|
Ders Bilgileri |
|
Dersin Adı |
: |
Hemşirelik Hizmetlerinde Kalite Yönetimi |
|
Dersin Kodu |
: |
HMS332 |
|
Dersin Türü |
: |
Seçmeli |
|
Dersin Aşaması |
: |
Birinci Aşama (Lisans) |
|
Dersin Yılı |
: |
3 |
|
Dersin Dönemi |
: |
Bahar (16 Hafta) |
|
Dersin AKTS Kredisi |
: |
3 |
|
Eğitici(ler)nin Adı |
: |
Öğr.Gör. NURİYEKABUKÇU |
|
Dersin Öğrenme Kazanımları |
: |
Kalite ve hizmet kalitesi kavramlarını öğrenir,açıklar Sağlık hizmetlerinin sunumundaki problemleri analiz edebilir ve çözüm becerisi kazanır,örnek verir Kalite sistemleri konusunda bilgi sahibi olur,yorumlar Sağlık hizmetlerinde kalite yönetimini ve geliştirme konusunda bilgi ve beceri kazanır Sağlık hizmetlerinde hasta odaklı kalite geliştirebilme konusunda fikir üretir Uluslararası kalite ve akreditasyon standartlarını bilir,örnek verir
|
|
Dersin Veriliş Şekli |
: |
Örgün (Yüz Yüze) |
|
Dersin Önkoşulları |
: |
Yok |
|
Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar |
: |
Yok |
|
Dersin Amacı |
: |
Bu derste öğrencilere; Sağlık hizmetlerinde kalite yönetimi ile ilgili kavramların tanıtılması, uluslar arası kalite ve akreditasyon standartları ile ilgili temel bilgilerin verilmesi amaçlanır. |
|
Dersin İçeriği |
: |
Bu ders kapsamında: Sağlık hizmetlerinde kalite kavramı, kalitenin ölçülmesi, hizmetin iyileştirilmesi, kalitede ekip çalışması, sağlık hizmetlerinde kalite belgelendirme- akreditasyon ve hasta güvenliği konuları yer alır. |
|
Dersin Dili |
: |
Türkçe |
|
Dersin Yeri |
: |
Derslik |
|
|
Ders Planı |
| Hafta | Konu | Öğrencinin Ön Hazırlığı | Öğrenme Aktiviteleri ve Öğretme Yöntemleri |
|
1 |
Sağlıkta Hizmetlerinde Kalite Kavramı |
Konuyu ilgili kaynaklardan araştırma,örnek uygulamaları inceleme |
1-Anlatma, 2-Soru-Cevap, 3-Tartışma, 4-Problem Çözme |
|
2 |
Sağlıkta Kalitenin Ölçülmesi |
Konuyu ilgili kaynaklardan araştırma,örnek uygulamaları inceleme |
1-Anlatma, 2-Soru-Cevap, 3-Tartışma, 4-Problem Çözme |
|
3 |
Toplam Kalite Yönetimi: Üst Yönetimin Sorumlulukları |
Konuyu ilgili kaynaklardan araştırma,örnek uygulamaları inceleme |
1-Anlatma, 2-Soru-Cevap, 3-Tartışma, 4-Problem Çözme |
|
4 |
Toplam Kalite Yönetimi: Hasta Odaklılık |
Konuyu ilgili kaynaklardan araştırma,örnek uygulamaları inceleme |
1-Anlatma, 2-Soru-Cevap, 3-Tartışma, 4-Problem Çözme |
|
5 |
Toplam Kalite Yönetimi: Çalışanların Katılımı |
Konuyu ilgili kaynaklardan araştırma,örnek uygulamaları inceleme |
1-Anlatma, 2-Soru-Cevap, 3-Tartışma, 4-Problem Çözme |
|
6 |
Toplam Kalite Yönetimi: Sürekli İyileştirme |
Konuyu ilgili kaynaklardan araştırma,örnek uygulamaları inceleme |
1-Anlatma, 2-Soru-Cevap, 3-Tartışma, 4-Problem Çözme |
|
7 |
Toplam Kalite Yönetimi: Tedarikçi Desteği |
Konuyu ilgili kaynaklardan araştırma,örnek uygulamaları inceleme |
1-Anlatma, 2-Soru-Cevap, 3-Tartışma, 4-Problem Çözme |
|
8 |
Ara Sınav |
|
|
|
9 |
Kalite iyileştirmede ekip çalışması |
Konuyu ilgili kaynaklardan araştırma,örnek uygulamaları inceleme |
1-Anlatma, 2-Soru-Cevap, 3-Tartışma, 4-Problem Çözme |
|
10 |
Hasta güvenliği |
Konuyu ilgili kaynaklardan araştırma,örnek uygulamaları inceleme |
