Ana Sayfa     Üniversite Hakkında Bilgi     Derece Programları     Öğrenciler İçin Genel Bilgi     English  

 DERECE PROGRAMLARI


 Ön Lisans Derecesi


 Lisans Derecesi


 Yüksek Lisans Derecesi

  Ders Bilgileri
Dersin Adı : Enzimoloji

Dersin Kodu : G 311

Dersin Türü : Zorunlu

Dersin Aşaması : Birinci Aşama (Lisans)

Dersin Yılı : 3

Dersin Dönemi : Güz (16 Hafta)

Dersin AKTS Kredisi : 3

Eğitici(ler)nin Adı : Doç.Dr. MUSTAFA ÜMİT ÜNAL

Dersin Öğrenme Kazanımları : Enzimlerin yapısını, genel özelliklerini, enzim aktivitesine etki eden faktörleri, enzim kinetiğini ve inhibisyonunu, sanayideki enzim uygulamalarını bilir.

Dersin Veriliş Şekli : Örgün (Yüz Yüze)

Dersin Önkoşulları : Yok

Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar : Yok

Dersin Amacı : Enzimlerin temel özellikleri ve yapıları ile gıda sanayiindeki enzim uygulamalarını öğretmek

Dersin İçeriği : Enzimolojiye giriş, enzimlerin temel yapısı, enzimilerin isimlendirilmesi ve sınıflandırılması, mikroorganizmalarda enzim aktivitesinin kontrolü, enzim kinetiği, gıda sanayindeki enzim uygulamaları

Dersin Dili : Türkçe

Dersin Yeri : Gıda Mühendisliği Bölümü Derslikleri


  Ders Planı
Hafta Konu Öğrencinin Ön Hazırlığı Öğrenme Aktiviteleri ve Öğretme Yöntemleri
1 Ezim Nedir? Ve Enzimolojinin Kapsamı , Enzimolojinin Tarihçesi , Enzimlerin Doğadaki Yeri , Enzimlerin Kimyasal Yapısı Ders notları ve verilen kaynaklardan ilgili bölümlerin okunması Düz anlatım, tartışma, işitsel-görsel ve internet sunumları
2 Enzimlerin Adlandırılması ve Sınıflandırılması , Enzimlerin Genel Özellikleri , Kofaktörler , Katalitik etkinlik , Enzimlerin çalışma koşulları , Ders notları ve verilen kaynaklardan ilgili bölümlerin okunması Düz anlatım, tartışma, işitsel-görsel ve internet sunumları
3 Enzim Aktivitesinin Kontrolü , Enzim sentezinin ayarlanması , İndüksiyon , Represyon , Enzim Aktivitesinin Ayarlanması Ders notları ve verilen kaynaklardan ilgili bölümlerin okunması Düz anlatım, tartışma, işitsel-görsel ve internet sunumları
4 Öncül Enzimler , Enzimlerin Hücredeki Yerleşimi , Aktif Merkez , Enzim Spesifikliğinin Mekanizması , Anahtar-kilit modeli , İndüklenmiş uyum mode Ders notları ve verilen kaynaklardan ilgili bölümlerin okunması Düz anlatım, tartışma, işitsel-görsel ve internet sunumları
5 Enzim Kinetiği , Kimyasal kinetikle ilgili temel hususlar , Enzimatik reaksiyonların kinetiği Ders notları ve verilen kaynaklardan ilgili bölümlerin okunması Düz anlatım, tartışma, işitsel-görsel ve internet sunumları
6 Enzim İnhibisyonu , Kompetitif İnhibisyon , Nonkompetitif İnhibisyon , Unkompetitif İnhibisyon Ders notları ve verilen kaynaklardan ilgili bölümlerin okunması Düz anlatım, tartışma, işitsel-görsel ve internet sunumları
7 Enzim Aktivitesi , Enzim Aktivitesine Etki Eden Faktörler , Ders notları ve verilen kaynaklardan ilgili bölümlerin okunması Düz anlatım, tartışma, işitsel-görsel ve internet sunumları
8 Enzimlerin Depolanması ve Kullanılması , Enzim Kullanımının Avantajları , Enzimlerin Endüstride Kullanımı Ders notları ve verilen kaynaklardan ilgili bölümlerin okunması Düz anlatım, tartışma, işitsel-görsel ve internet sunumları
9 Gıda Sanayiinde Kullanılan Enzimler Ders notları ve verilen kaynaklardan ilgili bölümlerin okunması Düz anlatım, tartışma, işitsel-görsel ve internet sunumları
10 Gıda Sanayinde Kullanılan Enzimler Ders notları ve verilen kaynaklardan ilgili bölümlerin okunması Düz anlatım, tartışma, işitsel-görsel ve internet sunumları
11 Arasınav
12 Süt Ürünlerinde Enzim Kullanımı , Fırıncılık Ürünlerinde Enzim Kullanımı , Meyve Suyu Üretiminde Enzim Kullanımı , Şarapçılıkta Enzim Kullanımı , Biracılıkta enzim kullanımı Ders notları ve verilen kaynaklardan ilgili bölümlerin okunması Düz anlatım, tartışma, işitsel-görsel ve internet sunumları
13 Enzim İmmobilizasyonu Ders notları ve verilen kaynaklardan ilgili bölümlerin okunması Düz anlatım, tartışma, standart derslik teknolojileri, bilgisayar, projektö
14 Laboratuvar: Enzim aktivitesinin ölçülmesi; Km ve Vm değerlerinin belirlenmesi Ders notları ve verilen kaynaklardan ilgili bölümlerin okunması Uygulama
15 Fabrika ziyareti
16/17 Final


