|
Ders Bilgileri |
|
Dersin Adı |
: |
Su Ürünleri İşlemede Biyoteknolojik Uygulamalar |
|
Dersin Kodu |
: |
SUF324 |
|
Dersin Türü |
: |
Seçmeli |
|
Dersin Aşaması |
: |
Birinci Aşama (Lisans) |
|
Dersin Yılı |
: |
3 |
|
Dersin Dönemi |
: |
Bahar (16 Hafta) |
|
Dersin AKTS Kredisi |
: |
3 |
|
Eğitici(ler)nin Adı |
: |
Prof.Dr. YASEMEN YANAR |
|
Dersin Öğrenme Kazanımları |
: |
Su ürünleri işleme alanındaki biyoteknolojik yöntemleri açıklar Su ürünlerinde biyoteknolojik uygulamaların sektör için avantajlarını ve dezavantajlarını tanımlar Enzimlerin su ürünleri işleme endüstrisinde işlem yardımcıları olarak kullanımlarını açıklar Su Ürünlerinin kalite kontrolünde enzimlerin yeri ve önemini açıklar
|
|
Dersin Veriliş Şekli |
: |
Örgün (Yüz Yüze) |
|
Dersin Önkoşulları |
: |
Yok |
|
Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar |
: |
Yok |
|
Dersin Amacı |
: |
Su ürünleri işleme teknolojisinde biyoteknolojik gelişmeleri tanıyarak, biyoteknolojik uygulamalar ve bu alanda kullanılan biyoteknolojik yöntemler konusunda temel bilgileri kazanmaktır |
|
Dersin İçeriği |
: |
Bu derste, biyoteknolojinin tanımı, önemi ve başlıca uygulama alanları anlatılarak, geleneksel ve modern biyoteknolojinin farklılıkları öğretilmektedir. Gıda biyoteknolojisi alanındaki gelişmeler anlatılarak, su Ürünleri işleme teknolojisindeki biyoteknolojik uygulamalar öğretilmektedir. Enzimlerin (Proteaz, lipaz ve transglutaminaz vb.) su ürünleri işleme teknolojisinde işlem yardımcıları olarak ve kalite kontrolde kullanılmaları anlatılmaktadır. |
|
Dersin Dili |
: |
Türkçe |
|
Dersin Yeri |
: |
Derslik ve Su Ürünleri Fakültesinin laboratuarı |
|
|
Ders Planı |
| Hafta | Konu | Öğrencinin Ön Hazırlığı | Öğrenme Aktiviteleri ve Öğretme Yöntemleri |
|
1 |
Biyoteknolojinin tanımı, gıda biyoteknolojisi; geleneksel ve modern biyoteknoloji ve tarihsel gelişimi
|
Ders ile ilgili bilgilerin okunması |
Düz Anlatım
|
|
2 |
Akuatik biyoteknoloji: su ürünleri yetiştiriciliğinde biyoteknolojik uygulamalar, transgenik balıklar; insan sağlığına olan etkileri
|
Konu ile ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması |
Düz anlatım, Gösterim, laboratuvar |
|
3 |
Su Ürünleri İşleme Teknolojisinde biyoteknolojik gelişmeler
|
Konu ile ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması |
Düz anlatım, Gösterim,laboratuvar |
|
4 |
Enzim biyoteknolojisi, Su ürünleri işleme alanında kullanımları
|
Konu ile ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması, ödev hazırlığı |
Düz anlatım, tartışma, laboratuvar |
|
5 |
Proteazların Kullanımları ile yöntem geliştirme: protein hidrolizatı, balık işleme atıklarından protein ayrımı
|
Konu ile ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması, laboratuvar için hazırlık |
Düz anlatım, Laboratuvar |
|
6 |
"Balık pullarının temizlenmesinde,Kabukluların kabuk ayırma işleminde
Tuzlanmış balığın olgunlaşma süresini kısaltmada proteazların kullanımı"
|
Konu ile ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması, laboratuvar için hazırlık |
Düz anlatım, Laboratuvar |
|
7 |
Kalamarın yumuşatılmasında, Mukozanın vizkozitesini düşürmede proteazların kullanımı
|
Konu ile ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması, makale tarama |
Konu ile ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması, makale tarama, laboratuvar |
|
8 |
Ara sınav |
Ara sınav için hazırlık |
Yazılı ara sınav |
|
9 |
Pigmentlerin İzolasyonu İşleminde, Havyar üretiminde proteaz kullanımı |
Konu ile ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması, makale tarama |
Düz anlatım, gösterim, tartışma, laboratuvar |
|
10 |
Transglutaminazların kullanımı: Tekstür değişikliği yapmak için
|
Konu ile ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması, makale tarama |
Düz anlatım, gösterim, tartışma, laboratuvar |
|
11 |
Lipazların Kullanımı: EPA ve DHA ekstraksiyonunda kullanımı
|
Konu ile ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması, makale tarama |
Düz anlatım, gösterim, tartışma, laboratuvar |
|
12 |
Su Ürünlerinin Kalite kontrolünde enzimlerin yeri ve önemi ; Kalite göstergesi ve analitik amaçlı enzimler; Biyosensörler
|
Konu ile ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması, ödev hazırlığı |
Düz anlatım, Gösterim, laboratuvar |
|
13 |
Taze balık kalitesinin tayininde direkt enzimatik yöntemler: K-değeri, TMA analizi vb.
