Ana Sayfa     Üniversite Hakkında Bilgi     Derece Programları     Öğrenciler İçin Genel Bilgi     English  

 DERECE PROGRAMLARI


 Ön Lisans Derecesi


 Lisans Derecesi


 Yüksek Lisans Derecesi

  Ders Bilgileri
Dersin Adı : Food Engineering Operations 2

Dersin Kodu : IG 302

Dersin Türü : Zorunlu

Dersin Aşaması : Birinci Aşama (Lisans)

Dersin Yılı : 3

Dersin Dönemi : Bahar (16 Hafta)

Dersin AKTS Kredisi : 3

Eğitici(ler)nin Adı : Prof.Dr. HASAN FENERCİOĞLU

Dersin Öğrenme Kazanımları : Ünit operasyonlarına tabi tutulmuş ürünlere uygulanacak proseslerin ürün nitelikleri üzerine etkilerinin öğrenilmesi
Ürün kalitesinin korunabilmesi için alınabilecek önlemlerin bilinmesi
Ekipmanların yapısal özellikleri ile kullanımlarının öğrenilmesi
Öğrencilerin staj yapacakları gıda üretim tesislerine deneyimli olarak katılmalarının sağlanması

Dersin Veriliş Şekli : Örgün (Yüz Yüze)

Dersin Önkoşulları : Yok

Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar : Yok

Dersin Amacı : Bu dersin amacı öğrencilere bitkisel ve hayvansal kaynaklı gıda hammaddelerini çeşitli işlenmiş ürünlere dönüştürme proseslerinde yer alan unit operasyonları hakkında bilgi kazandırmaktır.

Dersin İçeriği : Ünit operasyonlarına tabi tutulmuş ürünlere uygulanacak proseslerin ürün nitelikleri üzerine etkilerinin öğrenilmesi Ürün kalitesinin korunabilmesi için alınabilecek önlemlerin bilinmesi Ekipmanların yapısal özellikleri ile kullanımlarının öğrenilmesi Öğrencilerin staj yapacakları gıda üretim tesislerine deneyimli olarak katılmalarının sağlanması

Dersin Dili : İngilizce

Dersin Yeri : Bölüm Derslikleri


  Ders Planı
Hafta Konu Öğrencinin Ön Hazırlığı Öğrenme Aktiviteleri ve Öğretme Yöntemleri
1 Isıl işlemlerin tanıtımı Ders materyalindeki konuları okuma Düz anlatım, tartışma
2 Isıtma işlemlerinin ürün özelliklerine etkileri Ders materyalindeki konuları okuma Düz anlatım, tartışma
3 Ön ısıl işlemleri – haşlama, ekzost Ders materyalindeki konuları okuma Düz anlatım, tartışma
4 Pastörizasyon ve sterilizasyon uygulamaları Ders materyalindeki konuları okuma Düz anlatım, tartışma
5 İşlemlere ait sıcaklık ve süre ilişkisinin hesaplanması Ders materyalindeki konuları okuma Düz anlatım, tartışma
6 Evaporasyon işlemi ve evaporatörler Ders materyalindeki konuları okuma Düz anlatım, tartışma
7 Evaporasyon işlemi ve evaporatörler Ders materyalindeki konuları okuma Düz anlatım, tartışma
8 ARA SINAV
9 Dehidrasyon işlemi Ders materyalindeki konuları okuma Düz anlatım, tartışma
10 Dehidratörler Ders materyalindeki konuları okuma Düz anlatım, tartışma
11 Dondurarak dayandırma Ders materyalindeki konuları okuma Düz anlatım, tartışma
12 Dondurucu ekipmanlar Ders materyalindeki konuları okuma Düz anlatım, tartışma
13 Isıl işlem görmüş gıdaların ambalajlanması Ders materyalindeki konuları okuma Düz anlatım, tartışma
14 Isıl işlem görmüş gıdalarda bozulmalar ve saklama kuralları Ders materyalindeki konuları okuma Düz anlatım, tartışma
15 Isıl işlem görmüş gıdalarda bozulmalar ve saklama kuralları Ders materyalindeki konuları okuma Düz anlatım, tartışma
16/17 YARI YIL SONU SINAVI


