Ana Sayfa     Üniversite Hakkında Bilgi     Derece Programları     Öğrenciler İçin Genel Bilgi     English  

 DERECE PROGRAMLARI


 Ön Lisans Derecesi


 Lisans Derecesi


 Yüksek Lisans Derecesi

  Ders Bilgileri
Dersin Adı : Food Engineering Operations 1

Dersin Kodu : IG 301

Dersin Türü : Zorunlu

Dersin Aşaması : Birinci Aşama (Lisans)

Dersin Yılı : 3

Dersin Dönemi : Güz (16 Hafta)

Dersin AKTS Kredisi : 4

Eğitici(ler)nin Adı : Prof.Dr. HASAN FENERCİOĞLU

Dersin Öğrenme Kazanımları : Gıdalarda kalite ve güvenliğin sağlanmasında işlenmiş ürün ile hammadde arasındaki ilişkini anlayabilir
Ünit operasyonlarından herbirinin uygulanması sırasında gerekli koşullarını öğrenir.
İşlemler için gereksinim duyulacak ekipmanların özelliklerinin ve kulllanımlarının öğrenilmesi

Dersin Veriliş Şekli : Örgün (Yüz Yüze)

Dersin Önkoşulları : Yok

Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar : Yok

Dersin Amacı : Bu dersin amacı öğrencilere bitkisel ve hayvansal kaynaklı gıda hammaddelerini çeşitli işlenmiş ürünlere dönüştürme proseslerinde yer alan unit operasyonları hakkında bilgi kazandırmaktır.

Dersin İçeriği : Bitkisel ve hayvansal gıda hammaddelerinin temini ile ilgili konular, temizleme, sınıflandırma, boyut küçültme, presleme, ekstraksiyon, filtrasyon, karıştırma, santrifüjleme ve kristalizasyon ilkeleri ve ekipmanlarının tanıtımı; bitkisel ve hayvansal ürünlere uygulanan ön işlemlerle ilgili örneklemeler.

Dersin Dili : İngilizce

Dersin Yeri : Bölüm Derslikleri


  Ders Planı
Hafta Konu Öğrencinin Ön Hazırlığı Öğrenme Aktiviteleri ve Öğretme Yöntemleri
1 Gıda Mühendisliğine Giriş ve Hammadde Temini ile ilgili konular Ders materyalindeki konuları okuma Düz anlatım, tartışma
2 Yıkama ve Temizleme işlemleri Ders materyalindeki konuları okuma Düz anlatım, tartışma
3 Seçme, ayıklama ve sınıflandırma işlemleri Ders materyalindeki konuları okuma Düz anlatım, tartışma
4 Boyut küçültme işlemleri Ders materyalindeki konuları okuma Düz anlatım, tartışma
5 Boyut küçültme işlemleri Ders materyalindeki konuları okuma Düz anlatım, tartışma
6 Presleme işlemleri Ders materyalindeki konuları okuma Düz anlatım, tartışma
7 Presleme işlemleri Ders materyalindeki konuları okuma Düz anlatım, tartışma
8 ARA SINAV
9 Filtrasyon işlemleri Ders materyalindeki konuları okuma Düz anlatım, tartışma
10 Karıştırma işlemleri Ders materyalindeki konuları okuma Düz anlatım, tartışma
11 Emülsiyon oluşturma Ders materyalindeki konuları okuma Düz anlatım, tartışma
12 Santrifüjleme Ders materyalindeki konuları okuma Düz anlatım, tartışma
13 Kristalizasyon Ders materyalindeki konuları okuma Düz anlatım, tartışma
14 Kristalizasyon Ders materyalindeki konuları okuma Düz anlatım, tartışma
15 Materyal taşıma sistemleri Ders materyalindeki konuları okuma Düz anlatım, tartışma
16/17 YARI YIL SONU SINAVI


