|
Ders Bilgileri |
|
Dersin Adı |
: |
Tez Çalışması |
|
Dersin Kodu |
: |
YLGMT-302 |
|
Dersin Türü |
: |
Zorunlu |
|
Dersin Aşaması |
: |
İkinci Aşama (Yüksek Lisans) |
|
Dersin Yılı |
: |
2 |
|
Dersin Dönemi |
: |
Bahar (16 Hafta) |
|
Dersin AKTS Kredisi |
: |
24 |
|
Eğitici(ler)nin Adı |
: |
Prof.Dr. HASAN FENERCİOĞLU Prof.Dr. CAHİDE YAĞMUR Prof.Dr. MEHMET GÜVEN Prof.Dr. NURAY GÜZELER Prof.Dr. TURGUT CABAROĞLU Prof.Dr. ZERRİN ERGİNKAYA Prof.Dr. HÜSEYİN ERTEN Doç.Dr. SERKAN SELLİ Doç.Dr. MUSTAFA ÜMİT ÜNAL Dr.Öğr. ÜyesiDr. IŞIL VAR Dr.Öğr. ÜyesiDr. MEHMET SERTAÇ ÖZER Dr.Öğr. ÜyesiDr. ASİYE AKYILDIZ Dr.Öğr. ÜyesiDr. TÜRKAN KEÇELİ MUTLU Dr.Öğr. ÜyesiDr. HAKAN BENLİ |
|
Dersin Öğrenme Kazanımları |
: |
Bir bilimsel çalışmada dikkat edilmesi gereken etik kuralların farkındalığını kazanır. Tez konusuyla ilgili bilgiye ulaşma yöntemlerini öğrenir ve ulaştığı bilgileri yorumlama becerisi kazanır. Tez konusuyla ilgili araştırma sorularını ve bu sorulara uygun araştırma yöntemini belirler; bu yöntem çerçevesinde araştırmayı gerçekleştirir; araştırma sonucunda elde edilen verileri analiz eder. Tez çalışmasını akademik kurallara uygun olarak yazabilme ve bir topluluk karşısında sunabilme becerisi kazanır.
|
|
Dersin Veriliş Şekli |
: |
Örgün (Yüz Yüze) |
|
Dersin Önkoşulları |
: |
Yok |
|
Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar |
: |
Yok |
|
Dersin Amacı |
: |
Yüksek Lisans tezinin amacı, öğrencilerin Gıda Mühendisliği alanında bilimsel, bağımsız ve etik kuralları gözeten bir çalışma yapmasını; belirli bir zaman dilimi çalışmasını bitirerek bulgularını ikna edici bir biçimde sunmasını ve yayınlamasını sağlamak. |
|
Dersin İçeriği |
: |
Tez çalışması, önceden belirlenmiş bir konuya yönelik olup bir akademik danışman tarafından yönetilir. Danışmanlar, öğrencilere, ilgili literatüre nasıl ulaşılacağına ve uğraşılan konunun etik kurallar gözetilerek araştırılmasına yönelik destek sağlar. |
|
Dersin Dili |
: |
Türkçe |
|
Dersin Yeri |
: |
Sınıf, laboratuar |
|
|
Ders Planı |
| Hafta | Konu | Öğrencinin Ön Hazırlığı | Öğrenme Aktiviteleri ve Öğretme Yöntemleri |
|
1 |
Literatür tarama, bilgiye ulaşma, deneysel çalışmalar |
Yok |
Anlatım, tartışma, uygulama |
|
2 |
Literatür tarama, bilgiye ulaşma, deneysel çalışmalar |
Yok |
Anlatım, tartışma, uygulama |
|
3 |
Literatür tarama, bilgiye ulaşma, deneysel çalışmalar |
Yok |
Anlatım, tartışma, uygulama |
|
4 |
Literatür tarama, bilgiye ulaşma, deneysel çalışmalar |
Yok |
Anlatım, tartışma, uygulama |
|
5 |
Literatür tarama, bilgiye ulaşma, deneysel çalışmalar |
Yok |
Anlatım, tartışma, uygulama |
|
6 |
Literatür tarama, bilgiye ulaşma, deneysel çalışmalar |
Yok |
Anlatım, tartışma, uygulama |
|
7 |
Literatür tarama, bilgiye ulaşma, deneysel çalışmalar |
Yok |
Anlatım, tartışma, uygulama |
|
8 |
Literatür tarama, bilgiye ulaşma, deneysel çalışmalar |
Yok |
Anlatım, tartışma, uygulama |
|
9 |
Literatür tarama, bilgiye ulaşma, deneysel çalışmalar |
Yok |
Anlatım, tartışma, uygulama |
|
10 |
Literatür tarama, bilgiye ulaşma, deneysel çalışmalar |
Yok |
Anlatım, tartışma, uygulama |
|
11 |
Literatür tarama, bilgiye ulaşma, deneysel çalışmalar |
Yok |
Anlatım, tartışma, uygulama |
|
12 |
Literatür tarama, bilgiye ulaşma, deneysel çalışmalar |
Yok |
Anlatım, tartışma, uygulama |
|
13 |
Literatür tarama, bilgiye ulaşma, deneysel çalışmalar |
Yok |
Anlatım, tartışma, uygulama |
|
14 |
Literatür tarama, bilgiye ulaşma, deneysel çalışmalar |
Yok |
Anlatım, tartışma, uygulama |
|
15 |
Literatür tarama, bilgiye ulaşma, deneysel çalışmalar |
Yok |
Anlatım, tartışma, uygulama |
|
16/17 |
Literatür tarama, bilgiye ulaşma, deneysel çalışmalar |
Yok |
Anlatım, tartışma, uygulama |
|
|
|
Önerilen Kaynak ve Okumalar |
| Kaynak Türü | Kaynak Adı |
| Ders Notu ve Kitaplar |
