|
Ders Bilgileri |
|
Dersin Adı |
: |
Su Ürünlerinde Uygulama |
|
Dersin Kodu |
: |
SUF328 |
|
Dersin Türü |
: |
Zorunlu |
|
Dersin Aşaması |
: |
Birinci Aşama (Lisans) |
|
Dersin Yılı |
: |
3 |
|
Dersin Dönemi |
: |
Bahar (16 Hafta) |
|
Dersin AKTS Kredisi |
: |
2 |
|
Eğitici(ler)nin Adı |
: |
Prof.Dr. DURSUN AVŞAR |
|
Dersin Öğrenme Kazanımları |
: |
Su ürünleri sektöründeki işletmeler (yetiştiricilik, yem v.b.) hakkında bilgi ve beceri kazanır. Su kalitesi ve kontrolü hakkında bilgi ve beceri kazanır Arazi çalışmalarının esasları, uygulamaları hakkında bilgi ve beceri kazanır. Su ürünleri işleme metotları ve uygulamaları hakkında bilgi ve beceri kazanır. Su ürünlerinde hastalıkların kontrolü ve tedavisi hakkında bilgi ve beceri kazanır. Avlama yöntem ve esasları hakkında bilgi ve beceri kazanır.
|
|
Dersin Veriliş Şekli |
: |
Örgün (Yüz Yüze) |
|
Dersin Önkoşulları |
: |
Yok |
|
Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar |
: |
Yok |
|
Dersin Amacı |
: |
Su Ürünleri Uygulama Becerilerinin Öğrencilere Kazandırılması |
|
Dersin İçeriği |
: |
Fakültenin sahip olduğu tatlısu ve deniz işletmelerinin tanıtımı, bölgedeki yetiştiricilik ve işleme tesislerinin tanıtımı ve uygulamaları, tatlısu ve denizel ekosistemler hakkında bilgi ve uygulamalar, avlama arç ve gereçleri ile ilgili bilgi ve uygulama, hastalıklar hakkında uygulamalar |
|
Dersin Dili |
: |
Türkçe |
|
Dersin Yeri |
: |
Aquaculture enterprises, Freshwater and Marine Station, Seyhan Dam Lake, Gulf of Yumurtalık. |
|
|
Ders Planı |
| Hafta | Konu | Öğrencinin Ön Hazırlığı | Öğrenme Aktiviteleri ve Öğretme Yöntemleri |
|
1 |
Fakültemiz bünyesinde bulunan araştırma istasyonlarının ( tatlı su-deniz)
tanıtımı |
|
Anlatım, Teknik gezi, |
|
2 |
Bölgedeki su ürünleri yetiştiricilik işletmelerinin tanıtılması ve uygulamalar |
İlgili kaynakların okunması |
Anlatım, Teknik gezi, uygulama |
|
3 |
Bölgedeki yem fabrikalarının tanıtımı, üretim ve uygulama esasları |
İlgili kaynakların okunması |
Anlatım, Teknik gezi, uygulama |
|
4 |
Doğal sucul alanlardaki su kalite kontrol esasları hakkında bilgi kazandırma
ve uygulamalar |
İlgili kaynakların okunması |
Anlatım, Teknik gezi, uygulama |
|
5 |
Su ürünleri yetiştiricilik işletmelerinin su kalite kontrol esasları ve uygulamaları |
İlgili kaynakların okunması |
Anlatım, Teknik gezi, uygulama |
|
6 |
Sucul alanlarda örnekler (plankton, su v.b.) alınması ve uygulamaları |
İlgili kaynakların okunması |
Anlatım, Teknik gezi, uygulama |
|
7 |
Alınan örneklerin incelenmesi |
İlgili kaynakların okunması |
Anlatım, Teknik gezi, uygulama |
|
8 |
Ara sınav |
İlgili konuların tekrarı |
Sözlü sınav |
|
9 |
Sucul alanlardaki populasyon çalışmaları ve uygulamaları |
İlgili kaynakların okunması |
Anlatım, Teknik gezi, uygulama |
|
10 |
Av araç ve gereçlerinin tanıtımı ve uygulamaları |
İlgili kaynakların okunması |
Anlatım, Teknik gezi, uygulama |
|
11 |
Avlama yöntemlerinin esasları ve uygulamaları |
İlgili kaynakların okunması |
Anlatım, Teknik gezi, uygulama |
|
12 |
Su ürünlerinde kalite kontrol yöntemleri ve uygulamaları |
İlgili kaynakların okunması |
Anlatım, Teknik gezi, uygulama |
|
13 |
Su ürünlerinde işleme metotları ve uygulamaları |
İlgili kaynakların okunması |
Anlatım, Teknik gezi, uygulama |
|
14 |
Su ürünleri hastalıkları kontrolü ve uygulamaları |
İlgili kaynakların okunması |
Anlatım, Teknik gezi, uygulama |
|
15 |
Su ürünlerinde karşılaşılan hastalıkların tedavi yöntemleri ve uygulamaları |
İlgili kaynakların okunması |
Anlatım, Teknik gezi, uygulama |
|
16/17 |
Final |
İlgili konuların tekrarı |
Sözlü sınav |
|
|
|
Önerilen Kaynak ve Okumalar |
| Kaynak Türü | Kaynak Adı |
| Ders Notu ve Kitaplar |
Konu ile ilgili ders kitapları
İnternet
|
| |
| Diğer Kaynaklar | |
|
|
|
