|
Ders Bilgileri |
|
Dersin Adı |
: |
Process Design |
|
Dersin Kodu |
: |
IG 306 |
|
Dersin Türü |
: |
Zorunlu |
|
Dersin Aşaması |
: |
Birinci Aşama (Lisans) |
|
Dersin Yılı |
: |
3 |
|
Dersin Dönemi |
: |
Bahar (16 Hafta) |
|
Dersin AKTS Kredisi |
: |
3 |
|
Eğitici(ler)nin Adı |
: |
Prof.Dr. HASAN FENERCİOĞLU |
|
Dersin Öğrenme Kazanımları |
: |
Üretilmiş olan bir ürünün görülen özellikleri ile tasarlanma nedenleri arasında ilişki kurabilir Bir ürünün özelliklerinin iyileştirilmesi ile ilgili düşünce geliştirilmesi sağlanır Özellikleri faklı yeni ürünlerin üretimine yönelik tasarlama yapılmasına yardımcı olur
|
|
Dersin Veriliş Şekli |
: |
Örgün (Yüz Yüze) |
|
Dersin Önkoşulları |
: |
Yok |
|
Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar |
: |
Yok |
|
Dersin Amacı |
: |
Dersin amacı, öğrencilere proses tasarımı ile ilgili bilgi kazandırmak ve gıda endüstrisini ilgilendiren proseslere ve ürünlere yenilik kazandıracak yaklaşım sağlamaktır. |
|
Dersin İçeriği |
: |
Tasarlamanın tanımı ve tasarlamaya duyulan gereksinimler, tasarlamanın özellikleri ve tasarlamada izlenecek yollar, tasarlanmış gıda ürünlerine farklı bakış ile onların özelliklerinin iyileştirilmesi veya değiştirilmesine yönelik tasarımlar |
|
Dersin Dili |
: |
İngilizce |
|
Dersin Yeri |
: |
Bölüm Derslikleri |
|
|
Ders Planı |
| Hafta | Konu | Öğrencinin Ön Hazırlığı | Öğrenme Aktiviteleri ve Öğretme Yöntemleri |
|
1 |
Tasarlamanın tanımı ve tasarlamaya duyulan gereksinimler |
Ders materyalindeki konuları okuma |
Düz anlatım, tartışma |
|
2 |
Tasarlamanın özellikleri ve stratejisi |
Ders materyalindeki konuları okuma |
Düz anlatım, tartışma |
|
3 |
Sorunların belirlenmesi, fikir oluşturma ve karar verme aşamalarıGıda endüstrisini ilgilendiren başlıca tasarım konuları |
Ders materyalindeki konuları okuma |
Düz anlatım, tartışma |
|
4 |
Gıda üretim sistemini oluşturan bileşenler ve bunların sistem içindeki önemleri |
Ders materyalindeki konuları okuma |
Düz anlatım, tartışma |
|
5 |
Gıda üretim sistemini oluşturan bileşenler ve bunların sistem içindeki önemleri |
Ders materyalindeki konuları okuma |
Düz anlatım, tartışma |
|
6 |
Üretim maliyetini düşürecek tasarımlar |
Ders materyalindeki konuları okuma |
Düz anlatım, tartışma |
|
7 |
Ürün kalitesini koruyacak / arttıracak tasarımlar |
Ders materyalindeki konuları okuma |
Düz anlatım, tartışma |
|
8 |
ARA SINAV |
|
|
|
9 |
Gıda ambalajı ile ilgili tasarımlar |
Ders materyalindeki konuları okuma |
Düz anlatım, tartışma |
|
10 |
Meyve - sebze ürünleri ile ilgili tasarımlar |
Ders materyalindeki konuları okuma |
Düz anlatım, tartışma |
|
11 |
Et ürünleri ile ilgili tasarımlar |
Ders materyalindeki konuları okuma |
Düz anlatım, tartışma |
|
12 |
Süt ürünleri ile ilgili tasarımlar |
Ders materyalindeki konuları okuma |
Düz anlatım, tartışma |
|
13 |
Unlu mamüllerle ilgili tasarımlar |
Ders materyalindeki konuları okuma |
Düz anlatım, tartışma |
|
14 |
Çerezlik ürünler ile ilgili tasarımlar |
Ders materyalindeki konuları okuma |
Düz anlatım, tartışma |
|
15 |
Çerezlik ürünler ile ilgili tasarımlar |
Ders materyalindeki konuları okuma |
Düz anlatım, tartışma |
|
16/17 |
YARI YIL SONU SINAVI |
|
|
|
|
|
Önerilen Kaynak ve Okumalar |
| Kaynak Türü | Kaynak Adı |
| Ders Notu ve Kitaplar |
Bayazıt, N., 1994. Endüstri Ürünlerinde ve Mimarlıkta Tasarlama Metotlarına giriş. Literatür yayıncılık, İstanbul
Marouli, Z.B., Saravacos, G.D. 2003. Food Process Design. Marcel Dekker.
