|
Ders Bilgileri |
|
Dersin Adı |
: |
İşletme Yönetimi |
|
Dersin Kodu |
: |
EMG28 703 |
|
Dersin Türü |
: |
Zorunlu |
|
Dersin Aşaması |
: |
İkinci Aşama (Yüksek Lisans) |
|
Dersin Yılı |
: |
1 |
|
Dersin Dönemi |
: |
Güz (16 Hafta) |
|
Dersin AKTS Kredisi |
: |
6 |
|
Eğitici(ler)nin Adı |
: |
Prof.Dr. ERKUT DÜZAKIN |
|
Dersin Öğrenme Kazanımları |
: |
Temel işletmecilik kavramlarını tanımlama
İşletme amaçlarını ve performans ölçütlerini açıklama, işletmenin kuruluş yöntemlerini saptama
İşletmelerde iş ahlakının nedenlerini açıklama ve işletmelerin sosyal sorumluluklarını ifade etme
Uluslararası işletmecilik kavramlarını tanımlama
Yönetim ve örgütleme yaklaşımlarını açıklama
İnsan kaynakları yönetimi, işçi-işveren ve çalışma ilişkilerini açıklama
Üretim yönetimine ilişkin temel kavramları ifade etme
|
|
Dersin Veriliş Şekli |
: |
Uzaktan |
|
Dersin Önkoşulları |
: |
Yok |
|
Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar |
: |
Yok |
|
Dersin Amacı |
: |
Temel işletme ve yönetim kavramları, temel işletme fonksiyonları ve halen işletmelerde kullanılmakta olan yönetim teknik ve araçları konularında öğrencilere temel nitelikte bilgiler vermeyi amaçlamaktadır. |
|
Dersin İçeriği |
: |
Temel işletme ve yönetim kavramları, temel işletme fonksiyonları ve halen işletmelerde kullanılmakta olan yönetim teknik ve araçları konuları. |
|
Dersin Dili |
: |
Türkçe |
|
Dersin Yeri |
: |
Online |
|
|
Ders Planı |
| Hafta | Konu | Öğrencinin Ön Hazırlığı | Öğrenme Aktiviteleri ve Öğretme Yöntemleri |
|
1 |
İşletmenin Temelleri; İşletmelerin Amaçları ve Performans Ölçütleri
|
İlgili kaynakların okunması |
Anlatım ve Tartışma |
|
2 |
İşletme ve Çevre; İşletmenin Kuruluşu
|
İlgili kaynakların okunması |
Anlatım ve Tartışma |
|
3 |
İşletmelerde İş Ahlakı ve Sosyal Sorumluluk
|
İlgili kaynakların okunması |
Anlatım ve Tartışma |
|
4 |
Uluslararası İşletmecilik
|
İlgili kaynakların okunması |
Anlatım ve Tartışma |
|
5 |
Yönetim
|
İlgili kaynakların okunması |
Anlatım ve Tartışma |
|
6 |
Yönetim
|
İlgili kaynakların okunması |
Anlatım ve Tartışma |
|
7 |
Vize |
Sınava Hazırlık |
Sınava Hazırlık |
|
8 |
Örgütleme
|
İlgili kaynakların okunması |
Anlatım ve Tartışma |
|
9 |
İnsan Kaynakları Yönetimi
|
İlgili kaynakların okunması |
Anlatım ve Tartışma |
|
10 |
İşçi-İşveren İlişkileri
|
İlgili kaynakların okunması |
Anlatım ve Tartışma |
|
11 |
Çalışma İlişkileri
|
İlgili kaynakların okunması |
Anlatım ve Tartışma |
|
12 |
Üretim Sistemleri ve Yönetimi
|
İlgili kaynakların okunması |
Anlatım ve Tartışma |
|
13 |
Üretim Sistemleri ve Yönetimi
|
İlgili kaynakların okunması |
Anlatım ve Tartışma |
|
14 |
Üretim Sistemleri ve Yönetimi
|
İlgili kaynakların okunması |
Anlatım ve Tartışma |
|
15 |
Üretim Sistemleri ve Yönetimi
|
İlgili kaynakların okunması |
Anlatım ve Tartışma |
|
16/17 |
Final |
Sınava Hazırlık |
Sınava Hazırlık |
|
|
|
Önerilen Kaynak ve Okumalar |
| Kaynak Türü | Kaynak Adı |
| Ders Notu ve Kitaplar |
Çağdaş İşletmecilik, Louis E. Boone, David L. Kurtz 14. ed. çeviri.
