Ana Sayfa     Üniversite Hakkında Bilgi     Derece Programları     Öğrenciler İçin Genel Bilgi     English  

 DERECE PROGRAMLARI


 Ön Lisans Derecesi


 Lisans Derecesi


 Yüksek Lisans Derecesi

  Ders Bilgileri
Dersin Adı : Balık Besleme Fizyolojisi Ve Biyokimyası

Dersin Kodu : SUF419

Dersin Türü : Seçmeli

Dersin Aşaması : Birinci Aşama (Lisans)

Dersin Yılı : 4

Dersin Dönemi : Güz (16 Hafta)

Dersin AKTS Kredisi : 3

Eğitici(ler)nin Adı : Dr.Öğr. ÜyesiDr. OĞUZ TAŞBOZAN

Dersin Öğrenme Kazanımları : Sindirim ve balık yemleri arasındaki ilişkiyi açıklar
Sindirim organlarını ve işlevlerini açıklar
Balıklardaki sindirim aşamalarını açıklar
Temel enerji kaynaklarının sindirimdeki rolü ve fizyolojisini tanımlar
Metabolizma ve prensipleri konularını tanımlar

Dersin Veriliş Şekli : Örgün (Yüz Yüze)

Dersin Önkoşulları : Yok

Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar : Yok

Dersin Amacı : Balık besleme fizyolojisi ve biyokimyası hakkında temel kavramları, Sindirim organları, Balıklarda sindirim aşamaları; Proteinlerin, lipitlerin karbonhidratların sindirimdeki rolü ve fizyolojisi Metabolizma konuları hakkında bilgilerin verilmesi.

Dersin İçeriği : Balık besleme fizyolojisi ve biyokimyası hakkında temel kavramlar, Sindirim ve balık yemleri, Sindirim organları ve karaciğerin işlevleri, balıklarda sindirim aşamaları, Larval aşamada balık besleme fizyolojisi; Temel enerji kaynaklarının sindirimdeki rolü ve fizyolojisi, Enzimler ve enzimatik reaksiyonlar, Karbonhidrat, lipit ve amino asit metabolizmaları.

Dersin Dili : Türkçe

Dersin Yeri : Su Ürünleri Fakültesi derslikleri ve laboratuarları


  Ders Planı
Hafta Konu Öğrencinin Ön Hazırlığı Öğrenme Aktiviteleri ve Öğretme Yöntemleri
1 Balık besleme fizyolojisi ve biyokimyası hakkında temel kavramlar Ders konusu ile ilgili notların okunması Düz anlatım, görsel sunum
2 Sindirim ve balık yemleri ve konu hakkında uygulama Ders konusu ile ilgili notların okunması ve laboratuvara hazırlık Düz anlatım, laboratuar uygulaması
3 Duyu ve yem alım (yakalama) organları ve konu hakkında uygulama Ders konusu ile ilgili notların okunması ve laboratuvara hazırlık Düz anlatım, laboratuar uygulaması
4 Sindirim organları, karaciğer işlevleri ve önemi ve konu hakkında uygulama Ders konusu ile ilgili notların okunması ve laboratuvara hazırlık Düz anlatım, laboratuar uygulaması
5 Balıklarda sindirim işlemleri (fiziksel, kimyasal, enzimatik, emilim) Ders konusu ile ilgili notların okunması ve kaynak tarama çalışması, odev Düz anlatım, görsel sunum
6 Sindirimin kontrolü ve düzenlenmesi Ders konusu ile ilgili notların okunması ve kaynak tarama çalışması Düz anlatım, görsel sunum
7 Larval aşamada balık besleme fizyolojisi Ders konusu ile ilgili notların okunması ve kaynak tarama çalışması Düz anlatım, görsel sunum
8 Ara Sınav Ders konusu ile ilgili notların okunması ve sınav çalışması Sınav
9 Proteinlerin sindirimdeki rolü ve fizyolojisi Ders konusu ile ilgili notların okunması ve kaynak tarama çalışması Düz anlatım, görsel sunum
10 Lipitlerin sindirimdeki rolü ve fizyolojisi Ders konusu ile ilgili notların okunması ve kaynak tarama çalışması Düz anlatım, görsel sunum
11 Nükleik asitler, sindirimdeki rolü ve fizyolojisi Ders konusu ile ilgili notların okunması ve kaynak tarama çalışması, ödev Düz anlatım, görsel sunum
12 Karbonhidratların sindirimdeki rolü ve fizyolojisi Ders konusu ile ilgili notların okunması ve laboratuvara hazırlık Düz anlatım, laboratuar uygulaması
13 Enzimler ve enzimatik reaksiyonlar Ders konusu ile ilgili notların okunması ve kaynak tarama çalışması Düz anlatım, görsel sunum
14 Metabolizma ve Prensipler Ders konusu ile ilgili notların okunması ve kaynak tarama çalışması Düz anlatım, görsel sunum
15 Karbonhidrat, lipit ve amino asit metabolizmaları Ders konusu ile ilgili notların okunması ve kaynak tarama çalışması Düz anlatım, görsel sunum
16/17 Final sınavı Ders konusu ile ilgili notların okunması ve sınav çalışması Sınav


