Ana Sayfa     Üniversite Hakkında Bilgi     Derece Programları     Öğrenciler İçin Genel Bilgi     English  

 DERECE PROGRAMLARI


 Ön Lisans Derecesi


 Lisans Derecesi


 Yüksek Lisans Derecesi

  Ders Bilgileri
Dersin Adı : Su Ürünlerinde Uygulama

Dersin Kodu : SUF328

Dersin Türü : Zorunlu

Dersin Aşaması : Birinci Aşama (Lisans)

Dersin Yılı : 3

Dersin Dönemi : Bahar (16 Hafta)

Dersin AKTS Kredisi : 2

Eğitici(ler)nin Adı : Prof.Dr. DURSUN AVŞAR

Dersin Öğrenme Kazanımları : Su ürünleri sektöründeki işletmeler (yetiştiricilik, yem v.b.) hakkında bilgi ve beceri kazanır.
Su kalitesi ve kontrolü hakkında bilgi ve beceri kazanır
Arazi çalışmalarının esasları, uygulamaları hakkında bilgi ve beceri kazanır.
Su ürünleri işleme metotları ve uygulamaları hakkında bilgi ve beceri kazanır.
Su ürünlerinde hastalıkların kontrolü ve tedavisi hakkında bilgi ve beceri kazanır.
Avlama yöntem ve esasları hakkında bilgi ve beceri kazanır.

Dersin Veriliş Şekli : Örgün (Yüz Yüze)

Dersin Önkoşulları : Yok

Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar : Yok

Dersin Amacı : Su Ürünleri Uygulama Becerilerinin Öğrencilere Kazandırılması

Dersin İçeriği : Fakültenin sahip olduğu tatlısu ve deniz işletmelerinin tanıtımı, bölgedeki yetiştiricilik ve işleme tesislerinin tanıtımı ve uygulamaları, tatlısu ve denizel ekosistemler hakkında bilgi ve uygulamalar, avlama arç ve gereçleri ile ilgili bilgi ve uygulama, hastalıklar hakkında uygulamalar

Dersin Dili : Türkçe

Dersin Yeri : Aquaculture enterprises, Freshwater and Marine Station, Seyhan Dam Lake, Gulf of Yumurtalık.


  Ders Planı
Hafta Konu Öğrencinin Ön Hazırlığı Öğrenme Aktiviteleri ve Öğretme Yöntemleri
1 Fakültemiz bünyesinde bulunan araştırma istasyonlarının ( tatlı su-deniz) tanıtımı Anlatım, Teknik gezi,
2 Bölgedeki su ürünleri yetiştiricilik işletmelerinin tanıtılması ve uygulamalar İlgili kaynakların okunması Anlatım, Teknik gezi, uygulama
3 Bölgedeki yem fabrikalarının tanıtımı, üretim ve uygulama esasları İlgili kaynakların okunması Anlatım, Teknik gezi, uygulama
4 Doğal sucul alanlardaki su kalite kontrol esasları hakkında bilgi kazandırma ve uygulamalar İlgili kaynakların okunması Anlatım, Teknik gezi, uygulama
5 Su ürünleri yetiştiricilik işletmelerinin su kalite kontrol esasları ve uygulamaları İlgili kaynakların okunması Anlatım, Teknik gezi, uygulama
6 Sucul alanlarda örnekler (plankton, su v.b.) alınması ve uygulamaları İlgili kaynakların okunması Anlatım, Teknik gezi, uygulama
7 Alınan örneklerin incelenmesi İlgili kaynakların okunması Anlatım, Teknik gezi, uygulama
8 Ara sınav İlgili konuların tekrarı Sözlü sınav
9 Sucul alanlardaki populasyon çalışmaları ve uygulamaları İlgili kaynakların okunması Anlatım, Teknik gezi, uygulama
10 Av araç ve gereçlerinin tanıtımı ve uygulamaları İlgili kaynakların okunması Anlatım, Teknik gezi, uygulama
11 Avlama yöntemlerinin esasları ve uygulamaları İlgili kaynakların okunması Anlatım, Teknik gezi, uygulama
12 Su ürünlerinde kalite kontrol yöntemleri ve uygulamaları İlgili kaynakların okunması Anlatım, Teknik gezi, uygulama
13 Su ürünlerinde işleme metotları ve uygulamaları İlgili kaynakların okunması Anlatım, Teknik gezi, uygulama
14 Su ürünleri hastalıkları kontrolü ve uygulamaları İlgili kaynakların okunması Anlatım, Teknik gezi, uygulama
15 Su ürünlerinde karşılaşılan hastalıkların tedavi yöntemleri ve uygulamaları İlgili kaynakların okunması Anlatım, Teknik gezi, uygulama
16/17 Final İlgili konuların tekrarı Sözlü sınav


