Ana Sayfa     Üniversite Hakkında Bilgi     Derece Programları     Öğrenciler İçin Genel Bilgi     English  

 DERECE PROGRAMLARI


 Ön Lisans Derecesi


 Lisans Derecesi


 Yüksek Lisans Derecesi

  Ders Bilgileri
Dersin Adı : Genel Ekonomi

Dersin Kodu : G 124

Dersin Türü : Zorunlu

Dersin Aşaması : Birinci Aşama (Lisans)

Dersin Yılı : 1

Dersin Dönemi : Bahar (16 Hafta)

Dersin AKTS Kredisi : 3

Eğitici(ler)nin Adı : Prof.Dr. ÖMER FARUK EMEKSİZ

Dersin Öğrenme Kazanımları : Ekonomiyle ilgili temel kavramları tanımlayabilir.
Ekonominin temel sorunu olan kaynakların etkin kullanımına yönelik ilkeleri açıklayabilir.
Arz-talep, piyasa yapısı, fiyat oluşumu ve bunlar üzerinde etkili faktörleri yorumlayabilir.

Dersin Veriliş Şekli : Örgün (Yüz Yüze)

Dersin Önkoşulları : Yok

Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar : Yok

Dersin Amacı : Ekonominin temel kavramlarını ve sorunlarını, ekonomik sistemleri ve ekonominin ilgilendiği temel konuları inceleyerek mikro ve makro ekonomi düzeyinde bilgi birikimi sağlamak; bu bilgilere bağlı olarak tarım ekonomisi disiplinindeki ekonomi içerikli derslere temel hazırlamak.

Dersin İçeriği : Ekonomi ile ilgili temel kavramlar, piyasa çeşitleri, fiyat oluşumu, tüketici davranışları teorisi, üretim teorisi, bölüşüm teorisi, milli gelir, istihdam, para ve banka, dış ticaret.

Dersin Dili : Türkçe

Dersin Yeri : Derslik


  Ders Planı
Hafta Konu Öğrencinin Ön Hazırlığı Öğrenme Aktiviteleri ve Öğretme Yöntemleri
1 Ekonomi İle İlgili Temel Bilgiler (sorunlar, ekonomik sistemler, doktrinler) Ders notu ve önerilen kaynakların ilgili bölümleri Anlatım
2 Ekonomi İle İlgili Temel Kavramlar (İhtiyaç, mal ve hizmet, kıymet, fayda) Ders notu ve önerilen kaynakların ilgili bölümleri Anlatım
3 Ekonomi İle İlgili Temel Kavramlar (Üretim faktörleri) Ders notu ve önerilen kaynakların ilgili bölümleri Anlatım
4 Piyasa Çeşitleri (piyasa kavramı, tam rekabet piyasası, diğer piyasa çeşitleri) Ders notu ve önerilen kaynakların ilgili bölümleri Anlatım
5 Fiyatın Oluşumu (talep) Ders notu ve önerilen kaynakların ilgili bölümleri Anlatım
6 Fiyatın Oluşumu (arz) Ders notu ve önerilen kaynakların ilgili bölümleri Anlatım
7 Fiyatın Oluşumu (esneklik, fiyat oluşumu, tarımda periyodik fiyat hareketleri) Ders notu ve önerilen kaynakların ilgili bölümleri Anlatım
8 Tüketici Davranışları Teorisi Ders notu ve önerilen kaynakların ilgili bölümleri Anlatım
9 Üretim Teorisi Ders notu ve önerilen kaynakların ilgili bölümleri Anlatım
10 Bölüşüm Teorisi Ders notu ve önerilen kaynakların ilgili bölümleri Anlatım
11 Ara Sınav Ders notu ve önerilen kaynakların ilgili bölümleri Yazılı Sınav
12 Milli Gelir ve İstihdam Ders notu ve önerilen kaynakların ilgili bölümleri Anlatım
13 Para ve Banka Ders notu ve önerilen kaynakların ilgili bölümleri Anlatım
14 Dış Ticaret, Ekonomik Büyüme, Kalkınma Ders notu ve önerilen kaynakların ilgili bölümleri Anlatım
15 Genel Tekrar Tüm ders notları ve kaynaklar Anlatım
16/17 Final Sınavı Tüm ders notları ve kaynaklar Yazılı Sınav


  Önerilen Kaynak ve Okumalar
Kaynak Türü Kaynak Adı
Ders Notu ve Kitaplar  - Mikro Ekonomi (Prof.Dr. Zeynel Dinler)
 Temel Ekonomi (Prof.Dr. Hakkı İnan)
 Genel Ekonomi (Prof.Dr. Yaşar GÜRGEN)
Diğer Kaynaklar


  Değerlendirme (Sınav) Yöntemleri ve Kriterleri
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmeleri Sayısı Katkı Yüzdesi
    Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 100
    Ödev/Proje/Diğer 0 0
Toplam 100
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmelerinin Başarıya Katkısı 40
 
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesi 100
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesinin Başarıya Katkısı 60
Toplam 100

  Dersin Temel Öğrenme Kazanımlarına Katkısı
No Temel Öğrenme Kazanımı Katkısı*
1 Sahip olduğu bilgileri alanında kullanabilme becerisi kazanır 2
2 Proses tabanlı bir sistemi ölçme ve değerlendirme yöntemleri kullanarak geliştirir 0
3 1. Temel bilim, mühendislik ve gıda bilimi ve teknolojisi alanlarında bilgi sahibi olur 2
4 Gıda mühendisliği ve teknolojisi ile ilgili alanlardaki uygulamalarda problemleri saptar, tanımlar ve çözer 0
5 Araştırma, karmaşık sistemleri bilimsel yöntemlerle çözümleyebilir 1
6 Gıda kalitesinin değerlendirilmesinde objektif ve subjektif yöntemleri kullanır ve sonuçları yorumlar 0
7 Gıda mühendisliği ve teknolojileri uygulamalarında modern teknik araçları seçer ve kullanır 0
8 Laboratuvar kullanır, gıda analizlerini yapar, sonuçları değerlendirir, yorumlar ve rapor eder 0
9 Bağımsız karar verir, kendine güvenir, yaratıcılık becerisi kazanır ve sorumluluk alabilir 2
10 Ekip çalışmasına uyum sağlar 2
11 Öğrendiği bilgileri analitik ve eleştirisel bir yaklaşımla değerlendirir 3
12 Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliğini bilir 3
13 Alanıyla ilgili etkili ve sağlıklı iletişim kurabilir ve iletişim teknolojilerini kullanır 3
14 Gıda konusunda literatürü izleyebilecek ve iletişim kurabilecek düzeyde bir yabancı dil bilir 0
15 Meslek etiğine saygılı olur 0
16 Bir gıda prosesini planlama, uygulama ve geliştirme yetkinliğine sahiptir 0
17 Gıda ile ilgili mevzuata ve yönetim sistemlerine hakim olur 2
18 Mesleki gelişimlerinin yanı sıra ilgi ve yetenekleri doğrultusunda bilimsel, kültürel, sanatsal ve sosyal alanlarda eğitim gereksinimlerini belirleyerek kendini sürekli geliştirir 0
* Katkı düzeyleri 0 (yok) ve 5 (en yüksek) arasında ifade edilmiştir.

  Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
    Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 2 28
    Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 1 14
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
    Ödev, Proje, Diğer 0 0 0
    Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 8 8
    Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 13 13
Toplam İş Yükü: 63
Toplam İş Yükü / 25 (s): 2.52
Dersin AKTS Kredisi: 3