|
Ders Bilgileri |
|
Dersin Adı |
: |
Su Ürünleri İşlemede Yeni Yöntemler |
|
Dersin Kodu |
: |
SAİ-548 |
|
Dersin Türü |
: |
Seçmeli |
|
Dersin Aşaması |
: |
İkinci Aşama (Yüksek Lisans) |
|
Dersin Yılı |
: |
1 |
|
Dersin Dönemi |
: |
Bahar (16 Hafta) |
|
Dersin AKTS Kredisi |
: |
6 |
|
Eğitici(ler)nin Adı |
: |
Doç.Dr. YEŞİM ÖZOĞUL |
|
Dersin Öğrenme Kazanımları |
: |
Modifiye atmosfer paketleme (MAP) ve kaliteye etkisi hakkında bilgi edinir. Işınlama Teknolojisi ve kaliteye etkisini öğrenir. Ozon gazı kullanma teknolojisi ve kaliteye etkisini öğrenir. Pulsed electric fields (PEF), Ultraviolet radyasyonu kullanımı ve kaliteye etkileri ile ilgili bilgi edinir. Oscillatory magnetic fields (OMF), ve yüksek basınç metodları ve kaliteye etkileri ile ilgili bilgi edinir. Ultrasound metodu, yüksek yoğunlukta ışık (high intensity light) ve bu metodların kaliteye etkilerini öğrenir.
|
|
Dersin Veriliş Şekli |
: |
Örgün (Yüz Yüze) |
|
Dersin Önkoşulları |
: |
Yok |
|
Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar |
: |
Yok |
|
Dersin Amacı |
: |
Su ürünlerini korumada yeni yöntemler; Modifiye atmosfer paketleme (MAP), Işınlama Teknolojisi, Ozon gazı kullanma teknolojisi, Pulsed electric fields (PEF), Ultraviolet radyasyonu, Oscillatory magnetic fields (OMF), Yüksek basınç metodu, Ultrasound metodu, Yüksek yoğunlukta ışık (High intensity light) ve bu metodların kalite üzerine etkisi hakkında bilgi verilir |
|
Dersin İçeriği |
: |
Su ürünlerini korumada yeni yaklaşımlar; Modifiye atmosfer paketleme (MAP), Işınlama Teknolojisi, Ozon gazı kullanma teknolojisi, Pulsed electric fields (PEF), Ultraviolet radyasyonu, Oscillatory magnetic fields (OMF), Yüksek basınç metodu, Ultrasound metodu, Yüksek yoğunlukta ışık (High intensity light) ve bu metodların kalite üzerine etkisi |
|
Dersin Dili |
: |
Türkçe |
|
Dersin Yeri |
: |
Su Ürünleri Fakültesi derslikleri |
|
|
Ders Planı |
| Hafta | Konu | Öğrencinin Ön Hazırlığı | Öğrenme Aktiviteleri ve Öğretme Yöntemleri |
|
1 |
Modifiye atmosfer paketleme (MAP) ve kaliteye etkisi |
Konu ile ilgili kaynakların okunması |
Düz anlatım, beyin fırtınası ve resimlerle gösterme |
|
2 |
Işınlama Teknolojisi ve kaliteye etkisi
öğrencilerin sunum ödevlerini belirleme |
Konu ile ilgili kaynakların okunması |
Düz anlatım, beyin fırtınası ve resimlerle gösterme |
|
3 |
Ozon gazı kullanma teknolojisi ve kaliteye etkisi |
Konu ile ilgili kaynakların okunması |
Düz anlatım, beyin fırtınası ve resimlerle gösterme |
|
4 |
Ozon gazı kullanma teknolojisi ve kaliteye etkisi |
Konu ile ilgili kaynakların okunması |
Düz anlatım, beyin fırtınası ve resimlerle gösterme |
|
5 |
Pulsed electric fields (PEF) ve kaliteye etkisi |
Konu ile ilgili kaynakların okunması |
Düz anlatım, beyin fırtınası ve resimlerle gösterme |
|
6 |
Ultraviolet radyasyonu ve kaliteye etkisi |
Konu ile ilgili kaynakların okunması |
Düz anlatım, beyin fırtınası ve resimlerle gösterme |
|
7 |
Ultrasound teknolojisi |
Konu ile ilgili kaynakların okunması |
Düz anlatım, beyin fırtınası ve resimlerle gösterme |
|
8 |
Arasınav |
Sınav hazırlığı |
Yazılı sınav |
|
9 |
Ultrasound teknolojisi ve öğrenci sunumları |
Konu ile ilgili kaynakların okunması |
Düz anlatım, beyin fırtınası ve resimlerle gösterme |
|
10 |
Oscillatory magnetic fields (OMF) ve kaliteye etkisi |
Konu ile ilgili kaynakların okunması |
Düz anlatım, beyin fırtınası ve resimlerle gösterme |
|
11 |
Oscillatory magnetic fields (OMF) ve kaliteye etkisi
öğrencilerin sunumu |
Konu ile ilgili kaynakların okunması |
Düz anlatım, beyin fırtınası ve resimlerle gösterme,
öğrencilerin power point sunumu |
|
12 |
Yüksek basınç metodu ve kaliteye etkisi
öğrencilerin sunumu |
Konu ile ilgili kaynakların okunması |
Düz anlatım, beyin fırtınası ve resimlerle gösterme,
öğrencilerin power point sunumu |
|
13 |
Yüksek basınç metodu ve kaliteye etkisi
öğrencilerin sunumu |
Konu ile ilgili kaynakların okunması |
Düz anlatım, beyin fırtınası ve resimlerle gösterme,
öğrencilerin power point sunumu |
|
14 |
Yüksek yoğunlukta ışık (High intensity light) ve kalite üzerine etkisi
