|
Ders Bilgileri |
|
Dersin Adı |
: |
Food Engineering Operations 1 |
|
Dersin Kodu |
: |
IG 301 |
|
Dersin Türü |
: |
Zorunlu |
|
Dersin Aşaması |
: |
Birinci Aşama (Lisans) |
|
Dersin Yılı |
: |
3 |
|
Dersin Dönemi |
: |
Güz (16 Hafta) |
|
Dersin AKTS Kredisi |
: |
4 |
|
Eğitici(ler)nin Adı |
: |
Prof.Dr. HASAN FENERCİOĞLU |
|
Dersin Öğrenme Kazanımları |
: |
Gıdalarda kalite ve güvenliğin sağlanmasında işlenmiş ürün ile hammadde arasındaki ilişkini anlayabilir Ünit operasyonlarından herbirinin uygulanması sırasında gerekli koşullarını öğrenir. İşlemler için gereksinim duyulacak ekipmanların özelliklerinin ve kulllanımlarının öğrenilmesi
|
|
Dersin Veriliş Şekli |
: |
Örgün (Yüz Yüze) |
|
Dersin Önkoşulları |
: |
Yok |
|
Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar |
: |
Yok |
|
Dersin Amacı |
: |
Bu dersin amacı öğrencilere bitkisel ve hayvansal kaynaklı gıda hammaddelerini çeşitli işlenmiş ürünlere dönüştürme proseslerinde yer alan unit operasyonları hakkında bilgi kazandırmaktır. |
|
Dersin İçeriği |
: |
Bitkisel ve hayvansal gıda hammaddelerinin temini ile ilgili konular, temizleme, sınıflandırma, boyut küçültme, presleme, ekstraksiyon, filtrasyon, karıştırma, santrifüjleme ve kristalizasyon ilkeleri ve ekipmanlarının tanıtımı; bitkisel ve hayvansal ürünlere uygulanan ön işlemlerle ilgili örneklemeler. |
|
Dersin Dili |
: |
İngilizce |
|
Dersin Yeri |
: |
Bölüm Derslikleri |
|
|
Ders Planı |
| Hafta | Konu | Öğrencinin Ön Hazırlığı | Öğrenme Aktiviteleri ve Öğretme Yöntemleri |
|
1 |
Gıda Mühendisliğine Giriş ve Hammadde Temini ile ilgili konular |
Ders materyalindeki konuları okuma |
Düz anlatım, tartışma |
|
2 |
Yıkama ve Temizleme işlemleri |
Ders materyalindeki konuları okuma |
Düz anlatım, tartışma |
|
3 |
Seçme, ayıklama ve sınıflandırma işlemleri |
Ders materyalindeki konuları okuma |
Düz anlatım, tartışma |
|
4 |
Boyut küçültme işlemleri |
Ders materyalindeki konuları okuma |
Düz anlatım, tartışma |
|
5 |
Boyut küçültme işlemleri |
Ders materyalindeki konuları okuma |
Düz anlatım, tartışma |
|
6 |
Presleme işlemleri |
Ders materyalindeki konuları okuma |
Düz anlatım, tartışma |
|
7 |
Presleme işlemleri |
Ders materyalindeki konuları okuma |
Düz anlatım, tartışma |
|
8 |
ARA SINAV |
|
|
|
9 |
Filtrasyon işlemleri |
Ders materyalindeki konuları okuma |
Düz anlatım, tartışma |
|
10 |
Karıştırma işlemleri |
Ders materyalindeki konuları okuma |
Düz anlatım, tartışma |
|
11 |
Emülsiyon oluşturma |
Ders materyalindeki konuları okuma |
Düz anlatım, tartışma |
|
12 |
Santrifüjleme |
Ders materyalindeki konuları okuma |
Düz anlatım, tartışma |
|
13 |
Kristalizasyon |
Ders materyalindeki konuları okuma |
Düz anlatım, tartışma |
|
14 |
Kristalizasyon |
Ders materyalindeki konuları okuma |
Düz anlatım, tartışma |
|
15 |
Materyal taşıma sistemleri |
Ders materyalindeki konuları okuma |
Düz anlatım, tartışma |
|
16/17 |
YARI YIL SONU SINAVI |
|
|
|
|
|
Önerilen Kaynak ve Okumalar |
| Kaynak Türü | Kaynak Adı |
| Ders Notu ve Kitaplar |
Cemeroğlu, B., 2004. Meyve Sebze İşleme Teknolojisi. Gıda Teknolojisi Derneği Yayınları No: 36 , Ankara.
