Ana Sayfa     Üniversite Hakkında Bilgi     Derece Programları     Öğrenciler İçin Genel Bilgi     English  

 DERECE PROGRAMLARI


 Ön Lisans Derecesi


 Lisans Derecesi


 Yüksek Lisans Derecesi

  Ders Bilgileri
Dersin Adı : Tarla Ürünleri Tek.

Dersin Kodu : TBP360

Dersin Türü : Seçmeli

Dersin Aşaması : Alt Aşama (Önlisans)

Dersin Yılı : 3

Dersin Dönemi : Bahar (16 Hafta)

Dersin AKTS Kredisi : 4

Eğitici(ler)nin Adı : Prof.Dr. HÜSEYİN ERTEN
Dr.Öğr. ÜyesiDr. MEHMET SERTAÇ ÖZER

Dersin Öğrenme Kazanımları : Buğday teknolojisi, un teknolojisi, ekmek teknolojisi, malt ve bira teknolojisi bilir

Dersin Veriliş Şekli : Örgün (Yüz Yüze)

Dersin Önkoşulları : Yok

Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar : Yok

Dersin Amacı : Tarla bitkileri programı öğrencilerini tahıl ürünleri işlenmesi konusunda bilgilendirmek

Dersin İçeriği : Buğday teknolojisi, un teknolojisi, ekmek teknolojisi, malt ve bira teknolojisi

Dersin Dili : Türkçe

Dersin Yeri : Derslik


  Ders Planı
Hafta Konu Öğrencinin Ön Hazırlığı Öğrenme Aktiviteleri ve Öğretme Yöntemleri
1 Buğdayın anatomik yapısı Ders kitaplar ve notlar Teori
2 Buğdayın kimyasal bileşenleri 1 Ders kitaplar ve notlar Teori
3 Buğdayın kimyasal bileşenleri 2 Ders kitaplar ve notlar Teori
4 Buğdayın kimyasal bileşenleri 3 Ders kitaplar ve notlar Teori
5 Dünya tahıl ve buğday üretimi Ders kitaplar ve notlar Teori
6 Depolama yönetimi 1 Ders kitaplar ve notlar Teori
7 Depolama yönetimi 2 Ders kitaplar ve notlar Teori
8 Değirmencilik teknolojisi 1 Ders kitaplar ve notlar Teori
9 Değirmencilik teknolojisi 2 Ders kitaplar ve notlar Teori
10 Ara sınav Ders kitaplar ve notlar Sınav
11 Katkı maddeleri Ders Kitaplar ve Notlar Teori
12 Fırıncılık teknolojisi 1 Ders kitaplar ve notlar Teori
13 Fırıncılık Teknolojisi 2 Ders kitaplar ve notlar Teori
14 Fırıncılık teknolojisi 3 Ders kitaplar ve notlar Teori
15 Malt ve bira Ders kitaplar ve notlar Teori
16/17 Malt ve bira Ders kitaplar ve notlar Teori


  Önerilen Kaynak ve Okumalar
Kaynak Türü Kaynak Adı
Ders Notu ve Kitaplar  POMERANZ, Y., 1987. Modern Cereal Technology and Science.VCH Publishers Inc. U.S.A. ALTAN, A., 1986. Tahıl İşleme Teknolojisi. Çukurova Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Ders Kitabı, No:13 Adana
Diğer Kaynaklar


  Değerlendirme (Sınav) Yöntemleri ve Kriterleri
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmeleri Sayısı Katkı Yüzdesi
    Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 60
    Ödev/Proje/Diğer 4 40
Toplam 100
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmelerinin Başarıya Katkısı 40
 
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesi 100
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesinin Başarıya Katkısı 60
Toplam 100

  Dersin Temel Öğrenme Kazanımlarına Katkısı
No Temel Öğrenme Kazanımı Katkısı*
1 Ziraat mühendisliği, Tarla bitkileri yetiştiriciliği ve ıslahı alanlarında bilgi sahibi olma. 1
2 Ziraat mühendisliği, Tarla bitkileri yetiştiriciliği ve ıslahı uygulamalarında problemleri saptama, tanımlama ve çözme. 1
3 Tarla bitkileri ile ilgili temel kavramları sentezleme becerisi kazanma. 1
4 Ziraat mühendisliği ile ilgili sorunları tanıma, karar verme ve çözümleme konularında inisiyatif kullanma. 3
5 Sürdürülebilir tarım, çevre ve doğal kaynakların korunması, biyolojik çeşitlilik ve bitki gen kaynaklarının muhafazası konularında bilinç kazanma. 4
6 İklim ve toprağı en iyi şekilde kullanabilecek, bitkisel üretim sağlama yeteneği kazanma. 3
7 Tarla bitkileri ıslahı ve biyoteknolojisi konularının temel esaslarını öğrenme. 3
8 Ziraat mühendisliği, Tarla bitkileri yetiştiriciliği ve ıslahı uygulamalarında modern teknik araçları seçme ve kullanma. 3
9 Amaca uygun araştırma denemesi kurabilme ve sonuçları bilimsel yöntemlerle yorumlayabilme özelliği kazanma. 4
10 Bireysel ve ekip çalışması yapabilme yeteneğini kazanma. 1
11 Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliğini benimseme. 3
12 Alanıyla ilgili etkili ve sağlıklı iletişim kurmak ve iletişim teknolojilerini kullanma. 3
13 Mesleki gelişimlerinin yanı sıra ilgi ve yetenekleri doğrultusunda bilimsel, kültürel, sanatsal ve sosyal alanlarda eğitim gereksinimlerini belirleyerek kendini sürekli geliştirir. 0
14 Meslek etiğine saygılı olma. 2
15 Ziraat mühendisliği ile ilgili mevzuata ve yönetim sistemlerine hakim olma. 1
16 Ziraat Mühendisliği alanında plan ve proje yapabilecek, uygulayabilecek, yönetebilecek ve izleyebilecek yetkinliğe sahip olma. 1
17 Öğrendiği bilgileri analitik ve eleştirel bir yaklaşımla değerlendirme. 5
* Katkı düzeyleri 0 (yok) ve 5 (en yüksek) arasında ifade edilmiştir.

  Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
    Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 2 28
    Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 2 28
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
    Ödev, Proje, Diğer 4 6 24
    Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 10 10
    Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 10 10
Toplam İş Yükü: 100
Toplam İş Yükü / 25 (s): 4
Dersin AKTS Kredisi: 4