  Önerilen Kaynak ve Okumalar
Kaynak Türü Kaynak Adı
Ders Notu ve Kitaplar  Cemeroğlu, B., 2004. Meyve Sebze İşleme Teknolojisi. Gıda Teknolojisi Derneği Yayınları No: 36 , Ankara.
 Cemeroğlu, B., 2005. Gıda Mühendisliğinde Temel İşlemler. Gıda Teknolojisi Derneği Yayınları No. 29. Ankara.
 Brennan, J.G., Butters, J.R., Cowell, N.D., 1986. Food Engineering Operations. Applied Science Pub
 Valentas, K.J., Rotstein, E., Singh, R.P. (Ed), 1997. Handbook of Food Engineering Practice. CRC Pres. New York.
 Singh, R.P., Heldman, D.R., 2001. Introduction to Food Engineering. Academic Pres.
 Saravacos, G.D., Kostaropoulos, A.E. (Ed), 2002. Handbook of Food Processing Equipment. Kluwer Academic/Plenum Publishers, New York
 Ibarz, A., Barbosa-Canovas, G.V., 2003. Unit Operations in Food Engineering. CRC Pres.
Diğer Kaynaklar


  Değerlendirme (Sınav) Yöntemleri ve Kriterleri
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmeleri Sayısı Katkı Yüzdesi
    Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 100
    Ödev/Proje/Diğer 0 0
Toplam 100
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmelerinin Başarıya Katkısı 40
 
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesi 100
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesinin Başarıya Katkısı 60
Toplam 100

  Dersin Temel Öğrenme Kazanımlarına Katkısı
No Temel Öğrenme Kazanımı Katkısı*
1 Sahip olduğu bilgileri alanında kullanabilme becerisi kazanır 4
2 Proses tabanlı bir sistemi ölçme ve değerlendirme yöntemleri kullanarak geliştirir 5
3 1. Temel bilim, mühendislik ve gıda bilimi ve teknolojisi alanlarında bilgi sahibi olur 5
4 Gıda mühendisliği ve teknolojisi ile ilgili alanlardaki uygulamalarda problemleri saptar, tanımlar ve çözer 5
5 Araştırma, karmaşık sistemleri bilimsel yöntemlerle çözümleyebilir 5
6 Gıda kalitesinin değerlendirilmesinde objektif ve subjektif yöntemleri kullanır ve sonuçları yorumlar 4
7 Gıda mühendisliği ve teknolojileri uygulamalarında modern teknik araçları seçer ve kullanır 5
8 Laboratuvar kullanır, gıda analizlerini yapar, sonuçları değerlendirir, yorumlar ve rapor eder 3
9 Bağımsız karar verir, kendine güvenir, yaratıcılık becerisi kazanır ve sorumluluk alabilir 5
10 Ekip çalışmasına uyum sağlar 4
11 Öğrendiği bilgileri analitik ve eleştirisel bir yaklaşımla değerlendirir 5
12 Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliğini bilir 4
13 Alanıyla ilgili etkili ve sağlıklı iletişim kurabilir ve iletişim teknolojilerini kullanır 4
14 Gıda konusunda literatürü izleyebilecek ve iletişim kurabilecek düzeyde bir yabancı dil bilir 4
15 Meslek etiğine saygılı olur 5
16 Bir gıda prosesini planlama, uygulama ve geliştirme yetkinliğine sahiptir 5
17 Gıda ile ilgili mevzuata ve yönetim sistemlerine hakim olur 3
18 Mesleki gelişimlerinin yanı sıra ilgi ve yetenekleri doğrultusunda bilimsel, kültürel, sanatsal ve sosyal alanlarda eğitim gereksinimlerini belirleyerek kendini sürekli geliştirir 0
* Katkı düzeyleri 0 (yok) ve 5 (en yüksek) arasında ifade edilmiştir.

  Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
    Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 2 28
    Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 2 28
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
    Ödev, Proje, Diğer 0 0 0
    Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 16 16
    Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 16 16
Toplam İş Yükü: 88
Toplam İş Yükü / 25 (s): 3.52
Dersin AKTS Kredisi: 4