Cemeroğlu, B., 2005. Gıda Mühendisliğinde Temel İşlemler. Gıda Teknolojisi Derneği Yayınları No. 29. Ankara.
Brennan, J.G., Butters, J.R., Cowell, N.D., 1986. Food Engineering Operations. Applied Science Pub
Valentas, K.J., Rotstein, E., Singh, R.P. (Ed), 1997. Handbook of Food Engineering Practice. CRC Pres. New York.
Singh, R.P., Heldman, D.R., 2001. Introduction to Food Engineering. Academic Pres.
Saravacos, G.D., Kostaropoulos, A.E. (Ed), 2002. Handbook of Food Processing Equipment. Kluwer Academic/Plenum Publishers, New York
Ibarz, A., Barbosa-Canovas, G.V., 2003. Unit Operations in Food Engineering. CRC Pres.
|
| |
| Diğer Kaynaklar | |
|
|
|
Değerlendirme (Sınav) Yöntemleri ve Kriterleri |
|
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmeleri |
Sayısı |
Katkı Yüzdesi |
|
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) |
1 |
100 |
|
Ödev/Proje/Diğer |
0 |
0 |
|
Toplam |
100 |
|
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmelerinin Başarıya Katkısı |
40 |
|
|
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesi
|
100 |
|
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesinin Başarıya Katkısı
|
60 |
|
Toplam |
100 |
|
|
| Dersin Temel Öğrenme Kazanımlarına Katkısı |
| No | Temel Öğrenme Kazanımı | Katkısı* |
|
1 |
Sahip olduğu bilgileri alanında kullanabilme becerisi kazanır |
4 |
|
2 |
Proses tabanlı bir sistemi ölçme ve değerlendirme yöntemleri kullanarak geliştirir |
5 |
|
3 |
1. Temel bilim, mühendislik ve gıda bilimi ve teknolojisi alanlarında bilgi sahibi olur |
5 |
|
4 |
Gıda mühendisliği ve teknolojisi ile ilgili alanlardaki uygulamalarda problemleri saptar, tanımlar ve çözer |
5 |
|
5 |
Araştırma, karmaşık sistemleri bilimsel yöntemlerle çözümleyebilir |
5 |
|
6 |
Gıda kalitesinin değerlendirilmesinde objektif ve subjektif yöntemleri kullanır ve sonuçları yorumlar |
4 |
|
7 |
Gıda mühendisliği ve teknolojileri uygulamalarında modern teknik araçları seçer ve kullanır |
5 |
|
8 |
Laboratuvar kullanır, gıda analizlerini yapar, sonuçları değerlendirir, yorumlar ve rapor eder |
3 |
|
9 |
Bağımsız karar verir, kendine güvenir, yaratıcılık becerisi kazanır ve sorumluluk alabilir |
5 |
|
10 |
Ekip çalışmasına uyum sağlar |
4 |
|
11 |
Öğrendiği bilgileri analitik ve eleştirisel bir yaklaşımla değerlendirir |
5 |
|
12 |
Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliğini bilir |
4 |
|
13 |
Alanıyla ilgili etkili ve sağlıklı iletişim kurabilir ve iletişim teknolojilerini kullanır |
4 |
|
14 |
Gıda konusunda literatürü izleyebilecek ve iletişim kurabilecek düzeyde bir yabancı dil bilir |
4 |
|
15 |
Meslek etiğine saygılı olur |
5 |
|
16 |
Bir gıda prosesini planlama, uygulama ve geliştirme yetkinliğine sahiptir |
5 |
|
17 |
Gıda ile ilgili mevzuata ve yönetim sistemlerine hakim olur |
3 |
|
18 |
Mesleki gelişimlerinin yanı sıra ilgi ve yetenekleri doğrultusunda bilimsel, kültürel, sanatsal ve sosyal alanlarda eğitim gereksinimlerini belirleyerek kendini sürekli geliştirir |
0 |
| * Katkı düzeyleri 0 (yok) ve 5 (en yüksek) arasında ifade edilmiştir. |
|
|
| Öğrenci İş Yükü - AKTS |
| Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
| Ders ile İlgili Çalışmalar |
|
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) |
14 |
2 |
28 |
|
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) |
14 |
2 |
28 |
| Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar |
|
Ödev, Proje, Diğer |
0 |
0 |
0 |
|
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) |
1 |
16 |
16 |
|
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı |
1 |
16 |
16 |
|
Toplam İş Yükü: | 88 |
| Toplam İş Yükü / 25 (s): | 3.52 |
| Dersin AKTS Kredisi: | 4 |
|
|
|