1-Anlatma, 2-Soru-Cevap, 3-Tartışma, 4-Problem Çözme |
|
11 |
Sağlık Hizmetlerinde Akreditasyon, Belgelendirme ve Kalite Ödülleri |
Konuyu ilgili kaynaklardan araştırma,örnek uygulamaları inceleme |
1-Anlatma, 2-Soru-Cevap, 3-Tartışma, 4-Problem Çözme |
|
12 |
Health Quality Service Akreditasyon Standartları |
Konuyu ilgili kaynaklardan araştırma,örnek uygulamaları inceleme |
1-Anlatma, 2-Soru-Cevap, 3-Tartışma, 4-Problem Çözme |
|
13 |
Health Quality Service Akreditasyon Standartları |
Konuyu ilgili kaynaklardan araştırma,örnek uygulamaları inceleme |
1-Anlatma, 2-Soru-Cevap, 3-Tartışma, 4-Problem Çözme |
|
14 |
Joint Commission International Akreditasyon Standartları |
Konuyu ilgili kaynaklardan araştırma,örnek uygulamaları inceleme |
1-Anlatma, 2-Soru-Cevap, 3-Tartışma, 4-Problem Çözme |
|
15 |
Joint Commission International Akreditasyon Standartları |
Konuyu ilgili kaynaklardan araştırma,örnek uygulamaları inceleme |
1-Anlatma, 2-Soru-Cevap, 3-Tartışma, 4-Problem Çözme |
|
16/17 |
Final Sınavı |
|
|
|
|
|
Önerilen Kaynak ve Okumalar |
| Kaynak Türü | Kaynak Adı |
| Ders Notu ve Kitaplar |
The Health Quality Service International Hospital Standarts
World Health Organization (WHO)
Agency for Healthcare Research and Quality (AHRQ)
Tekarslan E, Kılınç T, Şencan Hi Baysal H (Davranışın Sosyal Psikolojisi, İ.Ü. İşletme Fakültesi Yayın no:278, Dönence basımevi, İstanbul.(2000).
Joint Commission International Accreditation Standards, Hospital Accreditation Program, Third Edition, (2007).
HOWE, Tony: ISO 9000:1994 Registration in Healtcare Organisations in UK.Çoruh Mithat (ed)..Sağlık Hizmetlerinde Toplam Kalite Yönetimi ve Performans Ölçümü, Ankara, Haberal Eğitim Vakfı, ss.313-322 (1997).
|
| |
| Diğer Kaynaklar | |
|
|
|
Değerlendirme (Sınav) Yöntemleri ve Kriterleri |
|
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmeleri |
Sayısı |
Katkı Yüzdesi |
|
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) |
1 |
60 |
|
Ödev/Proje/Diğer |
1 |
40 |
|
Toplam |
100 |
|
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmelerinin Başarıya Katkısı |
40 |
|
|
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesi
|
100 |
|
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesinin Başarıya Katkısı
|
60 |
|
Toplam |
100 |
|
|
| Dersin Temel Öğrenme Kazanımlarına Katkısı |
| No | Temel Öğrenme Kazanımı | Katkısı* |
|
1 |
Temel insan gereksinimleri doğrultusunda birey, aile ve toplumun sağlık ve-veya hastalık durumlarında hemşirelik bakım uygulamalarını etkileyebilecek faktörleri bilir. |
3 |
|
2 |
Öğrenme ve öğretme sürecini hemşirelik hizmetlerinde nasıl kullanacağını bilir |
4 |
|
3 |
Sağlık politikaları, sağlık mevzuatı ve yönetim sürecini hemşirelik hizmetlerinde nasıl kullanacağını, görev, yetki ve sorumluluklarını bilir. |
5 |
|
4 |
İnsan vücudunu oluşturan hücre, doku, organ, sistemlerin yapı ve fonksiyonlarını, bu sistemlerin birbirleriyle olan ilişkilerini bilir. Sağlıklı ve hasta bireyin yapısını, fizyolojik fonksiyonlarını açıklar, sağlıktan sapma durumlarını tanımlar, uygun hemşirelik girişimlerini planlar .