  Önerilen Kaynak ve Okumalar
Kaynak Türü Kaynak Adı
Ders Notu ve Kitaplar  Brennan, J.G., Butters, J.R., Cowell, N.D., 1986. Food Engineering Operations. Applied Science Pub.
 Valentas, K.J., Rotstein, E., Singh, R.P. (Ed), 1997. Handbook of Food Engineering Practice. CRC Pres. New York.
 Fellows, P., 2000. Food Processing Technology. Principles and Practice. CRC Pres. New York
 Singh, R.P., Heldman, D.R., 2001. Introduction to Food Engineering. Academic Pres.
 Ibarz, A., Barbosa-Canovas, G.V., 2003. Unit Operations in Food Engineering. CRC Pres.
 Saravacos, G.D., Kostaropoulos, A.E. (Ed), 2002. Handbook of Food Processing Equipment. Kluwer Academic/Plenum Publishers, New York
 Cemeroğlu, B., 2004. Meyve Sebze İşleme Teknolojisi. Gıda Teknolojisi Derneği Yayınları No: 36 (cilt 1 ve 2), Ankara
 Cemeroğlu, B., 2005. Gıda Mühendisliğinde Temel İşlemler. Gıda Teknolojisi Derneği Yayınları No. 29. Ankara.
Diğer Kaynaklar


  Değerlendirme (Sınav) Yöntemleri ve Kriterleri
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmeleri Sayısı Katkı Yüzdesi
    Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 100
    Ödev/Proje/Diğer 0 0
Toplam 100
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmelerinin Başarıya Katkısı 40
 
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesi 100
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesinin Başarıya Katkısı 60
Toplam 100

  Dersin Temel Öğrenme Kazanımlarına Katkısı
No Temel Öğrenme Kazanımı Katkısı*
1 Sahip olduğu bilgileri alanında kullanabilme becerisi kazanır 4
2 Proses tabanlı bir sistemi ölçme ve değerlendirme yöntemleri kullanarak geliştirir 5
3 1. Temel bilim, mühendislik ve gıda bilimi ve teknolojisi alanlarında bilgi sahibi olur 5
4 Gıda mühendisliği ve teknolojisi ile ilgili alanlardaki uygulamalarda problemleri saptar, tanımlar ve çözer 5
5 Araştırma, karmaşık sistemleri bilimsel yöntemlerle çözümleyebilir 5
6 Gıda kalitesinin değerlendirilmesinde objektif ve subjektif yöntemleri kullanır ve sonuçları yorumlar 4
7 Gıda mühendisliği ve teknolojileri uygulamalarında modern teknik araçları seçer ve kullanır 5
8 Laboratuvar kullanır, gıda analizlerini yapar, sonuçları değerlendirir, yorumlar ve rapor eder 3
9 Bağımsız karar verir, kendine güvenir, yaratıcılık becerisi kazanır ve sorumluluk alabilir 5
10 Ekip çalışmasına uyum sağlar 4
11 Öğrendiği bilgileri analitik ve eleştirisel bir yaklaşımla değerlendirir 5
12 Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliğini bilir 4
13 Alanıyla ilgili etkili ve sağlıklı iletişim kurabilir ve iletişim teknolojilerini kullanır 4
14 Gıda konusunda literatürü izleyebilecek ve iletişim kurabilecek düzeyde bir yabancı dil bilir 4
15 Meslek etiğine saygılı olur 5
16 Bir gıda prosesini planlama, uygulama ve geliştirme yetkinliğine sahiptir 5
17 Gıda ile ilgili mevzuata ve yönetim sistemlerine hakim olur 4
18 Mesleki gelişimlerinin yanı sıra ilgi ve yetenekleri doğrultusunda bilimsel, kültürel, sanatsal ve sosyal alanlarda eğitim gereksinimlerini belirleyerek kendini sürekli geliştirir 0
* Katkı düzeyleri 0 (yok) ve 5 (en yüksek) arasında ifade edilmiştir.

  Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
    Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 2 28
    Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 1 14
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
    Ödev, Proje, Diğer 0 0 0
    Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 14 14
    Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 14 14
Toplam İş Yükü: 70
Toplam İş Yükü / 25 (s): 2.8
Dersin AKTS Kredisi: 3