|
Ders Bilgileri |
|
Dersin Adı |
: |
Gıda Güvenliği Ve Kalite Yönetim Sistemleri |
|
Dersin Kodu |
: |
SUF403 |
|
Dersin Türü |
: |
Zorunlu |
|
Dersin Aşaması |
: |
Birinci Aşama (Lisans) |
|
Dersin Yılı |
: |
4 |
|
Dersin Dönemi |
: |
Güz (16 Hafta) |
|
Dersin AKTS Kredisi |
: |
4 |
|
Eğitici(ler)nin Adı |
: |
Doç.Dr. FATİH ÖZOĞUL |
|
Dersin Öğrenme Kazanımları |
: |
Gıda güvenliği ve kalite yönetim sisteminin amacı hakkında bilgi edinir ISO22000:2005 gıda güvenliği yönetim standardının içeriğini öğrenir ISO22000:2005, HACCP, IFS ve BRC arasındaki ilişkiyi tanır ISO22000:2005 gıda güvenliği yönetim standardına göre kalite yönetim sistemini planlama, yürütme, rapor etme ve takip etme becerisi kazanır
|
|
Dersin Veriliş Şekli |
: |
Örgün (Yüz Yüze) |
|
Dersin Önkoşulları |
: |
Yok |
|
Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar |
: |
Yok |
|
Dersin Amacı |
: |
Gıda güvenliği ve kalite yönetim sistemiyle uygun ürün ve hizmet üretiminin sağlanması için üretim aşamasından, pazarlama ve satış sonrası hizmetlere kadar olan tüm aşamalar hakkında bilgi ve deneyim kazandırmak |
|
Dersin İçeriği |
: |
Gıda sektöründe hijyen, gıda güvenliği, gıda sektöründe tehlikeli maddeler
ön koşul proğramları (GMP, GHP, GSP vb.), HACCP sistemi, BRC ve IFS sistemi
ISO 22000 gıda güvenliği yönetim sistemi ve standardının getirdiği değişiklikler, HACCP ve ISO 22000 el kitabı, gıda güvenliği yönetim sisteminin sektöre uygulanması, kalite yönetim sistemine giriş, kalite yönetim sistemleri, kalite yönetim sistemlerinin gıda sektörüne uygulanması, ISO 9001:2008 standardının getirdiği değişiklikler
|
|
Dersin Dili |
: |
Türkçe |
|
Dersin Yeri |
: |
Su ürünleri İşleme fakültesi derslikleri |
|
|
Ders Planı |
| Hafta | Konu | Öğrencinin Ön Hazırlığı | Öğrenme Aktiviteleri ve Öğretme Yöntemleri |
|
1 |
Gıda sektöründe hijyen |
Konu ile ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması |
Düz anlatım, tartışma, görsel sunum |
|
2 |
Gıda güvenliği |
Konu ile ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması |
Düz anlatım, tartışma, görsel sunum |
|
3 |
Gıda sektöründe tehlikeli maddeler, öğrenciye proje dersi verilir |
Konu ile ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması, proje hazırlığı |
Düz anlatım, tartışma, görsel sunum |
|
4 |
Ön koşul proğramları (GMP, GHP, GSP vb.) |
Konu ile ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması, proje hazırlığı |
Düz anlatım, tartışma, görsel sunum |
|
5 |
HACCP sistemi |
Konu ile ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması, proje hazırlığı |
Düz anlatım, tartışma, görsel sunum |
|
6 |
BRC ve IFS sistemi |
Konu ile ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması, proje hazırlığı |
Düz anlatım, tartışma, görsel sunum |
|
7 |
ISO 22000 gıda güvenliği yönetim sistemi |
Konu ile ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması, proje hazırlığı |
Düz anlatım, tartışma, görsel sunum |
|
8 |
Arasınav |
Study for exam |
|
|
9 |
ISO 22000 gıda güvenliği yönetim sistemi standardının getirdiği değişiklikler |
Konu ile ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması, proje hazırlığı |
Düz anlatım, tartışma, görsel sunum |
|
11 |
Gıda güvenliği yönetim sisteminin sektöre uygulanması |
Konu ile ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması, proje hazırlığı |
Düz anlatım, tartışma, görsel sunum |
|
12 |
Kalite yönetim sistemine giriş |
Konu ile ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması, proje hazırlığı |
Düz anlatım, tartışma, görsel sunum |
|
13 |
Kalite yönetim sistemleri |
Konu ile ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması, proje hazırlığı |
Düz anlatım, tartışma, görsel sunum |
|
14 |
Kalite yönetim sistemlerinin gıda sektörüne uygulanması, |
Konu ile ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması, proje hazırlığı |
Düz anlatım, tartışma, görsel sunum |
|
15 |
ISO 9001:2008 standardının getirdiği değişiklikler, Proje teslimi
|
Konu ile ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması, proje hazırlığı |
Düz anlatım, tartışma, görsel sunum |
|
16/17 |
Final |
Study for exam |
|
|
|
|
Önerilen Kaynak ve Okumalar |
| Kaynak Türü | Kaynak Adı |
| Ders Notu ve Kitaplar |
ISO 22:000:2005 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi Eğitimi Ders Notu, Pierson, M.D., Corlett, D.A. (1992).HACCP Principles and Applications. Chapman and Hall, Newyork.