|
4 |
|
5 |
Hemşirelik bakımına temel oluşturan kavram ve kuramları bilir, etkili iletişim tekniklerini de kullanarak sağlığı koruma ve geliştirmede uygun hemşirelik girişimini planlar ve değerlendirir. |
4 |
|
6 |
Hemşirelikle ilgili gelişmeleri bilimsel yöntemleri kullanarak değerlendirir. Sağlıklı ve hasta bireyin sağlık bakım ihtiyaçlarını karşılamada kanıta dayalı uygulamalardan yararlanma yollarını bilir. |
5 |
|
7 |
İnsan vücudunu oluşturan hücre, doku, organ, sistemlerin yapı ve fonksiyonlarını, bu sistemlerin birbirleriyle olan ilişkilerine ait bilgilerini mesleki uygulamalarında kullanır. Sağlıklı ve hasta bireyin yapısını, fizyolojik fonksiyonlarını açıklar, sağlıktan sapma durumlarını tanımlar, uygun hemşirelik girişimlerini planlar, uygular ve değerlendirir. |
4 |
|
8 |
Sağlık politikalarının oluşturulmasına ve toplumun sağlık düzeyinin yükseltilmesine katkı sağlar. Toplum sağlığı konusuna duyarlı sağlığı koruma ve geliştirmeye yönelik proje ve etkinliklerde yer alır. |
5 |
|
9 |
Mesleki sorunları çözmede sorumluluk üstlenir. |
5 |
|
10 |
Öğrenme gereksinimlerinin bilincinde yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir.
|
4 |
|
11 |
Alanının gerektirdiği bilgi ve iletişim teknolojilerini kullanır.
|
5 |
|
12 |
Sağlıkla ilgili uygulamalarda ekibin etkin bir üyesi olarak sorumluluk alır. |
5 |
|
13 |
Bilimsel bilginin üretimi ile ilgili yöntemleri bilir. Bilimsel problem çözme yönteminin nasıl kullanılacağını bilir. |
5 |
|
14 |
Hemşirelik bakımına temel oluşturan kavram ve kuramlar doğrultusunda, etkili iletişim tekniklerini kullanır. |
5 |
|
15 |
Hemşirelikle ilgili gelişmeleri ve bilimsel yöntemleri uygulamalarında kullanır. Sağlıklı ve hasta bireyin sağlık bakım ihtiyaçlarını karşılamada kanıta dayalı uygulamalar yapar. |
5 |
|
16 |
Öğrenme ve öğretme sürecini hemşirelik hizmetlerinde kullanır.
|
4 |
|
17 |
Sağlık politikaları, sağlık mevzuatı ve yönetim sürecindeki bilgilerini hemşirelik hizmetlerinde kullanır. |
5 |
|
18 |
Bilimsel bilginin üretimi ile ilgili yöntemleri ve bilimsel problem çözme yöntemini uygulamalarında kullanır. |
5 |
|
19 |
Demokrasi, insan hakları, toplumsal, bilimsel, kültürel değerler ve mesleki etik ilkelere uygun davranır. |
5 |
|
20 |
Mesleki gelişiminin yanı sıra, ilgi yetenekleri doğrultusunda bilimsel, sosyal, kültürel ve sanatsal alanlarda öğrenme gereksinimlerini belirleyerek kendini sürekli geliştirir. En az bir yabancı dil kullanır. |
0 |
| * Katkı düzeyleri 0 (yok) ve 5 (en yüksek) arasında ifade edilmiştir. |
|
|
| Öğrenci İş Yükü - AKTS |
| Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
| Ders ile İlgili Çalışmalar |
|
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) |
14 |
2 |
28 |
|
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) |
14 |
1 |
14 |
| Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar |
|
Ödev, Proje, Diğer |
1 |
10 |
10 |
|
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) |
1 |
10 |
10 |
|
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı |
1 |
10 |
10 |
|
Toplam İş Yükü: | 72 |
| Toplam İş Yükü / 25 (s): | 2.88 |
| Dersin AKTS Kredisi: | 3 |
|
|
|