|
Dersin AKTS Kredisi |
: |
3 |
|
Eğitici(ler)nin Adı |
: |
Doç.Dr. MUSTAFA ÜMİT ÜNAL |
|
Dersin Öğrenme Kazanımları |
: |
Enzimlerin yapısını, genel özelliklerini, enzim aktivitesine etki eden faktörleri, enzim kinetiğini ve inhibisyonunu, sanayideki enzim uygulamalarını bilir.
|
|
Dersin Veriliş Şekli |
: |
Örgün (Yüz Yüze) |
|
Dersin Önkoşulları |
: |
Yok |
|
Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar |
: |
Yok |
|
Dersin Amacı |
: |
Enzimlerin temel özellikleri ve yapıları ile gıda sanayiindeki enzim uygulamalarını öğretmek |
|
Dersin İçeriği |
: |
Enzimolojiye giriş, enzimlerin temel yapısı, enzimilerin isimlendirilmesi ve sınıflandırılması, mikroorganizmalarda enzim aktivitesinin kontrolü, enzim kinetiği, gıda sanayindeki enzim uygulamaları |
|
Dersin Dili |
: |
Türkçe |
|
Dersin Yeri |
: |
Gıda Mühendisliği Bölümü Derslikleri |
|
|
Ders Planı |
| Hafta | Konu | Öğrencinin Ön Hazırlığı | Öğrenme Aktiviteleri ve Öğretme Yöntemleri |
|
1 |
Ezim Nedir? Ve Enzimolojinin Kapsamı , Enzimolojinin Tarihçesi , Enzimlerin Doğadaki Yeri , Enzimlerin Kimyasal Yapısı |
Ders notları ve verilen kaynaklardan ilgili bölümlerin okunması |
Düz anlatım, tartışma, işitsel-görsel ve internet sunumları |
|
2 |
Enzimlerin Adlandırılması ve Sınıflandırılması , Enzimlerin Genel Özellikleri , Kofaktörler , Katalitik etkinlik , Enzimlerin çalışma koşulları , |
Ders notları ve verilen kaynaklardan ilgili bölümlerin okunması |
Düz anlatım, tartışma, işitsel-görsel ve internet sunumları |
|
3 |
Enzim Aktivitesinin Kontrolü , Enzim sentezinin ayarlanması , İndüksiyon , Represyon , Enzim Aktivitesinin Ayarlanması |
Ders notları ve verilen kaynaklardan ilgili bölümlerin okunması |
Düz anlatım, tartışma, işitsel-görsel ve internet sunumları |
|
4 |
Öncül Enzimler , Enzimlerin Hücredeki Yerleşimi , Aktif Merkez , Enzim Spesifikliğinin Mekanizması , Anahtar-kilit modeli , İndüklenmiş uyum mode |
Ders notları ve verilen kaynaklardan ilgili bölümlerin okunması |
Düz anlatım, tartışma, işitsel-görsel ve internet sunumları |
|
5 |
Enzim Kinetiği , Kimyasal kinetikle ilgili temel hususlar , Enzimatik reaksiyonların kinetiği |
Ders notları ve verilen kaynaklardan ilgili bölümlerin okunması |
Düz anlatım, tartışma, işitsel-görsel ve internet sunumları |
|
6 |
Enzim İnhibisyonu , Kompetitif İnhibisyon , Nonkompetitif İnhibisyon , Unkompetitif İnhibisyon |
Ders notları ve verilen kaynaklardan ilgili bölümlerin okunması |
Düz anlatım, tartışma, işitsel-görsel ve internet sunumları |
|
7 |
Enzim Aktivitesi , Enzim Aktivitesine Etki Eden Faktörler , |
Ders notları ve verilen kaynaklardan ilgili bölümlerin okunması |
Düz anlatım, tartışma, işitsel-görsel ve internet sunumları |
|
8 |
Enzimlerin Depolanması ve Kullanılması , Enzim Kullanımının Avantajları , Enzimlerin Endüstride Kullanımı |
Ders notları ve verilen kaynaklardan ilgili bölümlerin okunması |
Düz anlatım, tartışma, işitsel-görsel ve internet sunumları |
|
9 |
Gıda Sanayiinde Kullanılan Enzimler |
Ders notları ve verilen kaynaklardan ilgili bölümlerin okunması |
Düz anlatım, tartışma, işitsel-görsel ve internet sunumları |
|
10 |
Gıda Sanayinde Kullanılan Enzimler |
Ders notları ve verilen kaynaklardan ilgili bölümlerin okunması |
Düz anlatım, tartışma, işitsel-görsel ve internet sunumları |
|
11 |
Arasınav |
|
|
|
12 |
Süt Ürünlerinde Enzim Kullanımı , Fırıncılık Ürünlerinde Enzim Kullanımı , Meyve Suyu Üretiminde Enzim Kullanımı , Şarapçılıkta Enzim Kullanımı , Biracılıkta enzim kullanımı |
Ders notları ve verilen kaynaklardan ilgili bölümlerin okunması |
Düz anlatım, tartışma, işitsel-görsel ve internet sunumları |
|
13 |
Enzim İmmobilizasyonu |
Ders notları ve verilen kaynaklardan ilgili bölümlerin okunması |
Düz anlatım, tartışma, standart derslik teknolojileri, bilgisayar, projektö |
|
14 |
Laboratuvar: Enzim aktivitesinin ölçülmesi; Km ve Vm değerlerinin belirlenmesi |
Ders notları ve verilen kaynaklardan ilgili bölümlerin okunması |
Uygulama |
|
15 |
Fabrika ziyareti |
|
|
|
16/17 |
Final |
|
|
|
|
|
Önerilen Kaynak ve Okumalar |
| Kaynak Türü | Kaynak Adı |
| Ders Notu ve Kitaplar |
Temiz, A. (1998) Enzimler. Gıda Kimyası, Editör: İ. Saldamlı. Hacettepe Üniveristesi Yayınları, Ankara
Dinçkaya, E. (1997) Enzimolojiye Genel Bakış. Enzimoloji (Editör: Azmi Telefoncu), Ege Üniversitesi Fen Fakültesi.
