Ana Sayfa     Üniversite Hakkında Bilgi     Derece Programları     Öğrenciler İçin Genel Bilgi     English  

 DERECE PROGRAMLARI


 Ön Lisans Derecesi


 Lisans Derecesi


 Yüksek Lisans Derecesi

  Ders Bilgileri
Dersin Adı : Su Ürünleri İşlemede Biyoteknolojik Uygulamalar

Dersin Kodu : SUF324

Dersin Türü : Seçmeli

Dersin Aşaması : Birinci Aşama (Lisans)

Dersin Yılı : 3

Dersin Dönemi : Bahar (16 Hafta)

Dersin AKTS Kredisi : 3

Eğitici(ler)nin Adı : Prof.Dr. YASEMEN YANAR

Dersin Öğrenme Kazanımları : Su ürünleri işleme alanındaki biyoteknolojik yöntemleri açıklar
Su ürünlerinde biyoteknolojik uygulamaların sektör için avantajlarını ve dezavantajlarını tanımlar
Enzimlerin su ürünleri işleme endüstrisinde işlem yardımcıları olarak kullanımlarını açıklar
Su Ürünlerinin kalite kontrolünde enzimlerin yeri ve önemini açıklar

Dersin Veriliş Şekli : Örgün (Yüz Yüze)

Dersin Önkoşulları : Yok

Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar : Yok

Dersin Amacı : Su ürünleri işleme teknolojisinde biyoteknolojik gelişmeleri tanıyarak, biyoteknolojik uygulamalar ve bu alanda kullanılan biyoteknolojik yöntemler konusunda temel bilgileri kazanmaktır

Dersin İçeriği : Bu derste, biyoteknolojinin tanımı, önemi ve başlıca uygulama alanları anlatılarak, geleneksel ve modern biyoteknolojinin farklılıkları öğretilmektedir. Gıda biyoteknolojisi alanındaki gelişmeler anlatılarak, su Ürünleri işleme teknolojisindeki biyoteknolojik uygulamalar öğretilmektedir. Enzimlerin (Proteaz, lipaz ve transglutaminaz vb.) su ürünleri işleme teknolojisinde işlem yardımcıları olarak ve kalite kontrolde kullanılmaları anlatılmaktadır.

Dersin Dili : Türkçe

Dersin Yeri : Derslik ve Su Ürünleri Fakültesinin laboratuarı


  Ders Planı
Hafta Konu Öğrencinin Ön Hazırlığı Öğrenme Aktiviteleri ve Öğretme Yöntemleri
1 Biyoteknolojinin tanımı, gıda biyoteknolojisi; geleneksel ve modern biyoteknoloji ve tarihsel gelişimi Ders ile ilgili bilgilerin okunması Düz Anlatım
2 Akuatik biyoteknoloji: su ürünleri yetiştiriciliğinde biyoteknolojik uygulamalar, transgenik balıklar; insan sağlığına olan etkileri Konu ile ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması Düz anlatım, Gösterim, laboratuvar
3 Su Ürünleri İşleme Teknolojisinde biyoteknolojik gelişmeler Konu ile ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması Düz anlatım, Gösterim,laboratuvar
4 Enzim biyoteknolojisi, Su ürünleri işleme alanında kullanımları Konu ile ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması, ödev hazırlığı Düz anlatım, tartışma, laboratuvar
5 Proteazların Kullanımları ile yöntem geliştirme: protein hidrolizatı, balık işleme atıklarından protein ayrımı Konu ile ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması, laboratuvar için hazırlık Düz anlatım, Laboratuvar
6 "Balık pullarının temizlenmesinde,Kabukluların kabuk ayırma işleminde Tuzlanmış balığın olgunlaşma süresini kısaltmada proteazların kullanımı" Konu ile ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması, laboratuvar için hazırlık Düz anlatım, Laboratuvar
7 Kalamarın yumuşatılmasında, Mukozanın vizkozitesini düşürmede proteazların kullanımı Konu ile ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması, makale tarama Konu ile ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması, makale tarama, laboratuvar
8 Ara sınav Ara sınav için hazırlık Yazılı ara sınav
9 Pigmentlerin İzolasyonu İşleminde, Havyar üretiminde proteaz kullanımı Konu ile ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması, makale tarama Düz anlatım, gösterim, tartışma, laboratuvar
10 Transglutaminazların kullanımı: Tekstür değişikliği yapmak için Konu ile ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması, makale tarama Düz anlatım, gösterim, tartışma, laboratuvar
11 Lipazların Kullanımı: EPA ve DHA ekstraksiyonunda kullanımı Konu ile ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması, makale tarama Düz anlatım, gösterim, tartışma, laboratuvar
12 Su Ürünlerinin Kalite kontrolünde enzimlerin yeri ve önemi ; Kalite göstergesi ve analitik amaçlı enzimler; Biyosensörler Konu ile ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması, ödev hazırlığı Düz anlatım, Gösterim, laboratuvar
13 Taze balık kalitesinin tayininde direkt enzimatik yöntemler: K-değeri, TMA analizi vb. Konu ile ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması, makale tarama Düz anlatım, gösterim, tartışma, laboratuvar
14 İşlenmiş su ürünlerinde, tür tayininde enzimatik yöntemler, Donmuş-çözülmüş balık ürünlerinin tayininde enzimlerin kullanımı Konu ile ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması, makale tarama Düz anlatım, gösterim, tartışma, laboratuvar
15 Su Ürünleri işleme atıklarından biyoaktif bileşenler eldesi Konu ile ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması Düz anlatım, tartışma, laboratuvar
16/17 Final Sınavı Final Sınavı için hazırlık Yazılı final sınavı