İlgili öğretim üyesi tarafından önerilen, tez çalışmasını yürütmek üzere kullanılacak tüm materyaller
|
| |
| Diğer Kaynaklar | |
|
|
|
Değerlendirme (Sınav) Yöntemleri ve Kriterleri |
|
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmeleri |
Sayısı |
Katkı Yüzdesi |
|
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) |
0 |
0 |
|
Ödev/Proje/Diğer |
14 |
100 |
|
Toplam |
100 |
|
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmelerinin Başarıya Katkısı |
40 |
|
|
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesi
|
100 |
|
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesinin Başarıya Katkısı
|
60 |
|
Toplam |
100 |
|
|
| Dersin Temel Öğrenme Kazanımlarına Katkısı |
| No | Temel Öğrenme Kazanımı | Katkısı* |
|
1 |
Gıda mühendisliği alanındaki güncel gelişmeleri ve kendi çalışmalarını, nicel ve nitel veriler ile destekleyerek alanındaki ve alan dışındaki gruplara, yazılı, sözlü ve görsel olarak sistemli biçimde aktarabilir |
5 |
|
2 |
Sosyal ilişkileri ve bu ilişkileri yönlendiren normları eleştirel bir bakış açısıyla incelemeyebilir, geliştirebilir ve gerektiğinde değiştirmek üzere harekete geçebilir |
5 |
|
3 |
Bir yabancı dili en az Avrupa Dil Portföyü B2 Genel Düzeyi´nde kullanarak sözlü ve yazılı iletişim kurabilir |
5 |
|
4 |
Alanının gerektirdiği düzeyde bilgisayar yazılımı ile birlikte bilişim ve iletişim teknolojilerini ileri düzeyde kullanabilir |
5 |
|
5 |
Lisans düzeyi yeterliliklerine dayalı Gıda Mühendsiliği alanlarında bilgilerini uzmanlık düzeyinde geliştirebilir ve derinleştirebilir |
5 |
|
6 |
Gıda mühendisliğinde uzmanlaştığı alana ilişkin disiplinler arası ilişkiyi kavrayabilir |
5 |
|
7 |
Gıda mühendisliğinde uzmanlık düzeyindeki kuramsal ve uygulamalı bilgiyi kullanarak disiplinlerarası bilgileri sentezleyerek yorumlayabilir ve yeni bilgi üretebilir |
5 |
|
8 |
Gıda ile ilgili sorunları araştırma yöntemlerini kullanarak ve neden-sonuç ilişkisi kurarak çözümleyebilir
|
5 |
|
9 |
Gıda mühendisliği alanı ile ilgili uzmanlık gerektiren çalışmayı bağımsız olarak yürütebilir |
5 |
|
10 |
Gıda mühendisliği alanındaki uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunların çözümü için yeni yaklaşımlar geliştirebilir ve sorumluluk alarak çözüm üretebilir |
5 |
|
11 |
Gıda mühendisliği alanındaki sorunların çözümlenmesini gerektiren ortamlarda önderlik yapabilir |
5 |
|
12 |
Gıda mühendisliği alanındaki edindiği uzmanlık düzeyindeki bilgi ve becerileri eleştirisel bir yaklaşımla değerlendirebilir ve öğrenmesini yönlendirebilir |
5 |
|
13 |
Gıda mühendisliği alanı ile ilgili verilerin toplanması, yorumlanması, uygulanması ve duyurulması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerleri gözeterek denetleyebilir ve bu değerleri öğretebilir |
5 |
|
14 |
Gıda mühendisliği alanı ile ilgili konularda strateji, politika ve uygulama planları geliştirebilir ve elde edilen sonuçları, kalite süreçleri çerçevesinde değerlendirebilir |
5 |
|
15 |
Gıda mühendisliği alanında özümsedikleri bilgiyi, problem çözme ve/veya uygulama becerilerini, disiplinlerarası çalışmalarda kullanabilir |
5 |
| * Katkı düzeyleri 0 (yok) ve 5 (en yüksek) arasında ifade edilmiştir. |
|
|
| Öğrenci İş Yükü - AKTS |
| Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
| Ders ile İlgili Çalışmalar |
|
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) |
14 |
5 |
70 |
|
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) |
14 |
18 |
252 |
| Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar |
|
Ödev, Proje, Diğer |
14 |
20 |
280 |
|
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) |
0 |
0 |
0 |
|
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı |
0 |
0 |
0 |
|
Toplam İş Yükü: | 602 |
| Toplam İş Yükü / 25 (s): | 24.08 |
| Dersin AKTS Kredisi: | 24 |
|
|
|