Ana Sayfa     Üniversite Hakkında Bilgi     Derece Programları     Öğrenciler İçin Genel Bilgi     English  

 DERECE PROGRAMLARI


 Ön Lisans Derecesi


 Lisans Derecesi


 Yüksek Lisans Derecesi

  Ders Bilgileri
Dersin Adı : Su Ürünleri İşlemede Yeni Yöntemler

Dersin Kodu : SAİ-548

Dersin Türü : Seçmeli

Dersin Aşaması : İkinci Aşama (Yüksek Lisans)

Dersin Yılı : 1

Dersin Dönemi : Bahar (16 Hafta)

Dersin AKTS Kredisi : 6

Eğitici(ler)nin Adı : Doç.Dr. YEŞİM ÖZOĞUL

Dersin Öğrenme Kazanımları : Modifiye atmosfer paketleme (MAP) ve kaliteye etkisi hakkında bilgi edinir.
Işınlama Teknolojisi ve kaliteye etkisini öğrenir.
Ozon gazı kullanma teknolojisi ve kaliteye etkisini öğrenir.
Pulsed electric fields (PEF), Ultraviolet radyasyonu kullanımı ve kaliteye etkileri ile ilgili bilgi edinir.
Oscillatory magnetic fields (OMF), ve yüksek basınç metodları ve kaliteye etkileri ile ilgili bilgi edinir.
Ultrasound metodu, yüksek yoğunlukta ışık (high intensity light) ve bu metodların kaliteye etkilerini öğrenir.

Dersin Veriliş Şekli : Örgün (Yüz Yüze)

Dersin Önkoşulları : Yok

Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar : Yok

Dersin Amacı : Su ürünlerini korumada yeni yöntemler; Modifiye atmosfer paketleme (MAP), Işınlama Teknolojisi, Ozon gazı kullanma teknolojisi, Pulsed electric fields (PEF), Ultraviolet radyasyonu, Oscillatory magnetic fields (OMF), Yüksek basınç metodu, Ultrasound metodu, Yüksek yoğunlukta ışık (High intensity light) ve bu metodların kalite üzerine etkisi hakkında bilgi verilir

Dersin İçeriği : Su ürünlerini korumada yeni yaklaşımlar; Modifiye atmosfer paketleme (MAP), Işınlama Teknolojisi, Ozon gazı kullanma teknolojisi, Pulsed electric fields (PEF), Ultraviolet radyasyonu, Oscillatory magnetic fields (OMF), Yüksek basınç metodu, Ultrasound metodu, Yüksek yoğunlukta ışık (High intensity light) ve bu metodların kalite üzerine etkisi

Dersin Dili : Türkçe

Dersin Yeri : Su Ürünleri Fakültesi derslikleri


  Ders Planı
Hafta Konu Öğrencinin Ön Hazırlığı Öğrenme Aktiviteleri ve Öğretme Yöntemleri
1 Modifiye atmosfer paketleme (MAP) ve kaliteye etkisi Konu ile ilgili kaynakların okunması Düz anlatım, beyin fırtınası ve resimlerle gösterme
2 Işınlama Teknolojisi ve kaliteye etkisi öğrencilerin sunum ödevlerini belirleme Konu ile ilgili kaynakların okunması Düz anlatım, beyin fırtınası ve resimlerle gösterme
3 Ozon gazı kullanma teknolojisi ve kaliteye etkisi Konu ile ilgili kaynakların okunması Düz anlatım, beyin fırtınası ve resimlerle gösterme
4 Ozon gazı kullanma teknolojisi ve kaliteye etkisi Konu ile ilgili kaynakların okunması Düz anlatım, beyin fırtınası ve resimlerle gösterme
5 Pulsed electric fields (PEF) ve kaliteye etkisi Konu ile ilgili kaynakların okunması Düz anlatım, beyin fırtınası ve resimlerle gösterme
6 Ultraviolet radyasyonu ve kaliteye etkisi Konu ile ilgili kaynakların okunması Düz anlatım, beyin fırtınası ve resimlerle gösterme
7 Ultrasound teknolojisi Konu ile ilgili kaynakların okunması Düz anlatım, beyin fırtınası ve resimlerle gösterme
8 Arasınav Sınav hazırlığı Yazılı sınav
9 Ultrasound teknolojisi ve öğrenci sunumları Konu ile ilgili kaynakların okunması Düz anlatım, beyin fırtınası ve resimlerle gösterme
10 Oscillatory magnetic fields (OMF) ve kaliteye etkisi Konu ile ilgili kaynakların okunması Düz anlatım, beyin fırtınası ve resimlerle gösterme
11 Oscillatory magnetic fields (OMF) ve kaliteye etkisi öğrencilerin sunumu Konu ile ilgili kaynakların okunması Düz anlatım, beyin fırtınası ve resimlerle gösterme, öğrencilerin power point sunumu
12 Yüksek basınç metodu ve kaliteye etkisi öğrencilerin sunumu Konu ile ilgili kaynakların okunması Düz anlatım, beyin fırtınası ve resimlerle gösterme, öğrencilerin power point sunumu
13 Yüksek basınç metodu ve kaliteye etkisi öğrencilerin sunumu Konu ile ilgili kaynakların okunması Düz anlatım, beyin fırtınası ve resimlerle gösterme, öğrencilerin power point sunumu
14 Yüksek yoğunlukta ışık (High intensity light) ve kalite üzerine etkisi öğrencilerin sunumu Konu ile ilgili kaynakların okunması Düz anlatım, beyin fırtınası ve resimlerle gösterme, öğrencilerin power point sunumu
15 Yüksek yoğunlukta ışık (High intensity light) ve kalite üzerine etkisi öğrencilerin sunumu Konu ile ilgili kaynakların okunması Düz anlatım, beyin fırtınası ve resimlerle gösterme, öğrencilerin power point sunumu
16/17 Final Sınav hazırlığı Yazılı sınav


