Ana Sayfa     Üniversite Hakkında Bilgi     Derece Programları     Öğrenciler İçin Genel Bilgi     English  

 DERECE PROGRAMLARI


 Ön Lisans Derecesi


 Lisans Derecesi


 Yüksek Lisans Derecesi

  Ders Bilgileri
Dersin Adı : İşleme Ünitelerinin Planlaması Ve Donanımı

Dersin Kodu : SUF417

Dersin Türü : Seçmeli

Dersin Aşaması : Birinci Aşama (Lisans)

Dersin Yılı : 4

Dersin Dönemi : Güz (16 Hafta)

Dersin AKTS Kredisi : 3

Eğitici(ler)nin Adı : Prof.Dr. MEHMET ÇELİK

Dersin Öğrenme Kazanımları : Su ürünleri işleme fabrikalarının genel özelliklerini öğretir
İşleme fabrikasında optimum dizayn ve planlamayı öğretir
Bölgedeki su ürünleri işleme fabrikalarının genel durumunu değerlendirir

Dersin Veriliş Şekli : Örgün (Yüz Yüze)

Dersin Önkoşulları : Yok

Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar : Yok

Dersin Amacı : Su ürünlerinin işleme fabrikalarının tüm özelliklerinin öğretilmesi

Dersin İçeriği : Su ürünleri işleme fabrikalarının genel özellikleri, su ürünleri işleme fabrikasının yeri, alt yapı, teknik ve fiziksel şartları, işleme fabrikalarında kullanılan alet ve ekipmanların özellikleri, ideal bir işleme ünitesinin dizaynı ve planlaması, işleme fabrikalarında bulunması gereken bölümler, depolama ünitelerinin özellikleri, işleme fabrikalarında hijyen mekanizması, temizlik ve dezenfeksiyon uygulamaları, işleme tesislerinde personel hijyeni için alınması gereken önlemler, bölgede bulunan su ürünleri işleme fabrikalarına teknik gezi.

Dersin Dili : Türkçe

Dersin Yeri : Ç.Ü. Su Ürünleri Fakültesi Dersliği ve Su Ürünleri İşleme Fabrikaları


  Ders Planı
Hafta Konu Öğrencinin Ön Hazırlığı Öğrenme Aktiviteleri ve Öğretme Yöntemleri
1 Su ürünleri işleme teknolojisinin durumu ve önemi Ders ile ilgili bilgilerin okunması Düz anlatım, Görsel sunum, Tartışma
2 Türkiye´deki ve dünyadaki su ürünleri işleme fabrikalarının genel durumu Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması Düz anlatım, Görsel sunum, Tartışma
3 Su ürünleri işleme fabrikalarında temel kavramlar Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması Düz anlatım, Görsel sunum, Tartışma
4 Su ürünleri işleme fabrikalarının genel özellikleri Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması Düz anlatım, Görsel sunum, Tartışma
5 Su ürünleri işleme fabrikasının yeri, alt yapı, teknik ve fiziksel şartları Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması Düz anlatım, Görsel sunum, Tartışma
6 Su ürünleri işleme fabrikalarında kullanılan alet ve ekipmanların özellikleri Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması Düz anlatım, Görsel sunum, Tartışma
7 İdeal bir işleme ünitesinin dizaynı ve planlaması, işleme fabrikalarında bulunması gereken bölümler, ödev Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması, ödev hazırlığı Düz anlatım, Görsel sunum, Tartışma
8 Arasınav Sınav için hazırlık Yazılı sınav
9 İşleme fabrikalarında hijyen mekanizması, temizlik ve dezenfeksiyon uygulamaları, işleme tesislerinde personel hijyeni için alınması gereken önlemleri alma Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması Düz anlatım, Görsel sunum, Tartışma
10 İşlenmiş su ürünlerinin kontrolü, ödev Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması, ödev hazırlığı Düz anlatım, Görsel sunum, Tartışma
11 Depolama ünitelerinin özellikleri Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması Düz anlatım, Görsel sunum, Tartışma
12 Bölgedeki işleme fabrikasına gezi düzenlenmesi Bölgedeki işleme fabrikalarının araştırılması ve teknik gezi için hazırlık Teknik gezi
13 Bölgedeki işleme fabrikasına gezi düzenlenmesi Bölgedeki işleme fabrikalarının araştırılması ve teknik gezi için hazırlık Teknik gezi
14 Bölgedeki işleme fabrikasına gezi düzenlenmesi Bölgedeki işleme fabrikalarının araştırılması ve teknik gezi için hazırlık Teknik gezi
15 Bölgedeki işleme fabrikasına gezi düzenlenmesi Bölgedeki işleme fabrikalarının araştırılması ve teknik gezi için hazırlık Teknik gezi
16/17 Final Sınav için hazırlık Yazılı sınav


