Ana Sayfa     Üniversite Hakkında Bilgi     Derece Programları     Öğrenciler İçin Genel Bilgi     English  

 DERECE PROGRAMLARI


 Ön Lisans Derecesi


 Lisans Derecesi


 Yüksek Lisans Derecesi

  Ders Bilgileri
Dersin Adı : Besin Kimyası

Dersin Kodu : SUF420

Dersin Türü : Seçmeli

Dersin Aşaması : Birinci Aşama (Lisans)

Dersin Yılı : 4

Dersin Dönemi : Bahar (16 Hafta)

Dersin AKTS Kredisi : 3

Eğitici(ler)nin Adı : Prof.Dr. ABDURRAHMAN POLAT

Dersin Öğrenme Kazanımları : Besinlerin temel kimyasal bileşenlerini açıklar
Besinlerin yapılarındaki suyun özelliklerini açıklar
Su ürünleri ve diğer besin kaynaklarını yapısındaki protein, lipit ve karbonhidratlarına göre tanımlar
Omega 3 yağ asitlerini açıklar
Gıda katkı maddelerini ve kontaminantlarını açıklar

Dersin Veriliş Şekli : Örgün (Yüz Yüze)

Dersin Önkoşulları : Yok

Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar : Yok

Dersin Amacı : İnsan beslenmesinde önemli olan başta su ürünleri olmak üzere besin kaynaklarının kimyasal yapılarının öğretilmesi

Dersin İçeriği : Besinin tanımı, gıdaların temel besin bileşenleri, besinlerdeki su oranı ve önemi, su tipleri, su aktivitesi ve gıdaların depolanmasındaki önemi, emülsiyonlar ve emülsiyon yapıcılar, mailard reaksiyonu, bitkisel ve hayvansal besin kaynaklarındaki protein, lipit ve karbonhidratların oranları ve kimyası, insan beslenmesinde esansiyel aminoasitler ve yağ asitleri, lipit oksidasyonu, besinlerdeki vitaminlerin kimyasal yapıları ve önemi, gıda katkı maddeleri, gıda kontaminasyonu

Dersin Dili : Türkçe

Dersin Yeri : Ç.Ü.Su Ürünleri Fakültesi Derslikleri


  Ders Planı
Hafta Konu Öğrencinin Ön Hazırlığı Öğrenme Aktiviteleri ve Öğretme Yöntemleri
1 Giriş Ders notları ve diğer ilgili bilgileri okuma Düz anlatım
2 Besinin tanımı, ödev Ders notları ve diğer ilgili bilgileri okuma Düz anlatım, görsel sunum
3 Su ürünleri ve diğer besinlerin su oranı, su tipleri, su aktivitesi-bozulma ilişkisi Ders notları ve diğer ilgili bilgileri okuma, ödev için çalışma Düz anlatım, görsel sunum
4 Su ürünleri ve diğer besinlerin protein oranları, aminoasit içerikleri, ödev Ders notları ve diğer ilgili bilgileri okuma, ödev için çalışma Düz anlatım, görsel sunum
5 Besinlerin aminoasit içerikleri, İnsanlarda esansiyel aminoasitler, Ders notları ve diğer ilgili bilgileri okuma, Ödev için çalışma Düz anlatım, görsel sunum
6 Mailard reaksiyonu, proteinlerin bozunması, denatürasyonu ve oksidasyonu, ödev Ders notları ve diğer ilgili bilgileri okuma, Ödev için çalışma Düz anlatım, görsel sunum
7 Su ürünleri ve diğer besinlerin yağ oranları, yağ asitlerinin kimyasal yapıları, Omega 3 yağ asitleri Ders notları ve diğer ilgili bilgileri okuma Düz anlatım, görsel sunum
8 Arasınav Arasınav için çalışma yazılı sınav
9 Cis ve trans yağ asitleri, su ürünlerinin yağ içeriğine göre sınıflandırılması Ders notları ve diğer ilgili bilgileri okuma Düz anlatım, görsel sunum
10 Omega 3 yağ asitlerinin önemi Ders notları ve diğer ilgili bilgileri okuma Düz anlatım, görsel sunum
11 Besinlerin karbonhidrat içerikleri, glikozun kimyasal yapısı ve özellikleri Ders notları ve diğer ilgili bilgileri okuma Düz anlatım, görsel sunum
12 Amiloz, amilopektin, besinlerde bulunan vitaminler Ders notları ve diğer ilgili bilgileri okuma Düz anlatım, görsel sunum
13 Emülsiyonlar, Gıda katkı maddeleri Ders notları ve diğer ilgili bilgileri okuma Düz anlatım, görsel sunum
14 Gıda kontaminantları Ders notları ve diğer ilgili bilgileri okuma Düz anlatım, görsel sunum
15 Ödevlerin değerlendirilmesi Ders notları ve diğer ilgili bilgileri okuma Düz anlatım, görsel sunum, beyin fırtınası
16/17 Final sınavı Final sınavı için çalışma Yazılı sınavı


