Ana Sayfa     Üniversite Hakkında Bilgi     Derece Programları     Öğrenciler İçin Genel Bilgi     English  

 DERECE PROGRAMLARI


 Ön Lisans Derecesi


 Lisans Derecesi


 Yüksek Lisans Derecesi

  Ders Bilgileri
Dersin Adı : Genel Mikrobiyoloji

Dersin Kodu : G 235

Dersin Türü : Zorunlu

Dersin Aşaması : Birinci Aşama (Lisans)

Dersin Yılı : 2

Dersin Dönemi : Güz (16 Hafta)

Dersin AKTS Kredisi : 4

Eğitici(ler)nin Adı : Dr.Öğr. ÜyesiDr. IŞIL VAR
Prof.Dr. ZERRİN ERGİNKAYA

Dersin Öğrenme Kazanımları : Mikrobiyoloji ile ilgili temel kavramları bilir.
Mikroorganizma sistematiği ve temel prensiplerini öğrenir.
Bakteri, küf, maya ve viruslerin genel özelliklerini bilir.
Mikroorganizmaların metabolik faaliyetleri hakkında bilgilenir.

Dersin Veriliş Şekli : Örgün (Yüz Yüze)

Dersin Önkoşulları : Yok

Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar : Yok

Dersin Amacı : Mikrobiyolojinin ilgi alanları, mikroorganizmaların canlılar arasındaki yeri, mikroorganizmaların sınıflandırılması, mikroorganizmaların doğadaki yayılışı ve fonksiyonları, mikroorganizmaların genel özellikleri, gelişim özeliklerinin yanı sıra metabolizma ve mikroorganizmaların kontrolü ile ilgili bilgilerin, teorik ve uygulamalı olarak lisans öğrencilerine aktarılması.

Dersin İçeriği : Mikrobiyolojinin ilgi alanları, mikroorganizmaların canlılar arasındaki yeri, mikroorganizmaların sınıflandırılması, mikroorganizmaların doğadaki yayılışı ve fonksiyonları, mikroorganizmaların genel özellikleri, prokaryotik ve ökaryotik hücre farklılıkları, mikroorganizmaların çoğalması, çoğalmayı etkileyen faktörler, besiyerleri ve sterilizasyon, mayalar, küfler, algler, protozoalar ve virüsler, mikrobiyel ve genetik yapı, metabolizma ve mikroorganizmaların kontrolü ile ilgili teorik ve uygulamalı bilgiler.

Dersin Dili : Türkçe

Dersin Yeri : Derslik, laboratuvar


  Ders Planı
Hafta Konu Öğrencinin Ön Hazırlığı Öğrenme Aktiviteleri ve Öğretme Yöntemleri
1 Dersin kapsamı ile ilgili bilgilendirme ve kaynak kitap tanıtımı Kaynak taraması Yeni çıkan ve temel mikrobiyoloji kitapları ile ilgili bilgilerin toplanması
2 Mikrobiyolojinin bilim dalları,Tarihçe, Canlıların sınıflandırılması, Mikroorganizmaların doğada yayılışları, Mikroorganizmaların sınıflandırılması kaynak taraması farklı bilim dallarına ait (tıp, çevre, gıda, ziraat v.s.) genel mikrobiyoloji kitaplarının gözden geçirilmesi
3 Prokaryotikler ve Ökaryotiklerarası farklar, bakterilerin hücre yapısı ve Uygulama: Laboratuvar tanıtımı, mikroskoplar kaynak taraması Ders notundaki ilgili konular,laboratuar hazırlığı
4 Endospor ve diğer yapılar, kimyasal yapı, mikroorganizma pigmentleri, prokaryotik sistematiği Uygulama: Boyalar ve boyama yöntemleri kaynak taraması, laboratuvar hazırlığı Ders notundaki ilgili konular, laboratuar hazırlığı
5 Ökaryotikler ve Hücre yapıları ve morfoloji, Ökaryotik sistematiği, Alg, protozoa v.s kısa bilgi Uygulama: Küf ve maya hücre yapıları kaynak taraması, laboratuvar hazırlığı Ders notundaki ilgili konular, laboratuar hazırlığı
6 Mikroorganizmaların Gelişimi; Gelişme eğrisi, çoğalma ve bölünmede senkronizasyon kaynak taraması Ders notundaki ilgili konular
7 Beslenme şekillerine göre mikroorganizmaların sınıflandırılması, besin istekleri, Besiyeri ve özellikleri Uygulama: Besiyerlerinin tanıtımı ve hazırla kaynak taraması, laboratuvar hazırlığı Ders notundaki ilgili konular, laboratuar hazırlığı
8 Gelişmeye etki eden faktörler, Mikroorganizmalar arası ilişkiler kaynak taraması Ders notundaki ilgili konular
9 ARA SINAVI İlgili ders notu ve kitaplar Ara sınava kadar işlenmiş konuları, önerilen kaynaklardan ve verilen ders notlarından çalışarak sınava hazırlanmak.
10 Viruslar kaynak taraması Ders notundaki ilgili konular
11 Metabolizma ve Enerji Değişimlerinin Temel Mekanizmaları kaynak taraması Ders notundaki ilgili konular
12 Metabolizma ve Enerji Değişimlerinin Temel Mekanizmaları kaynak taraması Ders notundaki ilgili konular
13 Sekonder Metabolitlerin Üretimi kaynak taraması Ders notundaki ilgili konular
14 Mikroorganizma Genetiği I kaynak taraması Ders notundaki ilgili konular
15 Mikroorganizma Genetiği II kaynak taraması Ders notundaki ilgili konular
16/17 YIL SONU SINAVI İlgili ders notu ve kitaplar Dönem süresince işlenmiş konuları, önerilen kaynaklardan ve verilen ders notlarından çalışarak sınava hazırlanmak.


