|
Ders Bilgileri |
|
Dersin Adı |
: |
İşleme Ünitelerinin Planlaması Ve Donanımı |
|
Dersin Kodu |
: |
SUF417 |
|
Dersin Türü |
: |
Seçmeli |
|
Dersin Aşaması |
: |
Birinci Aşama (Lisans) |
|
Dersin Yılı |
: |
4 |
|
Dersin Dönemi |
: |
Güz (16 Hafta) |
|
Dersin AKTS Kredisi |
: |
3 |
|
Eğitici(ler)nin Adı |
: |
Prof.Dr. MEHMET ÇELİK |
|
Dersin Öğrenme Kazanımları |
: |
Su ürünleri işleme fabrikalarının genel özelliklerini öğretir İşleme fabrikasında optimum dizayn ve planlamayı öğretir Bölgedeki su ürünleri işleme fabrikalarının genel durumunu değerlendirir
|
|
Dersin Veriliş Şekli |
: |
Örgün (Yüz Yüze) |
|
Dersin Önkoşulları |
: |
Yok |
|
Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar |
: |
Yok |
|
Dersin Amacı |
: |
Su ürünlerinin işleme fabrikalarının tüm özelliklerinin öğretilmesi
|
|
Dersin İçeriği |
: |
Su ürünleri işleme fabrikalarının genel özellikleri, su ürünleri işleme fabrikasının yeri, alt yapı, teknik ve fiziksel şartları, işleme fabrikalarında kullanılan alet ve ekipmanların özellikleri, ideal bir işleme ünitesinin dizaynı ve planlaması, işleme fabrikalarında bulunması gereken bölümler, depolama ünitelerinin özellikleri, işleme fabrikalarında hijyen mekanizması, temizlik ve dezenfeksiyon uygulamaları, işleme tesislerinde personel hijyeni için alınması gereken önlemler, bölgede bulunan su ürünleri işleme fabrikalarına teknik gezi. |
|
Dersin Dili |
: |
Türkçe |
|
Dersin Yeri |
: |
Ç.Ü. Su Ürünleri Fakültesi Dersliği ve Su Ürünleri İşleme Fabrikaları |
|
|
Ders Planı |
| Hafta | Konu | Öğrencinin Ön Hazırlığı | Öğrenme Aktiviteleri ve Öğretme Yöntemleri |
|
1 |
Su ürünleri işleme teknolojisinin durumu ve önemi |
Ders ile ilgili bilgilerin okunması |
Düz anlatım, Görsel sunum, Tartışma |
|
2 |
Türkiye´deki ve dünyadaki su ürünleri işleme fabrikalarının genel durumu
|
Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması |
Düz anlatım, Görsel sunum, Tartışma |
|
3 |
Su ürünleri işleme fabrikalarında temel kavramlar |
Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması |
Düz anlatım, Görsel sunum, Tartışma |
|
4 |
Su ürünleri işleme fabrikalarının genel özellikleri |
Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması |
Düz anlatım, Görsel sunum, Tartışma |
|
5 |
Su ürünleri işleme fabrikasının yeri, alt yapı, teknik ve fiziksel şartları |
Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması |
Düz anlatım, Görsel sunum, Tartışma |
|
6 |
Su ürünleri işleme fabrikalarında kullanılan alet ve ekipmanların özellikleri |
Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması |
Düz anlatım, Görsel sunum, Tartışma |
|
7 |
İdeal bir işleme ünitesinin dizaynı ve planlaması, işleme fabrikalarında bulunması gereken bölümler, ödev |
Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması, ödev hazırlığı |
Düz anlatım, Görsel sunum, Tartışma |
|
8 |
Arasınav |
Sınav için hazırlık |
Yazılı sınav |
|
9 |
İşleme fabrikalarında hijyen mekanizması, temizlik ve dezenfeksiyon uygulamaları, işleme tesislerinde personel hijyeni için alınması gereken önlemleri alma |
Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması |
Düz anlatım, Görsel sunum, Tartışma |
|
10 |
İşlenmiş su ürünlerinin kontrolü, ödev |
Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması, ödev hazırlığı |
Düz anlatım, Görsel sunum, Tartışma |
|
11 |
Depolama ünitelerinin özellikleri |
Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması |
Düz anlatım, Görsel sunum, Tartışma
|
|
12 |
Bölgedeki işleme fabrikasına gezi düzenlenmesi
|
Bölgedeki işleme fabrikalarının araştırılması ve teknik gezi için hazırlık |
Teknik gezi |
|
13 |
Bölgedeki işleme fabrikasına gezi düzenlenmesi
|
Bölgedeki işleme fabrikalarının araştırılması ve teknik gezi için hazırlık |
Teknik gezi |
|
14 |
Bölgedeki işleme fabrikasına gezi düzenlenmesi
|
Bölgedeki işleme fabrikalarının araştırılması ve teknik gezi için hazırlık |
Teknik gezi |
|
15 |
Bölgedeki işleme fabrikasına gezi düzenlenmesi
|
Bölgedeki işleme fabrikalarının araştırılması ve teknik gezi için hazırlık |
