Ders Bilgileri |
|
Dersin Adı |
: |
Alternatif Yem Bitkileri |
|
Dersin Kodu |
: |
TBP362 |
|
Dersin Türü |
: |
Seçmeli |
|
Dersin Aşaması |
: |
Alt Aşama (Önlisans) |
|
Dersin Yılı |
: |
3 |
|
Dersin Dönemi |
: |
Bahar (16 Hafta) |
|
Dersin AKTS Kredisi |
: |
4 |
|
Eğitici(ler)nin Adı |
: |
Prof.Dr. RÜŞTÜ HATİPOĞLU Prof.Dr. A.EMİN ANLARSAL Prof.Dr. VEYİS TANSI |
|
Dersin Öğrenme Kazanımları |
: |
Alternatif yembitkisi kavramını bilir Bazı önemli alternatif yembitkisi türlerinin yembitkisi olarak potansiyllerini bilir Bazı önemli alternatif yembitkisi türlerinin yetiştirilme tekniklerini bilir
|
|
Dersin Veriliş Şekli |
: |
Örgün (Yüz Yüze) |
|
Dersin Önkoşulları |
: |
Yok |
|
Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar |
: |
Yok |
|
Dersin Amacı |
: |
Bu dersin amacı, öğrencilere yaygın olarak tarımı yapılan yembitkileri dışında kalan ve yembitkisi olarak kullanılma potansiyeli olan alternatif yembitkileri ve bunların yetiştiriciliği konusunda temel bilgiler vermektir. |
|
Dersin İçeriği |
: |
Alternatif yembitkisi kavramı, alternatif yembitkilerinin sınıflandırılması, horoz ibiği, hayvan pancarı, tuz çalısı, kohya, şalgam, lahan, kolza, çayır düğmesi, aslandişi, hindiba, ayçiçeği, arı otu, sinir otu, çobandeğneği, tarla sarmaşığı, ebegümeci, semizotu ve çalıların yem bitkisi olarak yetiştirilme teknikleri |
|
Dersin Dili |
: |
Türkçe |
|
Dersin Yeri |
: |
Derslik |
|
|
Ders Planı |
| Hafta | Konu | Öğrencinin Ön Hazırlığı | Öğrenme Aktiviteleri ve Öğretme Yöntemleri |
|
1 |
Alternatif yembitkisi ve alternatif yem kavramı, |
Konunun kaynak kitaplardan okunması |
Power point sunusu eşliğinde dersin anlatılması ve tartışma |
|
2 |
Bazı önemli alternatif yembitkileri ve yetiştiircilikleri I: Horozibiği ve hayvan pancarı |
Konunun kaynak kitaplardan okunması |
Power point sunusu eşliğinde dersin anlatılması ve tartışma |
|
3 |
Bazı önemli alternatif yembitkileri ve yetiştiircilikleri II: Tuz çalısı |
Konunun kaynak kitaplardan okunması |
Power point sunusu eşliğinde dersin anlatılması ve tartışma |
|
4 |
Bazı önemli alternatif yembitkileri ve yetiştiircilikleri III: Kohya |
Konunun kaynak kitaplardan okunması |
Power point sunusu eşliğinde dersin anlatılması ve tartışma |
|
5 |
Bazı önemli alternatif yembitkileri ve yetiştiircilikleri IV: Şalgam, Lahana, Kolza |
Konunun kaynak kitaplardan okunması |
Power point sunusu eşliğinde dersin anlatılması ve tartışma |
|
6 |
Bazı önemli alternatif yembitkileri ve yetiştiircilikleri V: Çayır düğmesi |
Konunun kaynak kitaplardan okunması |
Power point sunusu eşliğinde dersin anlatılması ve tartışma |
|
7 |
Bazı önemli alternatif yembitkileri ve yetiştiircilikleri VI: Aslan dişi ve hindiba |
Konunun kaynak kitaplardan okunması |
Power point sunusu eşliğinde dersin anlatılması ve tartışma |
|
8 |
Bazı önemli alternatif yembitkileri ve yetiştiircilikleri VII:Yemlik ayçiçeği ve fazelya |
Konunun kaynak kitaplardan okunması |
Power point sunusu eşliğinde dersin anlatılması ve tartışma |
|
9 |
Bazı önemli alternatif yembitkileri ve yetiştiircilikleri VIII: Siniro otu ve Çobandeğneği |
Konunun kaynak kitaplardan okunması |
Power point sunusu eşliğinde dersin anlatılması ve tartışma |
|
10 |
