Ana Sayfa     Üniversite Hakkında Bilgi     Derece Programları     Öğrenciler İçin Genel Bilgi     English  

 DERECE PROGRAMLARI


 Ön Lisans Derecesi


 Lisans Derecesi


 Yüksek Lisans Derecesi

  Ders Bilgileri
Dersin Adı : Balıkçılık Yönetimi

Dersin Kodu : SUF410

Dersin Türü : Zorunlu

Dersin Aşaması : Birinci Aşama (Lisans)

Dersin Yılı : 4

Dersin Dönemi : Bahar (16 Hafta)

Dersin AKTS Kredisi : 3

Eğitici(ler)nin Adı : Prof.Dr. DURSUN AVŞAR

Dersin Öğrenme Kazanımları : Bir stoka uygulanan balıkçılığın mevcut durumunu tanımlayabilir
Balıkçılık yönetiminde kullanılacak modelin holistik mi, analitik mi olacağını belirleyebilir
Balıkçılık yönetiminde kullanılacak modelin gerek duyduğu verileri listeleyebilir
Balıkçılık yönetiminin paydaşlarını açıklayabilir
Balıkçılık yönetiminde izlemesi gereken stratejiyi belirleyebilir
Balıkçılık yönetimi tekniklerinden uygun olanını ayırd edebilir

Dersin Veriliş Şekli : Örgün (Yüz Yüze)

Dersin Önkoşulları : Yok

Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar : Yok

Dersin Amacı : Bu dersin amacı balıkçılık yönetiminin paydaşları, gerek duyulan veri kaynakları ve bu verilerin kullanıldığı modelleri öğrenmek; balıkçılığı sosyal, kültürel, ekonomik ve biyolojik açıdan irdeleyek yönetimde doğru karar verebilmektir.

Dersin İçeriği : Balıkçılık Yönetiminin Amacı ve Hedefleri, Balıkçılığın Genel Seyri ve İncelenmesi, Balıkçılık ve Modeller, Balıkçılık Verileri, Avcılık Filosu, Aşırı Avcılık, Stoktaki Dalgalanmalar ve Optimum Balıkçılık, Balık Stoklarının Yönetimi, Avcılığı Düzenleme

Dersin Dili : Türkçe

Dersin Yeri : Su Ürünleri Fakültesi Derslikleri


  Ders Planı
Hafta Konu Öğrencinin Ön Hazırlığı Öğrenme Aktiviteleri ve Öğretme Yöntemleri
1 Balıkçılık Yönetiminin Amacı ve Hedefleri Balıkçılık Yönetimi 1-10. sayfalar okunacak Düz Anlatım
2 Balıkçılığın Genel Seyri ve İncelenmesi Balıkçılık Yönetimi 10-19. sayfalar okunacak Düz Anlatım
3 Balıkçılık ve Modeller Balıkçılık Yönetimi 19-26. sayfalar okunacak Düz Anlatım
4 Mesleki Balıkçılık Verileri Balıkçılık Yönetimi 27-44. sayfalar okunacak Düz Anlatım
5 Araştırma Avcılığı Verileri Balıkçılık Yönetimi 45-52. sayfalar okunacak Düz Anlatım
6 Avcılık Filosu Balıkçılık Yönetimi 53-65. sayfalar okunacak Düz Anlatım
7 Aşırı Avcılık Balıkçılık Yönetimi 66-74. sayfalar okunacak Düz Anlatım
8 Ara Sınavı Sınav için Çalışma
9 Stoktaki Dalgalanmalar ve Optimum Balıkçılık Balıkçılık Yönetimi 75-84. sayfalar okunacak Düz Anlatım
10 Balıkçılık Yönetimi ve Modeller Balıkçılık Yönetimi 85-92. sayfalar okunacak Düz Anlatım
11 Beverton ve Holt´un Stoka Katılanlar Başına Düşen Ürün Modeli Balıkçılık Yönetimi 93-103. sayfalar okunacak Düz Anlatım
12 Balık Stoklarının Yönetimi Balıkçılık Yönetimi 104-112. sayfalar okunacak Düz Anlatım
13 Balıkçılık Yönetiminde Teorinin Uygulanması Balıkçılık Yönetimi 113-130. sayfalar okunacak Düz Anlatım
14 Avcılığı Düzenleme Stratejileri Balıkçılık Yönetimi 131-136. sayfalar okunacak Düz Anlatım
15 Avcılığı Düzenleme Teknikleri Balıkçılık Yönetimi 136-148. sayfalar okunacak Düz Anlatım
16/17 Final Sınavı


