Ana Sayfa     Üniversite Hakkında Bilgi     Derece Programları     Öğrenciler İçin Genel Bilgi     English  

 DERECE PROGRAMLARI


 Ön Lisans Derecesi


 Lisans Derecesi


 Yüksek Lisans Derecesi

  Ders Bilgileri
Dersin Adı : Endüstriyel Mikrobiyoloji ve Gıda Sanayisi

Dersin Kodu : BT-557

Dersin Türü : Seçmeli

Dersin Aşaması : İkinci Aşama (Yüksek Lisans)

Dersin Yılı : 1

Dersin Dönemi : Güz (16 Hafta)

Dersin AKTS Kredisi : 6

Eğitici(ler)nin Adı : Prof.Dr. HÜSEYİN ERTEN

Dersin Öğrenme Kazanımları : Öğrenciler endüstriyel mikrobiyolojide kullanılan önemli mikroorganizmaları bilir.
Öğrenciler fermantasyon ve ürünlerini bilir
Öğrenciler mikroorganizmalar ve endüstriyel ürün üretimi arasındaki ilişkiyi bilir.
Öğrenciler meslek etiğine saygılıdır ve yaşam boyu öğrenme bilinci kazanır.

Dersin Veriliş Şekli : Örgün (Yüz Yüze)

Dersin Önkoşulları : Yok

Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar : Yok

Dersin Amacı : Dersin amacı öğrencilere endüstriyel mikrobiyolojinin temel kavramları ve uygulamaları hakkında bilgi vermektir.

Dersin İçeriği : Giriş, Endüstriyel öneme sahip mikroorganizmalar, Fermantasyon sistemleri, Starter kültürler ve starter kültür hazırlanması, Endüstriye mikrobiyoloji ve gıda sanayi

Dersin Dili : Türkçe

Dersin Yeri : Gıda Mühendisliği Bölümü derslikleri


  Ders Planı
Hafta Konu Öğrencinin Ön Hazırlığı Öğrenme Aktiviteleri ve Öğretme Yöntemleri
1 Endüstriyel mikrobiyolojinin tanımı ve önemi Kaynak taraması Düz anlatım, tartışma, standart derslik teknolojileri, bilgisayar, projektör
2 Endüstriyel öneme sahip mikroorganizmalar: Mayalar Kaynak taraması Düz anlatım, tartışma, standart derslik teknolojileri, bilgisayar, projektör
3 Endüstriyel öneme sahip mikroorganizmalar. Bakteriler Kaynak taraması Düz anlatım, tartışma, standart derslik teknolojileri, bilgisayar, projektör
4 Endüstriyel öneme sahip mikroorganizmalar: Küfler Kaynak taraması Düz anlatım, tartışma, standart derslik teknolojileri, bilgisayar, projektör
5 Fermantasyon sistemleri Kaynak taraması Düz anlatım, tartışma, standart derslik teknolojileri, bilgisayar, projektör
6 Starter kültürler ve starter kültür hazırlanması Kaynak taraması Düz anlatım, tartışma, standart derslik teknolojileri, bilgisayar, projektör
7 Starter kültürler ve starter kültür hazırlanması Kaynak taraması Düz anlatım, tartışma, standart derslik teknolojileri, bilgisayar, projektör
8 Ara sınav
9 Endüstriye mikrobiyoloji ve gıda sanayi: Organik asitlerin üretimi Kaynak taraması Düz anlatım, tartışma, standart derslik teknolojileri, bilgisayar, projektör
10 Endüstriye mikrobiyoloji ve gıda sanayi: Ekmek mayası ve tek hücre proteini üretimi Kaynak taraması Düz anlatım, tartışma, standart derslik teknolojileri, bilgisayar, projektör
11 Endüstriye mikrobiyoloji ve gıda sanayi: Maya otolizatları, Amino asit ve vitamin üretimi Kaynak taraması Düz anlatım, tartışma, standart derslik teknolojileri, bilgisayar, projektör
12 Endüstriye mikrobiyoloji ve gıda sanayi: Microbial biyodönüşümler Kaynak taraması Düz anlatım, tartışma, standart derslik teknolojileri, bilgisayar, projektör
13 Genetiksel olarak modifiye edilmiş mikroorganizmalar Kaynak taraması Düz anlatım, tartışma, standart derslik teknolojileri, bilgisayar, projektör
14 Endüstriye mikrobiyolojide son gelişmeler Kaynak taraması Düz anlatım, tartışma, standart derslik teknolojileri, bilgisayar, projektör
15 Öğrenci sunumları Düz anlatım, tartışma, standart derslik teknolojileri, bilgisayar, projektör
16/17 Yarıyıl sonu sınavı


