Ana Sayfa     Üniversite Hakkında Bilgi     Derece Programları     Öğrenciler İçin Genel Bilgi     English  

 DERECE PROGRAMLARI


 Ön Lisans Derecesi


 Lisans Derecesi


 Yüksek Lisans Derecesi

  Ders Bilgileri
Dersin Adı : Engineering Thermodynamics

Dersin Kodu : IG 205

Dersin Türü : Zorunlu

Dersin Aşaması : Birinci Aşama (Lisans)

Dersin Yılı : 2

Dersin Dönemi : Güz (16 Hafta)

Dersin AKTS Kredisi : 4

Eğitici(ler)nin Adı : Dr.Öğr. ÜyesiDr. ARİF ÖZBEK

Dersin Öğrenme Kazanımları : 1)Termodinamiğin temel kanunları öğrenme, 2)P-v ve T-v diyagramlar kullanmayı öğrenme, 3)Termodinamik tabloları kullanarak temel fiziksel özellikleri hesaplamayı öğrenmek, 4)Termodinamiğin 1. kanunu kullanarak kapalı sistemler ile ilgili problemleri tanımlama, formüle etme ve çözme, 5)Termodinamiğin 1. kanunu kullanarak sürekli akışlı açık sistemleri ile ilgili problemleri tanımlama, formüle etme ve çözme, 6)Termodinamiğin 1. kanunu kullanarak kararsız açık akış sistemleri ile ilgili problemleri tanımlama, formüle etme ve çözme

Dersin Veriliş Şekli : Örgün (Yüz Yüze)

Dersin Önkoşulları : Yok

Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar : Yok

Dersin Amacı : Klasik termodinamiğin temel prensiplerini öğretmek. Öğrencilere kapalı ve açık sürekli bir akış veya kararsız düzgün akış sistemleri ile ilgili temel termodinamik problemleri tanımlama, formüle etme ve çözme yetisi kazandırmak.

Dersin İçeriği : Maddenin özellikleri. Kapalı sistemler termodinamiği. İlk yasa çözümlemesi. açık sistemler termodinamiği

Dersin Dili : İngilizce

Dersin Yeri : Derslik


  Ders Planı
Hafta Konu Öğrencinin Ön Hazırlığı Öğrenme Aktiviteleri ve Öğretme Yöntemleri
1 Giriş ve temel tanımlamalar İlgili konu ders notlarından ve referans kaynaklardan okunmalıdır. Ders Anlatım
2 Saf madde özelikleri İlgili konu ders notlarından ve referans kaynaklardan okunmalıdır. Ders Anlatım
3 Sistem ve kontrol hacmi İlgili konu ders notlarından ve referans kaynaklardan okunmalıdır. Ders Anlatım
4 Faz değişim işleminin özelik diyagramı İlgili konu ders notlarından ve referans kaynaklardan okunmalıdır. Ders Anlatım
5 İdeal gaz eşitlikleri İlgili konu ders notlarından ve referans kaynaklardan okunmalıdır. Ders Anlatım
6 Termodinamiğin 1. yasası (kapalı sistemler) İlgili konu ders notlarından ve referans kaynaklardan okunmalıdır. Ders Anlatım
7 İş ile enerji transferi, sınır işi ve politropik işlem İlgili konu ders notlarından ve referans kaynaklardan okunmalıdır. Ders Anlatım
8 Kapalı sistemler için enerji dengesi İlgili konu ders notlarından ve referans kaynaklardan okunmalıdır. Ders Anlatım
9 Özısılar İlgili konu ders notlarından ve referans kaynaklardan okunmalıdır. Ders Anlatım
10 Arasınav
11 Termodinamiğin 1. yasası (açık sistemler) İlgili konu ders notlarından ve referans kaynaklardan okunmalıdır. Ders Anlatım
12 Kütlenin korunumu İlgili konu ders notlarından ve referans kaynaklardan okunmalıdır. Ders Anlatım
13 Akış işi ve akan akışkanın enerjisi İlgili konu ders notlarından ve referans kaynaklardan okunmalıdır. Ders Anlatım
14 Zamandan bağımsız akış sistemlerinin enerji analizi İlgili konu ders notlarından ve referans kaynaklardan okunmalıdır. Ders Anlatım
15 Zamandan bağımsız akışın olduğu mühendislik ekipmanları İlgili konu ders notlarından ve referans kaynaklardan okunmalıdır. Ders Anlatım
16/17 Final sınavı


  Önerilen Kaynak ve Okumalar
Kaynak Türü Kaynak Adı
Ders Notu ve Kitaplar  Mühendislik yaklaşımıyla termodinamik, Yazarlar: Yunus A. Çengel, Michael A. Boles
Diğer Kaynaklar


  Değerlendirme (Sınav) Yöntemleri ve Kriterleri
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmeleri Sayısı Katkı Yüzdesi
    Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 60
    Ödev/Proje/Diğer 2 40
Toplam 100
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmelerinin Başarıya Katkısı 40
 
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesi 100
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesinin Başarıya Katkısı 60
Toplam 100

  Dersin Temel Öğrenme Kazanımlarına Katkısı
No Temel Öğrenme Kazanımı Katkısı*
1 Sahip olduğu bilgileri alanında kullanabilme becerisi kazanır 3
2 Proses tabanlı bir sistemi ölçme ve değerlendirme yöntemleri kullanarak geliştirir 3
3 1. Temel bilim, mühendislik ve gıda bilimi ve teknolojisi alanlarında bilgi sahibi olur 4
4 Gıda mühendisliği ve teknolojisi ile ilgili alanlardaki uygulamalarda problemleri saptar, tanımlar ve çözer 3
5 Araştırma, karmaşık sistemleri bilimsel yöntemlerle çözümleyebilir 4
6 Gıda kalitesinin değerlendirilmesinde objektif ve subjektif yöntemleri kullanır ve sonuçları yorumlar 2
7 Gıda mühendisliği ve teknolojileri uygulamalarında modern teknik araçları seçer ve kullanır 2
8 Laboratuvar kullanır, gıda analizlerini yapar, sonuçları değerlendirir, yorumlar ve rapor eder 3
9 Bağımsız karar verir, kendine güvenir, yaratıcılık becerisi kazanır ve sorumluluk alabilir 4
10 Ekip çalışmasına uyum sağlar 2
11 Öğrendiği bilgileri analitik ve eleştirisel bir yaklaşımla değerlendirir 2
12 Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliğini bilir 4
13 Alanıyla ilgili etkili ve sağlıklı iletişim kurabilir ve iletişim teknolojilerini kullanır 3
14 Gıda konusunda literatürü izleyebilecek ve iletişim kurabilecek düzeyde bir yabancı dil bilir 3
15 Meslek etiğine saygılı olur 3
16 Bir gıda prosesini planlama, uygulama ve geliştirme yetkinliğine sahiptir 3
17 Gıda ile ilgili mevzuata ve yönetim sistemlerine hakim olur 2
18 Mesleki gelişimlerinin yanı sıra ilgi ve yetenekleri doğrultusunda bilimsel, kültürel, sanatsal ve sosyal alanlarda eğitim gereksinimlerini belirleyerek kendini sürekli geliştirir 3
* Katkı düzeyleri 0 (yok) ve 5 (en yüksek) arasında ifade edilmiştir.

  Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
    Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 2 28
    Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 16 4 64
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
    Ödev, Proje, Diğer 2 2 4
    Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 2 2
    Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 2 2
Toplam İş Yükü: 100
Toplam İş Yükü / 25 (s): 4
Dersin AKTS Kredisi: 4