  Önerilen Kaynak ve Okumalar
Kaynak Türü Kaynak Adı
Ders Notu ve Kitaplar  RUSSELL, E.S., 1931. Some theoretical considerations on the “overfishing” problem. J. Cons. Internat. Explor. Mer. 6 (1): 3-27.
 LAEVASTU, T., FAVORITE, F., 1988. Fishing and stock fluctuations. Fishing News Boks. UK. 239p.
 AVŞAR, D., 2005: Balıkçılık Biyolojisi ve Populasyon Dinamiği, Adana Nobel Kitabevi, Adana, 332s.
 BİNGEL, F., 1985. Balık Populasyonlarının İncelenmesi, İ.Ü. Rektörlüğü Su Ürünleri Yüksek Okulu Sapanca Balık Üretme ve Islah Merkezi. Yay. No: 10; 133s.
 BEVERTON, R.J.H., HOLT, S.J.,1957. On the dynamics of exploited fish populations. Fish. Invest. Minist. Agric. Fish. Food G.B. (2 Sea fish.) 19: 533p.
 BİNGEL, F., 2002: Balık populasyonlarının incelenmesi. Baki Kitap Evi, Yayın No. 26, Adana 404s.
 BİNGEL, F., 1985. Balık Populasyonlarının İncelenmesi, İ.Ü. Rektörlüğü Su Ürünleri Yüksek Okulu Sapanca Balık Üretme ve Islah Merkezi. Yay. No: 10; 133s.
 BİNGEL, F., 2002. Balık Populasyonlarının İncelenmesi. Baki Kitapevi. Yayın No: 26. Birinci Basım. ISBN: 975-7024-18-X. Adana. 404s.
 GULLAND, J.A., 1980. Some Problems of the Management of Shared Stocks. FAO Fisheries Technical Paper no: 206. Rome, Italy.
 HILBORN, R., WALTERS, C. J., 1992. Quantitative fisheries stock assessment. Chapman and Hall. New York USA.
 PAULY, D., 1984. Fish population dynamics in tropical waters: A manual for use with programmable calculators. ICLARM Studies and Reviews 8, International Center for living Aquatic Resources Management, Manila, Philippines. 325p.
 GULLAND, J.A., 1983. Fish stock assessment: a manuel of basic methods. Chichester, U.K., Wiley Interscience, FAO/Wiley series on food and agriculture, Vol. 1: 223p.
 RICKER, W.E., 1975. Computation and interpretation of biological statistics of fish populations. Bull. Fish. Res. Board. Can. 191, 382p.
 SPARRE, P., VENEMA, S.C., 1992. Introduction to tropical fish stock assessment. Part 1. Manual. FAO Fish. Tech. Pap. No. 306. 1. Rev. 1. Rome, 376p.
 TROADEC, J.P., 1983. Introduction to Fisheries Management. FAO Fisheries Technical Paper no: 224, Rome Italy.
Diğer Kaynaklar  FAO., 1997. FAO Technical Guidelines for Responsible Fisheries. No:4, Rome, FAO. 82p.
 GULLAND, J.A., 1969. Manual of methods for fish stokc assessment. Part 1. Fish population analysis. FAO Man. Fish. Sci., (4): 135p.
 BARANOV, F.I., 1926. On the question of the dynamics of the fishing industry. Nauchn. Byull. Rybn. Khoz., 8 (1925): 7-11 (in Russian).
 FOX, W.W.Jr., 1970. An exponential surplus-yield model for optimizing exploited fish populations. Trans. Am. Fish. Soc., 99: 80-88.
 HOLDEN, M.J., RAITT, D.F.S., 1974. (Eds.). Manual of fisheries science. Part 2-Methods of resource investigation and their application. FAO Fish. Tech. Rap., (115) Rev. 1: 214p.
 HOLDEN, M.J., RAITT, D.F.S., 1974. (Eds.). Manual of fisheries science. Part 2-Methods of resource investigation and their application. FAO Fish. Tech. Rap., (115) Rev. 1: 214p.
 FAO., 1995. FAO Yearbook. Fishery Statistics. Cathes and landings. FAO Fisheries Series, No: 44, Vol: 76, 687p.
 SCHAEFER, M. B., 1954. Some aspects of the dynamics of populations important to the management of the commercial marine fisheries. Bull. Inter-Am. Trop. Tuna Comm. 1 (2): 27-56.