  Önerilen Kaynak ve Okumalar
Kaynak Türü Kaynak Adı
Ders Notu ve Kitaplar  Ders Notları
Diğer Kaynaklar


  Değerlendirme (Sınav) Yöntemleri ve Kriterleri
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmeleri Sayısı Katkı Yüzdesi
    Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 60
    Ödev/Proje/Diğer 2 40
Toplam 100
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmelerinin Başarıya Katkısı 40
 
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesi 100
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesinin Başarıya Katkısı 60
Toplam 100

  Dersin Temel Öğrenme Kazanımlarına Katkısı
No Temel Öğrenme Kazanımı Katkısı*
1 Alanlarının gerektirdiği bilgisayar yazılımları ile bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır. 1
2 Sucul kaynakların mevcut durumunun tespiti, sürdürülebilir kullanımı, su kirliliği ve kontrolü ve biyoteknoloji alanlarında yetkinlik kazanır. 1
3 Su ürünleri alanında toplumsal, çevresel ve mesleki etik değerlere ve mevzuata uygun hareket eder. 4
4 Fen bilimleri ve temel mühendislik dallarında yeterli bilgiye sahip olma; bu alanlarda edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri su ürünleri mühendisliği uygulamalarında bir arada kullanır. 4
5 Su ürünleri alanındaki verileri bilimsel yöntemlerle değerlendirir, problemleri belirler, çözüm önerileri geliştirir ve uygular. 4
6 Su ürünleri alanında edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanarak tasarım yapar, olay ve olguları bilimsel yöntem ve tekniklerle inceler ve yorumlar. 4
7 Su ürünleri alanında veri toplar, temel deneysel çalışmaları yapar, sonuçları değerlendirir, sorunları tanımlar ve çözüm önerileri geliştirir. 4
8 Su ürünleri alanı ile ilgili herhangi bir çalışmayı bireysel olarak planlar, projelendirir ve bağımsız olarak yürütür, danışmanlık ve bilirkişilik yapar. 4
9 Karşılaştığı problemleri çözmede bireysel veya ekip üyesi olarak sorumluluk alabilir, sorumluluğu altında çalışanların gelişimlerine yönelik etkinlikleri planlar ve yönetir. 4
10 Alanı ile ilgili öğrenme gereksinimlerini belirler, kaynak araştırması yapar, bilgiye ulaşır ve veri tabanlarını kullanır. 3
11 Yaşam boyu öğrenme tutumu geliştirir ve elde edilen bilgileri toplum yararına kullanır. 4
12 Su ürünleri ile ilgili toplumsal bilinç oluşturur ve sucul kaynakların sürdürülebilir kullanımını sağlayacak becerilere sahip olur. 1
13 Alanı ile ilgili yazılı ve sözlü etkin iletişim kurar, su ürünleri ile ilgili seminer ve toplantıları izler, düzenler, proje hazırlar ve yabancı dil bilgilerine dayanarak yurt dışı kaynaklı yayınları takip eder. 4
14 Doğal çevrenin korunmasını gözeten su ürünleri yetiştiricilik teknikleri ile su ürünleri hastalıkları, avlama ve işleme teknolojisi, balıkçılık sektörünün yapısı, problemleri ve çözümleri konularında çalışmalar yapma ve sonuçları yaygınlaştırabilme yetilerine sahip olur. 4
15 Mesleki gelişiminin yanı sıra, ilgi ve yetenekleri doğrultusunda bilimsel, sosyal, kültürel ve sanatsal alanlarda öğrenme gereksinimlerini belirleyerek kendini sürekli geliştirir. 0
* Katkı düzeyleri 0 (yok) ve 5 (en yüksek) arasında ifade edilmiştir.

  Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
    Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 3 42
    Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 1 14
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
    Ödev, Proje, Diğer 2 5 10
    Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 3 3
    Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 5 5
Toplam İş Yükü: 74
Toplam İş Yükü / 25 (s): 2.96
Dersin AKTS Kredisi: 3