öğrencilerin sunumu |
Konu ile ilgili kaynakların okunması |
Düz anlatım, beyin fırtınası ve resimlerle gösterme,
öğrencilerin power point sunumu |
|
15 |
Yüksek yoğunlukta ışık (High intensity light) ve kalite üzerine etkisi
öğrencilerin sunumu |
Konu ile ilgili kaynakların okunması |
Düz anlatım, beyin fırtınası ve resimlerle gösterme,
öğrencilerin power point sunumu |
|
16/17 |
Final |
Sınav hazırlığı |
Yazılı sınav |
|
|
|
Önerilen Kaynak ve Okumalar |
| Kaynak Türü | Kaynak Adı |
| Ders Notu ve Kitaplar |
Ders notu
Handbook of Seafood, Quality, Safety, and Health Application edited by Cesarettin Alasalvar, Fereidoon Shahidi, Kazuo Miyashita and Udaya Wanasundara
|
| |
| Diğer Kaynaklar | |
|
|
|
Değerlendirme (Sınav) Yöntemleri ve Kriterleri |
|
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmeleri |
Sayısı |
Katkı Yüzdesi |
|
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) |
1 |
50 |
|
Ödev/Proje/Diğer |
2 |
50 |
|
Toplam |
100 |
|
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmelerinin Başarıya Katkısı |
40 |
|
|
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesi
|
100 |
|
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesinin Başarıya Katkısı
|
60 |
|
Toplam |
100 |
|
|
| Dersin Temel Öğrenme Kazanımlarına Katkısı |
| No | Temel Öğrenme Kazanımı | Katkısı* |
|
1 |
Su ürünleri avlama ve işleme teknolojisi konularında lisans düzeyi yeterliliklerine dayalı olarak edindiği bilgilerini uzmanlık düzeyinde geliştirir ve derinleştirir. |
4 |
|
2 |
Uzmanlaştığı alanın ilişkili olduğu disiplinler arası etkileşimi kavrar. |
4 |
|
3 |
Su ürünleri avlama ve işleme teknolojisi alanında edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgiyi farklı disiplinlerden gelen bilgilerle bütünleştirerek yeni bilgiler oluşturur ve yorumlar |
4 |
|
4 |
Uzmanlık alanında karşılaştığı sorunları uygun bilimsel yöntemleri kullanarak ve neden sonuç ilişkisi kurarak çözümler |
3 |
|
5 |
Su ürünleri avlama ve işleme teknolojisi alanında uzmanlık gerektiren bir çalışmayı bağımsız olarak yürütür ve sonuçlarını değerlendirir. |
4 |
|
6 |
Uzmanlık alanıyla ilgili beklenen ya da öngörülmeyen sorunlara yönelik çözüm yöntemi belirler ve sorumluluk alarak çözüm üretir. |
4 |
|
7 |
Uzmanlık alanıyla ilgili kaynaklara ulaşır, bu kaynaklardan yararlanır, edindiği bilgi ve beceriyi eleştirel olarak değerlendirir ve öğrenmeyi yönlendirir. |
4 |
|
8 |
Yaşam boyu öğrenmeye karşı olumlu tutum geliştirir. |
4 |
|
9 |
Alanındaki güncel bilgileri veya çalışmalarını yazılı görsel ve sözlü olarak sunabilir. |
4 |
|
10 |
Sosyal ilişkileri ve bu ilişkileri yönlendiren normları eleştirel gözle irdeler, geliştirir ve gerektiğinde değiştirir. |
4 |
|
11 |
Bir yabancı dilde sözlü yazılı iletişim kurabilir. |
3 |
|
12 |
Alanının gerektirdiği bilgisayar yazılımı ile iletişim teknolojilerini etkin şekilde kullanabilir. |
4 |
|
13 |
Uzmanlık alanıyla ilgili verilerin toplanması, değerlendirilmesi, yorumlanması ve yayınlanması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerleri gözetir, denetler ve bu değerleri öğretir. |
4 |
|
14 |
Uzmanlık alanıyla ilgili konularda strateji, politika ve uygulama planı geliştirebilir ve elde edilen sonuçları kalite süreçleri kapsamında değerlendirebilir. |
4 |
|
15 |
Alanında özümsediği bilgiyi ve problem çözme becerilerini disiplinler arası çalışmalarda uygular. |
0 |
| * Katkı düzeyleri 0 (yok) ve 5 (en yüksek) arasında ifade edilmiştir. |
|
|
| Öğrenci İş Yükü - AKTS |
| Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
| Ders ile İlgili Çalışmalar |
|
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) |
14 |
3 |
42 |
|
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) |
14 |
3 |
42 |
| Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar |
|
Ödev, Proje, Diğer |
2 |
20 |
40 |
|
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) |
1 |
10 |
10 |
|
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı |
1 |
15 |
15 |
|
Toplam İş Yükü: | 149 |
| Toplam İş Yükü / 25 (s): | 5.96 |
| Dersin AKTS Kredisi: | 6 |
|
|
|