  Önerilen Kaynak ve Okumalar
Kaynak Türü Kaynak Adı
Ders Notu ve Kitaplar  Konu ile ilgili ders kitapları
 İnternet
Diğer Kaynaklar


  Değerlendirme (Sınav) Yöntemleri ve Kriterleri
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmeleri Sayısı Katkı Yüzdesi
    Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 50
    Ödev/Proje/Diğer 0 50
Toplam 100
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmelerinin Başarıya Katkısı 40
 
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesi 100
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesinin Başarıya Katkısı 60
Toplam 100

  Dersin Temel Öğrenme Kazanımlarına Katkısı
No Temel Öğrenme Kazanımı Katkısı*
1 Alanlarının gerektirdiği bilgisayar yazılımları ile bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır. 1
2 Sucul kaynakların mevcut durumunun tespiti, sürdürülebilir kullanımı, su kirliliği ve kontrolü ve biyoteknoloji alanlarında yetkinlik kazanır. 5
3 Su ürünleri alanında toplumsal, çevresel ve mesleki etik değerlere ve mevzuata uygun hareket eder. 5
4 Fen bilimleri ve temel mühendislik dallarında yeterli bilgiye sahip olma; bu alanlarda edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri su ürünleri mühendisliği uygulamalarında bir arada kullanır. 5
5 Su ürünleri alanındaki verileri bilimsel yöntemlerle değerlendirir, problemleri belirler, çözüm önerileri geliştirir ve uygular. 5
6 Su ürünleri alanında edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanarak tasarım yapar, olay ve olguları bilimsel yöntem ve tekniklerle inceler ve yorumlar. 5
7 Su ürünleri alanında veri toplar, temel deneysel çalışmaları yapar, sonuçları değerlendirir, sorunları tanımlar ve çözüm önerileri geliştirir. 5
8 Su ürünleri alanı ile ilgili herhangi bir çalışmayı bireysel olarak planlar, projelendirir ve bağımsız olarak yürütür, danışmanlık ve bilirkişilik yapar. 5
9 Karşılaştığı problemleri çözmede bireysel veya ekip üyesi olarak sorumluluk alabilir, sorumluluğu altında çalışanların gelişimlerine yönelik etkinlikleri planlar ve yönetir. 5
10 Alanı ile ilgili öğrenme gereksinimlerini belirler, kaynak araştırması yapar, bilgiye ulaşır ve veri tabanlarını kullanır. 3
11 Yaşam boyu öğrenme tutumu geliştirir ve elde edilen bilgileri toplum yararına kullanır. 5
12 Su ürünleri ile ilgili toplumsal bilinç oluşturur ve sucul kaynakların sürdürülebilir kullanımını sağlayacak becerilere sahip olur. 5
13 Alanı ile ilgili yazılı ve sözlü etkin iletişim kurar, su ürünleri ile ilgili seminer ve toplantıları izler, düzenler, proje hazırlar ve yabancı dil bilgilerine dayanarak yurt dışı kaynaklı yayınları takip eder. 2
14 Doğal çevrenin korunmasını gözeten su ürünleri yetiştiricilik teknikleri ile su ürünleri hastalıkları, avlama ve işleme teknolojisi, balıkçılık sektörünün yapısı, problemleri ve çözümleri konularında çalışmalar yapma ve sonuçları yaygınlaştırabilme yetilerine sahip olur. 5
15 Mesleki gelişiminin yanı sıra, ilgi ve yetenekleri doğrultusunda bilimsel, sosyal, kültürel ve sanatsal alanlarda öğrenme gereksinimlerini belirleyerek kendini sürekli geliştirir. 0
* Katkı düzeyleri 0 (yok) ve 5 (en yüksek) arasında ifade edilmiştir.

  Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
    Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 2 28
    Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 1 14
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
    Ödev, Proje, Diğer 0 0 0
    Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 1 1
    Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 2 2
Toplam İş Yükü: 45
Toplam İş Yükü / 25 (s): 1.8
Dersin AKTS Kredisi: 2