|
Ders Bilgileri |
|
Dersin Adı |
: |
Besin Kimyası |
|
Dersin Kodu |
: |
SUF420 |
|
Dersin Türü |
: |
Seçmeli |
|
Dersin Aşaması |
: |
Birinci Aşama (Lisans) |
|
Dersin Yılı |
: |
4 |
|
Dersin Dönemi |
: |
Bahar (16 Hafta) |
|
Dersin AKTS Kredisi |
: |
3 |
|
Eğitici(ler)nin Adı |
: |
Prof.Dr. ABDURRAHMAN POLAT |
|
Dersin Öğrenme Kazanımları |
: |
Besinlerin temel kimyasal bileşenlerini açıklar Besinlerin yapılarındaki suyun özelliklerini açıklar Su ürünleri ve diğer besin kaynaklarını yapısındaki protein, lipit ve karbonhidratlarına göre tanımlar Omega 3 yağ asitlerini açıklar Gıda katkı maddelerini ve kontaminantlarını açıklar
|
|
Dersin Veriliş Şekli |
: |
Örgün (Yüz Yüze) |
|
Dersin Önkoşulları |
: |
Yok |
|
Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar |
: |
Yok |
|
Dersin Amacı |
: |
İnsan beslenmesinde önemli olan başta su ürünleri olmak üzere besin kaynaklarının kimyasal yapılarının öğretilmesi |
|
Dersin İçeriği |
: |
Besinin tanımı, gıdaların temel besin bileşenleri, besinlerdeki su oranı ve önemi, su tipleri, su aktivitesi ve gıdaların depolanmasındaki önemi, emülsiyonlar ve emülsiyon yapıcılar, mailard reaksiyonu, bitkisel ve hayvansal besin kaynaklarındaki protein, lipit ve karbonhidratların oranları ve kimyası, insan beslenmesinde esansiyel aminoasitler ve yağ asitleri, lipit oksidasyonu, besinlerdeki vitaminlerin kimyasal yapıları ve önemi, gıda katkı maddeleri, gıda kontaminasyonu |
|
Dersin Dili |
: |
Türkçe |
|
Dersin Yeri |
: |
Ç.Ü.Su Ürünleri Fakültesi Derslikleri |
|
|
Ders Planı |
| Hafta | Konu | Öğrencinin Ön Hazırlığı | Öğrenme Aktiviteleri ve Öğretme Yöntemleri |
|
1 |
Giriş |
Ders notları ve diğer ilgili bilgileri okuma |
Düz anlatım |
|
2 |
Besinin tanımı, ödev |
Ders notları ve diğer ilgili bilgileri okuma |
Düz anlatım, görsel sunum |
|
3 |
Su ürünleri ve diğer besinlerin su oranı, su tipleri, su aktivitesi-bozulma ilişkisi |
Ders notları ve diğer ilgili bilgileri okuma, ödev için çalışma |
Düz anlatım, görsel sunum |
|
4 |
Su ürünleri ve diğer besinlerin protein oranları, aminoasit içerikleri, ödev |
Ders notları ve diğer ilgili bilgileri okuma, ödev için çalışma |
Düz anlatım, görsel sunum |
|
5 |
Besinlerin aminoasit içerikleri, İnsanlarda esansiyel aminoasitler, |
Ders notları ve diğer ilgili bilgileri okuma, Ödev için çalışma |
Düz anlatım, görsel sunum |
|
6 |
Mailard reaksiyonu, proteinlerin bozunması, denatürasyonu ve oksidasyonu, ödev |
Ders notları ve diğer ilgili bilgileri okuma, Ödev için çalışma |
Düz anlatım, görsel sunum |
|
7 |
Su ürünleri ve diğer besinlerin yağ oranları, yağ asitlerinin kimyasal yapıları, Omega 3 yağ asitleri |
Ders notları ve diğer ilgili bilgileri okuma |
Düz anlatım, görsel sunum |
|
8 |
Arasınav |
Arasınav için çalışma |
yazılı sınav |
|
9 |
Cis ve trans yağ asitleri, su ürünlerinin yağ içeriğine göre sınıflandırılması |
Ders notları ve diğer ilgili bilgileri okuma |
Düz anlatım, görsel sunum |
|
10 |
Omega 3 yağ asitlerinin önemi |
Ders notları ve diğer ilgili bilgileri okuma |
Düz anlatım, görsel sunum |
|
11 |
Besinlerin karbonhidrat içerikleri, glikozun kimyasal yapısı ve özellikleri |
Ders notları ve diğer ilgili bilgileri okuma |
Düz anlatım, görsel sunum |
|
12 |
Amiloz, amilopektin, besinlerde bulunan vitaminler |
Ders notları ve diğer ilgili bilgileri okuma |
Düz anlatım, görsel sunum |
|
13 |
Emülsiyonlar, Gıda katkı maddeleri |
Ders notları ve diğer ilgili bilgileri okuma |
Düz anlatım, görsel sunum |
|
14 |
Gıda kontaminantları |
Ders notları ve diğer ilgili bilgileri okuma |
Düz anlatım, görsel sunum |
|
15 |
Ödevlerin değerlendirilmesi |
Ders notları ve diğer ilgili bilgileri okuma |
Düz anlatım, görsel sunum, beyin fırtınası |
|
16/17 |
Final sınavı |
Final sınavı için çalışma |
Yazılı sınavı |
|
|
|
Önerilen Kaynak ve Okumalar |
| Kaynak Türü | Kaynak Adı |
| Ders Notu ve Kitaplar |
TEFLONCU, A., "Besin Kimyası" , Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Yayınları, No:149
