Ana Sayfa     Üniversite Hakkında Bilgi     Derece Programları     Öğrenciler İçin Genel Bilgi     English  

 DERECE PROGRAMLARI


 Ön Lisans Derecesi


 Lisans Derecesi


 Yüksek Lisans Derecesi

  Ders Bilgileri
Dersin Adı : Topraksız Yetiştiricilik

Dersin Kodu : BBP364

Dersin Türü : Seçmeli

Dersin Aşaması : Birinci Aşama (Lisans)

Dersin Yılı : 3

Dersin Dönemi : Güz (16 Hafta)

Dersin AKTS Kredisi : 3

Eğitici(ler)nin Adı : Doç.Dr. HAYRİYE YILDIZ DAŞGAN

Dersin Öğrenme Kazanımları : Bitkilerin topraksız yetiştirme teknikleri konusunda kavramsal ve kuramsal bilgiler edinilir.
Topraksız üretimi yönetebilecek bilgi ve donanım kazanır.

Dersin Veriliş Şekli : Örgün (Yüz Yüze)

Dersin Önkoşulları : Yok

Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar : Yok

Dersin Amacı : Topraksız bitki yetiştirmeyi öğretmek

Dersin İçeriği : Topraksız bitki yetiştirme sistemlerinin tanıtılması, topraksız yetiştiricilikte kullanılan ortamlar, topraksız yetiştiricilikte besin çözeltisi, topraksız yetiştiriciliğin avantajları ve dezavantajları konuları incelenmektedir. Ayrıca farklı bitki gruplarında, farklı topraksız yetiştiricilik sistemleri incelenmektedir.

Dersin Dili : Türkçe

Dersin Yeri : Bahçe Bitkileri Bölümü derslikleri ve seraları


  Ders Planı
Hafta Konu Öğrencinin Ön Hazırlığı Öğrenme Aktiviteleri ve Öğretme Yöntemleri
1 Topraksız yetiştiriciliğin tanımı ve sınıflandırılması Ders notları ve kaynak kitaplardan ilgili konuların okunarak derse gelinmesi Yüz yüze eğitim
2 Topraksız yetiştiriciliğin avantajları ve dezavantajları Ders notları ve kaynak kitaplardan ilgili konuların okunarak derse gelinmesi Yüz yüze eğitim
3 Açık ve Kapalı topraksız yetiştiricilik sistemleri Ders notları ve kaynak kitaplardan ilgili konuların okunarak derse gelinmesi Yüz yüze eğitim
4 Topraksız yetiştiricilikte kullanılan inert ve organik ortamların tanıtılması-1 Ders notları ve kaynak kitaplardan ilgili konuların okunarak derse gelinmesi Yüz yüze eğitim
5 Topraksız yetiştiricilikte kullanılan inert ve organik ortamların tanıtılması-2 Ders notları ve kaynak kitaplardan ilgili konuların okunarak derse gelinmesi Yüz yüze eğitim
6 Ortam kültürlerinin prensipleri I (torbo kanalet, yastık vb.) Ders notları ve kaynak kitaplardan ilgili konuların okunarak derse gelinmesi Yüz yüze eğitim
7 Ortam kültürleri prensipleri II (kolon, yatak, tekne vb.) Ders notları ve kaynak kitaplardan ilgili konuların okunarak derse gelinmesi Yüz yüze eğitim
8 Ara sınav Bu haftaya kadar işlenen konuların ders notları ve kaynak kitaplardan çalışılması Yazılı sınav
9 Su kültürleri prensipleri Ders notları ve kaynak kitaplardan ilgili konuların okunarak derse gelinmesi Yüz yüze eğitim
10 Besin Çözeltisi Hazırlanması ve bitkilere verilmesi -1 Ders notları ve kaynak kitaplardan ilgili konuların okunarak derse gelinmesi Yüz yüze eğitim
11 Besin Çözeltisi Hazırlanması ve bitkilere verilmesi -2 Ders notları ve kaynak kitaplardan ilgili konuların okunarak derse gelinmesi Yüz yüze eğitim
12 Örnek bir topraksız yetiştiricilik sisteminin incelenmesi I (Besleyici Film Tekniğinde yetiştiricilik) Ders notları ve kaynak kitaplardan ilgili konuların okunarak derse gelinmesi Yüz yüze eğitim
13 Örnek bir topraksız yetiştiricilik sisteminin incelenmesi II (Kayayününde yetiştiricilik) Ders notları ve kaynak kitaplardan ilgili konuların okunarak derse gelinmesi Yüz yüze eğitim
14 Örnek bir topraksız yetiştiricilik sisteminin incelenmesi III (Volkanik tüf) Ders notları ve kaynak kitaplardan ilgili konuların okunarak derse gelinmesi Yüz yüze eğitim
15 Örnek bir topraksız yetiştiricilik sisteminin incelenmesi IV (Besin çözeltisi sisinde yetiştiricilik) Ders notları ve kaynak kitaplardan ilgili konuların okunarak derse gelinmesi Yüz yüze eğitim
16/17 Final sınavı Dönem boyunca işlenen konuların ders notları ve kaynak kitaplardan çalışılması Yazılı Sınav


