|
Ders Bilgileri |
|
Dersin Adı |
: |
Denizel Kuluçkahane Teknolojisi |
|
Dersin Kodu |
: |
SUF415 |
|
Dersin Türü |
: |
Seçmeli |
|
Dersin Aşaması |
: |
Alt Aşama (Önlisans) |
|
Dersin Yılı |
: |
4 |
|
Dersin Dönemi |
: |
Güz (16 Hafta) |
|
Dersin AKTS Kredisi |
: |
3 |
|
Eğitici(ler)nin Adı |
: |
|
|
Dersin Öğrenme Kazanımları |
: |
Denizel bir kuluçkahane için uygun yer seçimi yapar Kuluçkane ve üretim ünitelerini tasarlar Bir denizel kuluçkahanenin tüm üretim aşamalarında (canlı yem üretimi, zenginleştirme, larva ve ön-büyütme) kullanılan üretim tekniklerine vakıftır Yavru taşıma tekniklerini bilir
|
|
Dersin Veriliş Şekli |
: |
Örgün (Yüz Yüze) |
|
Dersin Önkoşulları |
: |
Yok |
|
Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar |
: |
Yok |
|
Dersin Amacı |
: |
Bu dersin amacı öğrencilerin denizel bir kuluçkahane kurarken doğru yer seçimi, kuluçkahane dizaynı ve üretim ünitelerinin planlanması, anaçlardan itibaren tüm larva ve ön-büyütme üretim tekniklerinin ve yavru taşıma tekniklerinin öğretilmesidir |
|
Dersin İçeriği |
: |
Denizel Kuluçkahaneler İçin Yer Seçimi, Deniz Suyu Alım Sistemleri, Deniz Suyu Arıtım Sistemleri, Kuluçkahane Dizaynı, Destek Üniteleri, Anaç Ünitesi, Anaç Yumurtlatma ve Yumurta İnkübasyon Ünitesi, Larva Yetiştiricilik Ünitesi, Canlı Yem Ünitesi, Artemia ve Rotifer Besin Zenginleştirme Teknikleri, Ön-Büyütme Ünitesi, Yavru Taşıma Teknikleri |
|
Dersin Dili |
: |
Türkçe |
|
Dersin Yeri |
: |
Fakülte derslikleri ve laboratuarları |
|
|
Ders Planı |
| Hafta | Konu | Öğrencinin Ön Hazırlığı | Öğrenme Aktiviteleri ve Öğretme Yöntemleri |
|
1 |
Ticari Denizel Türlerin Tanıtımı ve Üretim Teknikleri |
Konuya Hazırlık |
Sunum & Tartışma |
|
2 |
Denizel Kuluçkahane İçin Yer Seçimi |
Konuya Hazırlık |
Sunum & Tartışma |
|
3 |
Kuluçkahane Dizaynı |
Konuya Hazırlık |
Sunum & Tartışma |
|
4 |
Kuluçkahaneye Su Alım Sistemleri |
Konuya Hazırlık |
Sunum & Tartışma |
|
5 |
Su Arıtım Sistemleri |
Konuya Hazırlık |
Sunum & Tartışma |
|
6 |
Su Isıtma/Soğutma ve Deşarj Sistemleri |
Konuya Hazırlık |
Sunum & Tartışma |
|
7 |
Anaç Ünitesinin Tasarımı ve Olgunlaştırma Teknikleri |
Konuya Hazırlık |
Sunum & Tartışma |
|
8 |
Vize |
Sınava Hazırlık |
Yazılı Sınav |
|
9 |
Yumurtlatma ve Yumurta Açtırma Ünitelerinin Tasarımı |
Konuya Hazırlık |
Sunum & Tartışma |
|
10 |
Larva Yetiştiricilik Ünitelerinin Tasarımı ve Üretim Teknikleri |
Konuya Hazırlık |
Sunum & Tartışma |
|
11 |
Canlı Yem Ünitesi Tasarımı ve Üretim Teknikleri |
Konuya Hazırlık |
Sunum & Tartışma |
|
12 |
Ön-Büyütme Ünitesi Tasarımı ve Üretim Teknikleri |
Konuya Hazırlık |
Sunum & Tartışma |
|
13 |
Ön-Büyütme Ünitesi Tasarımı ve Üretim Teknikleri |
Konuya Hazırlık |
Sunum & Tartışma |
|
14 |
Yavru Taşıma Teknikleri |
Konuya Hazırlık |
Sunum & Tartışma |
|
15 |
Ticari Bir kuluçkahaneye Teknik Gezi |
Genel Hazırlık |
Denizel Kuluçkahane Ziyareti |
|
16/17 |
Final Sınavı |
Sınava Hazırlık |
Yazılı Sınav |
|
|
|
Önerilen Kaynak ve Okumalar |
| Kaynak Türü | Kaynak Adı |
| Ders Notu ve Kitaplar |
Lavens, P., Sorgeloos, P. 1996. Manual on the Production and Use of Live Food for Aquaculture. FAO FISHERIES TECHNICAL PAPER?361, 295 p.