|
| |
| Diğer Kaynaklar | |
|
|
|
Değerlendirme (Sınav) Yöntemleri ve Kriterleri |
|
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmeleri |
Sayısı |
Katkı Yüzdesi |
|
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) |
1 |
60 |
|
Ödev/Proje/Diğer |
2 |
40 |
|
Toplam |
100 |
|
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmelerinin Başarıya Katkısı |
40 |
|
|
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesi
|
100 |
|
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesinin Başarıya Katkısı
|
60 |
|
Toplam |
100 |
|
|
| Dersin Temel Öğrenme Kazanımlarına Katkısı |
| No | Temel Öğrenme Kazanımı | Katkısı* |
|
1 |
Sahip olduğu bilgileri alanında kullanabilme becerisi kazanır |
4 |
|
2 |
Proses tabanlı bir sistemi ölçme ve değerlendirme yöntemleri kullanarak geliştirir |
4 |
|
3 |
1. Temel bilim, mühendislik ve gıda bilimi ve teknolojisi alanlarında bilgi sahibi olur |
5 |
|
4 |
Gıda mühendisliği ve teknolojisi ile ilgili alanlardaki uygulamalarda problemleri saptar, tanımlar ve çözer |
3 |
|
5 |
Araştırma, karmaşık sistemleri bilimsel yöntemlerle çözümleyebilir |
3 |
|
6 |
Gıda kalitesinin değerlendirilmesinde objektif ve subjektif yöntemleri kullanır ve sonuçları yorumlar |
5 |
|
7 |
Gıda mühendisliği ve teknolojileri uygulamalarında modern teknik araçları seçer ve kullanır |
5 |
|
8 |
Laboratuvar kullanır, gıda analizlerini yapar, sonuçları değerlendirir, yorumlar ve rapor eder |
0 |
|
9 |
Bağımsız karar verir, kendine güvenir, yaratıcılık becerisi kazanır ve sorumluluk alabilir |
3 |
|
10 |
Ekip çalışmasına uyum sağlar |
3 |
|
11 |
Öğrendiği bilgileri analitik ve eleştirisel bir yaklaşımla değerlendirir |
3 |
|
12 |
Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliğini bilir |
3 |
|
13 |
Alanıyla ilgili etkili ve sağlıklı iletişim kurabilir ve iletişim teknolojilerini kullanır |
3 |
|
14 |
Gıda konusunda literatürü izleyebilecek ve iletişim kurabilecek düzeyde bir yabancı dil bilir |
0 |
|
15 |
Meslek etiğine saygılı olur |
5 |
|
16 |
Bir gıda prosesini planlama, uygulama ve geliştirme yetkinliğine sahiptir |
5 |
|
17 |
Gıda ile ilgili mevzuata ve yönetim sistemlerine hakim olur |
0 |
|
18 |
Mesleki gelişimlerinin yanı sıra ilgi ve yetenekleri doğrultusunda bilimsel, kültürel, sanatsal ve sosyal alanlarda eğitim gereksinimlerini belirleyerek kendini sürekli geliştirir |
0 |
| * Katkı düzeyleri 0 (yok) ve 5 (en yüksek) arasında ifade edilmiştir. |
|
|
| Öğrenci İş Yükü - AKTS |
| Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
| Ders ile İlgili Çalışmalar |
|
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) |
14 |
2 |
28 |
|
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) |
14 |
2 |
28 |
| Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar |
|
Ödev, Proje, Diğer |
2 |
4 |
8 |
|
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) |
1 |
6 |
6 |
|
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı |
1 |
6 |
6 |
|
Toplam İş Yükü: | 76 |
| Toplam İş Yükü / 25 (s): | 3.04 |
| Dersin AKTS Kredisi: | 3 |
|
|
|