|
Ders Bilgileri |
|
Dersin Adı |
: |
Gıdalarda Bozulmaya Neden Olan Mayalar |
|
Dersin Kodu |
: |
GM-676 |
|
Dersin Türü |
: |
Seçmeli |
|
Dersin Aşaması |
: |
İkinci Aşama (Yüksek Lisans) |
|
Dersin Yılı |
: |
1 |
|
Dersin Dönemi |
: |
Bahar (16 Hafta) |
|
Dersin AKTS Kredisi |
: |
6 |
|
Eğitici(ler)nin Adı |
: |
Prof.Dr. HÜSEYİN ERTEN |
|
Dersin Öğrenme Kazanımları |
: |
Öğrenciler maya fizyolojisini bilir. Öğrenciler gıdalarda bulunan ve ham ve işlenmiş ürünlerde bozulmaya neden olabilecek mayaları bilir. Öğrenciler bozulmaya neden olan mayalarla, bozulmaya neden olan ortam koşulları arasındaki ilişkiyi kavrar. Öğrenciler maya izolasyon, sayma ve tanımlama yöntemlerini öğrenir. Ekip çalışmasına uyum sağlama, meslek etiğine saygılı olma ve yaşam boyu öğrenme yetkinliği kazanır.
|
|
Dersin Veriliş Şekli |
: |
Örgün (Yüz Yüze) |
|
Dersin Önkoşulları |
: |
Yok |
|
Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar |
: |
Yok |
|
Dersin Amacı |
: |
Bu dersin amacı gıdalarda bozulmaya neden olan mayaları öğretmektir. |
|
Dersin İçeriği |
: |
Gıda kaynaklı mayaların karakteristikleri ve özellikleri, mayaların sınıflandırılması, ekolojisi, metabolizması, gelişme, yaşam döngüsü ve ölüm, mayaların inhibisyonu ve inaktivasyonu, çeşitli gıdalar ve bozulmaya neden olan mayalar, belirleme ve sayım teknikleri, tanımlama, son gelişmeler. |
|
Dersin Dili |
: |
Türkçe |
|
Dersin Yeri |
: |
Gıda Mühendisliği Bölümü derslikleri |
|
|
Ders Planı |
| Hafta | Konu | Öğrencinin Ön Hazırlığı | Öğrenme Aktiviteleri ve Öğretme Yöntemleri |
|
1 |
Gıda kaynaklı mayaların karakteristikleri ve özellikleri, mayaların sınıflandırılması, |
kaynak tarama ve ilgili kitap bölümlerini okuma |
Düz anlatım, tartışma, standart derslik teknolojileri, bilgisayar sunumları |
|
2 |
Mayaların ekolojisi, |
Kaynak tarama ve ilgili kitap bölümlerini okuma |
Düz anlatım, tartışma, standart derslik teknolojileri, bilgisayar sunumları |
|
3 |
Mayaların metabolizması |
Kaynak tarama ve ilgili kitap bölümlerini okuma |
Düz anlatım, tartışma, standart derslik teknolojileri, bilgisayar sunumları |
|
4 |
Gelişme, yaşam döngüsü ve ölüm, mayaların inhibisyonu ve inaktivasyonu |
Kaynak tarama ve ilgili kitap bölümlerini okuma |
Düz anlatım, tartışma, standart derslik teknolojileri, bilgisayar sunumları |
|
5 |
Çeşitli gıdalar ve gıdalarda bozulmaya neden olan mayalar |
Kaynak tarama ve ilgili kitap bölümlerini okuma |
Düz anlatım, tartışma, standart derslik teknolojileri, bilgisayar sunumları |
|
6 |
Çeşitli gıdalar ve gıdalarda bozulmaya neden olan mayalar |
Kaynak tarama ve ilgili kitap bölümlerini okuma |
Düz anlatım, tartışma, standart derslik teknolojileri, bilgisayar sunumları |
|
7 |
Çeşitli gıdalar ve gıdalarda bozulmaya neden olan mayalar |
Kaynak tarama ve ilgili kitap bölümlerini okuma |
Düz anlatım, tartışma, standart derslik teknolojileri, bilgisayar sunumları |
|
8 |
Ara sınav |
Sınava hazırlık |
Yazılı sınav |
|
9 |
Çeşitli gıdalar ve gıdalarda bozulmaya neden olan mayalar |
Kaynak tarama ve ilgili kitap bölümlerini okuma |
Düz anlatım, tartışma, standart derslik teknolojileri, bilgisayar sunumları |
|
10 |
Çeşitli gıdalar ve gıdalarda bozulmaya neden olan mayalar |
Kaynak tarama ve ilgili kitap bölümlerini okuma |
Düz anlatım, tartışma, standart derslik teknolojileri, bilgisayar sunumları |
|
11 |
Çeşitli gıdalar ve gıdalarda bozulmaya neden olan mayalar |
Kaynak tarama ve ilgili kitap bölümlerini okuma |
Düz anlatım, tartışma, standart derslik teknolojileri, bilgisayar sunumları |
|
12 |
Mayaları belirleme ve sayım teknikleri |
Kaynak tarama ve ilgili kitap bölümlerini okuma |
Düz anlatım, tartışma, standart derslik teknolojileri, bilgisayar sunumları |
|
13 |
Mayaları tanımlama, |
Kaynak tarama ve ilgili kitap bölümlerini okuma |
Düz anlatım, tartışma, standart derslik teknolojileri, bilgisayar sunumları |
|
14 |
Son gelişmeler. |
Kaynak tarama ve ilgili kitap bölümlerini okuma |
Düz anlatım, tartışma, standart derslik teknolojileri, bilgisayar sunumları |
|
15 |
Öğrenci sunumları |
|
|
|
16/17 |
Yarıyıl sonu sınavı |
|
|
|
|
|
Önerilen Kaynak ve Okumalar |
| Kaynak Türü | Kaynak Adı |
| Ders Notu ve Kitaplar |
Deak, T., 2008, Handbook of Food Spoilage Yeasts, 2nd edn., CRC Press, New York.