|
Konu ile ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması, makale tarama |
Düz anlatım, gösterim, tartışma, laboratuvar |
|
14 |
İşlenmiş su ürünlerinde, tür tayininde enzimatik yöntemler, Donmuş-çözülmüş balık ürünlerinin tayininde enzimlerin kullanımı
|
Konu ile ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması, makale tarama |
Düz anlatım, gösterim, tartışma, laboratuvar |
|
15 |
Su Ürünleri işleme atıklarından biyoaktif bileşenler eldesi |
Konu ile ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması |
Düz anlatım, tartışma, laboratuvar |
|
16/17 |
Final Sınavı |
Final Sınavı için hazırlık |
Yazılı final sınavı |
|
|
|
Önerilen Kaynak ve Okumalar |
| Kaynak Türü | Kaynak Adı |
| Ders Notu ve Kitaplar |
YANAR, Y. POWER POİNT OLARAK SU ÜRÜNLERİ İŞLEMEDE BİYOTEKNOLOJİK UYGULAMALAR DERS SUNUSU
Seafood Safety, Processing, and Biotechnology:Fereidoon Shahidi (Editor), Yvonne M. Jones (Editor), David Kitts (Editor) , CRC Press
Gıda Biyoteknolojisi: Necla Aran. Nobel Yayınevi Ankara
|
| |
| Diğer Kaynaklar | |
|
|
|
Değerlendirme (Sınav) Yöntemleri ve Kriterleri |
|
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmeleri |
Sayısı |
Katkı Yüzdesi |
|
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) |
1 |
60 |
|
Ödev/Proje/Diğer |
2 |
40 |
|
Toplam |
100 |
|
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmelerinin Başarıya Katkısı |
40 |
|
|
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesi
|
100 |
|
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesinin Başarıya Katkısı
|
60 |
|
Toplam |
100 |
|
|
| Dersin Temel Öğrenme Kazanımlarına Katkısı |
| No | Temel Öğrenme Kazanımı | Katkısı* |
|
1 |
Alanlarının gerektirdiği bilgisayar yazılımları ile bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır. |
1 |
|
2 |
Sucul kaynakların mevcut durumunun tespiti, sürdürülebilir kullanımı, su kirliliği ve kontrolü ve biyoteknoloji alanlarında yetkinlik kazanır. |
5 |
|
3 |
Su ürünleri alanında toplumsal, çevresel ve mesleki etik değerlere ve mevzuata uygun hareket eder. |
3 |
|
4 |
Fen bilimleri ve temel mühendislik dallarında yeterli bilgiye sahip olma; bu alanlarda edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri su ürünleri mühendisliği uygulamalarında bir arada kullanır. |
2 |
|
5 |
Su ürünleri alanındaki verileri bilimsel yöntemlerle değerlendirir, problemleri belirler, çözüm önerileri geliştirir ve uygular. |
4 |
|
6 |
Su ürünleri alanında edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanarak tasarım yapar, olay ve olguları bilimsel yöntem ve tekniklerle inceler ve yorumlar. |
4 |
|
7 |
Su ürünleri alanında veri toplar, temel deneysel çalışmaları yapar, sonuçları değerlendirir, sorunları tanımlar ve çözüm önerileri geliştirir. |
3 |
|
8 |
Su ürünleri alanı ile ilgili herhangi bir çalışmayı bireysel olarak planlar, projelendirir ve bağımsız olarak yürütür, danışmanlık ve bilirkişilik yapar. |
2 |
|
9 |
Karşılaştığı problemleri çözmede bireysel veya ekip üyesi olarak sorumluluk alabilir, sorumluluğu altında çalışanların gelişimlerine yönelik etkinlikleri planlar ve yönetir. |
3 |
|
10 |
Alanı ile ilgili öğrenme gereksinimlerini belirler, kaynak araştırması yapar, bilgiye ulaşır ve veri tabanlarını kullanır. |
3 |
|
11 |
Yaşam boyu öğrenme tutumu geliştirir ve elde edilen bilgileri toplum yararına kullanır. |
3 |
|
12 |
Su ürünleri ile ilgili toplumsal bilinç oluşturur ve sucul kaynakların sürdürülebilir kullanımını sağlayacak becerilere sahip olur. |
2 |
|
13 |
Alanı ile ilgili yazılı ve sözlü etkin iletişim kurar, su ürünleri ile ilgili seminer ve toplantıları izler, düzenler, proje hazırlar ve yabancı dil bilgilerine dayanarak yurt dışı kaynaklı yayınları takip eder. |
2 |
|
14 |
Doğal çevrenin korunmasını gözeten su ürünleri yetiştiricilik teknikleri ile su ürünleri hastalıkları, avlama ve işleme teknolojisi, balıkçılık sektörünün yapısı, problemleri ve çözümleri konularında çalışmalar yapma ve sonuçları yaygınlaştırabilme yetilerine sahip olur. |
4 |
|
15 |
Mesleki gelişiminin yanı sıra, ilgi ve yetenekleri doğrultusunda bilimsel, sosyal, kültürel ve sanatsal alanlarda öğrenme gereksinimlerini belirleyerek kendini sürekli geliştirir. |
0 |
| * Katkı düzeyleri 0 (yok) ve 5 (en yüksek) arasında ifade edilmiştir. |
|
|
| Öğrenci İş Yükü - AKTS |
| Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
| Ders ile İlgili Çalışmalar |
|
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) |
14 |
3 |
42 |
|
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) |
14 |
1 |
14 |
| Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar |
|
Ödev, Proje, Diğer |
2 |
4 |
8 |
|
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) |
1 |
6 |
6 |
|
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı |
1 |
8 |
8 |
|
Toplam İş Yükü: | 78 |
| Toplam İş Yükü / 25 (s): | 3.12 |
| Dersin AKTS Kredisi: | 3 |
|
|
|