|
Ders Bilgileri |
|
Dersin Adı |
: |
Balıkçılık Yönetimi |
|
Dersin Kodu |
: |
SUF410 |
|
Dersin Türü |
: |
Zorunlu |
|
Dersin Aşaması |
: |
Birinci Aşama (Lisans) |
|
Dersin Yılı |
: |
4 |
|
Dersin Dönemi |
: |
Bahar (16 Hafta) |
|
Dersin AKTS Kredisi |
: |
3 |
|
Eğitici(ler)nin Adı |
: |
Prof.Dr. DURSUN AVŞAR |
|
Dersin Öğrenme Kazanımları |
: |
Bir stoka uygulanan balıkçılığın mevcut durumunu tanımlayabilir Balıkçılık yönetiminde kullanılacak modelin holistik mi, analitik mi olacağını belirleyebilir Balıkçılık yönetiminde kullanılacak modelin gerek duyduğu verileri listeleyebilir Balıkçılık yönetiminin paydaşlarını açıklayabilir Balıkçılık yönetiminde izlemesi gereken stratejiyi belirleyebilir Balıkçılık yönetimi tekniklerinden uygun olanını ayırd edebilir
|
|
Dersin Veriliş Şekli |
: |
Örgün (Yüz Yüze) |
|
Dersin Önkoşulları |
: |
Yok |
|
Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar |
: |
Yok |
|
Dersin Amacı |
: |
Bu dersin amacı balıkçılık yönetiminin paydaşları, gerek duyulan veri kaynakları ve bu verilerin kullanıldığı modelleri öğrenmek; balıkçılığı sosyal, kültürel, ekonomik ve biyolojik açıdan irdeleyek yönetimde doğru karar verebilmektir. |
|
Dersin İçeriği |
: |
Balıkçılık Yönetiminin Amacı ve Hedefleri, Balıkçılığın Genel Seyri ve İncelenmesi, Balıkçılık ve Modeller, Balıkçılık Verileri, Avcılık Filosu, Aşırı Avcılık, Stoktaki Dalgalanmalar ve Optimum Balıkçılık, Balık Stoklarının Yönetimi, Avcılığı Düzenleme |
|
Dersin Dili |
: |
Türkçe |
|
Dersin Yeri |
: |
Su Ürünleri Fakültesi Derslikleri |
|
|
Ders Planı |
| Hafta | Konu | Öğrencinin Ön Hazırlığı | Öğrenme Aktiviteleri ve Öğretme Yöntemleri |
|
1 |
Balıkçılık Yönetiminin Amacı ve Hedefleri
|
Balıkçılık Yönetimi 1-10. sayfalar okunacak
|
Düz Anlatım |
|
2 |
Balıkçılığın Genel Seyri ve İncelenmesi
|
Balıkçılık Yönetimi 10-19. sayfalar okunacak
|
Düz Anlatım |
|
3 |
Balıkçılık ve Modeller
|
Balıkçılık Yönetimi 19-26. sayfalar okunacak
|
Düz Anlatım |
|
4 |
Mesleki Balıkçılık Verileri
|
Balıkçılık Yönetimi 27-44. sayfalar okunacak
|
Düz Anlatım |
|
5 |
Araştırma Avcılığı Verileri
|
Balıkçılık Yönetimi 45-52. sayfalar okunacak
|
Düz Anlatım |
|
6 |
Avcılık Filosu
|
Balıkçılık Yönetimi 53-65. sayfalar okunacak
|
Düz Anlatım |
|
7 |
Aşırı Avcılık
|
Balıkçılık Yönetimi 66-74. sayfalar okunacak
|
Düz Anlatım |
|
8 |
Ara Sınavı
|
Sınav için Çalışma
|
|
|
9 |
Stoktaki Dalgalanmalar ve Optimum Balıkçılık |
Balıkçılık Yönetimi 75-84. sayfalar okunacak |
Düz Anlatım |
|
10 |
Balıkçılık Yönetimi ve Modeller |
Balıkçılık Yönetimi 85-92. sayfalar okunacak
|
Düz Anlatım |
|
11 |
Beverton ve Holt´un Stoka Katılanlar Başına Düşen Ürün Modeli |
Balıkçılık Yönetimi 93-103. sayfalar okunacak |
Düz Anlatım |
|
12 |
Balık Stoklarının Yönetimi |
Balıkçılık Yönetimi 104-112. sayfalar okunacak |
Düz Anlatım |
|
13 |
Balıkçılık Yönetiminde Teorinin Uygulanması |
Balıkçılık Yönetimi 113-130. sayfalar okunacak |
Düz Anlatım |
|
14 |
Avcılığı Düzenleme Stratejileri |
Balıkçılık Yönetimi 131-136. sayfalar okunacak
|
Düz Anlatım |
|
15 |
Avcılığı Düzenleme Teknikleri |
Balıkçılık Yönetimi 136-148. sayfalar okunacak |
Düz Anlatım |
|
16/17 |
Final Sınavı
|
|
|
|
|
|
Önerilen Kaynak ve Okumalar |
| Kaynak Türü | Kaynak Adı |
| Ders Notu ve Kitaplar |
RUSSELL, E.S., 1931. Some theoretical considerations on the “overfishing” problem. J. Cons. Internat. Explor. Mer. 6 (1): 3-27.