POLAT,A.,2013. " Besin Kimyası" (Ders Notları)
VOET, D.,VOET, J.G., 1990. Biochemistry
|
| |
| Diğer Kaynaklar | |
|
|
|
Değerlendirme (Sınav) Yöntemleri ve Kriterleri |
|
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmeleri |
Sayısı |
Katkı Yüzdesi |
|
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) |
1 |
40 |
|
Ödev/Proje/Diğer |
3 |
60 |
|
Toplam |
100 |
|
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmelerinin Başarıya Katkısı |
40 |
|
|
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesi
|
100 |
|
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesinin Başarıya Katkısı
|
60 |
|
Toplam |
100 |
|
|
| Dersin Temel Öğrenme Kazanımlarına Katkısı |
| No | Temel Öğrenme Kazanımı | Katkısı* |
|
1 |
Alanlarının gerektirdiği bilgisayar yazılımları ile bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır. |
3 |
|
2 |
Sucul kaynakların mevcut durumunun tespiti, sürdürülebilir kullanımı, su kirliliği ve kontrolü ve biyoteknoloji alanlarında yetkinlik kazanır. |
3 |
|
3 |
Su ürünleri alanında toplumsal, çevresel ve mesleki etik değerlere ve mevzuata uygun hareket eder. |
4 |
|
4 |
Fen bilimleri ve temel mühendislik dallarında yeterli bilgiye sahip olma; bu alanlarda edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri su ürünleri mühendisliği uygulamalarında bir arada kullanır. |
5 |
|
5 |
Su ürünleri alanındaki verileri bilimsel yöntemlerle değerlendirir, problemleri belirler, çözüm önerileri geliştirir ve uygular. |
4 |
|
6 |
Su ürünleri alanında edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanarak tasarım yapar, olay ve olguları bilimsel yöntem ve tekniklerle inceler ve yorumlar. |
0 |
|
7 |
Su ürünleri alanında veri toplar, temel deneysel çalışmaları yapar, sonuçları değerlendirir, sorunları tanımlar ve çözüm önerileri geliştirir. |
2 |
|
8 |
Su ürünleri alanı ile ilgili herhangi bir çalışmayı bireysel olarak planlar, projelendirir ve bağımsız olarak yürütür, danışmanlık ve bilirkişilik yapar. |
1 |
|
9 |
Karşılaştığı problemleri çözmede bireysel veya ekip üyesi olarak sorumluluk alabilir, sorumluluğu altında çalışanların gelişimlerine yönelik etkinlikleri planlar ve yönetir. |
2 |
|
10 |
Alanı ile ilgili öğrenme gereksinimlerini belirler, kaynak araştırması yapar, bilgiye ulaşır ve veri tabanlarını kullanır. |
4 |
|
11 |
Yaşam boyu öğrenme tutumu geliştirir ve elde edilen bilgileri toplum yararına kullanır. |
4 |
|
12 |
Su ürünleri ile ilgili toplumsal bilinç oluşturur ve sucul kaynakların sürdürülebilir kullanımını sağlayacak becerilere sahip olur. |
5 |
|
13 |
Alanı ile ilgili yazılı ve sözlü etkin iletişim kurar, su ürünleri ile ilgili seminer ve toplantıları izler, düzenler, proje hazırlar ve yabancı dil bilgilerine dayanarak yurt dışı kaynaklı yayınları takip eder. |
2 |
|
14 |
Doğal çevrenin korunmasını gözeten su ürünleri yetiştiricilik teknikleri ile su ürünleri hastalıkları, avlama ve işleme teknolojisi, balıkçılık sektörünün yapısı, problemleri ve çözümleri konularında çalışmalar yapma ve sonuçları yaygınlaştırabilme yetilerine sahip olur. |
2 |
|
15 |
Mesleki gelişiminin yanı sıra, ilgi ve yetenekleri doğrultusunda bilimsel, sosyal, kültürel ve sanatsal alanlarda öğrenme gereksinimlerini belirleyerek kendini sürekli geliştirir. |
0 |
| * Katkı düzeyleri 0 (yok) ve 5 (en yüksek) arasında ifade edilmiştir. |
|
|
| Öğrenci İş Yükü - AKTS |
| Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
| Ders ile İlgili Çalışmalar |
|
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) |
14 |
2 |
28 |
|
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) |
14 |
1 |
14 |
| Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar |
|
Ödev, Proje, Diğer |
3 |
5 |
15 |
|
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) |
1 |
4 |
4 |
|
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı |
1 |
6 |
6 |
|
Toplam İş Yükü: | 67 |
| Toplam İş Yükü / 25 (s): | 2.68 |
| Dersin AKTS Kredisi: | 3 |
|
|
|