Ana Sayfa     Üniversite Hakkında Bilgi     Derece Programları     Öğrenciler İçin Genel Bilgi     English  

 DERECE PROGRAMLARI


 Ön Lisans Derecesi


 Lisans Derecesi


 Yüksek Lisans Derecesi

  Ders Bilgileri
Dersin Adı : Deniz Balıkları Yetiştiriciliği

Dersin Kodu : SUF408

Dersin Türü : Zorunlu

Dersin Aşaması : Alt Aşama (Önlisans)

Dersin Yılı : 4

Dersin Dönemi : Bahar (16 Hafta)

Dersin AKTS Kredisi : 5

Eğitici(ler)nin Adı : Doç.Dr. MAHMUT ALİ GÖKÇE

Dersin Öğrenme Kazanımları : Kuluçkahane sistemlerini tanımlar
Larva kültürü sistemlerini karşılaştırır
Canlı yem ünitesi tasarlar
Kuluçkahane elemanlarını üretim için düzenler
Üretim için uygun kafes sistemi seçer
Levrek, çupra, mercan, dil balığı, sarı kuyruk yatiştiricilik sistemlerini karakterize eder
Büyüme performansı ölçüm kriterlerini bilir

Dersin Veriliş Şekli : Örgün (Yüz Yüze)

Dersin Önkoşulları : Yok

Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar : Yok

Dersin Amacı : kuluçkahane yer seçimi, kuluçkahane filitre sistemleri, kuluçkahanedelerde bulunan unsurlar, Kafes sistemleri, canlı yem üretimi ile ilgili genel bilgiler, çipura, levrek, dil balığı, kalkan, mercan ve sarı kuyruk yetiştiriciliği, büyüme performansı ölçüm kriterleri konularının anlatılmasıdır.

Dersin İçeriği : Kuluçkahane sistemleri ve kuluçkahane filtre, tank ve larva üretim sistemleri, Kafes yeri seçim ölçütleri ve kafes sistemleri, canlı yem üretiminin genel özellikleri, çipura, levrek, dil balığı, kalkan, mercan ve sarı kuyruk yetiştiriciliği, büyüme performansı ölçme kriterleri.

Dersin Dili : Türkçe

Dersin Yeri : Su ürünleri fakültesi derslikleri, laboratuvarları, araştırma istasyonları, teknik geziler


  Ders Planı
Hafta Konu Öğrencinin Ön Hazırlığı Öğrenme Aktiviteleri ve Öğretme Yöntemleri
1 Dünyada ve Türkiye’de balık yetiştiriciliği, deniz balıkları yetiştiriciliğinin aşamaları. İnternet kaynakları, kitap bölümleri Görüntülü sunum
2 Kuluçkahane yeri seçim ölçütleri, larva kültürü için alternatifler. İnternet kaynakları, kitap bölümleri Görüntülü sunum
3 Canlı yem kültürü ile ilili temel bilgiler (Alg kültürü). İnternet kaynakları, kitap bölümleri Plankton kültürü ünitesinde
4 Canlı yem kültürü ile ilili temel bilgiler (zooplankton kültürü). İnternet kaynakları, kitap bölümleri Plankton kültürü ünitesinde
5 Filtre sistemleri ve işlevleri. İnternet kaynakları, kitap bölümleri Görüntülü sunum
6 Kuluçkahane unsurları. İnternet kaynakları, kitap bölümleri Ticari bir kuluçkahaneye teknik ziyaret
7 Çipura ve levrek larva kültürü. İnternet kaynakları, kitap bölümleri Görüntülü sunum
8 Ara sınav İnternet kaynakları, kitap bölümleri Yazılı sınav
9 Dil balığı kültürü. İnternet kaynakları, kitap bölümleri Görüntülü sunum
10 Mercan kültürü. İnternet kaynakları, kitap bölümleri Görüntülü sunum
11 Sarıkuyruk kültürü. İnternet kaynakları, kitap bölümleri Görüntülü sunum
12 Kafes yeri seçim kriterleri. İnternet kaynakları, kitap bölümleri Ticari bir kafes işletmesine teknik ziyaret
13 Kafes ve toprak havuzda balık yetiştiriciliği. İnternet kaynakları, kitap bölümleri Ticari bir toprak havuz işletmesine teknik ziyaret
14 Balık gelişim performans kriterleri. İnternet kaynakları, kitap bölümleri Örnekler ve uygulamalar
15 Balık gelişim performans kriterleri. İnternet kaynakları, kitap bölümleri Örnekler ve uygulamalar
16/17 Dönem sonu sınavı Sınava hazırlık Yazılı sınav


