Ana Sayfa     Üniversite Hakkında Bilgi     Derece Programları     Öğrenciler İçin Genel Bilgi     English  

 DERECE PROGRAMLARI


 Ön Lisans Derecesi


 Lisans Derecesi


 Yüksek Lisans Derecesi

  Ders Bilgileri
Dersin Adı : Sertifikasyon Ve Karantina

Dersin Kodu : BKP457

Dersin Türü : Seçmeli

Dersin Aşaması : Birinci Aşama (Lisans)

Dersin Yılı : 4

Dersin Dönemi : Güz (16 Hafta)

Dersin AKTS Kredisi : 5

Eğitici(ler)nin Adı : Prof.Dr. SAADETTİN BALOĞLU
Prof.Dr. SİBEL UYGUR

Dersin Öğrenme Kazanımları : Bitki Korumada önemli konulardan biri olan "Yasal Mücadele" kapsamında sertifikasyon ve karantina sistemleri ile ilgili uygulamalar, önemi ve yasal düzenlemeleri hakkında tüm teorik ve pratik bilgiler alınmaktadır
Karantinanın tanımı ve önemini kavrar. -Ülkemizde karantinanın yasal yönü ve uygulama şeklini öğrenir. -Dünyada karantina uygulamaları ile ilgili bilgi edinir.

Dersin Veriliş Şekli : Örgün (Yüz Yüze)

Dersin Önkoşulları : Yok

Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar : Yok

Dersin Amacı : Bitki Korumada Yasal Mücadele Yöntemleri kapsamında tohum ve fidan-fide üretiminde ismine doğru ve hastalıklardan ari üretim materyali elde etme yolları ve yasal düzenlemeleri ile iç ve dış karantian yöntemleri ve uygulamaları hakkında bilgileri aktarmak

Dersin İçeriği : Tarımda sertifikasyon ve karantinanı önemi, uygulamalar ve mevcut yasa ve yönetmeliklerin anlatımı

Dersin Dili : Türkçe

Dersin Yeri : Derslik


  Ders Planı
Hafta Konu Öğrencinin Ön Hazırlığı Öğrenme Aktiviteleri ve Öğretme Yöntemleri
1 Bitki Hastalık ve Zararlıları ile mücadelede yasal yöntemler ve genel kavramlar Yasal mevcut mevzuatlar, diğer kaynaklar, Power Point Sunular tartışma ve görsel anlatım
2 Sertifikasyon, önemi, uygulanma gerekçeleri Yasal mevcut mevzuatlar, diğer kaynaklar, Power Point Sunular tartışma ve görsel anlatım
3 Sertifikasyon için yasal düzenlemeler ve mevzuat Yasal mevcut mevzuatlar, diğer kaynaklar, Power Point Sunular tartışma ve görsel anlatım
4 Meyvecilikte sertifikasyon (giriş, önemi, uygulamalar) Ödevlerin verilmesi Yasal mevcut mevzuatlar, diğer kaynaklar, Power Point Sunular tartışma ve görsel anlatım
5 Meyvecilikte sertifikasyon (Türkiyede ve Yurt dışı uygulama örnekleri Yasal mevcut mevzuatlar, diğer kaynaklar, Power Point Sunular tartışma ve görsel anlatım
6 Tohumluk Sertifikasyonu (Giriş, amaç, önemi) Yasal mevcut mevzuatlar, diğer kaynaklar, Power Point Sunular tartışma ve görsel anlatım
7 Tohumluk Sertifikasyonu (uygulamalar, Mevzuatlar) Yasal mevcut mevzuatlar, diğer kaynaklar, Power Point Sunular tartışma ve görsel anlatım
8 Ara sınavı işlenilen konularıkapsayacak şekilde yazılı sınav
9 Karantina (tanımlar, önemi, tarihçe) Yasal mevcut mevzuatlar, diğer kaynaklar, Power Point Sunular tartışma ve görsel anlatım
10 Türkiye´de Karantina Mevzuatları ve Dünyada Karantina (EPPO) Laboratuvar Çalışması Yasal mevcut mevzuatlar, diğer kaynaklar, Power Point Sunular tartışma ve görsel anlatım
11 Karantina ve Zararlı Böcekler Laboratuvar Çalışması Yasal mevcut mevzuatlar, diğer kaynaklar, Power Point Sunular tartışma ve görsel anlatım
12 Karantina ve Hastalık Etmenleri Laboratuvar Çalışması Yasal mevcut mevzuatlar, diğer kaynaklar, Power Point Sunular tartışma ve görsel anlatım
13 Karantina ve Yabancı otlar Laboratuvar Çalışması Yasal mevcut mevzuatlar, diğer kaynaklar, Power Point Sunular tartışma ve görsel anlatım
14 Tohumluk Yabancı Otlar ve bunların kültür bitkisi üreme materyalleri içerisinde tanıları Laboratuvar Çalışması Yasal mevcut mevzuatlar, diğer kaynaklar, Power Point Sunular tartışma ve görsel anlatım
15 Tohum teşhisi ve online programların kullanımı Laboratuvar Çalışması Ödevlerin toplanması Yasal mevcut mevzuatlar, diğer kaynaklar, Power Point Sunular tartışma ve görsel anlatım
16/17 Yıl Sonu Sınavı işlenilen konuları kapsayacak şekilde Yazılı