LAEVASTU, T., FAVORITE, F., 1988. Fishing and stock fluctuations. Fishing News Boks. UK. 239p.
AVŞAR, D., 2005: Balıkçılık Biyolojisi ve Populasyon Dinamiği, Adana Nobel Kitabevi, Adana, 332s.
BİNGEL, F., 1985. Balık Populasyonlarının İncelenmesi, İ.Ü. Rektörlüğü Su Ürünleri Yüksek Okulu Sapanca Balık Üretme ve Islah Merkezi. Yay. No: 10; 133s.
BEVERTON, R.J.H., HOLT, S.J.,1957. On the dynamics of exploited fish populations. Fish. Invest. Minist. Agric. Fish. Food G.B. (2 Sea fish.) 19: 533p.
BİNGEL, F., 2002: Balık populasyonlarının incelenmesi. Baki Kitap Evi, Yayın No. 26, Adana 404s.
BİNGEL, F., 1985. Balık Populasyonlarının İncelenmesi, İ.Ü. Rektörlüğü Su Ürünleri Yüksek Okulu Sapanca Balık Üretme ve Islah Merkezi. Yay. No: 10; 133s.
BİNGEL, F., 2002. Balık Populasyonlarının İncelenmesi. Baki Kitapevi. Yayın No: 26. Birinci Basım. ISBN: 975-7024-18-X. Adana. 404s.
GULLAND, J.A., 1980. Some Problems of the Management of Shared Stocks. FAO Fisheries Technical Paper no: 206. Rome, Italy.
HILBORN, R., WALTERS, C. J., 1992. Quantitative fisheries stock assessment. Chapman and Hall. New York USA.
PAULY, D., 1984. Fish population dynamics in tropical waters: A manual for use with programmable calculators. ICLARM Studies and Reviews 8, International Center for living Aquatic Resources Management, Manila, Philippines. 325p.
GULLAND, J.A., 1983. Fish stock assessment: a manuel of basic methods. Chichester, U.K., Wiley Interscience, FAO/Wiley series on food and agriculture, Vol. 1: 223p.
RICKER, W.E., 1975. Computation and interpretation of biological statistics of fish populations. Bull. Fish. Res. Board. Can. 191, 382p.
SPARRE, P., VENEMA, S.C., 1992. Introduction to tropical fish stock assessment. Part 1. Manual. FAO Fish. Tech. Pap. No. 306. 1. Rev. 1. Rome, 376p.
TROADEC, J.P., 1983. Introduction to Fisheries Management. FAO Fisheries Technical Paper no: 224, Rome Italy.
|
| |
| Diğer Kaynaklar |
FAO., 1997. FAO Technical Guidelines for Responsible Fisheries. No:4, Rome, FAO. 82p.
GULLAND, J.A., 1969. Manual of methods for fish stokc assessment. Part 1. Fish population analysis. FAO Man. Fish. Sci., (4): 135p.
BARANOV, F.I., 1926. On the question of the dynamics of the fishing industry. Nauchn. Byull. Rybn. Khoz., 8 (1925): 7-11 (in Russian).
FOX, W.W.Jr., 1970. An exponential surplus-yield model for optimizing exploited fish populations. Trans. Am. Fish. Soc., 99: 80-88.
HOLDEN, M.J., RAITT, D.F.S., 1974. (Eds.). Manual of fisheries science. Part 2-Methods of resource investigation and their application. FAO Fish. Tech. Rap., (115) Rev. 1: 214p.
HOLDEN, M.J., RAITT, D.F.S., 1974. (Eds.). Manual of fisheries science. Part 2-Methods of resource investigation and their application. FAO Fish. Tech. Rap., (115) Rev. 1: 214p.
FAO., 1995. FAO Yearbook. Fishery Statistics. Cathes and landings. FAO Fisheries Series, No: 44, Vol: 76, 687p.
