|
Ders Bilgileri |
|
Dersin Adı |
: |
Food Engineering Operations 2 |
|
Dersin Kodu |
: |
IG 302 |
|
Dersin Türü |
: |
Zorunlu |
|
Dersin Aşaması |
: |
Birinci Aşama (Lisans) |
|
Dersin Yılı |
: |
3 |
|
Dersin Dönemi |
: |
Bahar (16 Hafta) |
|
Dersin AKTS Kredisi |
: |
3 |
|
Eğitici(ler)nin Adı |
: |
Prof.Dr. HASAN FENERCİOĞLU |
|
Dersin Öğrenme Kazanımları |
: |
Ünit operasyonlarına tabi tutulmuş ürünlere uygulanacak proseslerin ürün nitelikleri üzerine etkilerinin öğrenilmesi Ürün kalitesinin korunabilmesi için alınabilecek önlemlerin bilinmesi Ekipmanların yapısal özellikleri ile kullanımlarının öğrenilmesi Öğrencilerin staj yapacakları gıda üretim tesislerine deneyimli olarak katılmalarının sağlanması
|
|
Dersin Veriliş Şekli |
: |
Örgün (Yüz Yüze) |
|
Dersin Önkoşulları |
: |
Yok |
|
Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar |
: |
Yok |
|
Dersin Amacı |
: |
Bu dersin amacı öğrencilere bitkisel ve hayvansal kaynaklı gıda hammaddelerini çeşitli işlenmiş ürünlere dönüştürme proseslerinde yer alan unit operasyonları hakkında bilgi kazandırmaktır. |
|
Dersin İçeriği |
: |
Ünit operasyonlarına tabi tutulmuş ürünlere uygulanacak proseslerin ürün nitelikleri üzerine etkilerinin öğrenilmesi
Ürün kalitesinin korunabilmesi için alınabilecek önlemlerin bilinmesi
Ekipmanların yapısal özellikleri ile kullanımlarının öğrenilmesi
Öğrencilerin staj yapacakları gıda üretim tesislerine deneyimli olarak katılmalarının sağlanması |
|
Dersin Dili |
: |
İngilizce |
|
Dersin Yeri |
: |
Bölüm Derslikleri |
|
|
Ders Planı |
| Hafta | Konu | Öğrencinin Ön Hazırlığı | Öğrenme Aktiviteleri ve Öğretme Yöntemleri |
|
1 |
Isıl işlemlerin tanıtımı |
Ders materyalindeki konuları okuma |
Düz anlatım, tartışma |
|
2 |
Isıtma işlemlerinin ürün özelliklerine etkileri |
Ders materyalindeki konuları okuma |
Düz anlatım, tartışma |
|
3 |
Ön ısıl işlemleri – haşlama, ekzost |
Ders materyalindeki konuları okuma |
Düz anlatım, tartışma |
|
4 |
Pastörizasyon ve sterilizasyon uygulamaları |
Ders materyalindeki konuları okuma |
Düz anlatım, tartışma |
|
5 |
İşlemlere ait sıcaklık ve süre ilişkisinin hesaplanması |
Ders materyalindeki konuları okuma |
Düz anlatım, tartışma |
|
6 |
Evaporasyon işlemi ve evaporatörler |
Ders materyalindeki konuları okuma |
Düz anlatım, tartışma |
|
7 |
Evaporasyon işlemi ve evaporatörler |
Ders materyalindeki konuları okuma |
Düz anlatım, tartışma |
|
8 |
ARA SINAV |
|
|
|
9 |
Dehidrasyon işlemi |
Ders materyalindeki konuları okuma |
Düz anlatım, tartışma |
|
10 |
Dehidratörler |
Ders materyalindeki konuları okuma |
Düz anlatım, tartışma |
|
11 |
Dondurarak dayandırma |
Ders materyalindeki konuları okuma |
Düz anlatım, tartışma |
|
12 |
Dondurucu ekipmanlar |
Ders materyalindeki konuları okuma |
Düz anlatım, tartışma |
|
13 |
Isıl işlem görmüş gıdaların ambalajlanması |
Ders materyalindeki konuları okuma |
Düz anlatım, tartışma |
|
14 |
Isıl işlem görmüş gıdalarda bozulmalar ve saklama kuralları |
Ders materyalindeki konuları okuma |
Düz anlatım, tartışma |
|
15 |
Isıl işlem görmüş gıdalarda bozulmalar ve saklama kuralları |
Ders materyalindeki konuları okuma |
Düz anlatım, tartışma |
|
16/17 |
YARI YIL SONU SINAVI |
|
|
|
|
|
Önerilen Kaynak ve Okumalar |
| Kaynak Türü | Kaynak Adı |
| Ders Notu ve Kitaplar |
Brennan, J.G., Butters, J.R., Cowell, N.D., 1986. Food Engineering Operations. Applied Science Pub.