  Önerilen Kaynak ve Okumalar
Kaynak Türü Kaynak Adı
Ders Notu ve Kitaplar  YANAR, Y. POWER POİNT OLARAK SU ÜRÜNLERİ İŞLEMEDE BİYOTEKNOLOJİK UYGULAMALAR DERS SUNUSU
 Seafood Safety, Processing, and Biotechnology:Fereidoon Shahidi (Editor), Yvonne M. Jones (Editor), David Kitts (Editor) , CRC Press
 Gıda Biyoteknolojisi: Necla Aran. Nobel Yayınevi Ankara
Diğer Kaynaklar


  Değerlendirme (Sınav) Yöntemleri ve Kriterleri
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmeleri Sayısı Katkı Yüzdesi
    Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 60
    Ödev/Proje/Diğer 2 40
Toplam 100
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmelerinin Başarıya Katkısı 40
 
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesi 100
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesinin Başarıya Katkısı 60
Toplam 100

  Dersin Temel Öğrenme Kazanımlarına Katkısı
No Temel Öğrenme Kazanımı Katkısı*
1 Alanlarının gerektirdiği bilgisayar yazılımları ile bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır. 1
2 Sucul kaynakların mevcut durumunun tespiti, sürdürülebilir kullanımı, su kirliliği ve kontrolü ve biyoteknoloji alanlarında yetkinlik kazanır. 5
3 Su ürünleri alanında toplumsal, çevresel ve mesleki etik değerlere ve mevzuata uygun hareket eder. 3
4 Fen bilimleri ve temel mühendislik dallarında yeterli bilgiye sahip olma; bu alanlarda edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri su ürünleri mühendisliği uygulamalarında bir arada kullanır. 2
5 Su ürünleri alanındaki verileri bilimsel yöntemlerle değerlendirir, problemleri belirler, çözüm önerileri geliştirir ve uygular. 4
6 Su ürünleri alanında edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanarak tasarım yapar, olay ve olguları bilimsel yöntem ve tekniklerle inceler ve yorumlar. 4
7 Su ürünleri alanında veri toplar, temel deneysel çalışmaları yapar, sonuçları değerlendirir, sorunları tanımlar ve çözüm önerileri geliştirir. 3
8 Su ürünleri alanı ile ilgili herhangi bir çalışmayı bireysel olarak planlar, projelendirir ve bağımsız olarak yürütür, danışmanlık ve bilirkişilik yapar. 2
9 Karşılaştığı problemleri çözmede bireysel veya ekip üyesi olarak sorumluluk alabilir, sorumluluğu altında çalışanların gelişimlerine yönelik etkinlikleri planlar ve yönetir. 3
10 Alanı ile ilgili öğrenme gereksinimlerini belirler, kaynak araştırması yapar, bilgiye ulaşır ve veri tabanlarını kullanır. 3
11 Yaşam boyu öğrenme tutumu geliştirir ve elde edilen bilgileri toplum yararına kullanır. 3
12 Su ürünleri ile ilgili toplumsal bilinç oluşturur ve sucul kaynakların sürdürülebilir kullanımını sağlayacak becerilere sahip olur. 2
13 Alanı ile ilgili yazılı ve sözlü etkin iletişim kurar, su ürünleri ile ilgili seminer ve toplantıları izler, düzenler, proje hazırlar ve yabancı dil bilgilerine dayanarak yurt dışı kaynaklı yayınları takip eder. 2
14 Doğal çevrenin korunmasını gözeten su ürünleri yetiştiricilik teknikleri ile su ürünleri hastalıkları, avlama ve işleme teknolojisi, balıkçılık sektörünün yapısı, problemleri ve çözümleri konularında çalışmalar yapma ve sonuçları yaygınlaştırabilme yetilerine sahip olur. 4
15 Mesleki gelişiminin yanı sıra, ilgi ve yetenekleri doğrultusunda bilimsel, sosyal, kültürel ve sanatsal alanlarda öğrenme gereksinimlerini belirleyerek kendini sürekli geliştirir. 0
* Katkı düzeyleri 0 (yok) ve 5 (en yüksek) arasında ifade edilmiştir.

  Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
    Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 3 42
    Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 1 14
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
    Ödev, Proje, Diğer 2 4 8
    Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 6 6
    Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 8 8
Toplam İş Yükü: 78
Toplam İş Yükü / 25 (s): 3.12
Dersin AKTS Kredisi: 3