SCHAEFER, M. B., 1954. Some aspects of the dynamics of populations important to the management of the commercial marine fisheries. Bull. Inter-Am. Trop. Tuna Comm. 1 (2): 27-56.
|
|
|
|
Değerlendirme (Sınav) Yöntemleri ve Kriterleri |
|
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmeleri |
Sayısı |
Katkı Yüzdesi |
|
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) |
2 |
100 |
|
Ödev/Proje/Diğer |
0 |
0 |
|
Toplam |
100 |
|
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmelerinin Başarıya Katkısı |
40 |
|
|
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesi
|
100 |
|
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesinin Başarıya Katkısı
|
60 |
|
Toplam |
100 |
|
|
| Dersin Temel Öğrenme Kazanımlarına Katkısı |
| No | Temel Öğrenme Kazanımı | Katkısı* |
|
1 |
Alanlarının gerektirdiği bilgisayar yazılımları ile bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır. |
0 |
|
2 |
Sucul kaynakların mevcut durumunun tespiti, sürdürülebilir kullanımı, su kirliliği ve kontrolü ve biyoteknoloji alanlarında yetkinlik kazanır. |
4 |
|
3 |
Su ürünleri alanında toplumsal, çevresel ve mesleki etik değerlere ve mevzuata uygun hareket eder. |
3 |
|
4 |
Fen bilimleri ve temel mühendislik dallarında yeterli bilgiye sahip olma; bu alanlarda edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri su ürünleri mühendisliği uygulamalarında bir arada kullanır. |
4 |
|
5 |
Su ürünleri alanındaki verileri bilimsel yöntemlerle değerlendirir, problemleri belirler, çözüm önerileri geliştirir ve uygular. |
5 |
|
6 |
Su ürünleri alanında edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanarak tasarım yapar, olay ve olguları bilimsel yöntem ve tekniklerle inceler ve yorumlar. |
1 |
|
7 |
Su ürünleri alanında veri toplar, temel deneysel çalışmaları yapar, sonuçları değerlendirir, sorunları tanımlar ve çözüm önerileri geliştirir. |
2 |
|
8 |
Su ürünleri alanı ile ilgili herhangi bir çalışmayı bireysel olarak planlar, projelendirir ve bağımsız olarak yürütür, danışmanlık ve bilirkişilik yapar. |
1 |
|
9 |
Karşılaştığı problemleri çözmede bireysel veya ekip üyesi olarak sorumluluk alabilir, sorumluluğu altında çalışanların gelişimlerine yönelik etkinlikleri planlar ve yönetir. |
1 |
|
10 |
Alanı ile ilgili öğrenme gereksinimlerini belirler, kaynak araştırması yapar, bilgiye ulaşır ve veri tabanlarını kullanır. |
0 |
|
11 |
Yaşam boyu öğrenme tutumu geliştirir ve elde edilen bilgileri toplum yararına kullanır. |
3 |
|
12 |
Su ürünleri ile ilgili toplumsal bilinç oluşturur ve sucul kaynakların sürdürülebilir kullanımını sağlayacak becerilere sahip olur. |
5 |
|
13 |
Alanı ile ilgili yazılı ve sözlü etkin iletişim kurar, su ürünleri ile ilgili seminer ve toplantıları izler, düzenler, proje hazırlar ve yabancı dil bilgilerine dayanarak yurt dışı kaynaklı yayınları takip eder. |
0 |
|
14 |
Doğal çevrenin korunmasını gözeten su ürünleri yetiştiricilik teknikleri ile su ürünleri hastalıkları, avlama ve işleme teknolojisi, balıkçılık sektörünün yapısı, problemleri ve çözümleri konularında çalışmalar yapma ve sonuçları yaygınlaştırabilme yetilerine sahip olur. |
3 |
|
15 |
Mesleki gelişiminin yanı sıra, ilgi ve yetenekleri doğrultusunda bilimsel, sosyal, kültürel ve sanatsal alanlarda öğrenme gereksinimlerini belirleyerek kendini sürekli geliştirir. |
0 |
| * Katkı düzeyleri 0 (yok) ve 5 (en yüksek) arasında ifade edilmiştir. |
|
|
| Öğrenci İş Yükü - AKTS |
| Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
| Ders ile İlgili Çalışmalar |
|
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) |
14 |
3 |
42 |
|
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) |
8 |
2 |
16 |
| Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar |
|
Ödev, Proje, Diğer |
0 |
0 |
0 |
|
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) |
2 |
8 |
16 |
|
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı |
1 |
12 |
12 |
|
Toplam İş Yükü: | 86 |
| Toplam İş Yükü / 25 (s): | 3.44 |
| Dersin AKTS Kredisi: | 3 |
|
|
|