|
Ders Bilgileri |
|
Dersin Adı |
: |
Balık Besleme Fizyolojisi Ve Biyokimyası |
|
Dersin Kodu |
: |
SUF419 |
|
Dersin Türü |
: |
Seçmeli |
|
Dersin Aşaması |
: |
Birinci Aşama (Lisans) |
|
Dersin Yılı |
: |
4 |
|
Dersin Dönemi |
: |
Güz (16 Hafta) |
|
Dersin AKTS Kredisi |
: |
3 |
|
Eğitici(ler)nin Adı |
: |
Dr.Öğr. ÜyesiDr. OĞUZ TAŞBOZAN |
|
Dersin Öğrenme Kazanımları |
: |
Sindirim ve balık yemleri arasındaki ilişkiyi açıklar
Sindirim organlarını ve işlevlerini açıklar Balıklardaki sindirim aşamalarını açıklar Temel enerji kaynaklarının sindirimdeki rolü ve fizyolojisini tanımlar Metabolizma ve prensipleri konularını tanımlar
|
|
Dersin Veriliş Şekli |
: |
Örgün (Yüz Yüze) |
|
Dersin Önkoşulları |
: |
Yok |
|
Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar |
: |
Yok |
|
Dersin Amacı |
: |
Balık besleme fizyolojisi ve biyokimyası hakkında temel kavramları, Sindirim organları, Balıklarda sindirim aşamaları; Proteinlerin, lipitlerin karbonhidratların sindirimdeki rolü ve fizyolojisi
Metabolizma konuları hakkında bilgilerin verilmesi. |
|
Dersin İçeriği |
: |
Balık besleme fizyolojisi ve biyokimyası hakkında temel kavramlar, Sindirim ve balık yemleri, Sindirim organları ve karaciğerin işlevleri, balıklarda sindirim aşamaları, Larval aşamada balık besleme fizyolojisi; Temel enerji kaynaklarının sindirimdeki rolü ve fizyolojisi, Enzimler ve enzimatik reaksiyonlar, Karbonhidrat, lipit ve amino asit metabolizmaları. |
|
Dersin Dili |
: |
Türkçe |
|
Dersin Yeri |
: |
Su Ürünleri Fakültesi derslikleri ve laboratuarları |
|
|
Ders Planı |
| Hafta | Konu | Öğrencinin Ön Hazırlığı | Öğrenme Aktiviteleri ve Öğretme Yöntemleri |
|
1 |
Balık besleme fizyolojisi ve biyokimyası hakkında temel kavramlar
|
Ders konusu ile ilgili notların okunması |
Düz anlatım, görsel sunum
|
|
2 |
Sindirim ve balık yemleri ve konu hakkında uygulama
|
Ders konusu ile ilgili notların okunması ve laboratuvara hazırlık
|
Düz anlatım, laboratuar uygulaması
|
|
3 |
Duyu ve yem alım (yakalama) organları ve konu hakkında uygulama
|
Ders konusu ile ilgili notların okunması ve laboratuvara hazırlık
|
Düz anlatım, laboratuar uygulaması
|
|
4 |
Sindirim organları, karaciğer işlevleri ve önemi ve konu hakkında uygulama
|
Ders konusu ile ilgili notların okunması ve laboratuvara hazırlık
|
Düz anlatım, laboratuar uygulaması
|
|
5 |
Balıklarda sindirim işlemleri (fiziksel, kimyasal, enzimatik, emilim)
|
Ders konusu ile ilgili notların okunması ve kaynak tarama çalışması, odev
|
Düz anlatım, görsel sunum
|
|
6 |
Sindirimin kontrolü ve düzenlenmesi
|
Ders konusu ile ilgili notların okunması ve kaynak tarama çalışması
|
Düz anlatım, görsel sunum
|
|
7 |
Larval aşamada balık besleme fizyolojisi
|
Ders konusu ile ilgili notların okunması ve kaynak tarama çalışması
|
Düz anlatım, görsel sunum
|
|
8 |
Ara Sınav |
Ders konusu ile ilgili notların okunması ve sınav çalışması |
Sınav |
|
9 |
Proteinlerin sindirimdeki rolü ve fizyolojisi |
Ders konusu ile ilgili notların okunması ve kaynak tarama çalışması
|
Düz anlatım, görsel sunum
|
|
10 |
Lipitlerin sindirimdeki rolü ve fizyolojisi
|
Ders konusu ile ilgili notların okunması ve kaynak tarama çalışması
|
Düz anlatım, görsel sunum
|
|
11 |
Nükleik asitler, sindirimdeki rolü ve fizyolojisi
|
Ders konusu ile ilgili notların okunması ve kaynak tarama çalışması, ödev
|
Düz anlatım, görsel sunum
|
|
12 |
Karbonhidratların sindirimdeki rolü ve fizyolojisi
|
Ders konusu ile ilgili notların okunması ve laboratuvara hazırlık
|
Düz anlatım, laboratuar uygulaması
|
|
13 |
Enzimler ve enzimatik reaksiyonlar
|
Ders konusu ile ilgili notların okunması ve kaynak tarama çalışması
|
Düz anlatım, görsel sunum
|
|
14 |
Metabolizma ve Prensipler
|
Ders konusu ile ilgili notların okunması ve kaynak tarama çalışması
|
Düz anlatım, görsel sunum
|
|
15 |
Karbonhidrat, lipit ve amino asit metabolizmaları
|
Ders konusu ile ilgili notların okunması ve kaynak tarama çalışması
|
Düz anlatım, görsel sunum
|
|
16/17 |
Final sınavı |
Ders konusu ile ilgili notların okunması ve sınav çalışması |
Sınav |
|
|
|
Önerilen Kaynak ve Okumalar |
| Kaynak Türü | Kaynak Adı |
| Ders Notu ve Kitaplar |
Nobel Yayınevi, 2006. "Balık Fizyolojisi"