Querol, A., Fleet, G.H., 2006, Yeasts in Food and Beverages, The Yeast Handbook, Springer, -Verlag, Berlin.
|
| |
| Diğer Kaynaklar | |
|
|
|
Değerlendirme (Sınav) Yöntemleri ve Kriterleri |
|
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmeleri |
Sayısı |
Katkı Yüzdesi |
|
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) |
2 |
60 |
|
Ödev/Proje/Diğer |
3 |
40 |
|
Toplam |
100 |
|
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmelerinin Başarıya Katkısı |
40 |
|
|
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesi
|
100 |
|
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesinin Başarıya Katkısı
|
60 |
|
Toplam |
100 |
|
|
| Dersin Temel Öğrenme Kazanımlarına Katkısı |
| No | Temel Öğrenme Kazanımı | Katkısı* |
|
1 |
Gıda mühendisliği alanındaki güncel gelişmeleri ve kendi çalışmalarını, nicel ve nitel veriler ile destekleyerek alanındaki ve alan dışındaki gruplara, yazılı, sözlü ve görsel olarak sistemli biçimde aktarabilir |
4 |
|
2 |
Sosyal ilişkileri ve bu ilişkileri yönlendiren normları eleştirel bir bakış açısıyla incelemeyebilir, geliştirebilir ve gerektiğinde değiştirmek üzere harekete geçebilir |
3 |
|
3 |
Bir yabancı dili en az Avrupa Dil Portföyü B2 Genel Düzeyi´nde kullanarak sözlü ve yazılı iletişim kurabilir |
3 |
|
4 |
Alanının gerektirdiği düzeyde bilgisayar yazılımı ile birlikte bilişim ve iletişim teknolojilerini ileri düzeyde kullanabilir |
3 |
|
5 |
Lisans düzeyi yeterliliklerine dayalı Gıda Mühendsiliği alanlarında bilgilerini uzmanlık düzeyinde geliştirebilir ve derinleştirebilir |
4 |
|
6 |
Gıda mühendisliğinde uzmanlaştığı alana ilişkin disiplinler arası ilişkiyi kavrayabilir |
4 |
|
7 |
Gıda mühendisliğinde uzmanlık düzeyindeki kuramsal ve uygulamalı bilgiyi kullanarak disiplinlerarası bilgileri sentezleyerek yorumlayabilir ve yeni bilgi üretebilir |
4 |
|
8 |
Gıda ile ilgili sorunları araştırma yöntemlerini kullanarak ve neden-sonuç ilişkisi kurarak çözümleyebilir
|
4 |
|
9 |
Gıda mühendisliği alanı ile ilgili uzmanlık gerektiren çalışmayı bağımsız olarak yürütebilir |
4 |
|
10 |
Gıda mühendisliği alanındaki uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunların çözümü için yeni yaklaşımlar geliştirebilir ve sorumluluk alarak çözüm üretebilir |
3 |
|
11 |
Gıda mühendisliği alanındaki sorunların çözümlenmesini gerektiren ortamlarda önderlik yapabilir |
3 |
|
12 |
Gıda mühendisliği alanındaki edindiği uzmanlık düzeyindeki bilgi ve becerileri eleştirisel bir yaklaşımla değerlendirebilir ve öğrenmesini yönlendirebilir |
4 |
|
13 |
Gıda mühendisliği alanı ile ilgili verilerin toplanması, yorumlanması, uygulanması ve duyurulması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerleri gözeterek denetleyebilir ve bu değerleri öğretebilir |
4 |
|
14 |
Gıda mühendisliği alanı ile ilgili konularda strateji, politika ve uygulama planları geliştirebilir ve elde edilen sonuçları, kalite süreçleri çerçevesinde değerlendirebilir |
3 |
|
15 |
Gıda mühendisliği alanında özümsedikleri bilgiyi, problem çözme ve/veya uygulama becerilerini, disiplinlerarası çalışmalarda kullanabilir |
4 |
| * Katkı düzeyleri 0 (yok) ve 5 (en yüksek) arasında ifade edilmiştir. |
|
|
| Öğrenci İş Yükü - AKTS |
| Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
| Ders ile İlgili Çalışmalar |
|
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) |
14 |
2 |
28 |
|
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) |
14 |
2 |
28 |
| Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar |
|
Ödev, Proje, Diğer |
3 |
10 |
30 |
|
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) |
2 |
15 |
30 |
|
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı |
1 |
25 |
25 |
|
Toplam İş Yükü: | 141 |
| Toplam İş Yükü / 25 (s): | 5.64 |
| Dersin AKTS Kredisi: | 6 |
|
|
|