Ana Sayfa     Üniversite Hakkında Bilgi     Derece Programları     Öğrenciler İçin Genel Bilgi     English  

 DERECE PROGRAMLARI


 Ön Lisans Derecesi


 Lisans Derecesi


 Yüksek Lisans Derecesi

  Ders Bilgileri
Dersin Adı : Balık Biyodeneyleri

Dersin Kodu : SUF411

Dersin Türü : Seçmeli

Dersin Aşaması : Birinci Aşama (Lisans)

Dersin Yılı : 4

Dersin Dönemi : Güz (16 Hafta)

Dersin AKTS Kredisi : 3

Eğitici(ler)nin Adı : Prof.Dr. M.ZİYA LUGAL GÖKSU

Dersin Öğrenme Kazanımları : Balık biyodeneylerini tanımlar
Deney ekipmanını belirler
Deney kurar, izler
Sonuçları değerlendirir, beceri kazanır

Dersin Veriliş Şekli : Örgün (Yüz Yüze)

Dersin Önkoşulları : Yok

Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar : Yok

Dersin Amacı : Kirleticilerin balıklara etkisinin laboratuvar koşullarında incelenmesi ve konuda beceri kazanma.

Dersin İçeriği : Biyodeneyler hakkında genel bilgiler, ilgili terimler; çeşitleri, kullanımı, avantaj-dezavantajı; balık biyodeneylerinin tanımı; yöntem seçimi ve genel kurallar; deney balığının seçimi ve hazırlanması; deneylerin kurulması; hesaplamalar, inceleme ve sonuçların değerlendirilmesi.

Dersin Dili : Türkçe

Dersin Yeri : Çukurova Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Derslikleri ve Laboratuvarları.


  Ders Planı
Hafta Konu Öğrencinin Ön Hazırlığı Öğrenme Aktiviteleri ve Öğretme Yöntemleri
1 Giriş, uygulamalar, tarihçe Ders notundaki ilgili bölüm okunacak Düz anlatım ve laboratuvar
2 Biyodeney(tanımı, amacı) ve sınıflandırma(organizma tepkisi ve süreye göre) Ders notundaki ilgili bölüm okunacak Düz anlatım ve laboratuvar
3 Zehirin veriliş şekli ve deney amacına göre sınıflandırma Ders notundaki ilgili bölüm okunacak Düz anlatım ve laboratuvar
4 Deney organizmaları(mikroorganizmalar, algler ve omurgasız hayvanlar) Ders notundaki ilgili bölüm okunacak Düz anlatım ve laboratuvar
5 Balık biyodeneyleri, tanımı, parametreler, materyal ve yöntem, balık seçimi Ders notundaki ilgili bölüm okunacak Düz anlatım ve laboratuvar
6 Balıkların özellikleri, hazırlama, yemleme, stoklama ve konsantrasyon seçimi Ders notundaki ilgili bölüm okunacak Düz anlatım ve laboratuvar
7 Deney suyu-stok çözelti hazırlanması, ortam özellikleri(sıcaklık, oksijen, pH) Ders notundaki ilgili bölüm okunacak Düz anlatım ve laboratuvar
8 ARA SINAV Ara sınav için hazırlık
9 Ön denemeler, kontrol denemeleri ve esas denemeler Ders notundaki ilgili bölüm okunacak Düz anlatım ve laboratuvar
10 Deneylerin kurulması ve izlenmesi Ders notundaki deneysel bölüm okunacak Düz anlatım ve laboratuvar
11 Deneylerin kurulması ve izlenmesi Ders notundaki deneysel bölüm okunacak Düz anlatım ve laboratuvar
12 Deneylerin kurulması ve izlenmesi Ders notundaki deneysel bölüm okunacak Düz anlatım ve laboratuvar
13 Deneylerin kurulması ve izlenmesi Ders notundaki deneysel bölüm okunacak Düz anlatım ve laboratuvar
14 Deneylerin kurulması ve izlenmesi Ders notu deneysel bölüm okunacak Düz anlatım ve laboratuvar
15 Sonuçların değerlendirilmesi, hesaplamalar ve probit analiz yöntemi Ders notundaki ilgili bölüm okunacak Düz anlatım ve laboratuvar
16/17 Final Sınavı Final sınavı için hazırlık