  Önerilen Kaynak ve Okumalar
Kaynak Türü Kaynak Adı
Ders Notu ve Kitaplar  TEFLONCU, A., "Besin Kimyası" , Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Yayınları, No:149
 POLAT,A.,2013. " Besin Kimyası" (Ders Notları)
 VOET, D.,VOET, J.G., 1990. Biochemistry
Diğer Kaynaklar


  Değerlendirme (Sınav) Yöntemleri ve Kriterleri
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmeleri Sayısı Katkı Yüzdesi
    Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 40
    Ödev/Proje/Diğer 3 60
Toplam 100
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmelerinin Başarıya Katkısı 40
 
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesi 100
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesinin Başarıya Katkısı 60
Toplam 100

  Dersin Temel Öğrenme Kazanımlarına Katkısı
No Temel Öğrenme Kazanımı Katkısı*
1 Alanlarının gerektirdiği bilgisayar yazılımları ile bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır. 3
2 Sucul kaynakların mevcut durumunun tespiti, sürdürülebilir kullanımı, su kirliliği ve kontrolü ve biyoteknoloji alanlarında yetkinlik kazanır. 3
3 Su ürünleri alanında toplumsal, çevresel ve mesleki etik değerlere ve mevzuata uygun hareket eder. 4
4 Fen bilimleri ve temel mühendislik dallarında yeterli bilgiye sahip olma; bu alanlarda edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri su ürünleri mühendisliği uygulamalarında bir arada kullanır. 5
5 Su ürünleri alanındaki verileri bilimsel yöntemlerle değerlendirir, problemleri belirler, çözüm önerileri geliştirir ve uygular. 4
6 Su ürünleri alanında edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanarak tasarım yapar, olay ve olguları bilimsel yöntem ve tekniklerle inceler ve yorumlar. 0
7 Su ürünleri alanında veri toplar, temel deneysel çalışmaları yapar, sonuçları değerlendirir, sorunları tanımlar ve çözüm önerileri geliştirir. 2
8 Su ürünleri alanı ile ilgili herhangi bir çalışmayı bireysel olarak planlar, projelendirir ve bağımsız olarak yürütür, danışmanlık ve bilirkişilik yapar. 1
9 Karşılaştığı problemleri çözmede bireysel veya ekip üyesi olarak sorumluluk alabilir, sorumluluğu altında çalışanların gelişimlerine yönelik etkinlikleri planlar ve yönetir. 2
10 Alanı ile ilgili öğrenme gereksinimlerini belirler, kaynak araştırması yapar, bilgiye ulaşır ve veri tabanlarını kullanır. 4
11 Yaşam boyu öğrenme tutumu geliştirir ve elde edilen bilgileri toplum yararına kullanır. 4
12 Su ürünleri ile ilgili toplumsal bilinç oluşturur ve sucul kaynakların sürdürülebilir kullanımını sağlayacak becerilere sahip olur. 5
13 Alanı ile ilgili yazılı ve sözlü etkin iletişim kurar, su ürünleri ile ilgili seminer ve toplantıları izler, düzenler, proje hazırlar ve yabancı dil bilgilerine dayanarak yurt dışı kaynaklı yayınları takip eder. 2
14 Doğal çevrenin korunmasını gözeten su ürünleri yetiştiricilik teknikleri ile su ürünleri hastalıkları, avlama ve işleme teknolojisi, balıkçılık sektörünün yapısı, problemleri ve çözümleri konularında çalışmalar yapma ve sonuçları yaygınlaştırabilme yetilerine sahip olur. 2
15 Mesleki gelişiminin yanı sıra, ilgi ve yetenekleri doğrultusunda bilimsel, sosyal, kültürel ve sanatsal alanlarda öğrenme gereksinimlerini belirleyerek kendini sürekli geliştirir. 0
* Katkı düzeyleri 0 (yok) ve 5 (en yüksek) arasında ifade edilmiştir.

  Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
    Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 2 28
    Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 1 14
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
    Ödev, Proje, Diğer 3 5 15
    Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 4 4
    Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 6 6
Toplam İş Yükü: 67
Toplam İş Yükü / 25 (s): 2.68
Dersin AKTS Kredisi: 3