  Değerlendirme (Sınav) Yöntemleri ve Kriterleri
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmeleri Sayısı Katkı Yüzdesi
    Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 2 100
    Ödev/Proje/Diğer 0 0
Toplam 100
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmelerinin Başarıya Katkısı 40
 
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesi 100
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesinin Başarıya Katkısı 60
Toplam 100

  Dersin Temel Öğrenme Kazanımlarına Katkısı
No Temel Öğrenme Kazanımı Katkısı*
1 Alanlarının gerektirdiği bilgisayar yazılımları ile bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır. 0
2 Sucul kaynakların mevcut durumunun tespiti, sürdürülebilir kullanımı, su kirliliği ve kontrolü ve biyoteknoloji alanlarında yetkinlik kazanır. 4
3 Su ürünleri alanında toplumsal, çevresel ve mesleki etik değerlere ve mevzuata uygun hareket eder. 3
4 Fen bilimleri ve temel mühendislik dallarında yeterli bilgiye sahip olma; bu alanlarda edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri su ürünleri mühendisliği uygulamalarında bir arada kullanır. 4
5 Su ürünleri alanındaki verileri bilimsel yöntemlerle değerlendirir, problemleri belirler, çözüm önerileri geliştirir ve uygular. 5
6 Su ürünleri alanında edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanarak tasarım yapar, olay ve olguları bilimsel yöntem ve tekniklerle inceler ve yorumlar. 1
7 Su ürünleri alanında veri toplar, temel deneysel çalışmaları yapar, sonuçları değerlendirir, sorunları tanımlar ve çözüm önerileri geliştirir. 2
8 Su ürünleri alanı ile ilgili herhangi bir çalışmayı bireysel olarak planlar, projelendirir ve bağımsız olarak yürütür, danışmanlık ve bilirkişilik yapar. 1
9 Karşılaştığı problemleri çözmede bireysel veya ekip üyesi olarak sorumluluk alabilir, sorumluluğu altında çalışanların gelişimlerine yönelik etkinlikleri planlar ve yönetir. 1
10 Alanı ile ilgili öğrenme gereksinimlerini belirler, kaynak araştırması yapar, bilgiye ulaşır ve veri tabanlarını kullanır. 0
11 Yaşam boyu öğrenme tutumu geliştirir ve elde edilen bilgileri toplum yararına kullanır. 3
12 Su ürünleri ile ilgili toplumsal bilinç oluşturur ve sucul kaynakların sürdürülebilir kullanımını sağlayacak becerilere sahip olur. 5
13 Alanı ile ilgili yazılı ve sözlü etkin iletişim kurar, su ürünleri ile ilgili seminer ve toplantıları izler, düzenler, proje hazırlar ve yabancı dil bilgilerine dayanarak yurt dışı kaynaklı yayınları takip eder. 0
14 Doğal çevrenin korunmasını gözeten su ürünleri yetiştiricilik teknikleri ile su ürünleri hastalıkları, avlama ve işleme teknolojisi, balıkçılık sektörünün yapısı, problemleri ve çözümleri konularında çalışmalar yapma ve sonuçları yaygınlaştırabilme yetilerine sahip olur. 3
15 Mesleki gelişiminin yanı sıra, ilgi ve yetenekleri doğrultusunda bilimsel, sosyal, kültürel ve sanatsal alanlarda öğrenme gereksinimlerini belirleyerek kendini sürekli geliştirir. 0
* Katkı düzeyleri 0 (yok) ve 5 (en yüksek) arasında ifade edilmiştir.

  Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
    Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 3 42
    Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 8 2 16
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
    Ödev, Proje, Diğer 0 0 0
    Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 2 8 16
    Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 12 12
Toplam İş Yükü: 86
Toplam İş Yükü / 25 (s): 3.44
Dersin AKTS Kredisi: 3