|
Ders Bilgileri |
|
Dersin Adı |
: |
Gıda Mikrobiyolojisi 1 |
|
Dersin Kodu |
: |
G 303 |
|
Dersin Türü |
: |
Zorunlu |
|
Dersin Aşaması |
: |
Birinci Aşama (Lisans) |
|
Dersin Yılı |
: |
3 |
|
Dersin Dönemi |
: |
Güz (16 Hafta) |
|
Dersin AKTS Kredisi |
: |
5 |
|
Eğitici(ler)nin Adı |
: |
Dr.Öğr. ÜyesiDr. IŞIL VAR Prof.Dr. ZERRİN ERGİNKAYA |
|
Dersin Öğrenme Kazanımları |
: |
Gıdalarda bulunan mikroorganizmaların tipleri, bulaşma kaynakları, mikroorganizma davranışlarını, onları etkileyen faktörleri öğrenir Gıdalarda sık rastlanan patojen mikroorganizmaların özelliklerini tanır Gıdalarda indikatör olarak aranan mikroorganizmaları öğrenir Gıda muhafaza ilkelerini öğrenir ve amaca uygun muhafaza ilkelerini belirlemeyi öğrenir Engeller teknolojisi ve prediktif mikrobiyoloji hakkında bilgi sahibi olur.
|
|
Dersin Veriliş Şekli |
: |
Örgün (Yüz Yüze) |
|
Dersin Önkoşulları |
: |
Yok |
|
Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar |
: |
Yok |
|
Dersin Amacı |
: |
Gıdalarda bulunan mikroorganizmaların önemi (bulaşma kaynakları, gıda kaynaklı bakteriler, küfler, mayalar, virüsler ve parazitler), gıdalarda mikroorganizma gelişimini etkileyen iç ve dış faktörler, indikatör mikroorganizmalar, değişik gıdalarda görülen mikrobiyel bulaşma ve bozulmalar, gıdalarda mikroorganizmaların neden olduğu kimyasal değişmeler, mikrobiyel sayı ve önemi gibi gıda mikrobiyolojisinin temel bilgileri ve uygulamalarının verilmesi |
|
Dersin İçeriği |
: |
Gıdalarda bulunan mikroorganizmaların önemi ve bulaşma kaynakları, gıdalarda bulunan önemli mikroorganizmalar, tarihçe, sınıflama , indikatör mikroorganizmalar, Mikrobiyel sayının önemi, gıdalarda bozulmayı etkileyen iç ve dış faktörler, Patojen mikroorganizmalar, Gıda muhafaza ilkeleri ,. Gıda Endüstrisinde kullanılan mikroorganizmalar , Gıda güvenliği
Genel Mikrobiyoloji uygulama temel bilgilerin genel tekrarı (aseptik çalışma, besiyerleri, sterilizasyon, mikroorganizmaların sayımı, boyama, mikroskop ve gıda mikrobiyolojisinde kullanılan laboratuvar gereçlerinin tanıtılması),. Kültürel sayım yöntemleri , Gıda örneklerinin analize hazırlanması , Farklı gıdalarda İndikatör mikroorganizma aranması ve sayımı.
|
|
Dersin Dili |
: |
Türkçe |
|
Dersin Yeri |
: |
Derslik, laboratuvar |
|
|
Ders Planı |
| Hafta | Konu | Öğrencinin Ön Hazırlığı | Öğrenme Aktiviteleri ve Öğretme Yöntemleri |
|
1 |
Gıdalarda bulunan mikroorganizmaların tarihçesi ve taksonomisi |
kaynak taraması |
Ders notundaki ilgili konular |
|
2 |
Gıdalarda bulunan mikroorganizmaların tipleri, bulaşma kaynakları, mikroorganizma davranışları |
kaynak taraması |
Ders notundaki ilgili konular |
|
3 |
Mikrobiyal gelişmeyi etkileyen iç faktörler |
kaynak taraması |
Ders notundaki ilgili konular |
|
4 |
Mikrobiyal gelişmeyi etkileyen dış faktörler, Uygulama: aerob ve anaerob mikroorganizmaların üretilmesi çalışmaları |
kaynak taraması |
Uygulama hazırlığı Ders notundaki ilgili konular |
|
5 |
Gıdalarda indikator mikroorganizmalar |
kaynak taraması |
Uygulama hazırlığı Ders notundaki ilgili konular |
|
6 |
Gıdalarda patojen mikroorganizmalar Uygulama (Salmonella aranması) |
kaynak taraması |
Uygulama hazırlığı Ders notundaki ilgili konular |
|
7 |
Gıdalarda patojen mikroorganizmalar Uygulama (mikotoksin analizi) |
kaynak taraması |
Uygulama hazırlığı Ders notundaki ilgili konular |
|
8 |
Gıda muhafaza ilkeleri, Uygulama (dondurulmuş balıkların mikroflorası) |
kaynak taraması |
Uygulama hazırlığı Ders notundaki ilgili konular |
|
9 |
Ara sınav+ders |
İlgili ders notları ve kitaplar |
Ara sınava kadar işlenmiş konular ve sunular |
|
10 |
Gıda muhafaza ilkeleri, Uygulama: yeşil yapraklı sebzelerin toplam bakteri yükü |
kaynak taraması |
Uygulama hazırlığı, Ders notundaki ilgili konular |
|
11 |
Gıda muhafaza ilkeleri,Uygulama (kuru meyvelerde küf aranması) |
kaynak taraması |
Uygulama hazırlığı, Ders notundaki ilgili konular |
|
12 |
Gıda muhafaza ilkeleri, Uygulama (çiğ, pastörize ve UHT sütlerin toplam yükü) |
kaynak taraması |
Uygulama hazırlığı, Ders notundaki ilgili konular |
|
13 |
Gıda Endüstrisinde kullanılan mikroorganizmalar l |
kaynak taraması |
Ders notundaki ilgili konular |
|
14 |
Gıda Endüstrisinde kullanılan mikroorganizmalar ll |
kaynak taraması |
Ders notundaki ilgili konular |
|
15 |
Gıda Endüstrisinde kullanılan mikroorganizmalar lll |
kaynak taraması |
Ders notundaki ilgili konular |
|
16/17 |
YIL SONU SINAVI |
İlgili ders notları ve kitaplar |
Dönem sonuna kadar işlenmiş konular ve sunular |
|
|
|
Önerilen Kaynak ve Okumalar |
| Kaynak Türü | Kaynak Adı |
| Ders Notu ve Kitaplar |
Adams, M.R., Moss, M.O. 1997. Food Microbiology, The Royal Society of Chemistry, Cambridge, 398p
Jay, M.J.1992, Modern Food Microbiology, Chapman and Hall,London. 701p
Banwart,G.J. 1989 Basic Food Microbiology, Chapman and Hall, London. 773p.