Moretti, A., Fernandez-Criado, M. P., Citollin, G., Guidastri, R. 1999.?Manual on Hatchery Production of Seabass and Gilthead Seabream,?Volume 1. FAO, 194 p.
Moretti, A., Fernandez-Criado, M. P., Vetillart, R. 2005.?Manual on Hatchery Production of Seabass and Gilthead Seabream?Volume 2. FAO, 152 p.
|
| |
| Diğer Kaynaklar | |
|
|
|
Değerlendirme (Sınav) Yöntemleri ve Kriterleri |
|
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmeleri |
Sayısı |
Katkı Yüzdesi |
|
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) |
1 |
40 |
|
Ödev/Proje/Diğer |
14 |
60 |
|
Toplam |
100 |
|
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmelerinin Başarıya Katkısı |
40 |
|
|
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesi
|
100 |
|
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesinin Başarıya Katkısı
|
60 |
|
Toplam |
100 |
|
|
| Dersin Temel Öğrenme Kazanımlarına Katkısı |
| No | Temel Öğrenme Kazanımı | Katkısı* |
|
1 |
Alanlarının gerektirdiği bilgisayar yazılımları ile bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır. |
1 |
|
2 |
Sucul kaynakların mevcut durumunun tespiti, sürdürülebilir kullanımı, su kirliliği ve kontrolü ve biyoteknoloji alanlarında yetkinlik kazanır. |
1 |
|
3 |
Su ürünleri alanında toplumsal, çevresel ve mesleki etik değerlere ve mevzuata uygun hareket eder. |
1 |
|
4 |
Fen bilimleri ve temel mühendislik dallarında yeterli bilgiye sahip olma; bu alanlarda edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri su ürünleri mühendisliği uygulamalarında bir arada kullanır. |
4 |
|
5 |
Su ürünleri alanındaki verileri bilimsel yöntemlerle değerlendirir, problemleri belirler, çözüm önerileri geliştirir ve uygular. |
3 |
|
6 |
Su ürünleri alanında edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanarak tasarım yapar, olay ve olguları bilimsel yöntem ve tekniklerle inceler ve yorumlar. |
5 |
|
7 |
Su ürünleri alanında veri toplar, temel deneysel çalışmaları yapar, sonuçları değerlendirir, sorunları tanımlar ve çözüm önerileri geliştirir. |
2 |
|
8 |
Su ürünleri alanı ile ilgili herhangi bir çalışmayı bireysel olarak planlar, projelendirir ve bağımsız olarak yürütür, danışmanlık ve bilirkişilik yapar. |
2 |
|
9 |
Karşılaştığı problemleri çözmede bireysel veya ekip üyesi olarak sorumluluk alabilir, sorumluluğu altında çalışanların gelişimlerine yönelik etkinlikleri planlar ve yönetir. |
1 |
|
10 |
Alanı ile ilgili öğrenme gereksinimlerini belirler, kaynak araştırması yapar, bilgiye ulaşır ve veri tabanlarını kullanır. |
3 |
|
11 |
Yaşam boyu öğrenme tutumu geliştirir ve elde edilen bilgileri toplum yararına kullanır. |
0 |
|
12 |
Su ürünleri ile ilgili toplumsal bilinç oluşturur ve sucul kaynakların sürdürülebilir kullanımını sağlayacak becerilere sahip olur. |
0 |
|
13 |
Alanı ile ilgili yazılı ve sözlü etkin iletişim kurar, su ürünleri ile ilgili seminer ve toplantıları izler, düzenler, proje hazırlar ve yabancı dil bilgilerine dayanarak yurt dışı kaynaklı yayınları takip eder. |
3 |
|
14 |
Doğal çevrenin korunmasını gözeten su ürünleri yetiştiricilik teknikleri ile su ürünleri hastalıkları, avlama ve işleme teknolojisi, balıkçılık sektörünün yapısı, problemleri ve çözümleri konularında çalışmalar yapma ve sonuçları yaygınlaştırabilme yetilerine sahip olur. |
2 |
|
15 |
Mesleki gelişiminin yanı sıra, ilgi ve yetenekleri doğrultusunda bilimsel, sosyal, kültürel ve sanatsal alanlarda öğrenme gereksinimlerini belirleyerek kendini sürekli geliştirir. |
0 |
| * Katkı düzeyleri 0 (yok) ve 5 (en yüksek) arasında ifade edilmiştir. |
|
|
| Öğrenci İş Yükü - AKTS |
| Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
| Ders ile İlgili Çalışmalar |
|
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) |
14 |
2 |
28 |
|
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) |
14 |
2 |
28 |
| Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar |
|
Ödev, Proje, Diğer |
14 |
1 |
14 |
|
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) |
1 |
4 |
4 |
|
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı |
1 |
6 |
6 |
|
Toplam İş Yükü: | 80 |
| Toplam İş Yükü / 25 (s): | 3.2 |
| Dersin AKTS Kredisi: | 3 |
|
|
|