Ana Sayfa     Üniversite Hakkında Bilgi     Derece Programları     Öğrenciler İçin Genel Bilgi     English  

 DERECE PROGRAMLARI


 Ön Lisans Derecesi


 Lisans Derecesi


 Yüksek Lisans Derecesi

  Ders Bilgileri
Dersin Adı : Denizel Kuluçkahane Teknolojisi

Dersin Kodu : SUF415

Dersin Türü : Seçmeli

Dersin Aşaması : Alt Aşama (Önlisans)

Dersin Yılı : 4

Dersin Dönemi : Güz (16 Hafta)

Dersin AKTS Kredisi : 3

Eğitici(ler)nin Adı :

Dersin Öğrenme Kazanımları : Denizel bir kuluçkahane için uygun yer seçimi yapar
Kuluçkane ve üretim ünitelerini tasarlar
Bir denizel kuluçkahanenin tüm üretim aşamalarında (canlı yem üretimi, zenginleştirme, larva ve ön-büyütme) kullanılan üretim tekniklerine vakıftır
Yavru taşıma tekniklerini bilir

Dersin Veriliş Şekli : Örgün (Yüz Yüze)

Dersin Önkoşulları : Yok

Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar : Yok

Dersin Amacı : Bu dersin amacı öğrencilerin denizel bir kuluçkahane kurarken doğru yer seçimi, kuluçkahane dizaynı ve üretim ünitelerinin planlanması, anaçlardan itibaren tüm larva ve ön-büyütme üretim tekniklerinin ve yavru taşıma tekniklerinin öğretilmesidir

Dersin İçeriği : Denizel Kuluçkahaneler İçin Yer Seçimi, Deniz Suyu Alım Sistemleri, Deniz Suyu Arıtım Sistemleri, Kuluçkahane Dizaynı, Destek Üniteleri, Anaç Ünitesi, Anaç Yumurtlatma ve Yumurta İnkübasyon Ünitesi, Larva Yetiştiricilik Ünitesi, Canlı Yem Ünitesi, Artemia ve Rotifer Besin Zenginleştirme Teknikleri, Ön-Büyütme Ünitesi, Yavru Taşıma Teknikleri

Dersin Dili : Türkçe

Dersin Yeri : Fakülte derslikleri ve laboratuarları


  Ders Planı
Hafta Konu Öğrencinin Ön Hazırlığı Öğrenme Aktiviteleri ve Öğretme Yöntemleri
1 Ticari Denizel Türlerin Tanıtımı ve Üretim Teknikleri Konuya Hazırlık Sunum & Tartışma
2 Denizel Kuluçkahane İçin Yer Seçimi Konuya Hazırlık Sunum & Tartışma
3 Kuluçkahane Dizaynı Konuya Hazırlık Sunum & Tartışma
4 Kuluçkahaneye Su Alım Sistemleri Konuya Hazırlık Sunum & Tartışma
5 Su Arıtım Sistemleri Konuya Hazırlık Sunum & Tartışma
6 Su Isıtma/Soğutma ve Deşarj Sistemleri Konuya Hazırlık Sunum & Tartışma
7 Anaç Ünitesinin Tasarımı ve Olgunlaştırma Teknikleri Konuya Hazırlık Sunum & Tartışma
8 Vize Sınava Hazırlık Yazılı Sınav
9 Yumurtlatma ve Yumurta Açtırma Ünitelerinin Tasarımı Konuya Hazırlık Sunum & Tartışma
10 Larva Yetiştiricilik Ünitelerinin Tasarımı ve Üretim Teknikleri Konuya Hazırlık Sunum & Tartışma
11 Canlı Yem Ünitesi Tasarımı ve Üretim Teknikleri Konuya Hazırlık Sunum & Tartışma
12 Ön-Büyütme Ünitesi Tasarımı ve Üretim Teknikleri Konuya Hazırlık Sunum & Tartışma
13 Ön-Büyütme Ünitesi Tasarımı ve Üretim Teknikleri Konuya Hazırlık Sunum & Tartışma
14 Yavru Taşıma Teknikleri Konuya Hazırlık Sunum & Tartışma
15 Ticari Bir kuluçkahaneye Teknik Gezi Genel Hazırlık Denizel Kuluçkahane Ziyareti
16/17 Final Sınavı Sınava Hazırlık Yazılı Sınav