Frazier,W.C., Wethoff, D.C. 1978. Food Microbiology, McGraw-Hill Book Company, New-York, 540.
Ünlütürk, A.,Turantaş, F.(ed)1998. Gıda Mikrobiyolojisi. Mengi Tan Basımevi, Çınarlı-İzmir, 605s.
Halkman, A.K. (ed)2005. Gıda Mikrobiyolojisi Uygulamaları. Başak matbaacılık ve Tanıtım Hizmetleri Ltd.Şti., Ankara. 368s.
|
| |
| Diğer Kaynaklar | |
|
|
|
Değerlendirme (Sınav) Yöntemleri ve Kriterleri |
|
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmeleri |
Sayısı |
Katkı Yüzdesi |
|
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) |
1 |
67 |
|
Ödev/Proje/Diğer |
2 |
33 |
|
Toplam |
100 |
|
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmelerinin Başarıya Katkısı |
40 |
|
|
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesi
|
100 |
|
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesinin Başarıya Katkısı
|
60 |
|
Toplam |
100 |
|
|
| Dersin Temel Öğrenme Kazanımlarına Katkısı |
| No | Temel Öğrenme Kazanımı | Katkısı* |
|
1 |
Sahip olduğu bilgileri alanında kullanabilme becerisi kazanır |
4 |
|
2 |
Proses tabanlı bir sistemi ölçme ve değerlendirme yöntemleri kullanarak geliştirir |
4 |
|
3 |
1. Temel bilim, mühendislik ve gıda bilimi ve teknolojisi alanlarında bilgi sahibi olur |
5 |
|
4 |
Gıda mühendisliği ve teknolojisi ile ilgili alanlardaki uygulamalarda problemleri saptar, tanımlar ve çözer |
4 |
|
5 |
Araştırma, karmaşık sistemleri bilimsel yöntemlerle çözümleyebilir |
4 |
|
6 |
Gıda kalitesinin değerlendirilmesinde objektif ve subjektif yöntemleri kullanır ve sonuçları yorumlar |
4 |
|
7 |
Gıda mühendisliği ve teknolojileri uygulamalarında modern teknik araçları seçer ve kullanır |
4 |
|
8 |
Laboratuvar kullanır, gıda analizlerini yapar, sonuçları değerlendirir, yorumlar ve rapor eder |
4 |
|
9 |
Bağımsız karar verir, kendine güvenir, yaratıcılık becerisi kazanır ve sorumluluk alabilir |
3 |
|
10 |
Ekip çalışmasına uyum sağlar |
4 |
|
11 |
Öğrendiği bilgileri analitik ve eleştirisel bir yaklaşımla değerlendirir |
5 |
|
12 |
Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliğini bilir |
3 |
|
13 |
Alanıyla ilgili etkili ve sağlıklı iletişim kurabilir ve iletişim teknolojilerini kullanır |
4 |
|
14 |
Gıda konusunda literatürü izleyebilecek ve iletişim kurabilecek düzeyde bir yabancı dil bilir |
3 |
|
15 |
Meslek etiğine saygılı olur |
4 |
|
16 |
Bir gıda prosesini planlama, uygulama ve geliştirme yetkinliğine sahiptir |
3 |
|
17 |
Gıda ile ilgili mevzuata ve yönetim sistemlerine hakim olur |
5 |
|
18 |
Mesleki gelişimlerinin yanı sıra ilgi ve yetenekleri doğrultusunda bilimsel, kültürel, sanatsal ve sosyal alanlarda eğitim gereksinimlerini belirleyerek kendini sürekli geliştirir |
0 |
| * Katkı düzeyleri 0 (yok) ve 5 (en yüksek) arasında ifade edilmiştir. |
|
|
| Öğrenci İş Yükü - AKTS |
| Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
| Ders ile İlgili Çalışmalar |
|
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) |
14 |
2 |
28 |
|
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) |
14 |
4 |
56 |
| Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar |
|
Ödev, Proje, Diğer |
2 |
10 |
20 |
|
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) |
1 |
10 |
10 |
|
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı |
1 |
15 |
15 |
|
Toplam İş Yükü: | 129 |
| Toplam İş Yükü / 25 (s): | 5.16 |
| Dersin AKTS Kredisi: | 5 |
|
|
|