Ara sınav |
Sınav için hazırlık yapmak. |
Yazılı sınav |
|
11 |
Bazı önemli alternatif yembitkileri ve yetiştiircilikleri IX: Tarla sarmaşığı ve Ebegümeci |
Konunun kaynak kitaplardan okunması |
Power point sunusu eşliğinde dersin anlatılması ve tartışma |
|
12 |
Bazı önemli alternatif yembitkileri ve yetiştiircilikleri X: Semiz otu, yem havucu ve yem karpuzu |
Konunun kaynak kitaplardan okunması |
Power point sunusu eşliğinde dersin anlatılması ve tartışma |
|
13 |
Bazı önemli alternatif yembitkileri ve yetiştiircilikleri XI: Çayır maydanozu ve çayır kimyonu |
Konunun kaynak kitaplardan okunması |
Power point sunusu eşliğinde dersin anlatılması ve tartışma |
|
14 |
Bazı önemli alternatif yembitkileri ve yetiştiircilikleri XII: Yem Çalıları I: Leuceana ve Tropikal akasyalar |
Konunun kaynak kitaplardan okunması |
Power point sunusu eşliğinde dersin anlatılması ve tartışma |
|
15 |
Bazı önemli alternatif yembitkileri ve yetiştiircilikleri XIII: Yem çalıları-II: Tamarugo ve keçiboynuzu |
Konunun kaynak kitaplardan okunması |
Power point sunusu eşliğinde dersin anlatılması ve tartışma |
|
16/17 |
Final sınavı |
Sınav için hazırlık yapmak |
Yazılı sınav |
|
|
| Dersin Temel Öğrenme Kazanımlarına Katkısı |
| No | Temel Öğrenme Kazanımı | Katkısı* |
|
1 |
Ziraat mühendisliği, Tarla bitkileri yetiştiriciliği ve ıslahı alanlarında bilgi sahibi olma.
|
3 |
|
2 |
Ziraat mühendisliği, Tarla bitkileri yetiştiriciliği ve ıslahı uygulamalarında problemleri saptama, tanımlama ve çözme. |
3 |
|
3 |
Tarla bitkileri ile ilgili temel kavramları sentezleme becerisi kazanma. |
4 |
|
4 |
Ziraat mühendisliği ile ilgili sorunları tanıma, karar verme ve çözümleme konularında inisiyatif kullanma. |
2 |
|
5 |
Sürdürülebilir tarım, çevre ve doğal kaynakların korunması, biyolojik çeşitlilik ve bitki gen kaynaklarının muhafazası konularında bilinç kazanma. |
3 |
|
6 |
İklim ve toprağı en iyi şekilde kullanabilecek, bitkisel üretim sağlama yeteneği kazanma. |
4 |
|
7 |
Tarla bitkileri ıslahı ve biyoteknolojisi konularının temel esaslarını öğrenme. |
2 |
|
8 |
Ziraat mühendisliği, Tarla bitkileri yetiştiriciliği ve ıslahı uygulamalarında modern teknik araçları seçme ve kullanma. |
2 |
|
9 |
Amaca uygun araştırma denemesi kurabilme ve sonuçları bilimsel yöntemlerle yorumlayabilme özelliği kazanma. |
0 |
|
10 |
Bireysel ve ekip çalışması yapabilme yeteneğini kazanma. |
2 |
|
11 |
Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliğini benimseme. |
2 |
|
12 |
Alanıyla ilgili etkili ve sağlıklı iletişim kurmak ve iletişim teknolojilerini kullanma. |
0 |
|
13 |
Mesleki gelişimlerinin yanı sıra ilgi ve yetenekleri doğrultusunda bilimsel, kültürel, sanatsal ve sosyal alanlarda eğitim gereksinimlerini belirleyerek kendini sürekli geliştirir. |
2 |
|
14 |
Meslek etiğine saygılı olma. |
3 |
|
15 |
Ziraat mühendisliği ile ilgili mevzuata ve yönetim sistemlerine hakim olma. |
2 |
|
16 |
Ziraat Mühendisliği alanında plan ve proje yapabilecek, uygulayabilecek, yönetebilecek ve izleyebilecek yetkinliğe sahip olma. |
3 |
|
17 |
Öğrendiği bilgileri analitik ve eleştirel bir yaklaşımla değerlendirme. |
4 |
| * Katkı düzeyleri 0 (yok) ve 5 (en yüksek) arasında ifade edilmiştir. |
|
|