Ana Sayfa     Üniversite Hakkında Bilgi     Derece Programları     Öğrenciler İçin Genel Bilgi     English  

 DERECE PROGRAMLARI


 Ön Lisans Derecesi


 Lisans Derecesi


 Yüksek Lisans Derecesi

  Ders Bilgileri
Dersin Adı : Kabuklu ve Yumuşakça İşleme Yöntemleri

Dersin Kodu : SAİ-553

Dersin Türü : Seçmeli

Dersin Aşaması : İkinci Aşama (Yüksek Lisans)

Dersin Yılı : 1

Dersin Dönemi : Güz (16 Hafta)

Dersin AKTS Kredisi : 6

Eğitici(ler)nin Adı : Prof.Dr. YASEMEN YANAR

Dersin Öğrenme Kazanımları : Kabuklu ve yumuşakçaları sınıflandırır
Kabukluların işleme yöntemlerini tanımlar
Yumuşakçaların işleme yöntemlerini tanımlar
İşlenmiş kabuklu ve yumuşakçaların depolanma yöntemlerini açıklar
İşlenmiş kabuklu ve yumuşakçaların kalite kontrol yöntemlerini açıklar

Dersin Veriliş Şekli : Örgün (Yüz Yüze)

Dersin Önkoşulları : Yok

Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar : Yok

Dersin Amacı : Yumuşakça ve kabukluların avlama sonrası taşımacılığı ve sonrasında yapılan ön işlemeleri tanımlamak, konserve, salamura vb. işleme tekniklerini tanımlamak, işlenmiş ürünlerin depolanmasıı ve kalite kontrolünü öğrenmektir.

Dersin İçeriği : Bu derste kabuklu ve yumuşakçaların hasat sonrası taşımacılığı, işleme öncesi yapılan ön işlemler, işleme yöntemleri (konserve, tuzlama, kurutma, dondurma vb.), depolanma koşulları ve kalite kontrolünde uygulanan yöntemler öğretilmekte ve tartışılmaktadır.

Dersin Dili : Türkçe

Dersin Yeri : Derslik


  Ders Planı
Hafta Konu Öğrencinin Ön Hazırlığı Öğrenme Aktiviteleri ve Öğretme Yöntemleri
1 Kabuklu ve yumuşakçaların sınıflandırılması Ders ile ilgili bilgilerin okunması Düz Anlatım
2 Kabuklu ve yumuşakçaların üretimi ve ihracatı Ders notları ve ilgili kaynakların okunması Düz anlatım, tartışma
3 Kabukluların besin içeriklerini etkileyen faktörler Ders notları ve ilgili kaynakların okunması, ödev hazırlığı Düz anlatım, gösterim, tartışma
4 Yengeçlerin işleme teknikleri İlgili kaynakların okunması ve makale tarama Düz anlatım, tartışma
5 Karideslerin işlenme yöntemleri İlgili kaynakların okunması ve makale tarama Düz anlatım, tartışma
6 Bivalviaların işlenme yöntemleri Ders notları ve ilgili kaynakların okunması Düz anlatım, gösterim, tartışma
7 İstakozların işleme teknikleri Ders notları ve ilgili kaynakların okunması Düz anlatım, tartışma
8 Ara sınav Ara sınav için hazırlık Sınav
9 Yumuşakçaların besin içerikleri Ders notları ve ilgili kaynakların okunması Düz anlatım, tartışma
10 Kalamar işleme yöntemleri Ders notları ve ilgili kaynakların okunması Düz anlatım, tartışma
11 Deniz anası işleme yöntemleri Ders notları ve ilgili kaynakların okunması Düz anlatım, gösterim, tartışma
12 İşlenmiş kabuklu su ürünlerinde kalite kontrol yöntemleri İlgili kaynakların okunması ve makale tarama Düz anlatım, tartışma
13 İşlenmiş yumuşakçaların kalite kontrol yöntemleri Ders notları ve ilgili kaynakların okunması, ödev hazırlığı Düz anlatım, gösterim, tartışma
14 Bir karides işleme fabrikasının örnek bir iş akış diagramı İlgili kaynakların okunması ve makale tarama Düz anlatım, tartışma
15 Bir yengeç işleme fabrikasının örnek bir iş akış diagramı Ders notları ve ilgili kaynakların okunması Düz anlatım, tartışma
16/17 Final Sınavı Final sınavına hazırlık Düz anlatım, tartışma