  Önerilen Kaynak ve Okumalar
Kaynak Türü Kaynak Adı
Ders Notu ve Kitaplar  Ders notu
 Handbook of Seafood, Quality, Safety, and Health Application edited by Cesarettin Alasalvar, Fereidoon Shahidi, Kazuo Miyashita and Udaya Wanasundara
Diğer Kaynaklar


  Değerlendirme (Sınav) Yöntemleri ve Kriterleri
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmeleri Sayısı Katkı Yüzdesi
    Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 50
    Ödev/Proje/Diğer 2 50
Toplam 100
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmelerinin Başarıya Katkısı 40
 
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesi 100
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesinin Başarıya Katkısı 60
Toplam 100

  Dersin Temel Öğrenme Kazanımlarına Katkısı
No Temel Öğrenme Kazanımı Katkısı*
1 Su ürünleri avlama ve işleme teknolojisi konularında lisans düzeyi yeterliliklerine dayalı olarak edindiği bilgilerini uzmanlık düzeyinde geliştirir ve derinleştirir. 4
2 Uzmanlaştığı alanın ilişkili olduğu disiplinler arası etkileşimi kavrar. 4
3 Su ürünleri avlama ve işleme teknolojisi alanında edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgiyi farklı disiplinlerden gelen bilgilerle bütünleştirerek yeni bilgiler oluşturur ve yorumlar 4
4 Uzmanlık alanında karşılaştığı sorunları uygun bilimsel yöntemleri kullanarak ve neden sonuç ilişkisi kurarak çözümler 3
5 Su ürünleri avlama ve işleme teknolojisi alanında uzmanlık gerektiren bir çalışmayı bağımsız olarak yürütür ve sonuçlarını değerlendirir. 4
6 Uzmanlık alanıyla ilgili beklenen ya da öngörülmeyen sorunlara yönelik çözüm yöntemi belirler ve sorumluluk alarak çözüm üretir. 4
7 Uzmanlık alanıyla ilgili kaynaklara ulaşır, bu kaynaklardan yararlanır, edindiği bilgi ve beceriyi eleştirel olarak değerlendirir ve öğrenmeyi yönlendirir. 4
8 Yaşam boyu öğrenmeye karşı olumlu tutum geliştirir. 4
9 Alanındaki güncel bilgileri veya çalışmalarını yazılı görsel ve sözlü olarak sunabilir. 4
10 Sosyal ilişkileri ve bu ilişkileri yönlendiren normları eleştirel gözle irdeler, geliştirir ve gerektiğinde değiştirir. 4
11 Bir yabancı dilde sözlü yazılı iletişim kurabilir. 3
12 Alanının gerektirdiği bilgisayar yazılımı ile iletişim teknolojilerini etkin şekilde kullanabilir. 4
13 Uzmanlık alanıyla ilgili verilerin toplanması, değerlendirilmesi, yorumlanması ve yayınlanması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerleri gözetir, denetler ve bu değerleri öğretir. 4
14 Uzmanlık alanıyla ilgili konularda strateji, politika ve uygulama planı geliştirebilir ve elde edilen sonuçları kalite süreçleri kapsamında değerlendirebilir. 4
15 Alanında özümsediği bilgiyi ve problem çözme becerilerini disiplinler arası çalışmalarda uygular. 0
* Katkı düzeyleri 0 (yok) ve 5 (en yüksek) arasında ifade edilmiştir.

  Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
    Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 3 42
    Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 3 42
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
    Ödev, Proje, Diğer 2 20 40
    Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 10 10
    Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 15 15
Toplam İş Yükü: 149
Toplam İş Yükü / 25 (s): 5.96
Dersin AKTS Kredisi: 6