Ana Sayfa     Üniversite Hakkında Bilgi     Derece Programları     Öğrenciler İçin Genel Bilgi     English  

 DERECE PROGRAMLARI


 Ön Lisans Derecesi


 Lisans Derecesi


 Yüksek Lisans Derecesi

  Ders Bilgileri
Dersin Adı : Su Ürünl Soğuk Depolama Teknolojisi

Dersin Kodu : SUF418

Dersin Türü : Seçmeli

Dersin Aşaması : Alt Aşama (Önlisans)

Dersin Yılı : 4

Dersin Dönemi : Bahar (16 Hafta)

Dersin AKTS Kredisi : 3

Eğitici(ler)nin Adı : Doç.Dr. GÜLSÜN ÖZYURT

Dersin Öğrenme Kazanımları : Su ürünlerinin soğuk muhafazasını sağlar
Amaca uygun yöntemi belirleyip uygular
Soğuk veya dondurulmuş üründe karşılaşılabilecek sorunları tanımlar
Karşılaşılabilecek sorunlara önlem alır
Dondurulmuş ürünlerin kalite değişimlerini belirler

Dersin Veriliş Şekli : Örgün (Yüz Yüze)

Dersin Önkoşulları : Yok

Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar : Yok

Dersin Amacı : Ham madde veya işlenmiş ürünlerin depolanmasında kullanılacak soğuk muhafaza yöntemleri, sistem seçimi, ürün kalitesinin belirlenmesi ve korunması için uygulanacak ilkeleri öğretmek

Dersin İçeriği : Soğutma yöntemleri, soğuk depolar, dondurucu bir sistemin planlanması,donma zamanı-bilinmesi gerekenler,sistem seçimi, dondurma sürecinde fiziksel ve kimyasal değişimler ve su ürünlerinin çözdürülmesi konularını kapsar

Dersin Dili : Türkçe

Dersin Yeri : Su Ürünleri Fakültesi derslik ve laboratuarı


  Ders Planı
Hafta Konu Öğrencinin Ön Hazırlığı Öğrenme Aktiviteleri ve Öğretme Yöntemleri
1 Farklı sıcaklıklarda gıda korunumunun mikroorganizmalara etkisi Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması Düz anlatım, lab uygulaması
2 Su ürünlerinde kullanılan soğutma yöntemleri Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması Düz anlatım, lab uygulaması
3 Buz tipleri, ödev Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması Düz anlatım, lab uygulaması
4 Hızlı soğutma Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması Düz anlatım, lab uygulaması
5 Soğuk depolar, soğuk depolarda ve su ürünleri işletmelerinde kullanılan dezenfektanlar Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması Düz anlatım, lab uygulaması
6 Dondurarak depolama Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması Düz anlatım, lab uygulaması
7 Donma süresi, etkileyen faktörler ve hesaplamaları Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması Düz anlatım, lab uygulaması
8 Ara sınav Sınava hazırlık Yazılı sınav
9 Donma zamanının ölçülmesi, ödev Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması Düz anlatım, lab uygulaması
10 Dondurulmuş ürünlerdeki değişimler Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması Düz anlatım, lab uygulaması
11 Kriojenik soğutma sistemleri Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması Düz anlatım, lab uygulaması
12 Mekanik soğutma sistemleri Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması Düz anlatım, lab uygulaması
13 Sistem seçimi ve planlanması Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması Düz anlatım, lab uygulaması
14 Su ürünlerinin çözdürülmesi Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması Düz anlatım, lab uygulaması
15 "Farklı sıcaklıklarda depolamanın su ürünleri kalitesi üzerine etkileri" öğrenci sunumları Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması Düz anlatım, lab uygulaması
16/17 Final sınavı Sınava hazırlık Yazılı sınav


  Önerilen Kaynak ve Okumalar
Kaynak Türü Kaynak Adı
Ders Notu ve Kitaplar
Diğer Kaynaklar


  Değerlendirme (Sınav) Yöntemleri ve Kriterleri
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmeleri Sayısı Katkı Yüzdesi
    Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 60
    Ödev/Proje/Diğer 2 40
Toplam 100
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmelerinin Başarıya Katkısı 40
 
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesi 100
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesinin Başarıya Katkısı 60
Toplam 100

  Dersin Temel Öğrenme Kazanımlarına Katkısı
No Temel Öğrenme Kazanımı Katkısı*
1 Alanlarının gerektirdiği bilgisayar yazılımları ile bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır. 3
2 Sucul kaynakların mevcut durumunun tespiti, sürdürülebilir kullanımı, su kirliliği ve kontrolü ve biyoteknoloji alanlarında yetkinlik kazanır. 2
3 Su ürünleri alanında toplumsal, çevresel ve mesleki etik değerlere ve mevzuata uygun hareket eder. 3
4 Fen bilimleri ve temel mühendislik dallarında yeterli bilgiye sahip olma; bu alanlarda edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri su ürünleri mühendisliği uygulamalarında bir arada kullanır. 5
5 Su ürünleri alanındaki verileri bilimsel yöntemlerle değerlendirir, problemleri belirler, çözüm önerileri geliştirir ve uygular. 5
6 Su ürünleri alanında edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanarak tasarım yapar, olay ve olguları bilimsel yöntem ve tekniklerle inceler ve yorumlar. 4
7 Su ürünleri alanında veri toplar, temel deneysel çalışmaları yapar, sonuçları değerlendirir, sorunları tanımlar ve çözüm önerileri geliştirir. 5
8 Su ürünleri alanı ile ilgili herhangi bir çalışmayı bireysel olarak planlar, projelendirir ve bağımsız olarak yürütür, danışmanlık ve bilirkişilik yapar. 5
9 Karşılaştığı problemleri çözmede bireysel veya ekip üyesi olarak sorumluluk alabilir, sorumluluğu altında çalışanların gelişimlerine yönelik etkinlikleri planlar ve yönetir. 5
10 Alanı ile ilgili öğrenme gereksinimlerini belirler, kaynak araştırması yapar, bilgiye ulaşır ve veri tabanlarını kullanır. 4
11 Yaşam boyu öğrenme tutumu geliştirir ve elde edilen bilgileri toplum yararına kullanır. 4
12 Su ürünleri ile ilgili toplumsal bilinç oluşturur ve sucul kaynakların sürdürülebilir kullanımını sağlayacak becerilere sahip olur. 2
13 Alanı ile ilgili yazılı ve sözlü etkin iletişim kurar, su ürünleri ile ilgili seminer ve toplantıları izler, düzenler, proje hazırlar ve yabancı dil bilgilerine dayanarak yurt dışı kaynaklı yayınları takip eder. 3
14 Doğal çevrenin korunmasını gözeten su ürünleri yetiştiricilik teknikleri ile su ürünleri hastalıkları, avlama ve işleme teknolojisi, balıkçılık sektörünün yapısı, problemleri ve çözümleri konularında çalışmalar yapma ve sonuçları yaygınlaştırabilme yetilerine sahip olur. 3
15 Mesleki gelişiminin yanı sıra, ilgi ve yetenekleri doğrultusunda bilimsel, sosyal, kültürel ve sanatsal alanlarda öğrenme gereksinimlerini belirleyerek kendini sürekli geliştirir. 0
* Katkı düzeyleri 0 (yok) ve 5 (en yüksek) arasında ifade edilmiştir.

  Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
    Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 3 42
    Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 1 14
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
    Ödev, Proje, Diğer 2 5 10
    Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 10 10
    Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 10 10
Toplam İş Yükü: 86
Toplam İş Yükü / 25 (s): 3.44
Dersin AKTS Kredisi: 3