Mortimore, S., Wallace, C., (1994). HACCP; A Practical Approach. Chapman and Hall, Newyork.
Dillon, M., Griffith, C. (1996). How to HACCP, An Ilusrated Guide. M.D. Associates.
|
| |
| Diğer Kaynaklar | |
|
|
|
Değerlendirme (Sınav) Yöntemleri ve Kriterleri |
|
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmeleri |
Sayısı |
Katkı Yüzdesi |
|
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) |
1 |
60 |
|
Ödev/Proje/Diğer |
1 |
40 |
|
Toplam |
100 |
|
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmelerinin Başarıya Katkısı |
40 |
|
|
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesi
|
100 |
|
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesinin Başarıya Katkısı
|
60 |
|
Toplam |
100 |
|
|
| Dersin Temel Öğrenme Kazanımlarına Katkısı |
| No | Temel Öğrenme Kazanımı | Katkısı* |
|
1 |
Alanlarının gerektirdiği bilgisayar yazılımları ile bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır. |
3 |
|
2 |
Sucul kaynakların mevcut durumunun tespiti, sürdürülebilir kullanımı, su kirliliği ve kontrolü ve biyoteknoloji alanlarında yetkinlik kazanır. |
3 |
|
3 |
Su ürünleri alanında toplumsal, çevresel ve mesleki etik değerlere ve mevzuata uygun hareket eder. |
4 |
|
4 |
Fen bilimleri ve temel mühendislik dallarında yeterli bilgiye sahip olma; bu alanlarda edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri su ürünleri mühendisliği uygulamalarında bir arada kullanır. |
4 |
|
5 |
Su ürünleri alanındaki verileri bilimsel yöntemlerle değerlendirir, problemleri belirler, çözüm önerileri geliştirir ve uygular. |
3 |
|
6 |
Su ürünleri alanında edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanarak tasarım yapar, olay ve olguları bilimsel yöntem ve tekniklerle inceler ve yorumlar. |
4 |
|
7 |
Su ürünleri alanında veri toplar, temel deneysel çalışmaları yapar, sonuçları değerlendirir, sorunları tanımlar ve çözüm önerileri geliştirir. |
4 |
|
8 |
Su ürünleri alanı ile ilgili herhangi bir çalışmayı bireysel olarak planlar, projelendirir ve bağımsız olarak yürütür, danışmanlık ve bilirkişilik yapar. |
4 |
|
9 |
Karşılaştığı problemleri çözmede bireysel veya ekip üyesi olarak sorumluluk alabilir, sorumluluğu altında çalışanların gelişimlerine yönelik etkinlikleri planlar ve yönetir. |
3 |
|
10 |
Alanı ile ilgili öğrenme gereksinimlerini belirler, kaynak araştırması yapar, bilgiye ulaşır ve veri tabanlarını kullanır. |
2 |
|
11 |
Yaşam boyu öğrenme tutumu geliştirir ve elde edilen bilgileri toplum yararına kullanır. |
4 |
|
12 |
Su ürünleri ile ilgili toplumsal bilinç oluşturur ve sucul kaynakların sürdürülebilir kullanımını sağlayacak becerilere sahip olur. |
5 |
|
13 |
Alanı ile ilgili yazılı ve sözlü etkin iletişim kurar, su ürünleri ile ilgili seminer ve toplantıları izler, düzenler, proje hazırlar ve yabancı dil bilgilerine dayanarak yurt dışı kaynaklı yayınları takip eder. |
3 |
|
14 |
Doğal çevrenin korunmasını gözeten su ürünleri yetiştiricilik teknikleri ile su ürünleri hastalıkları, avlama ve işleme teknolojisi, balıkçılık sektörünün yapısı, problemleri ve çözümleri konularında çalışmalar yapma ve sonuçları yaygınlaştırabilme yetilerine sahip olur. |
4 |
|
15 |
Mesleki gelişiminin yanı sıra, ilgi ve yetenekleri doğrultusunda bilimsel, sosyal, kültürel ve sanatsal alanlarda öğrenme gereksinimlerini belirleyerek kendini sürekli geliştirir. |
0 |
| * Katkı düzeyleri 0 (yok) ve 5 (en yüksek) arasında ifade edilmiştir. |
|
|
| Öğrenci İş Yükü - AKTS |
| Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
| Ders ile İlgili Çalışmalar |
|
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) |
14 |
2 |
28 |
|
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) |
14 |
2 |
28 |
| Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar |
|
Ödev, Proje, Diğer |
1 |
10 |
10 |
|
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) |
1 |
10 |
10 |
|
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı |
1 |
15 |
15 |
|
Toplam İş Yükü: | 91 |
| Toplam İş Yükü / 25 (s): | 3.64 |
| Dersin AKTS Kredisi: | 4 |
|
|
|