  Önerilen Kaynak ve Okumalar
Kaynak Türü Kaynak Adı
Ders Notu ve Kitaplar  Nobel Yayınevi, 2006. "Balık Fizyolojisi"
 Sena S. De Silva and Trevor A. Andersen. 1998. "Akuakültürde balık besleme"
 HALVER, J.E., HARDY, R.W., 2002."Balık besleme"
 Dr. Lynwood S. Smith, T.F.H. Publications, Inc., 1982, England. "Balık Fizyolojisine Giriş"
  H. Robert Horton; Laurence A. Moran; Raymond S. Ochs; J. David Rawn; K. Gray Scrimgeour. 1992. "Biyokimya prensipleri"
Diğer Kaynaklar


  Değerlendirme (Sınav) Yöntemleri ve Kriterleri
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmeleri Sayısı Katkı Yüzdesi
    Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 70
    Ödev/Proje/Diğer 2 30
Toplam 100
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmelerinin Başarıya Katkısı 40
 
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesi 100
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesinin Başarıya Katkısı 60
Toplam 100

  Dersin Temel Öğrenme Kazanımlarına Katkısı
No Temel Öğrenme Kazanımı Katkısı*
1 Alanlarının gerektirdiği bilgisayar yazılımları ile bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır. 4
2 Sucul kaynakların mevcut durumunun tespiti, sürdürülebilir kullanımı, su kirliliği ve kontrolü ve biyoteknoloji alanlarında yetkinlik kazanır. 4
3 Su ürünleri alanında toplumsal, çevresel ve mesleki etik değerlere ve mevzuata uygun hareket eder. 4
4 Fen bilimleri ve temel mühendislik dallarında yeterli bilgiye sahip olma; bu alanlarda edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri su ürünleri mühendisliği uygulamalarında bir arada kullanır. 5
5 Su ürünleri alanındaki verileri bilimsel yöntemlerle değerlendirir, problemleri belirler, çözüm önerileri geliştirir ve uygular. 4
6 Su ürünleri alanında edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanarak tasarım yapar, olay ve olguları bilimsel yöntem ve tekniklerle inceler ve yorumlar. 3
7 Su ürünleri alanında veri toplar, temel deneysel çalışmaları yapar, sonuçları değerlendirir, sorunları tanımlar ve çözüm önerileri geliştirir. 4
8 Su ürünleri alanı ile ilgili herhangi bir çalışmayı bireysel olarak planlar, projelendirir ve bağımsız olarak yürütür, danışmanlık ve bilirkişilik yapar. 3
9 Karşılaştığı problemleri çözmede bireysel veya ekip üyesi olarak sorumluluk alabilir, sorumluluğu altında çalışanların gelişimlerine yönelik etkinlikleri planlar ve yönetir. 3
10 Alanı ile ilgili öğrenme gereksinimlerini belirler, kaynak araştırması yapar, bilgiye ulaşır ve veri tabanlarını kullanır. 5
11 Yaşam boyu öğrenme tutumu geliştirir ve elde edilen bilgileri toplum yararına kullanır. 3
12 Su ürünleri ile ilgili toplumsal bilinç oluşturur ve sucul kaynakların sürdürülebilir kullanımını sağlayacak becerilere sahip olur. 3
13 Alanı ile ilgili yazılı ve sözlü etkin iletişim kurar, su ürünleri ile ilgili seminer ve toplantıları izler, düzenler, proje hazırlar ve yabancı dil bilgilerine dayanarak yurt dışı kaynaklı yayınları takip eder. 4
14 Doğal çevrenin korunmasını gözeten su ürünleri yetiştiricilik teknikleri ile su ürünleri hastalıkları, avlama ve işleme teknolojisi, balıkçılık sektörünün yapısı, problemleri ve çözümleri konularında çalışmalar yapma ve sonuçları yaygınlaştırabilme yetilerine sahip olur. 4
15 Mesleki gelişiminin yanı sıra, ilgi ve yetenekleri doğrultusunda bilimsel, sosyal, kültürel ve sanatsal alanlarda öğrenme gereksinimlerini belirleyerek kendini sürekli geliştirir. 0
* Katkı düzeyleri 0 (yok) ve 5 (en yüksek) arasında ifade edilmiştir.

  Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
    Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 2 28
    Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 2 28
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
    Ödev, Proje, Diğer 2 4 8
    Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 2 2
    Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 2 2
Toplam İş Yükü: 68
Toplam İş Yükü / 25 (s): 2.72
Dersin AKTS Kredisi: 3