  Önerilen Kaynak ve Okumalar
Kaynak Türü Kaynak Adı
Ders Notu ve Kitaplar  Wood, B.J.B., Holzapfel, W.H., 1995, The Genera of Lactic Acid Bacteria,Blackie, London.
 Robinson, R.K., Batt, C.A., Patel, P.D., 2000, Encyclopedia of Food Microbiology, Academic Press, San Diego.
 Crueger, W., Crueger, A., 1989, Biotechnology- A textbook of Industrial Microbiology, Sinauer Associates, Sunderland.
 Walker, G.M., 1998, Yeast Physiolgy and Technology, John Wiley, Chichester
 Hutkins, R.W:, 2006, Microbiology and Technology of Fermented Foods, IFT Pres, Iowa.
 Querol, A., Fleet, G.H., (Eds), 2006, Yeasts in Food and Beverages, The Yeast Handbook, Springer, -Verlag, Berlin.
 Salminen, S., von Wright, A. (Eds.), 1998, Lactic Acid Bacteria- Microbiology and Functional Aspects, Marcel Dekker, New York.
Diğer Kaynaklar


  Değerlendirme (Sınav) Yöntemleri ve Kriterleri
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmeleri Sayısı Katkı Yüzdesi
    Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 60
    Ödev/Proje/Diğer 3 40
Toplam 100
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmelerinin Başarıya Katkısı 40
 
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesi 100
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesinin Başarıya Katkısı 60
Toplam 100

  Dersin Temel Öğrenme Kazanımlarına Katkısı
No Temel Öğrenme Kazanımı Katkısı*
1 - Alanında edindiği uzmanlık düzeyindeki bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirebilme ve öğrenmesini yönlendirebilme 4
2 Alanındaki güncel gelişmeleri ve kendi çalışmalarını, nicel ve nitel veriler ile destekleyerek, alanındaki ve alan dışındaki gruplara, yazılı, sözlü ve görsel olarak sistemli biçimde aktarabilme 3
3 Alana ilişkin uluslararası çalışmaları takip edebilme, uluslar arası düzeyde çeşitli sosyal etkileşim ve bilimsel çalışma grupları içinde yer alma ve kendi çalışmalarını uluslar arası düzeyde paylaşabilmek için en az bir yabancı dilde iletişim becerilerine sahip olmak 3
4 Biyoteknoloji alanının gerektirdiği düzeyde bilgisayar yazılımı ile birlikte bilişim ve iletişim teknolojilerini yeterli düzeyde kullanabilme 2
5 Alanında özümsedikleri bilgiyi, problem çözme ve/veya uygulama becerilerini, disiplinler arası çalışmalarda kullanabilme 3
6 Biyoteknoloji bilimine ilişkin genel bilgi birikimini, çalışma alanına ilişkin temel teori ve uygulamalar çerçevesinde derinleştirmek, alanına ilişkin teori ve uygulamalar arasındaki ilişkileri değerlendirebilmek 3
7 Alana ilişkin yürütülen çalışmalarda toplumsal, bilimsel ve etik değerlerin farkında olarak; araştırma sürecini bu değerler çerçevesinde yürütebilmek 5
8 Biyoteknoloji alanıyla ilgili varsayım, düşünce ve teorileri şüpheci, mantıksal, analitik ve bağımsız bir bakış açısıyla ele alarak eleştirel bir gözle değerlendirebilmek 3
9 Doğal ve uygulamalı bilimlerde uygulanan modern teknik ve yöntemler ile bunların sınırları hakkında kapsamlı bilgi edinme 4
10 Biyoteknoloji alanında bilgilerini uzmanlık düzeyinde geliştirebilme ve derinleştirebilme 4
11 Biyoteknolojinin ilişkili olduğu disiplinler arası etkileşimi kavrayabilme 4
12 Biyoteknolojide edindiği bilgileri farklı disiplin alanlarından gelen bilgilerle bütünleştirerek yorumlayabilme ve yeni bilgiler oluşturabilme 4
13 Alanını ile ilgili karşılaşılan sorunları araştırma yöntemlerini kullanarak çözümleyebilme 4
14 Alanını ile ilgili uzmanlık gerektiren bir çalışmayı bağımsız olarak yürütebilme 3
15 Biyoteknoloji ile ilgili uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunların çözümü için yeni stratejik yaklaşımlar geliştirebilme ve sorumluluk alarak çözüm üretebilme 3
16 Biyoteknoloji ile ilgili sorunların çözümlenmesini gerektiren ortamlarda liderlik yapabilme 3
* Katkı düzeyleri 0 (yok) ve 5 (en yüksek) arasında ifade edilmiştir.

  Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
    Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 2 28
    Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 2 28
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
    Ödev, Proje, Diğer 3 10 30
    Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 20 20
    Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 32 32
Toplam İş Yükü: 138
Toplam İş Yükü / 25 (s): 5.52
Dersin AKTS Kredisi: 6