  Önerilen Kaynak ve Okumalar
Kaynak Türü Kaynak Adı
Ders Notu ve Kitaplar  Lavens, P., Sorgeloos, P. 1996. Manual on the Production and Use of Live Food for Aquaculture. FAO FISHERIES TECHNICAL PAPER?361, 295 p.
 Moretti, A., Fernandez-Criado, M. P., Citollin, G., Guidastri, R. 1999.?Manual on Hatchery Production of Seabass and Gilthead Seabream,?Volume 1. FAO, 194 p.
 Moretti, A., Fernandez-Criado, M. P., Vetillart, R. 2005.?Manual on Hatchery Production of Seabass and Gilthead Seabream?Volume 2. FAO, 152 p.
Diğer Kaynaklar


  Değerlendirme (Sınav) Yöntemleri ve Kriterleri
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmeleri Sayısı Katkı Yüzdesi
    Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 40
    Ödev/Proje/Diğer 14 60
Toplam 100
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmelerinin Başarıya Katkısı 40
 
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesi 100
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesinin Başarıya Katkısı 60
Toplam 100

  Dersin Temel Öğrenme Kazanımlarına Katkısı
No Temel Öğrenme Kazanımı Katkısı*
1 Alanlarının gerektirdiği bilgisayar yazılımları ile bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır. 1
2 Sucul kaynakların mevcut durumunun tespiti, sürdürülebilir kullanımı, su kirliliği ve kontrolü ve biyoteknoloji alanlarında yetkinlik kazanır. 1
3 Su ürünleri alanında toplumsal, çevresel ve mesleki etik değerlere ve mevzuata uygun hareket eder. 1
4 Fen bilimleri ve temel mühendislik dallarında yeterli bilgiye sahip olma; bu alanlarda edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri su ürünleri mühendisliği uygulamalarında bir arada kullanır. 4
5 Su ürünleri alanındaki verileri bilimsel yöntemlerle değerlendirir, problemleri belirler, çözüm önerileri geliştirir ve uygular. 3
6 Su ürünleri alanında edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanarak tasarım yapar, olay ve olguları bilimsel yöntem ve tekniklerle inceler ve yorumlar. 5
7 Su ürünleri alanında veri toplar, temel deneysel çalışmaları yapar, sonuçları değerlendirir, sorunları tanımlar ve çözüm önerileri geliştirir. 2
8 Su ürünleri alanı ile ilgili herhangi bir çalışmayı bireysel olarak planlar, projelendirir ve bağımsız olarak yürütür, danışmanlık ve bilirkişilik yapar. 2
9 Karşılaştığı problemleri çözmede bireysel veya ekip üyesi olarak sorumluluk alabilir, sorumluluğu altında çalışanların gelişimlerine yönelik etkinlikleri planlar ve yönetir. 1
10 Alanı ile ilgili öğrenme gereksinimlerini belirler, kaynak araştırması yapar, bilgiye ulaşır ve veri tabanlarını kullanır. 3
11 Yaşam boyu öğrenme tutumu geliştirir ve elde edilen bilgileri toplum yararına kullanır. 0
12 Su ürünleri ile ilgili toplumsal bilinç oluşturur ve sucul kaynakların sürdürülebilir kullanımını sağlayacak becerilere sahip olur. 0
13 Alanı ile ilgili yazılı ve sözlü etkin iletişim kurar, su ürünleri ile ilgili seminer ve toplantıları izler, düzenler, proje hazırlar ve yabancı dil bilgilerine dayanarak yurt dışı kaynaklı yayınları takip eder. 3
14 Doğal çevrenin korunmasını gözeten su ürünleri yetiştiricilik teknikleri ile su ürünleri hastalıkları, avlama ve işleme teknolojisi, balıkçılık sektörünün yapısı, problemleri ve çözümleri konularında çalışmalar yapma ve sonuçları yaygınlaştırabilme yetilerine sahip olur. 2
15 Mesleki gelişiminin yanı sıra, ilgi ve yetenekleri doğrultusunda bilimsel, sosyal, kültürel ve sanatsal alanlarda öğrenme gereksinimlerini belirleyerek kendini sürekli geliştirir. 0
* Katkı düzeyleri 0 (yok) ve 5 (en yüksek) arasında ifade edilmiştir.

  Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
    Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 2 28
    Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 2 28
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
    Ödev, Proje, Diğer 14 1 14
    Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 4 4
    Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 6 6
Toplam İş Yükü: 80
Toplam İş Yükü / 25 (s): 3.2
Dersin AKTS Kredisi: 3