Teknik gezi |
|
16/17 |
Final |
Sınav için hazırlık |
Yazılı sınav |
|
|
|
Önerilen Kaynak ve Okumalar |
| Kaynak Türü | Kaynak Adı |
| Ders Notu ve Kitaplar |
Ders Notları
|
| |
| Diğer Kaynaklar | |
|
|
|
Değerlendirme (Sınav) Yöntemleri ve Kriterleri |
|
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmeleri |
Sayısı |
Katkı Yüzdesi |
|
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) |
1 |
60 |
|
Ödev/Proje/Diğer |
2 |
40 |
|
Toplam |
100 |
|
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmelerinin Başarıya Katkısı |
40 |
|
|
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesi
|
100 |
|
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesinin Başarıya Katkısı
|
60 |
|
Toplam |
100 |
|
|
| Dersin Temel Öğrenme Kazanımlarına Katkısı |
| No | Temel Öğrenme Kazanımı | Katkısı* |
|
1 |
Alanlarının gerektirdiği bilgisayar yazılımları ile bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır. |
1 |
|
2 |
Sucul kaynakların mevcut durumunun tespiti, sürdürülebilir kullanımı, su kirliliği ve kontrolü ve biyoteknoloji alanlarında yetkinlik kazanır. |
1 |
|
3 |
Su ürünleri alanında toplumsal, çevresel ve mesleki etik değerlere ve mevzuata uygun hareket eder. |
4 |
|
4 |
Fen bilimleri ve temel mühendislik dallarında yeterli bilgiye sahip olma; bu alanlarda edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri su ürünleri mühendisliği uygulamalarında bir arada kullanır. |
4 |
|
5 |
Su ürünleri alanındaki verileri bilimsel yöntemlerle değerlendirir, problemleri belirler, çözüm önerileri geliştirir ve uygular. |
4 |
|
6 |
Su ürünleri alanında edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanarak tasarım yapar, olay ve olguları bilimsel yöntem ve tekniklerle inceler ve yorumlar. |
4 |
|
7 |
Su ürünleri alanında veri toplar, temel deneysel çalışmaları yapar, sonuçları değerlendirir, sorunları tanımlar ve çözüm önerileri geliştirir. |
4 |
|
8 |
Su ürünleri alanı ile ilgili herhangi bir çalışmayı bireysel olarak planlar, projelendirir ve bağımsız olarak yürütür, danışmanlık ve bilirkişilik yapar. |
4 |
|
9 |
Karşılaştığı problemleri çözmede bireysel veya ekip üyesi olarak sorumluluk alabilir, sorumluluğu altında çalışanların gelişimlerine yönelik etkinlikleri planlar ve yönetir. |
4 |
|
10 |
Alanı ile ilgili öğrenme gereksinimlerini belirler, kaynak araştırması yapar, bilgiye ulaşır ve veri tabanlarını kullanır. |
3 |
|
11 |
Yaşam boyu öğrenme tutumu geliştirir ve elde edilen bilgileri toplum yararına kullanır. |
4 |
|
12 |
Su ürünleri ile ilgili toplumsal bilinç oluşturur ve sucul kaynakların sürdürülebilir kullanımını sağlayacak becerilere sahip olur. |
1 |
|
13 |
Alanı ile ilgili yazılı ve sözlü etkin iletişim kurar, su ürünleri ile ilgili seminer ve toplantıları izler, düzenler, proje hazırlar ve yabancı dil bilgilerine dayanarak yurt dışı kaynaklı yayınları takip eder. |
4 |
|
14 |
Doğal çevrenin korunmasını gözeten su ürünleri yetiştiricilik teknikleri ile su ürünleri hastalıkları, avlama ve işleme teknolojisi, balıkçılık sektörünün yapısı, problemleri ve çözümleri konularında çalışmalar yapma ve sonuçları yaygınlaştırabilme yetilerine sahip olur. |
4 |
|
15 |
Mesleki gelişiminin yanı sıra, ilgi ve yetenekleri doğrultusunda bilimsel, sosyal, kültürel ve sanatsal alanlarda öğrenme gereksinimlerini belirleyerek kendini sürekli geliştirir. |
0 |
| * Katkı düzeyleri 0 (yok) ve 5 (en yüksek) arasında ifade edilmiştir. |
|
|
| Öğrenci İş Yükü - AKTS |
| Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
| Ders ile İlgili Çalışmalar |
|
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) |
14 |
3 |
42 |
|
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) |
14 |
1 |
14 |
| Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar |
|
Ödev, Proje, Diğer |
2 |
5 |
10 |
|
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) |
1 |
3 |
3 |
|
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı |
1 |
5 |
5 |
|
Toplam İş Yükü: | 74 |
| Toplam İş Yükü / 25 (s): | 2.96 |
| Dersin AKTS Kredisi: | 3 |
|
|
|