|
Ders Bilgileri |
|
Dersin Adı |
: |
Endüstriyel Mikrobiyoloji ve Gıda Sanayisi |
|
Dersin Kodu |
: |
BT-557 |
|
Dersin Türü |
: |
Seçmeli |
|
Dersin Aşaması |
: |
İkinci Aşama (Yüksek Lisans) |
|
Dersin Yılı |
: |
1 |
|
Dersin Dönemi |
: |
Güz (16 Hafta) |
|
Dersin AKTS Kredisi |
: |
6 |
|
Eğitici(ler)nin Adı |
: |
Prof.Dr. HÜSEYİN ERTEN |
|
Dersin Öğrenme Kazanımları |
: |
Öğrenciler endüstriyel mikrobiyolojide kullanılan önemli mikroorganizmaları bilir. Öğrenciler fermantasyon ve ürünlerini bilir Öğrenciler mikroorganizmalar ve endüstriyel ürün üretimi arasındaki ilişkiyi bilir. Öğrenciler meslek etiğine saygılıdır ve yaşam boyu öğrenme bilinci kazanır.
|
|
Dersin Veriliş Şekli |
: |
Örgün (Yüz Yüze) |
|
Dersin Önkoşulları |
: |
Yok |
|
Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar |
: |
Yok |
|
Dersin Amacı |
: |
Dersin amacı öğrencilere endüstriyel mikrobiyolojinin temel kavramları ve uygulamaları hakkında bilgi vermektir. |
|
Dersin İçeriği |
: |
Giriş, Endüstriyel öneme sahip mikroorganizmalar, Fermantasyon sistemleri, Starter kültürler ve starter kültür hazırlanması, Endüstriye mikrobiyoloji ve gıda sanayi
|
|
Dersin Dili |
: |
Türkçe |
|
Dersin Yeri |
: |
Gıda Mühendisliği Bölümü derslikleri |
|
|
Ders Planı |
| Hafta | Konu | Öğrencinin Ön Hazırlığı | Öğrenme Aktiviteleri ve Öğretme Yöntemleri |
|
1 |
Endüstriyel mikrobiyolojinin tanımı ve önemi |
Kaynak taraması |
Düz anlatım, tartışma, standart derslik teknolojileri, bilgisayar, projektör |
|
2 |
Endüstriyel öneme sahip mikroorganizmalar: Mayalar |
Kaynak taraması |
Düz anlatım, tartışma, standart derslik teknolojileri, bilgisayar, projektör |
|
3 |
Endüstriyel öneme sahip mikroorganizmalar. Bakteriler |
Kaynak taraması |
Düz anlatım, tartışma, standart derslik teknolojileri, bilgisayar, projektör |
|
4 |
Endüstriyel öneme sahip mikroorganizmalar: Küfler |
Kaynak taraması |
Düz anlatım, tartışma, standart derslik teknolojileri, bilgisayar, projektör |
|
5 |
Fermantasyon sistemleri |
Kaynak taraması |
Düz anlatım, tartışma, standart derslik teknolojileri, bilgisayar, projektör |
|
6 |
Starter kültürler ve starter kültür hazırlanması |
Kaynak taraması |
Düz anlatım, tartışma, standart derslik teknolojileri, bilgisayar, projektör |
|
7 |
Starter kültürler ve starter kültür hazırlanması |
Kaynak taraması |
Düz anlatım, tartışma, standart derslik teknolojileri, bilgisayar, projektör |
|
8 |
Ara sınav |
|
|
|
9 |
Endüstriye mikrobiyoloji ve gıda sanayi: Organik asitlerin üretimi |
Kaynak taraması |
Düz anlatım, tartışma, standart derslik teknolojileri, bilgisayar, projektör |
|
10 |
Endüstriye mikrobiyoloji ve gıda sanayi:
Ekmek mayası ve tek hücre proteini üretimi |
Kaynak taraması |
Düz anlatım, tartışma, standart derslik teknolojileri, bilgisayar, projektör |
|
11 |
Endüstriye mikrobiyoloji ve gıda sanayi:
Maya otolizatları, Amino asit ve vitamin üretimi
|
Kaynak taraması |
Düz anlatım, tartışma, standart derslik teknolojileri, bilgisayar, projektör |
|
12 |
Endüstriye mikrobiyoloji ve gıda sanayi: Microbial biyodönüşümler
|
Kaynak taraması |
Düz anlatım, tartışma, standart derslik teknolojileri, bilgisayar, projektör |
|
13 |
Genetiksel olarak modifiye edilmiş mikroorganizmalar |
Kaynak taraması |
Düz anlatım, tartışma, standart derslik teknolojileri, bilgisayar, projektör |
|
14 |
Endüstriye mikrobiyolojide son gelişmeler |
Kaynak taraması |
Düz anlatım, tartışma, standart derslik teknolojileri, bilgisayar, projektör |
|
15 |
Öğrenci sunumları |
|
Düz anlatım, tartışma, standart derslik teknolojileri, bilgisayar, projektör |
|
16/17 |
Yarıyıl sonu sınavı |
|
|
|
|
|
Önerilen Kaynak ve Okumalar |
| Kaynak Türü | Kaynak Adı |
| Ders Notu ve Kitaplar |
Wood, B.J.B., Holzapfel, W.H., 1995, The Genera of Lactic Acid Bacteria,Blackie, London.