  Önerilen Kaynak ve Okumalar
Kaynak Türü Kaynak Adı
Ders Notu ve Kitaplar  Temiz, A. (1998) Enzimler. Gıda Kimyası, Editör: İ. Saldamlı. Hacettepe Üniveristesi Yayınları, Ankara
  Dinçkaya, E. (1997) Enzimolojiye Genel Bakış. Enzimoloji (Editör: Azmi Telefoncu), Ege Üniversitesi Fen Fakültesi.
Diğer Kaynaklar


  Değerlendirme (Sınav) Yöntemleri ve Kriterleri
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmeleri Sayısı Katkı Yüzdesi
    Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 60
    Ödev/Proje/Diğer 2 40
Toplam 100
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmelerinin Başarıya Katkısı 40
 
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesi 100
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesinin Başarıya Katkısı 60
Toplam 100

  Dersin Temel Öğrenme Kazanımlarına Katkısı
No Temel Öğrenme Kazanımı Katkısı*
1 Sahip olduğu bilgileri alanında kullanabilme becerisi kazanır 4
2 Proses tabanlı bir sistemi ölçme ve değerlendirme yöntemleri kullanarak geliştirir 4
3 1. Temel bilim, mühendislik ve gıda bilimi ve teknolojisi alanlarında bilgi sahibi olur 5
4 Gıda mühendisliği ve teknolojisi ile ilgili alanlardaki uygulamalarda problemleri saptar, tanımlar ve çözer 3
5 Araştırma, karmaşık sistemleri bilimsel yöntemlerle çözümleyebilir 3
6 Gıda kalitesinin değerlendirilmesinde objektif ve subjektif yöntemleri kullanır ve sonuçları yorumlar 5
7 Gıda mühendisliği ve teknolojileri uygulamalarında modern teknik araçları seçer ve kullanır 5
8 Laboratuvar kullanır, gıda analizlerini yapar, sonuçları değerlendirir, yorumlar ve rapor eder 0
9 Bağımsız karar verir, kendine güvenir, yaratıcılık becerisi kazanır ve sorumluluk alabilir 3
10 Ekip çalışmasına uyum sağlar 3
11 Öğrendiği bilgileri analitik ve eleştirisel bir yaklaşımla değerlendirir 3
12 Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliğini bilir 3
13 Alanıyla ilgili etkili ve sağlıklı iletişim kurabilir ve iletişim teknolojilerini kullanır 3
14 Gıda konusunda literatürü izleyebilecek ve iletişim kurabilecek düzeyde bir yabancı dil bilir 0
15 Meslek etiğine saygılı olur 5
16 Bir gıda prosesini planlama, uygulama ve geliştirme yetkinliğine sahiptir 5
17 Gıda ile ilgili mevzuata ve yönetim sistemlerine hakim olur 0
18 Mesleki gelişimlerinin yanı sıra ilgi ve yetenekleri doğrultusunda bilimsel, kültürel, sanatsal ve sosyal alanlarda eğitim gereksinimlerini belirleyerek kendini sürekli geliştirir 0
* Katkı düzeyleri 0 (yok) ve 5 (en yüksek) arasında ifade edilmiştir.

  Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
    Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 2 28
    Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 2 28
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
    Ödev, Proje, Diğer 2 4 8
    Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 6 6
    Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 6 6
Toplam İş Yükü: 76
Toplam İş Yükü / 25 (s): 3.04
Dersin AKTS Kredisi: 3