  Önerilen Kaynak ve Okumalar
Kaynak Türü Kaynak Adı
Ders Notu ve Kitaplar  Kafes balıkçılığı, Suat Dikel
 İlgili interne kaynakları, istatistikler, görsel kaynaklar vb.
 Deniz balıkları yetiştiriciliği, Devrim memiş
 Anadrom, katadrom ve deniz balıkları yetiştiriciliği, Nazmi Tekelioğlu
 Deniz balıkları yetiş tiriciliği ders notları, Mahmut Ali Gökçe
Diğer Kaynaklar


  Değerlendirme (Sınav) Yöntemleri ve Kriterleri
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmeleri Sayısı Katkı Yüzdesi
    Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 100
    Ödev/Proje/Diğer 0 0
Toplam 100
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmelerinin Başarıya Katkısı 40
 
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesi 100
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesinin Başarıya Katkısı 60
Toplam 100

  Dersin Temel Öğrenme Kazanımlarına Katkısı
No Temel Öğrenme Kazanımı Katkısı*
1 Alanlarının gerektirdiği bilgisayar yazılımları ile bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır. 1
2 Sucul kaynakların mevcut durumunun tespiti, sürdürülebilir kullanımı, su kirliliği ve kontrolü ve biyoteknoloji alanlarında yetkinlik kazanır. 2
3 Su ürünleri alanında toplumsal, çevresel ve mesleki etik değerlere ve mevzuata uygun hareket eder. 5
4 Fen bilimleri ve temel mühendislik dallarında yeterli bilgiye sahip olma; bu alanlarda edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri su ürünleri mühendisliği uygulamalarında bir arada kullanır. 3
5 Su ürünleri alanındaki verileri bilimsel yöntemlerle değerlendirir, problemleri belirler, çözüm önerileri geliştirir ve uygular. 5
6 Su ürünleri alanında edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanarak tasarım yapar, olay ve olguları bilimsel yöntem ve tekniklerle inceler ve yorumlar. 5
7 Su ürünleri alanında veri toplar, temel deneysel çalışmaları yapar, sonuçları değerlendirir, sorunları tanımlar ve çözüm önerileri geliştirir. 5
8 Su ürünleri alanı ile ilgili herhangi bir çalışmayı bireysel olarak planlar, projelendirir ve bağımsız olarak yürütür, danışmanlık ve bilirkişilik yapar. 5
9 Karşılaştığı problemleri çözmede bireysel veya ekip üyesi olarak sorumluluk alabilir, sorumluluğu altında çalışanların gelişimlerine yönelik etkinlikleri planlar ve yönetir. 5
10 Alanı ile ilgili öğrenme gereksinimlerini belirler, kaynak araştırması yapar, bilgiye ulaşır ve veri tabanlarını kullanır. 4
11 Yaşam boyu öğrenme tutumu geliştirir ve elde edilen bilgileri toplum yararına kullanır. 5
12 Su ürünleri ile ilgili toplumsal bilinç oluşturur ve sucul kaynakların sürdürülebilir kullanımını sağlayacak becerilere sahip olur. 4
13 Alanı ile ilgili yazılı ve sözlü etkin iletişim kurar, su ürünleri ile ilgili seminer ve toplantıları izler, düzenler, proje hazırlar ve yabancı dil bilgilerine dayanarak yurt dışı kaynaklı yayınları takip eder. 3
14 Doğal çevrenin korunmasını gözeten su ürünleri yetiştiricilik teknikleri ile su ürünleri hastalıkları, avlama ve işleme teknolojisi, balıkçılık sektörünün yapısı, problemleri ve çözümleri konularında çalışmalar yapma ve sonuçları yaygınlaştırabilme yetilerine sahip olur. 3
15 Mesleki gelişiminin yanı sıra, ilgi ve yetenekleri doğrultusunda bilimsel, sosyal, kültürel ve sanatsal alanlarda öğrenme gereksinimlerini belirleyerek kendini sürekli geliştirir. 0
* Katkı düzeyleri 0 (yok) ve 5 (en yüksek) arasında ifade edilmiştir.

  Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
    Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 4 56
    Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 3 42
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
    Ödev, Proje, Diğer 0 0 0
    Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 7 7
    Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 10 10
Toplam İş Yükü: 115
Toplam İş Yükü / 25 (s): 4.6
Dersin AKTS Kredisi: 5