Robinson, R.K., Batt, C.A., Patel, P.D., 2000, Encyclopedia of Food Microbiology, Academic Press, San Diego.
Crueger, W., Crueger, A., 1989, Biotechnology- A textbook of Industrial Microbiology, Sinauer Associates, Sunderland.
Walker, G.M., 1998, Yeast Physiolgy and Technology, John Wiley, Chichester
Hutkins, R.W:, 2006, Microbiology and Technology of Fermented Foods, IFT Pres, Iowa.
Querol, A., Fleet, G.H., (Eds), 2006, Yeasts in Food and Beverages, The Yeast Handbook, Springer, -Verlag, Berlin.
Salminen, S., von Wright, A. (Eds.), 1998, Lactic Acid Bacteria- Microbiology and Functional Aspects, Marcel Dekker, New York.
|
| |
| Diğer Kaynaklar | |
|
|
|
Değerlendirme (Sınav) Yöntemleri ve Kriterleri |
|
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmeleri |
Sayısı |
Katkı Yüzdesi |
|
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) |
1 |
60 |
|
Ödev/Proje/Diğer |
3 |
40 |
|
Toplam |
100 |
|
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmelerinin Başarıya Katkısı |
40 |
|
|
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesi
|
100 |
|
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesinin Başarıya Katkısı
|
60 |
|
Toplam |
100 |
|
|
| Dersin Temel Öğrenme Kazanımlarına Katkısı |
| No | Temel Öğrenme Kazanımı | Katkısı* |
|
1 |
- Alanında edindiği uzmanlık düzeyindeki bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirebilme ve öğrenmesini yönlendirebilme |
4 |
|
2 |
Alanındaki güncel gelişmeleri ve kendi çalışmalarını, nicel ve nitel veriler ile destekleyerek, alanındaki ve alan dışındaki gruplara, yazılı, sözlü ve görsel olarak sistemli biçimde aktarabilme |
3 |
|
3 |
Alana ilişkin uluslararası çalışmaları takip edebilme, uluslar arası düzeyde çeşitli sosyal etkileşim ve bilimsel çalışma grupları içinde yer alma ve kendi çalışmalarını uluslar arası düzeyde paylaşabilmek için en az bir yabancı dilde iletişim becerilerine sahip olmak |
3 |
|
4 |
Biyoteknoloji alanının gerektirdiği düzeyde bilgisayar yazılımı ile birlikte bilişim ve iletişim teknolojilerini yeterli düzeyde kullanabilme |
2 |
|
5 |
Alanında özümsedikleri bilgiyi, problem çözme ve/veya uygulama becerilerini, disiplinler arası çalışmalarda kullanabilme |
3 |
|
6 |
Biyoteknoloji bilimine ilişkin genel bilgi birikimini, çalışma alanına ilişkin temel teori ve uygulamalar çerçevesinde derinleştirmek, alanına ilişkin teori ve uygulamalar arasındaki ilişkileri değerlendirebilmek |
3 |
|
7 |
Alana ilişkin yürütülen çalışmalarda toplumsal, bilimsel ve etik değerlerin farkında olarak; araştırma sürecini bu değerler çerçevesinde yürütebilmek |
5 |
|
8 |
Biyoteknoloji alanıyla ilgili varsayım, düşünce ve teorileri şüpheci, mantıksal, analitik ve bağımsız bir bakış açısıyla ele alarak eleştirel bir gözle değerlendirebilmek |
3 |
|
9 |
Doğal ve uygulamalı bilimlerde uygulanan modern teknik ve yöntemler ile bunların sınırları hakkında kapsamlı bilgi edinme |
4 |
|
10 |
Biyoteknoloji alanında bilgilerini uzmanlık düzeyinde geliştirebilme ve derinleştirebilme |
4 |
|
11 |
Biyoteknolojinin ilişkili olduğu disiplinler arası etkileşimi kavrayabilme |
4 |
|
12 |
Biyoteknolojide edindiği bilgileri farklı disiplin alanlarından gelen bilgilerle bütünleştirerek yorumlayabilme ve yeni bilgiler oluşturabilme |
4 |
|
13 |
Alanını ile ilgili karşılaşılan sorunları araştırma yöntemlerini kullanarak çözümleyebilme |
4 |
|
14 |
Alanını ile ilgili uzmanlık gerektiren bir çalışmayı bağımsız olarak yürütebilme |
3 |
|
15 |
Biyoteknoloji ile ilgili uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunların çözümü için yeni stratejik yaklaşımlar geliştirebilme ve sorumluluk alarak çözüm üretebilme |
3 |
|
16 |
Biyoteknoloji ile ilgili sorunların çözümlenmesini gerektiren ortamlarda liderlik yapabilme |
3 |
| * Katkı düzeyleri 0 (yok) ve 5 (en yüksek) arasında ifade edilmiştir. |
|
|
| Öğrenci İş Yükü - AKTS |
| Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
| Ders ile İlgili Çalışmalar |
|
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) |
14 |
2 |
28 |
|
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) |
14 |
2 |
28 |
| Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar |
|
Ödev, Proje, Diğer |
3 |
10 |
30 |
|
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) |
1 |
20 |
20 |
|
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı |
1 |
32 |
32 |
|
Toplam İş Yükü: | 138 |
| Toplam İş Yükü / 25 (s): | 5.52 |
| Dersin AKTS Kredisi: | 6 |
|
|
|