  Önerilen Kaynak ve Okumalar
Kaynak Türü Kaynak Adı
Ders Notu ve Kitaplar  Shellfish safety and quality, Edited by Sandra E. Shumway and Gary E. Rodrick, CRC Press.
 Yanar, Y. Kabuklu ve Yumuşakça İşleme Yöntemleri Ders Notları
Diğer Kaynaklar


  Değerlendirme (Sınav) Yöntemleri ve Kriterleri
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmeleri Sayısı Katkı Yüzdesi
    Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 30
    Ödev/Proje/Diğer 2 70
Toplam 100
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmelerinin Başarıya Katkısı 40
 
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesi 100
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesinin Başarıya Katkısı 60
Toplam 100

  Dersin Temel Öğrenme Kazanımlarına Katkısı
No Temel Öğrenme Kazanımı Katkısı*
1 Su ürünleri avlama ve işleme teknolojisi konularında lisans düzeyi yeterliliklerine dayalı olarak edindiği bilgilerini uzmanlık düzeyinde geliştirir ve derinleştirir. 5
2 Uzmanlaştığı alanın ilişkili olduğu disiplinler arası etkileşimi kavrar. 5
3 Su ürünleri avlama ve işleme teknolojisi alanında edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgiyi farklı disiplinlerden gelen bilgilerle bütünleştirerek yeni bilgiler oluşturur ve yorumlar 4
4 Uzmanlık alanında karşılaştığı sorunları uygun bilimsel yöntemleri kullanarak ve neden sonuç ilişkisi kurarak çözümler 4
5 Su ürünleri avlama ve işleme teknolojisi alanında uzmanlık gerektiren bir çalışmayı bağımsız olarak yürütür ve sonuçlarını değerlendirir. 3
6 Uzmanlık alanıyla ilgili beklenen ya da öngörülmeyen sorunlara yönelik çözüm yöntemi belirler ve sorumluluk alarak çözüm üretir. 4
7 Uzmanlık alanıyla ilgili kaynaklara ulaşır, bu kaynaklardan yararlanır, edindiği bilgi ve beceriyi eleştirel olarak değerlendirir ve öğrenmeyi yönlendirir. 3
8 Yaşam boyu öğrenmeye karşı olumlu tutum geliştirir. 3
9 Alanındaki güncel bilgileri veya çalışmalarını yazılı görsel ve sözlü olarak sunabilir. 4
10 Sosyal ilişkileri ve bu ilişkileri yönlendiren normları eleştirel gözle irdeler, geliştirir ve gerektiğinde değiştirir. 3
11 Bir yabancı dilde sözlü yazılı iletişim kurabilir. 3
12 Alanının gerektirdiği bilgisayar yazılımı ile iletişim teknolojilerini etkin şekilde kullanabilir. 3
13 Uzmanlık alanıyla ilgili verilerin toplanması, değerlendirilmesi, yorumlanması ve yayınlanması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerleri gözetir, denetler ve bu değerleri öğretir. 3
14 Uzmanlık alanıyla ilgili konularda strateji, politika ve uygulama planı geliştirebilir ve elde edilen sonuçları kalite süreçleri kapsamında değerlendirebilir. 3
15 Alanında özümsediği bilgiyi ve problem çözme becerilerini disiplinler arası çalışmalarda uygular. 0
* Katkı düzeyleri 0 (yok) ve 5 (en yüksek) arasında ifade edilmiştir.

  Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
    Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 3 42
    Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 3 42
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
    Ödev, Proje, Diğer 2 18 36
    Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 10 10
    Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 12 12
Toplam İş Yükü: 142
Toplam İş Yükü / 25 (s): 5.68
Dersin AKTS Kredisi: 6