Valentas, K.J., Rotstein, E., Singh, R.P. (Ed), 1997. Handbook of Food Engineering Practice. CRC Pres, New York.
Saravacos, G.D., Kostaropoulos, A.E. (Ed), 2002. Handbook of Food Processing Equipment. Kluwer Academic/Plenum Publishers, New York.
|
| |
| Diğer Kaynaklar | |
|
|
|
Değerlendirme (Sınav) Yöntemleri ve Kriterleri |
|
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmeleri |
Sayısı |
Katkı Yüzdesi |
|
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) |
1 |
100 |
|
Ödev/Proje/Diğer |
0 |
0 |
|
Toplam |
100 |
|
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmelerinin Başarıya Katkısı |
40 |
|
|
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesi
|
100 |
|
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesinin Başarıya Katkısı
|
60 |
|
Toplam |
100 |
|
|
| Dersin Temel Öğrenme Kazanımlarına Katkısı |
| No | Temel Öğrenme Kazanımı | Katkısı* |
|
1 |
Sahip olduğu bilgileri alanında kullanabilme becerisi kazanır |
5 |
|
2 |
Proses tabanlı bir sistemi ölçme ve değerlendirme yöntemleri kullanarak geliştirir |
5 |
|
3 |
1. Temel bilim, mühendislik ve gıda bilimi ve teknolojisi alanlarında bilgi sahibi olur |
5 |
|
4 |
Gıda mühendisliği ve teknolojisi ile ilgili alanlardaki uygulamalarda problemleri saptar, tanımlar ve çözer |
4 |
|
5 |
Araştırma, karmaşık sistemleri bilimsel yöntemlerle çözümleyebilir |
5 |
|
6 |
Gıda kalitesinin değerlendirilmesinde objektif ve subjektif yöntemleri kullanır ve sonuçları yorumlar |
4 |
|
7 |
Gıda mühendisliği ve teknolojileri uygulamalarında modern teknik araçları seçer ve kullanır |
5 |
|
8 |
Laboratuvar kullanır, gıda analizlerini yapar, sonuçları değerlendirir, yorumlar ve rapor eder |
4 |
|
9 |
Bağımsız karar verir, kendine güvenir, yaratıcılık becerisi kazanır ve sorumluluk alabilir |
5 |
|
10 |
Ekip çalışmasına uyum sağlar |
5 |
|
11 |
Öğrendiği bilgileri analitik ve eleştirisel bir yaklaşımla değerlendirir |
5 |
|
12 |
Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliğini bilir |
4 |
|
13 |
Alanıyla ilgili etkili ve sağlıklı iletişim kurabilir ve iletişim teknolojilerini kullanır |
4 |
|
14 |
Gıda konusunda literatürü izleyebilecek ve iletişim kurabilecek düzeyde bir yabancı dil bilir |
4 |
|
15 |
Meslek etiğine saygılı olur |
5 |
|
16 |
Bir gıda prosesini planlama, uygulama ve geliştirme yetkinliğine sahiptir |
5 |
|
17 |
Gıda ile ilgili mevzuata ve yönetim sistemlerine hakim olur |
5 |
|
18 |
Mesleki gelişimlerinin yanı sıra ilgi ve yetenekleri doğrultusunda bilimsel, kültürel, sanatsal ve sosyal alanlarda eğitim gereksinimlerini belirleyerek kendini sürekli geliştirir |
0 |
| * Katkı düzeyleri 0 (yok) ve 5 (en yüksek) arasında ifade edilmiştir. |
|
|
| Öğrenci İş Yükü - AKTS |
| Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
| Ders ile İlgili Çalışmalar |
|
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) |
14 |
2 |
28 |
|
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) |
14 |
1 |
14 |
| Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar |
|
Ödev, Proje, Diğer |
0 |
0 |
0 |
|
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) |
1 |
14 |
14 |
|
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı |
1 |
14 |
14 |
|
Toplam İş Yükü: | 70 |
| Toplam İş Yükü / 25 (s): | 2.8 |
| Dersin AKTS Kredisi: | 3 |
|
|
|