  Önerilen Kaynak ve Okumalar
Kaynak Türü Kaynak Adı
Ders Notu ve Kitaplar  ÜNSAL, M., 1998, Kirlilik Deneyleri. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Su Ürünleri ve Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, Yayın No:11,Seri:A, Bodrum.
 GÖKSU, M.Z.L., 2010, Su Kirliliğinde Biyodeneyler(Ders notu), Çukurova Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi, Adana.(Basımda)
Diğer Kaynaklar  S 6020, Mart-1989, Su Kalitesi-Tatlı Su Balığına (Brachydanio Rerio Hamilton- Buchanan) Ani Öldürücü Zehir Tesiri Olan Maddelerin Tayini, Kısım 1:Statik Metot, Türk Standartları, UDK 574.63/.64, Ankara.
 TS 6021, Mart-1989, Su Kalitesi-Tatlı Su Balığına (Brachydanio Rerio Hamilton- Buchanan) Ani Öldürücü Zehir Tesiri Olan Maddelerin Tayini, Kısım 2:Yarı- Statik Metot, Türk Standartları, UDK 574.64/.64, Ankara.
 TS 6022, Mart-1989, Su Kalitesi-Tatlı Su Balığına (Brachydanio Rerio Hamilton- Buchanan) Ani Öldürücü Zehir Tesiri Olan Maddelerin Tayini, Kısım 3:Akar Sistemli Metot, Türk Standartları, UDK 754.63/.64, Ankara.


  Değerlendirme (Sınav) Yöntemleri ve Kriterleri
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmeleri Sayısı Katkı Yüzdesi
    Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 100
    Ödev/Proje/Diğer 0 0
Toplam 100
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmelerinin Başarıya Katkısı 40
 
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesi 100
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesinin Başarıya Katkısı 60
Toplam 100

  Dersin Temel Öğrenme Kazanımlarına Katkısı
No Temel Öğrenme Kazanımı Katkısı*
1 Alanlarının gerektirdiği bilgisayar yazılımları ile bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır. 0
2 Sucul kaynakların mevcut durumunun tespiti, sürdürülebilir kullanımı, su kirliliği ve kontrolü ve biyoteknoloji alanlarında yetkinlik kazanır. 1
3 Su ürünleri alanında toplumsal, çevresel ve mesleki etik değerlere ve mevzuata uygun hareket eder. 1
4 Fen bilimleri ve temel mühendislik dallarında yeterli bilgiye sahip olma; bu alanlarda edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri su ürünleri mühendisliği uygulamalarında bir arada kullanır. 4
5 Su ürünleri alanındaki verileri bilimsel yöntemlerle değerlendirir, problemleri belirler, çözüm önerileri geliştirir ve uygular. 3
6 Su ürünleri alanında edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanarak tasarım yapar, olay ve olguları bilimsel yöntem ve tekniklerle inceler ve yorumlar. 3
7 Su ürünleri alanında veri toplar, temel deneysel çalışmaları yapar, sonuçları değerlendirir, sorunları tanımlar ve çözüm önerileri geliştirir. 4
8 Su ürünleri alanı ile ilgili herhangi bir çalışmayı bireysel olarak planlar, projelendirir ve bağımsız olarak yürütür, danışmanlık ve bilirkişilik yapar. 5
9 Karşılaştığı problemleri çözmede bireysel veya ekip üyesi olarak sorumluluk alabilir, sorumluluğu altında çalışanların gelişimlerine yönelik etkinlikleri planlar ve yönetir. 4
10 Alanı ile ilgili öğrenme gereksinimlerini belirler, kaynak araştırması yapar, bilgiye ulaşır ve veri tabanlarını kullanır. 4
11 Yaşam boyu öğrenme tutumu geliştirir ve elde edilen bilgileri toplum yararına kullanır. 3
12 Su ürünleri ile ilgili toplumsal bilinç oluşturur ve sucul kaynakların sürdürülebilir kullanımını sağlayacak becerilere sahip olur. 1
13 Alanı ile ilgili yazılı ve sözlü etkin iletişim kurar, su ürünleri ile ilgili seminer ve toplantıları izler, düzenler, proje hazırlar ve yabancı dil bilgilerine dayanarak yurt dışı kaynaklı yayınları takip eder. 1
14 Doğal çevrenin korunmasını gözeten su ürünleri yetiştiricilik teknikleri ile su ürünleri hastalıkları, avlama ve işleme teknolojisi, balıkçılık sektörünün yapısı, problemleri ve çözümleri konularında çalışmalar yapma ve sonuçları yaygınlaştırabilme yetilerine sahip olur. 1
15 Mesleki gelişiminin yanı sıra, ilgi ve yetenekleri doğrultusunda bilimsel, sosyal, kültürel ve sanatsal alanlarda öğrenme gereksinimlerini belirleyerek kendini sürekli geliştirir. 0
* Katkı düzeyleri 0 (yok) ve 5 (en yüksek) arasında ifade edilmiştir.

  Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
    Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 2 28
    Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 2 28
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
    Ödev, Proje, Diğer 0 0 0
    Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 8 8
    Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 10 10
Toplam İş Yükü: 74
Toplam İş Yükü / 25 (s): 2.96
Dersin AKTS Kredisi: 3