  Önerilen Kaynak ve Okumalar
Kaynak Türü Kaynak Adı
Ders Notu ve Kitaplar  Değişik kaynaklardan yararlanılarak hazırlanmış ders notu ve resimlerle zenginleştirilmiş elektronik ortama aktarılmış sunu
 Brock, T., Madigan, M.T., Martinko, J. M., Parker, J., 1994. Biology of Microorganisms. 7.ed.Prentice Hall Int., USA p.909
 Çakmakçı, M.L., Karahan, A. ve Çakır, G. 2008. Mikrobiyoloji. Bizim Büro Basımevi, Ankara, s.227.
 Topal, Ş., 2004. Hücre Kültür Teknikleri-1 (231 s.)ve II. (190 s.) Cemturan Ofset- İstanbul.
 Tunail, N., 2009. Mikrobiyoloji. Pelin Ofset, Ankara, 434 s.
 Temiz, A., Genel Mikrobiyoloji Uygulama Teknikleri.1996. 2. Baskı, Hatipoğlu Yayınevi- Ankara. 274 s.
Diğer Kaynaklar


  Değerlendirme (Sınav) Yöntemleri ve Kriterleri
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmeleri Sayısı Katkı Yüzdesi
    Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 100
    Ödev/Proje/Diğer 0 0
Toplam 100
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmelerinin Başarıya Katkısı 40
 
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesi 100
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesinin Başarıya Katkısı 60
Toplam 100

  Dersin Temel Öğrenme Kazanımlarına Katkısı
No Temel Öğrenme Kazanımı Katkısı*
1 Sahip olduğu bilgileri alanında kullanabilme becerisi kazanır 3
2 Proses tabanlı bir sistemi ölçme ve değerlendirme yöntemleri kullanarak geliştirir 3
3 1. Temel bilim, mühendislik ve gıda bilimi ve teknolojisi alanlarında bilgi sahibi olur 5
4 Gıda mühendisliği ve teknolojisi ile ilgili alanlardaki uygulamalarda problemleri saptar, tanımlar ve çözer 4
5 Araştırma, karmaşık sistemleri bilimsel yöntemlerle çözümleyebilir 3
6 Gıda kalitesinin değerlendirilmesinde objektif ve subjektif yöntemleri kullanır ve sonuçları yorumlar 4
7 Gıda mühendisliği ve teknolojileri uygulamalarında modern teknik araçları seçer ve kullanır 4
8 Laboratuvar kullanır, gıda analizlerini yapar, sonuçları değerlendirir, yorumlar ve rapor eder 5
9 Bağımsız karar verir, kendine güvenir, yaratıcılık becerisi kazanır ve sorumluluk alabilir 4
10 Ekip çalışmasına uyum sağlar 4
11 Öğrendiği bilgileri analitik ve eleştirisel bir yaklaşımla değerlendirir 4
12 Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliğini bilir 3
13 Alanıyla ilgili etkili ve sağlıklı iletişim kurabilir ve iletişim teknolojilerini kullanır 3
14 Gıda konusunda literatürü izleyebilecek ve iletişim kurabilecek düzeyde bir yabancı dil bilir 3
15 Meslek etiğine saygılı olur 3
16 Bir gıda prosesini planlama, uygulama ve geliştirme yetkinliğine sahiptir 4
17 Gıda ile ilgili mevzuata ve yönetim sistemlerine hakim olur 4
18 Mesleki gelişimlerinin yanı sıra ilgi ve yetenekleri doğrultusunda bilimsel, kültürel, sanatsal ve sosyal alanlarda eğitim gereksinimlerini belirleyerek kendini sürekli geliştirir 0
* Katkı düzeyleri 0 (yok) ve 5 (en yüksek) arasında ifade edilmiştir.

  Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
    Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 6 84
    Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 1 14
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
    Ödev, Proje, Diğer 0 0 0
    Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 3 3
    Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 3 3
Toplam İş Yükü: 104
Toplam İş Yükü / 25 (s): 4.16
Dersin AKTS Kredisi: 4