  Önerilen Kaynak ve Okumalar
Kaynak Türü Kaynak Adı
Ders Notu ve Kitaplar   Sertifikasyon ve Karantina ile ilgili tüm yasa, yönetmelik ve tebliğler Tarafımızdan hazırlanmış power point sunular 6968 sayılı Zirai Mücadele ve Karantina Kanunu 5553 sayılı tohumluk kanunu Meyve Fidanı Üretim Materyali Sertifikasyon ve Pazarlama Yönetmeliği, bu kapsamda asma, çilek, tahıl, baklagil, yem bitkileri , patates ve sebze için olan yönetmelikler
Diğer Kaynaklar


  Değerlendirme (Sınav) Yöntemleri ve Kriterleri
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmeleri Sayısı Katkı Yüzdesi
    Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 50
    Ödev/Proje/Diğer 4 50
Toplam 100
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmelerinin Başarıya Katkısı 40
 
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesi 100
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesinin Başarıya Katkısı 60
Toplam 100

  Dersin Temel Öğrenme Kazanımlarına Katkısı
No Temel Öğrenme Kazanımı Katkısı*
1 Bitki sağlığı alanında sorun olan hastalık, zararlı ve yabancı otlarla ilgili sorunların belirlenmesi ve etmenlerin tanınması için gerekli donanıma sahip olur. 5
2 Bitki Koruma sorunlarının çözümü için sahip olduğu bilgileri kullanarak, doğal kaynakların korunması ve sürdürülebilirliği ön planda tutarak en uygun ekonomik mücadele yöntemini seçer. 5
3 Mesleki bilgilerini tarımın ilgili paydaşlarına aktarabilme, üretici ve uygulayıcı kuruluşlarla iletişim kurabilme becerisi kazanma 5
4 Savaş yöntemlerinin pratikte doğru uygulanmasını sağlar ve sonuçlarını değerlendirerek yorumlar; kimyasal savaş yönteminin kullanılması gerektiği durumlarda talimatlara göre uygulanabilecek pestisitleri belirleyerek reçete yazar. 3
5 Bitki koruma alanında teknoloji uygulamalarında modern teknik araçları seçme ve kullanma 5
6 Laboratuar kullanma, bitki koruma alanında laboratuarda hastalık, zararlı ve yabancı otların teşhis, araştırma amaçlı üretim vb. analizlerini yapma, sonuçları değerlendirme, yorumlama ve rapor etme becerisi 5
7 Meslek etiğine saygılı olma, Bitki Koruma ile ilgili ortaya çıkan sorunları yasal mevzuat ve yönetmelikler çerçevesinde anlama ve çözüm yöntemleri geliştirme yeteneği kazanma. 5
8 Gerekli teknolojileri kullanarak Bitki Koruma ile bilgilere ulaşır kendi bilgileri ile sentezleyerek yazılı ve sözlü sunumlar yapar. 4
9 Bilimsel araştırmanın temel yöntemlerini kavrama, bilimsel yöntemlerle çözümleyebilme becerisi kazanır. 5
10 Mesleğiyle ilgili konularda bireysel ve ekip çalışması yapabilme yeteneğini kazanır, uygulamalarda işe ilişkin güvenliği gözetir; mesleki etik sorumluluğu kazanır 5
11 Kültür bitkisi yetiştiriciliğinde verim kaybına neden olan etmenlerin biyolojisi, ekolojisi, sistematiği, mücadele yöntemleri vb. Bitki Korumanın genel konularını öğrenir. 4
12 Genelde Ziraat Mühendisliği, özelde de Bitki Koruma alanında yeterli altyapıya sahip olur 0
13 Mesleki gelişimlerinin yanı sıra ilgi ve yetenekleri doğrultusunda bilimsel, kültürel, sanatsal ve sosyal alanlarda eğitim gereksinimlerini belirleyerek kendini sürekli geliştirir 0
* Katkı düzeyleri 0 (yok) ve 5 (en yüksek) arasında ifade edilmiştir.

  Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
    Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 4 56
    Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 1 14
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
    Ödev, Proje, Diğer 4 8 32
    Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 8 8
    Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 10 10
Toplam İş Yükü: 120
Toplam İş Yükü / 25 (s): 4.8
Dersin AKTS Kredisi: 5