Değerlendirme (Sınav) Yöntemleri ve Kriterleri |
|
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmeleri |
Sayısı |
Katkı Yüzdesi |
|
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) |
1 |
50 |
|
Ödev/Proje/Diğer |
0 |
50 |
|
Toplam |
100 |
|
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmelerinin Başarıya Katkısı |
40 |
|
|
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesi
|
100 |
|
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesinin Başarıya Katkısı
|
60 |
|
Toplam |
100 |
|
|
| Dersin Temel Öğrenme Kazanımlarına Katkısı |
| No | Temel Öğrenme Kazanımı | Katkısı* |
|
1 |
Alanlarının gerektirdiği bilgisayar yazılımları ile bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır. |
1 |
|
2 |
Sucul kaynakların mevcut durumunun tespiti, sürdürülebilir kullanımı, su kirliliği ve kontrolü ve biyoteknoloji alanlarında yetkinlik kazanır. |
5 |
|
3 |
Su ürünleri alanında toplumsal, çevresel ve mesleki etik değerlere ve mevzuata uygun hareket eder. |
5 |
|
4 |
Fen bilimleri ve temel mühendislik dallarında yeterli bilgiye sahip olma; bu alanlarda edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri su ürünleri mühendisliği uygulamalarında bir arada kullanır. |
5 |
|
5 |
Su ürünleri alanındaki verileri bilimsel yöntemlerle değerlendirir, problemleri belirler, çözüm önerileri geliştirir ve uygular. |
5 |
|
6 |
Su ürünleri alanında edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanarak tasarım yapar, olay ve olguları bilimsel yöntem ve tekniklerle inceler ve yorumlar. |
5 |
|
7 |
Su ürünleri alanında veri toplar, temel deneysel çalışmaları yapar, sonuçları değerlendirir, sorunları tanımlar ve çözüm önerileri geliştirir. |
5 |
|
8 |
Su ürünleri alanı ile ilgili herhangi bir çalışmayı bireysel olarak planlar, projelendirir ve bağımsız olarak yürütür, danışmanlık ve bilirkişilik yapar. |
5 |
|
9 |
Karşılaştığı problemleri çözmede bireysel veya ekip üyesi olarak sorumluluk alabilir, sorumluluğu altında çalışanların gelişimlerine yönelik etkinlikleri planlar ve yönetir. |
5 |
|
10 |
Alanı ile ilgili öğrenme gereksinimlerini belirler, kaynak araştırması yapar, bilgiye ulaşır ve veri tabanlarını kullanır. |
3 |
|
11 |
Yaşam boyu öğrenme tutumu geliştirir ve elde edilen bilgileri toplum yararına kullanır. |
5 |
|
12 |
Su ürünleri ile ilgili toplumsal bilinç oluşturur ve sucul kaynakların sürdürülebilir kullanımını sağlayacak becerilere sahip olur. |
5 |
|
13 |
Alanı ile ilgili yazılı ve sözlü etkin iletişim kurar, su ürünleri ile ilgili seminer ve toplantıları izler, düzenler, proje hazırlar ve yabancı dil bilgilerine dayanarak yurt dışı kaynaklı yayınları takip eder. |
2 |
|
14 |
Doğal çevrenin korunmasını gözeten su ürünleri yetiştiricilik teknikleri ile su ürünleri hastalıkları, avlama ve işleme teknolojisi, balıkçılık sektörünün yapısı, problemleri ve çözümleri konularında çalışmalar yapma ve sonuçları yaygınlaştırabilme yetilerine sahip olur. |
5 |
|
15 |
Mesleki gelişiminin yanı sıra, ilgi ve yetenekleri doğrultusunda bilimsel, sosyal, kültürel ve sanatsal alanlarda öğrenme gereksinimlerini belirleyerek kendini sürekli geliştirir. |
0 |
| * Katkı düzeyleri 0 (yok) ve 5 (en yüksek) arasında ifade edilmiştir. |
|
|
| Öğrenci İş Yükü - AKTS |
| Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
| Ders ile İlgili Çalışmalar |
|
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) |
14 |
2 |
28 |
|
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) |
14 |
1 |
14 |
| Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar |
|
Ödev, Proje, Diğer |
0 |
0 |
0 |
|
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) |
1 |
1 |
1 |
|
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı |
1 |
2 |
2 |
|
Toplam İş Yükü: | 45 |
| Toplam İş Yükü / 25 (s): | 1.8 |
| Dersin AKTS Kredisi: | 2 |
|
|
|