|
| |
| Diğer Kaynaklar | |
|
|
|
Değerlendirme (Sınav) Yöntemleri ve Kriterleri |
|
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmeleri |
Sayısı |
Katkı Yüzdesi |
|
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) |
1 |
60 |
|
Ödev/Proje/Diğer |
0 |
40 |
|
Toplam |
100 |
|
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmelerinin Başarıya Katkısı |
40 |
|
|
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesi
|
100 |
|
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesinin Başarıya Katkısı
|
60 |
|
Toplam |
100 |
|
|
| Dersin Temel Öğrenme Kazanımlarına Katkısı |
| No | Temel Öğrenme Kazanımı | Katkısı* |
|
1 |
Üretim Yönetimi ve Sayısal Yöntemler kavramlarını listeleme, tanımlama ve kavramların birbirleriyle olan ilişkilerini açıklama |
5 |
|
2 |
İşletme yönetiminde kullanılan kuramsal modellerin nasıl oluşturulacağını, sayısal ve istatistik yöntemlerin nasıl uygulanacağını araştırarak açıklama |
2 |
|
3 |
Karşılaştığı işletme sorunlarının çözümü için uygun yöntemleri belirleme |
5 |
|
4 |
İşletme yönetimi yöntemlerini temel adımlarını izleyerek uygulama |
5 |
|
5 |
Temel sayısal ve istatistiksel analiz programlarını kullanarak en uygun sonuca ulaşma |
0 |
|
6 |
Bireysel olarak ve/veya ekip içinde sorumluluk alma, liderlik yapma ve etkin biçimde çalışma |
5 |
|
7 |
Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliğinin bilincinde olarak alanıyla ilgili güncel gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme |
4 |
|
8 |
İşletme yönetiminin temel kuramsal modellerini, sayısal ve istatistik yöntemlerini listeleme, tanımlama ve kullanım amaçlarını açıklama; her bir model ve/veya yöntemin üstün ve zayıf yönlerini belirtme |
5 |
|
9 |
Yeni bir alanda akademik kurallar çerçevesinde farklı kaynaklardan yararlanma, elde ettiği bilgileri sentezleme ve etkin biçimde sunma |
5 |
|
10 |
Geleneksel yaklaşım, uygulama ve yöntemleri sorgulama, gerekli gördüğü durumlarda yeni çalışma yöntemleri geliştirme ve uygulama |
5 |
|
11 |
İşletme biliminin alanları üzerine araştırma yaparak, doğru karar alma süreci için temel oluşturma |
5 |
|
12 |
İşletmelerin sektörünü, büyüklüğünü, kaynaklarını, kültürünü, hedef ve amaçlarını göz önünde bulundurarak en uygun işletme yönetimi yaklaşım, uygulama ve yöntemlerini belirleme |
5 |
| * Katkı düzeyleri 0 (yok) ve 5 (en yüksek) arasında ifade edilmiştir. |
|
|
| Öğrenci İş Yükü - AKTS |
| Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
| Ders ile İlgili Çalışmalar |
|
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) |
14 |
3 |
42 |
|
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) |
14 |
5 |
70 |
| Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar |
|
Ödev, Proje, Diğer |
0 |
0 |
0 |
|
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) |
1 |
20 |
20 |
|
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı |
1 |
20 |
20 |
|
Toplam İş Yükü: | 152 |
| Toplam İş Yükü / 25 (s): | 6.08 |
| Dersin AKTS Kredisi: | 6 |
|
|
|