Valentas, K.J., Rotstein, E., Singh, R.P. (Ed), 1997. Handbook of Food Engineering Practice. CRC Pres. New York.
Fellows, P., 2000. Food Processing Technology. Principles and Practice. CRC Pres. New York
Singh, R.P., Heldman, D.R., 2001. Introduction to Food Engineering. Academic Pres.
Ibarz, A., Barbosa-Canovas, G.V., 2003. Unit Operations in Food Engineering. CRC Pres.
Saravacos, G.D., Kostaropoulos, A.E. (Ed), 2002. Handbook of Food Processing Equipment. Kluwer Academic/Plenum Publishers, New York
Cemeroğlu, B., 2004. Meyve Sebze İşleme Teknolojisi. Gıda Teknolojisi Derneği Yayınları No: 36 (cilt 1 ve 2), Ankara
Cemeroğlu, B., 2005. Gıda Mühendisliğinde Temel İşlemler. Gıda Teknolojisi Derneği Yayınları No. 29. Ankara.
|
| |
| Diğer Kaynaklar | |
|
|
|
Değerlendirme (Sınav) Yöntemleri ve Kriterleri |
|
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmeleri |
Sayısı |
Katkı Yüzdesi |
|
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) |
1 |
100 |
|
Ödev/Proje/Diğer |
0 |
0 |
|
Toplam |
100 |
|
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmelerinin Başarıya Katkısı |
40 |
|
|
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesi
|
100 |
|
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesinin Başarıya Katkısı
|
60 |
|
Toplam |
100 |
|
|
| Dersin Temel Öğrenme Kazanımlarına Katkısı |
| No | Temel Öğrenme Kazanımı | Katkısı* |
|
1 |
Sahip olduğu bilgileri alanında kullanabilme becerisi kazanır |
4 |
|
2 |
Proses tabanlı bir sistemi ölçme ve değerlendirme yöntemleri kullanarak geliştirir |
5 |
|
3 |
1. Temel bilim, mühendislik ve gıda bilimi ve teknolojisi alanlarında bilgi sahibi olur |
5 |
|
4 |
Gıda mühendisliği ve teknolojisi ile ilgili alanlardaki uygulamalarda problemleri saptar, tanımlar ve çözer |
5 |
|
5 |
Araştırma, karmaşık sistemleri bilimsel yöntemlerle çözümleyebilir |
5 |
|
6 |
Gıda kalitesinin değerlendirilmesinde objektif ve subjektif yöntemleri kullanır ve sonuçları yorumlar |
4 |
|
7 |
Gıda mühendisliği ve teknolojileri uygulamalarında modern teknik araçları seçer ve kullanır |
5 |
|
8 |
Laboratuvar kullanır, gıda analizlerini yapar, sonuçları değerlendirir, yorumlar ve rapor eder |
3 |
|
9 |
Bağımsız karar verir, kendine güvenir, yaratıcılık becerisi kazanır ve sorumluluk alabilir |
5 |
|
10 |
Ekip çalışmasına uyum sağlar |
4 |
|
11 |
Öğrendiği bilgileri analitik ve eleştirisel bir yaklaşımla değerlendirir |
5 |
|
12 |
Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliğini bilir |
4 |
|
13 |
Alanıyla ilgili etkili ve sağlıklı iletişim kurabilir ve iletişim teknolojilerini kullanır |
4 |
|
14 |
Gıda konusunda literatürü izleyebilecek ve iletişim kurabilecek düzeyde bir yabancı dil bilir |
4 |
|
15 |
Meslek etiğine saygılı olur |
5 |
|
16 |
Bir gıda prosesini planlama, uygulama ve geliştirme yetkinliğine sahiptir |
5 |
|
17 |
Gıda ile ilgili mevzuata ve yönetim sistemlerine hakim olur |
4 |
|
18 |
Mesleki gelişimlerinin yanı sıra ilgi ve yetenekleri doğrultusunda bilimsel, kültürel, sanatsal ve sosyal alanlarda eğitim gereksinimlerini belirleyerek kendini sürekli geliştirir |
0 |
| * Katkı düzeyleri 0 (yok) ve 5 (en yüksek) arasında ifade edilmiştir. |
|
|
| Öğrenci İş Yükü - AKTS |
| Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
| Ders ile İlgili Çalışmalar |
|
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) |
14 |
2 |
28 |
|
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) |
14 |
1 |
14 |
| Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar |
|
Ödev, Proje, Diğer |
0 |
0 |
0 |
|
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) |
1 |
14 |
14 |
|
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı |
1 |
14 |
14 |
|
Toplam İş Yükü: | 70 |
| Toplam İş Yükü / 25 (s): | 2.8 |
| Dersin AKTS Kredisi: | 3 |
|
|
|