Ana Sayfa     Üniversite Hakkında Bilgi     Derece Programları     Öğrenciler İçin Genel Bilgi     English  

 DERECE PROGRAMLARI


 Ön Lisans Derecesi


 Lisans Derecesi


 Yüksek Lisans Derecesi

  Ders Bilgileri
Dersin Adı : Technology of Meat Processing and Improving Meat Quality

Dersin Kodu : GM-693

Dersin Türü : Seçmeli

Dersin Aşaması : İkinci Aşama (Yüksek Lisans)

Dersin Yılı : 1

Dersin Dönemi : Güz (16 Hafta)

Dersin AKTS Kredisi : 6

Eğitici(ler)nin Adı : Dr.Öğr. ÜyesiDr. HAKAN BENLİ

Dersin Öğrenme Kazanımları : Describe muscle ultrastructure and the biochemical and mechanical processes of muscle contraction
Define meat quality and factors affecting the quality of raw meat
Discuss pre- and post-harvest factors affecting meat quality

Dersin Veriliş Şekli : Örgün (Yüz Yüze)

Dersin Önkoşulları : Yok

Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar : Yok

Dersin Amacı : The purpose of this course is to teach students the fundemental concepts and application of Technology of Meat Processing and Improving Meat

Dersin İçeriği : Muscle ultrastructure. Muscle contration. Conversion of muscle to meat. Defining meat quality. Factors affecting the quality of raw meat. The beef quality puzzle and beef quality relationships. Meat packaging. Meat Color. Lipid-derived flavors in meat products. The fat content of meat and meat products. Measuring quality.

Dersin Dili : İngilizce

Dersin Yeri : Bölüm derslikleri


  Ders Planı
Hafta Konu Öğrencinin Ön Hazırlığı Öğrenme Aktiviteleri ve Öğretme Yöntemleri
1 Introduction and syllabus overview Ders materyallerindeki ilgili konular Düz anlatım, tartışma
2 Muscle ultrastructure Ders materyallerindeki ilgili konular Düz anlatım, tartışma
3 Muscle ultrastructure Ders materyallerindeki ilgili konular Düz anlatım, tartışma
4 Muscle contration Ders materyallerindeki ilgili konular Düz anlatım, tartışma
5 Conversion of muscle to meat Ders materyallerindeki ilgili konular Düz anlatım, tartışma
6 Conversion of muscle to meat Ders materyallerindeki ilgili konular Düz anlatım, tartışma
7 Defining meat quality Ders materyallerindeki ilgili konular Düz anlatım, tartışma
8 MIDTERM EXAM
9 Factors affecting the quality of raw meat Ders materyallerindeki ilgili konular Düz anlatım, tartışma
10 The beef quality puzzle and beef quality relationship Ders materyallerindeki ilgili konular Düz anlatım, tartışma
11 Meat packaging Ders materyallerindeki ilgili konular Düz anlatım, tartışma
12 Meat color Ders materyallerindeki ilgili konular Düz anlatım, tartışma
13 Lipid-derived flavors in meat products Ders materyallerindeki ilgili konular Düz anlatım, tartışma
14 The fat content of meat and meat products Ders materyallerindeki ilgili konular Düz anlatım, tartışma
15 Measuring meat quality Ders materyallerindeki ilgili konular Düz anlatım, tartışma
16/17 FINAL EXAM


  Önerilen Kaynak ve Okumalar
Kaynak Türü Kaynak Adı
Ders Notu ve Kitaplar  Romans et al., 2001. The Meat We Eat. Interstate Publishers, Inc., Danville, Illinois, USA
 Aberle et al., 2001. Principles of Meat Science. Kendall/Hunt Publishing Company, Dubuque, Iowa, USA.
 Kerry et al., 2002. Meat Processing Improving quality. CRC Press. Boca Raton, USA.
Diğer Kaynaklar


  Değerlendirme (Sınav) Yöntemleri ve Kriterleri
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmeleri Sayısı Katkı Yüzdesi
    Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 50
    Ödev/Proje/Diğer 1 50
Toplam 100
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmelerinin Başarıya Katkısı 40
 
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesi 100
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesinin Başarıya Katkısı 60
Toplam 100

  Dersin Temel Öğrenme Kazanımlarına Katkısı
No Temel Öğrenme Kazanımı Katkısı*
1 Gıda mühendisliği alanındaki güncel gelişmeleri ve kendi çalışmalarını, nicel ve nitel veriler ile destekleyerek alanındaki ve alan dışındaki gruplara, yazılı, sözlü ve görsel olarak sistemli biçimde aktarabilir 4
2 Sosyal ilişkileri ve bu ilişkileri yönlendiren normları eleştirel bir bakış açısıyla incelemeyebilir, geliştirebilir ve gerektiğinde değiştirmek üzere harekete geçebilir 1
3 Bir yabancı dili en az Avrupa Dil Portföyü B2 Genel Düzeyi´nde kullanarak sözlü ve yazılı iletişim kurabilir 5
4 Alanının gerektirdiği düzeyde bilgisayar yazılımı ile birlikte bilişim ve iletişim teknolojilerini ileri düzeyde kullanabilir 4
5 Lisans düzeyi yeterliliklerine dayalı Gıda Mühendsiliği alanlarında bilgilerini uzmanlık düzeyinde geliştirebilir ve derinleştirebilir 4
6 Gıda mühendisliğinde uzmanlaştığı alana ilişkin disiplinler arası ilişkiyi kavrayabilir 5
7 Gıda mühendisliğinde uzmanlık düzeyindeki kuramsal ve uygulamalı bilgiyi kullanarak disiplinlerarası bilgileri sentezleyerek yorumlayabilir ve yeni bilgi üretebilir 4
8 Gıda ile ilgili sorunları araştırma yöntemlerini kullanarak ve neden-sonuç ilişkisi kurarak çözümleyebilir 4
9 Gıda mühendisliği alanı ile ilgili uzmanlık gerektiren çalışmayı bağımsız olarak yürütebilir 2
10 Gıda mühendisliği alanındaki uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunların çözümü için yeni yaklaşımlar geliştirebilir ve sorumluluk alarak çözüm üretebilir 3
11 Gıda mühendisliği alanındaki sorunların çözümlenmesini gerektiren ortamlarda önderlik yapabilir 3
12 Gıda mühendisliği alanındaki edindiği uzmanlık düzeyindeki bilgi ve becerileri eleştirisel bir yaklaşımla değerlendirebilir ve öğrenmesini yönlendirebilir 3
13 Gıda mühendisliği alanı ile ilgili verilerin toplanması, yorumlanması, uygulanması ve duyurulması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerleri gözeterek denetleyebilir ve bu değerleri öğretebilir 4
14 Gıda mühendisliği alanı ile ilgili konularda strateji, politika ve uygulama planları geliştirebilir ve elde edilen sonuçları, kalite süreçleri çerçevesinde değerlendirebilir 2
15 Gıda mühendisliği alanında özümsedikleri bilgiyi, problem çözme ve/veya uygulama becerilerini, disiplinlerarası çalışmalarda kullanabilir 3
* Katkı düzeyleri 0 (yok) ve 5 (en yüksek) arasında ifade edilmiştir.

  Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
    Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 3 42
    Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 3 42
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
    Ödev, Proje, Diğer 1 15 15
    Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 20 20
    Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 20 20
Toplam İş Yükü: 139
Toplam İş Yükü / 25 (s): 5.56
Dersin AKTS Kredisi: 6