Sena S. De Silva and Trevor A. Andersen. 1998. "Akuakültürde balık besleme"
HALVER, J.E., HARDY, R.W., 2002."Balık besleme"
Dr. Lynwood S. Smith, T.F.H. Publications, Inc., 1982, England. "Balık Fizyolojisine Giriş"
H. Robert Horton; Laurence A. Moran; Raymond S. Ochs; J. David Rawn; K. Gray Scrimgeour. 1992. "Biyokimya prensipleri"
|
| |
| Diğer Kaynaklar | |
|
|
|
Değerlendirme (Sınav) Yöntemleri ve Kriterleri |
|
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmeleri |
Sayısı |
Katkı Yüzdesi |
|
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) |
1 |
70 |
|
Ödev/Proje/Diğer |
2 |
30 |
|
Toplam |
100 |
|
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmelerinin Başarıya Katkısı |
40 |
|
|
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesi
|
100 |
|
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesinin Başarıya Katkısı
|
60 |
|
Toplam |
100 |
|
|
| Dersin Temel Öğrenme Kazanımlarına Katkısı |
| No | Temel Öğrenme Kazanımı | Katkısı* |
|
1 |
Alanlarının gerektirdiği bilgisayar yazılımları ile bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır. |
4 |
|
2 |
Sucul kaynakların mevcut durumunun tespiti, sürdürülebilir kullanımı, su kirliliği ve kontrolü ve biyoteknoloji alanlarında yetkinlik kazanır. |
4 |
|
3 |
Su ürünleri alanında toplumsal, çevresel ve mesleki etik değerlere ve mevzuata uygun hareket eder. |
4 |
|
4 |
Fen bilimleri ve temel mühendislik dallarında yeterli bilgiye sahip olma; bu alanlarda edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri su ürünleri mühendisliği uygulamalarında bir arada kullanır. |
5 |
|
5 |
Su ürünleri alanındaki verileri bilimsel yöntemlerle değerlendirir, problemleri belirler, çözüm önerileri geliştirir ve uygular. |
4 |
|
6 |
Su ürünleri alanında edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanarak tasarım yapar, olay ve olguları bilimsel yöntem ve tekniklerle inceler ve yorumlar. |
3 |
|
7 |
Su ürünleri alanında veri toplar, temel deneysel çalışmaları yapar, sonuçları değerlendirir, sorunları tanımlar ve çözüm önerileri geliştirir. |
4 |
|
8 |
Su ürünleri alanı ile ilgili herhangi bir çalışmayı bireysel olarak planlar, projelendirir ve bağımsız olarak yürütür, danışmanlık ve bilirkişilik yapar. |
3 |
|
9 |
Karşılaştığı problemleri çözmede bireysel veya ekip üyesi olarak sorumluluk alabilir, sorumluluğu altında çalışanların gelişimlerine yönelik etkinlikleri planlar ve yönetir. |
3 |
|
10 |
Alanı ile ilgili öğrenme gereksinimlerini belirler, kaynak araştırması yapar, bilgiye ulaşır ve veri tabanlarını kullanır. |
5 |
|
11 |
Yaşam boyu öğrenme tutumu geliştirir ve elde edilen bilgileri toplum yararına kullanır. |
3 |
|
12 |
Su ürünleri ile ilgili toplumsal bilinç oluşturur ve sucul kaynakların sürdürülebilir kullanımını sağlayacak becerilere sahip olur. |
3 |
|
13 |
Alanı ile ilgili yazılı ve sözlü etkin iletişim kurar, su ürünleri ile ilgili seminer ve toplantıları izler, düzenler, proje hazırlar ve yabancı dil bilgilerine dayanarak yurt dışı kaynaklı yayınları takip eder. |
4 |
|
14 |
Doğal çevrenin korunmasını gözeten su ürünleri yetiştiricilik teknikleri ile su ürünleri hastalıkları, avlama ve işleme teknolojisi, balıkçılık sektörünün yapısı, problemleri ve çözümleri konularında çalışmalar yapma ve sonuçları yaygınlaştırabilme yetilerine sahip olur. |
4 |
|
15 |
Mesleki gelişiminin yanı sıra, ilgi ve yetenekleri doğrultusunda bilimsel, sosyal, kültürel ve sanatsal alanlarda öğrenme gereksinimlerini belirleyerek kendini sürekli geliştirir. |
0 |
| * Katkı düzeyleri 0 (yok) ve 5 (en yüksek) arasında ifade edilmiştir. |
|
|
| Öğrenci İş Yükü - AKTS |
| Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
| Ders ile İlgili Çalışmalar |
|
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) |
14 |
2 |
28 |
|
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) |
14 |
2 |
28 |
| Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar |
|
Ödev, Proje, Diğer |
2 |
4 |
8 |
|
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) |
1 |
2 |
2 |
|
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı |
1 |
2 |
2 |
|
Toplam İş Yükü: | 68 |
| Toplam İş Yükü / 25 (s): | 2.72 |
| Dersin AKTS Kredisi: | 3 |
|
|
|