  Önerilen Kaynak ve Okumalar
Kaynak Türü Kaynak Adı
Ders Notu ve Kitaplar  Resh, H.M., 1995. Hydroponic food Production. A Definitive Guidebook for the Advanced Home Gardener and the Commercial Hydroponic Grower. Woodbridge Pres Pblishing Company, Santa Barbara, Californis USA. ISBN: 0-88007-212-1
 Jones, J. Benton, 2005. Hydroponics: A Practical guide fort he Soilless Grower. CRC PRess, USA. ISBN: 0-8493-3167-6
 Douglas, J.S., 1990. Advanced Guise to Hydroponics (Soilless Culture). Pelham Boks/Stephen Grene Pres. ISBN : 0-7207-1571-7
 Savvas, D. And Passam, H., 2002. Hydroponics Production of Vegetables and Ornementals. Embryo Publications, Ethens Greece. ISBN: 960-8002-12-5
 Değişik kaynaklardan yararlanılarak hazirlanmis, resimlerle zenginleştirilmiş ve sürekli Olarak güncellenen ders notlarının elektronik ortama aktarılmış power point sunumları
Diğer Kaynaklar


  Değerlendirme (Sınav) Yöntemleri ve Kriterleri
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmeleri Sayısı Katkı Yüzdesi
    Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 90
    Ödev/Proje/Diğer 2 10
Toplam 100
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmelerinin Başarıya Katkısı 40
 
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesi 100
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesinin Başarıya Katkısı 60
Toplam 100

  Dersin Temel Öğrenme Kazanımlarına Katkısı
No Temel Öğrenme Kazanımı Katkısı*
1 Temel Mühendislik Alanı ve Ziraat Mühendisliği Alanlarında yeterli kuramsal bilgilere sahip olma 4
2 Bahçe Bitkileri temel alanı ve ayrıca meyve, sebze, bağ ve süs bitkileri yetiştirilmesi ve ıslahı konularında yeterli kuramsal bilgiye sahip olma 4
3 Alanıyla ilgili uygulamalarda kullanılan teknik bilgiye sahip olma 5
4 Bahçe Bitkileri tarımında istenen düzeyde verim ve kalitenin elde edilmesini olumsuz etkileyebilecek çevresel, biyolojik, teknik ve ekonomik sorunların kaynağını bulma ve araştırmalara dayalı çözüm önerileri geliştirebilme 5
5 Meyve, sebze, bağ ve süs bitkilerini tanımlayabilme, isimlendirme ve yetiştirebilme 4
6 Bahçe Bitkilerinin ıslahı, yeni çeşit geliştirme, geliştirilen çeşitlerin çoğaltma materyallerini (tohum, fide, fidan) üretebilme 4
7 Bahçe Bitkilerinde biyoteknolojiyi kullanabilme ve uygulayabilme 3
8 Bahçe Bitkileri alanında genetik kaynakların ve çevrenin korunması ile sürdürelebilir kullanımı için yöntemler uygulayabilme 3
9 Bahçe Bitkilerinin sulanması, gübrelenmesi, hastalık ve zararlılarının tanımlanması ve derim sonrası muhafazada oluşan değişimleri değerlendirme ve analiz edebilme 5
10 Bahçe Bitkileri alanındaki bilgileri elde etme, araştırma, değerlendirme, kayıt etme, danışmanlık ve bilirkişilik yapabilme, proje yazma ve uygulayabilme 4
11 Bireysel yetenekleri artırıcı farklı rolleri teşhis etmek ve üstlenmek yolu ile çalışma ekibinin bir üyesi olarak ve farklı ortamlarda başarılı bir şekilde takım çalışması yetkinliğine sahip olma 0
12 Amaca uygun bilgiye ulaşabilme, analitik düşünme ve planlayabilme, sorgulayıcı, araştırıcı ve yaratıcı vizyona sahip olma ve edinilen bilgileri toplum yararına kullanabilme 5
13 Sahada görev yapan değişik kademelerdeki kişilere bilgilerini aktarabilme, iletişim kurabilme, bilgi sunabilme; bunun dışında ilgi ve yetenekleri doğrultusunda bilimsel, kültürel, sanatsal ve sosyal alanlarda eğitim gereksinimlerini belirleyerek kendini sürekli geliştirebilme 5
14 Bahçe, sera ve bağ tesisi kurabilme ve işletebilme 5
* Katkı düzeyleri 0 (yok) ve 5 (en yüksek) arasında ifade edilmiştir.

  Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
    Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 3 42
    Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 1 14
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
    Ödev, Proje, Diğer 2 6 12
    Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 5 5
    Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 8 8
Toplam İş Yükü: 81
Toplam İş Yükü / 25 (s): 3.24
Dersin AKTS Kredisi: 3